SiolNET. Novice Volitve 2018
4,86

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V SMC po izključitvi Brgleza poudarjajo, da ne gredo v Janševo koalicijo

4,86

termometer

 | Foto: STA
Foto: STA

Potem ko so iz SMC v torek zvečer izključili poslanca in nekdanjega predsednika državnega zbora Milana Brgleza, so iz omenjene stranke sporočili, da je izvršni odbor sprejel sklep, da bo SMC sodelovala zgolj pri oblikovanju levosredinske koalicije, ki jo skuša oblikovati predsednik LMŠ Marjan Šarec. V stranki so tako zavrnili koalicijsko sodelovanje s SDS pod vodstvom Janeza Janše.

Pred tem je izvršni odbor SMC sprejel soglasno odločitev, da iz stranke izključijo poslanca, nekdanjega predsednika državnega zbora in enega od najbolj prepoznavnih obrazov stranke Milana Brgleza

Milan Brglez Novice Brglez: Vrgli so me iz stranke SMC

 

Brgleza izključili, ker ni spoštoval odločitev organov stranke

Kot so sporočili prek Twitterja, se je izvršni odbor za izključitev Brgleza odločil zaradi "nespoštovanja odločitev organov stranke".

V SMC so v preteklem tednu za predsednika državnega zbora predlagali premierja v odstopu Mira Cerarja. Kot smo poročali na Siol.net, je bil Brglez kljub omenjeni odločitvi stranke med kandidati za predsednika državnega zbora.

Milan Brglez Novice Šarec si želi Brgleza, Cerar vztraja pri svojem

Brglez: Izključen sem bil tudi, ker sem nasprotoval koaliciji s SDS

Milan Brglez je v torek zvečer na Facebooku objavil zapis, v katerem je javnost seznanil s tem, da ga je izvršni odbor SMC izključil iz stranke. Kot enega od razlogov za izključitev iz stranke je Brglez navedel tudi nasprotovanje, da gre SMC v koalicijo s SDS.

"Zaradi moje pokončne drže, zaradi tega, ker sem bil kdaj kritičen do lastne stranke, ter zaradi tega, ker sem nasprotoval temu, da gre SMC v koalicijo s SDS, me je danes izvršni odbor SMC, na predlog generalnega sekretarja SMC gospoda Jožeta Artanaka, vrgel iz SMC," je poudaril Brglez.

Milan Brglez je bil eden od najbolj prepoznavnih članov SMC. Od 1. avgusta 2014 do 22. junija 2018 je opravljal funkcijo predsednika državnega zbora. | Foto: Ana Kovač Milan Brglez je bil eden od najbolj prepoznavnih članov SMC. Od 1. avgusta 2014 do 22. junija 2018 je opravljal funkcijo predsednika državnega zbora. Foto: Ana Kovač

"Če je to razlog za mojo izključitev, potem toliko slabše za SMC"

Brglez se je nato še enkrat oglasil na Facebooku. V novi objavi je sporočil, da zanj ni mesta tam, kjer ni razuma, kjer prevladajo čustva in kjer ni možnosti, da človek sproščeno poda konstruktivno kritiko.

"Stranko SMC sem postavljal na noge skupaj z drugimi zanesenjaki, usmerjal sem svoje sile vanjo, ker sem želel premik na boljše, a 11 članov izvršnega odbora je odločilo, da so bila vsa ta moja dejanja nepomembna. Pomembno je bilo, da sem prepogosto povedal, da kaj ni prav. Pa tudi, da kaj stranka dela narobe. Če sta torej moja poštenost in iskrenost do sebe, stranke ter stanja v državi in svetu razlog za mojo izključitev iz SMC, toliko slabše za SMC," je sporočil Brglez.

Šarec in Cerar. Novice Vlada Marjana Šarca stoji in pade na Miru Cerarju

Kdo sestavlja izvršni svet SMC?

Pred odločitvijo o Brglezu je zasedal svet stranke, ki je imenoval izvršni svet. Ta je nato izključil Brgleza. Člani novega izvršnega sveta so:

Člani izvršnega odbora po funkciji:
- predsednik stranke Miro Cerar,
- podpredsednica Lilijana Kozlovič,
- vodja poslanske skupine Igor Zorčič,
- predsednik sveta Dragan Matić,
- predsednik programske konference Aleksandar Kešeljević,
- generalni sekretar stranke Jože Artnak.

Izvoljeni člani:
- Nejc Brezovar, državni sekretar,
- Erik Kopač, državni sekretar, pristojen za nacionalno varnost,
- Vesna Gjörkös Žnidar, notranja ministrica,
- Milojka Kolar Celarc, ministrica za zdravje,
- Boris Koprivnikar, minister za javno upravo,
- Jure Leben, državni sekretar na MZI,
- Mitja Sojer.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin