SiolNET. Novice Slovenija
2,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Partljič Pahorju: Poskrbite, da bo nova slovenska vlada več dala kot pa jemala

2,70

termometer

 | Foto: STA
Foto: STA

Že 28. vseslovensko srečanje pod Najevsko lipo je ponovno doseglo svoj namen druženja predstavnikov nacionalnih in lokalnih oblasti z državljani in občani. Prvi so bili v manjšini, a županja Črne na Koroškem Romana Lesjak kljub temu verjame, da bodo v slovenske centre moči in odločanja odnesli kakšne dobre ideje in misli "navadnih" ljudi.

"Srečanje poteka vse od osamosvojitve Slovenije in vsako leto upraviči svoj namen. To je, da pridejo sem predstavniki ljudstva, da se podružijo z ljudmi, ki so jih izvolili," je povedala županja Romana Lesjak, prepričana, da je "včasih treba poslušati čisto kmečko pamet".

Pahor: Takrat se je zdelo, da smo si Slovenci zapomnili pomen enotnosti

Najvišji gost je bil predsednik države Borut Pahor, ki se srečanja udeležuje že vrsto let. Navdušuje ga ideja za tem dogodkom. "Tukaj so se ljudje vedno trudili, da bi obujali spomin na tisto enkratno enotnost, ki je krasila slovenski narod v času osamosvojitve. Slovenci smo tisto poletje razglasili in ubranili samostojno državo, Korošci pa so tu tistim, ki so bili najbolj odgovorni za ta uspeh, priredili sprejem. Takrat se je zdelo, da smo si Slovenci zapomnili pomen enotnosti. Da enotni zmoremo vse, celo nemogoče," je dejal.

plakat Novice Pahor o nacističnih plakatih: Še eno opozorilo več, da moramo biti pozorni

srečanje pod Najevsko lipo | Foto: STA , Foto: STA ,

Po mnenju Pahorja je koristno ohranjati spomin na takšne dogodke. "Nikoli ne vemo, kdaj nam bo zgodovinska usoda znova naložila to odgovornost, da se ne bomo razklali, ampak da bomo znova enotni. V tem času pa moramo sodelovati. In tudi oblikovanje nove slovenske vlade je v marsičem odvisno od tega sodelovanja. Kot predsednik države, ki v tem postopku podeli predlog državnemu zboru za predsednika vlade, si bom prizadeval, da bi bilo to čim bolj izpostavljeno," je povedal.

Partljič: Ljudje ne gredo na volitve, potem pa povsod sestavljajo vlado

Slavnostni govornik na srečanju, ki se ga je udeležilo okoli 700 ljudi, je bil pisatelj Tone Partljič, ki se v govoru, polnem humorja in anekdot, prav tako ni mogel izogniti aktualnemu političnemu dogajanju v državi. "Na nek način me zabava, da se ljudje ne udeležujejo volitev, kamor pridem, pa zdaj povsod sestavljajo vlado. Še v domu za ostarele so me najprej vprašali, kdo bo vodil vlado," je dejal.

Janez Janša Borut Pahor Novice Pahor: V primeru nejasnosti bom dal Janši prednost