SiolNET. Novice Volitve 2018
8,46

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tonin je v "rednih stikih" z Janšo, Šarec se dogovarja s peterico #video

8,46

termometer

Prvak LMŠ Marjan Šarec je danes organiziral nov sestanek s predstavniki SMC, SD, DeSUS, NSi in SAB. Po srečanju je Šarec dejal, da se bo sestavljanje sredinske koalicije nadaljevalo v petek z intenzivnimi vsebinskimi pogovori pogajalskih skupin strank. "Vedno bolj aktivno se ukvarjamo z oblikovanjem sredinske koalicije," pa je dodala predsednica SAB Alenka Bratušek.

Šarec je v izjavi za medije poudaril, da je bil sestanek izjemno korekten, da so predstavniki SAB, SD, DeSUS, SMC in NSi pokazali veliko razumevanja in praktično vsi predlagali, "da se gre v to projektno pogodbo".

To po njegovih pojasnilih pomeni, da koalicijska pogodba ne bo gradivo, dolgo sto strani, ampak se bodo dogovorili, kateri projekti so ključni za Slovenijo, in jih izvajali poleg reševanja tekočih problemov. Če se bodo tako dogovorili, bodo v pogodbi določili tudi datume za uresničitev projektov.

Predsednik LMŠ je zanikal, da bi se za tako obliko pogodbe odločili zaradi NSi. "To je zato, ker se toliko strank pogovarja, pa tudi časi so taki," je dejal in spomnil, da so bile v preteklosti koalicijske pogodbe na "dolgo in široko napisane", ostale pa so neuresničene.

Janez Janša SDS Novice Kako uspešen je Janez Janša pri sestavljanju koalicije

Pahorju bodo povedali, da ne gredo v vlado z SDS

Na posvetovanju s predsednikom republike Borutom Pahorjem v začetku prihodnjega tedna bo vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubovič po besedah prvaka stranke povedal, da LMŠ ne bo šla v vlado z SDS in da se pogovarjajo s skupino strank o oblikovanju koalicije. Prav tako bodo Pahorju sporočili, da se z njim strinjajo, da je prav, da relativni zmagovalec na volitvah dobi prvo priložnost kot mandatar.

"Med seboj bomo iskali najmanjši skupni imenovalec, ne razlik"

"Vedno bolj aktivno se ukvarjamo z oblikovanjem sredinske koalicije. Posredovali smo vsebinske predloge, ki naj bi bili vključeni v program," je sestanek s Šarcem komentirala Alenka Bratušek, predsednica SAB.

"Jasno je, da gre naših pet glasov k Šarcu," je o podpori za bodočega mandatarja dejala Bratuškova. Pogovore s poslanskimi skupinami bo predsednik države Borut Pahor začel prihodnji ponedeljek.

V SAB so kot svoje glavne zahteve navedli:

  1. zdravstvo – skrajševanje čakalnih vrst,
  2. pokojnine in končanje varčevalnih ukrepov za upokojence,
  3. rešitev stanovanjske problematike za mlade,
  4. ženske kvote v gospodarstvu,
  5. spremembo volilnega sistema.

Pri zdravstvu predlaga Bratuškova ustanovitev ekipe od 10 do 15 ljudi iz vseh strank, ki jih bodo poslali na ministrstvo za zdravje.

"Med seboj bomo iskali najmanjši skupni imenovalec, ne razlik. Če bo prišlo do te koalicije, bo to koalicija šestih strank. Ni pomembno, kaj bi naša stranka rada videla, ampak kaj bo ta vlada sposobna dobrega narediti za državo," je še dejala Bratuškova.

Šarec tudi z Levico o projektnem sodelovanju

Za ločen sestanek z Levico so se v LMŠ odločili "glede na znana stališča, ki so nekako nasprotna z nekaterimi drugimi strankami". Za ločen sestanek z Levico so se v LMŠ odločili "glede na znana stališča, ki so nekako nasprotna z nekaterimi drugimi strankami". Foto: Siol.net Predsednik LMŠ Marjan Šarec se je po skupnem sestanku s SD, SMC, SAB, DeSUS in NSi ločeno sestal še s predstavniki Levice. Po srečanju je pojasnil, da so tudi z njimi govorili o projektnem sodelovanju.

Mesec je po srečanju sicer ugotavljal, da je vlada, ki jo snuje Šarec, precej jasna: "združena sredina in NSi, brez Levice". Če bi ta vlada v nastajanju izrazila namero, da bi politike Levice postavil pred zahteve kapitala, bi bili po besedah Mesca zainteresirani za sodelovanje.

"Ker pa očitno gre v drugo smer, ne zavidamo tistim, ki so tam," je Mesec odgovoril na vprašanje, ali bi raje videli, da bi bili v skupne pogovore vključeni sami, ne NSi.

Spomnil je, da so pred volitvami jasno povedali, da si želijo leve vlade. Po besedah Mesca ni prišlo niti do resnih pogovorov o oblikovanje take koalicije, ker so očitno že od začetka merili na drugačno vlado. Poudaril je še, da lahko glasovi Levice pridejo samo s "temeljito spremembo političnega kurza" te vlade v nastajanju.

Na vprašanje, ali bi se lahko zgodilo, da Levica ne bi podprla Šarčeve vlade in Janezu Janši omogočila, da pride na oblast, je Mesec odvrnil, da bi bil to zelo neugoden scenarij. "Ne moremo dati bianco menice vladi, ki bo izvajala nasprotne politike od tistega, kar bi želeli mi. Naši glasovi nikakor ne bodo zastonj," je dodal.

Vsaka od peterice strank, s katerimi se je Šarec sestal dopoldne, je po njegovih navedbah že poslala po deset točk, ki jih vidi kot ključne. Temu se bodo posvetile strokovne skupine. Vsaka od peterice strank, s katerimi se je Šarec sestal dopoldne, je po njegovih navedbah že poslala po deset točk, ki jih vidi kot ključne. Temu se bodo posvetile strokovne skupine. Foto: Bojan Puhek

Tonin soglaša s projektnim dogovorom v pogajanjih pod Šarčevim okriljem

Kot je predsednik NSi Matej Tonin pojasnil v izjavi za medije, je šlo soglasje v smer, da v dogovoru ne bo zapisano "prizadevali si bomo", ampak bodo v njem našteti konkretni projekti, ki jih nameravajo izpeljati, s številkami in časovnimi roki.

V vsebinskih pogajanjih, ki bodo zdaj sledila, bodo v prvi fazi poiskali predvsem skupne točke, identificirali razlike in iskali tudi že skupna stališča do najbolj aktualnih stvareh, ki jih čakajo. Med drugim so to odnosi s Hrvaško, primer NLB in dogovor s sindikati, je naštel.

Tonin ni hotel govoriti o kadrovanju in ministrskih mestih, dokler ne ugotovijo, ali so programsko kompatibilni.

Obenem je povedal, da možnosti za sodelovanje z Levico, ki bi se utegnila pridružiti koalicijskemu sodelovanju, ne vidi. Na vprašanje, ali je kaj pod pritiskom zaradi današnjega srečanja Šarca z Levico, je odgovoril, da so stranka dialoga in da nikomur ne prepovedujejo, da se s komerkoli pogovarja. "Nisem imel občutka, da se Šarec čuti kaj v stiski, ko se mi pogovarjamo z Janšo," je še dodal.

Tonin v rednih stikih z Janšo

Predsednik NSi je, kot je pojasnil, v "rednih stikih" z Janšo, slišala sta se tudi danes. Po njegovem mnenju so pogovori z Janšo vsebinsko najbolj globoki, saj so šli čez celotna programa strank ter iskali skupne točke in razlike.

Vsebinski pogovori s strankami, ki se zbirajo okoli LMŠ, se bodo začeli v prihodnjih dneh, ko se bodo sestajale delovne skupine. Izhodišča za pogajanja bodo točke, ki so jih pripravili v posameznih strankah.

V NSi so po Toninovih navedbah ključne točke iz svojega programa strnili na tri strani, med njimi so zmanjšanje čakalnih vrst v zdravstvu, zvišanje plač z dvigom dohodninske olajšave, uvedba poskusnega mandata za sodnike, ki bi bila del reforme sodstva, in izpolnjevanje vseh odločb ustavnega sodišča.

Pri usklajevanju najbolj perečih tem se bodo v pogajanja vključili tudi predsedniki strank, je še pojasnil Tonin.

Levica in Socialni demokrati imajo na več točkah skupni pogled

Danes so se v prostorih Levice njeni predstavniki sestali tudi z vodstvom Socialnih demokratov.

Kot je v izjavi za javnost po srečanju dejal predsednik SD Dejan Židan, je opazil, da imajo vsaj na nekaterih točkah skupni pogled.

"Tisto, kar je nam pomembno, je, da v Sloveniji ne pride do vlade, ki bi bila vlada radikalne desnice, ki bi štiri leta spreminjala Slovenijo po nekih svojih načelih in jo spremenila nepovratno, kar si državljanke in državljani ne zaslužimo," je povedal Židan.

Dejal je, da je bil njihov predlog stranki Levica, naj se še vedno obnaša do nastajanja koalicije na način, da se še ne ve, kakšna bo koalicija.

"Ali bo to sredinska koalicija, kjer so štiri sredinske stranke, in ena, ki je z levega političnega pola, to smo Socialni demokrati, na drugi strani pa Nova Slovenija ali pa pridemo do levosredinske koalicije. Mi mislimo, da je treba razumeti, da še nič ni dogovorjeno, zlasti pa ne dokončno dogovorjeno, in da je možnost, da Slovenija dobi tudi levosredinsko vlado," verjame Židan.

Mesec: Ne glede na izključenost iz pogajanj bomo naredili vse, da bo nova vlada izboljšala življenje v Sloveniji

Kot pravi predsednik stranke Levica Luka Mesec, sta si stranki Levica in SD na srečanju izmenjali poglede.

"V Levici smo poudarili predvsem, da Levica ne more pristati na zahteve sredine, da se praktično popolnoma odreče svojemu političnemu programu, odreče programu zgolj zavoljo tega, da bo vlada sredinska, ne pa desna. Če zares želimo preprečiti radikalizacijo te družbe in nepovraten obrat na, recimo temu, orbanovski način, potem se bo morala tudi sredina globoko zazreti sama vase in se vprašati, kaj je v vseh teh letih delala narobe, da se je v družbi pojavilo tolikšno nezadovoljstvo," je povedal Mesec.

"Zato v Levici vztrajamo pri tem, da bomo naredili vse, ne glede na to, da smo de facto že izključeni iz koalicijskih pogajanj, da bo naslednja vlada vsaj približno izboljšala življenja delavcev, upokojencev, brezposelnih in nasploh perspektivo te države. To je edini način, da utišamo nezadovoljstvo, ki se je v tej državi pojavilo in ki predstavlja največjo nevarnost za obrat te družbe v nekaj takšnega, kar na žalost vidimo na vzhodu Evrope," je dodal Mesec.

Prva izredna seja novega sklica DZ v torek

Prva izredna seja novega sklica DZ bo v torek ob 12. uri, na njej pa bodo ustanovili ključne parlamentarne odbore, je po posvetu z vodji poslanskih skupin dejal predsednik Državnega zbora Matej Tonin. Po njegovih besedah so si zelo pošteno in pravično razdelili vodenje odborov.

Predsedniška mesta v omenjenih delovnih telesih so pripadla prvim štirim največjim strankam. Tako bo SDS zadržala vodenje mandatno-volilne komisije, LMŠ bo prevzela skupni odbor, SD odbor za zunanjo politiko, SMC pa odbor za zadeve EU. Podpredsednik v skupnem odboru bo iz Levice, v odboru za zadeve EU iz NSi, v mandatno-volilni komisiji iz SAB, v odboru za zunanjo politiko iz DeSUS in iz SNS, predstavnika narodnih skupnosti pa bosta imela podpredsednika v odboru za zadeve EU.

Tonin je poudaril, da bo od torka naprej parlament operativen, saj bo lahko obravnaval vse zadeve, ki prispejo.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 147
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin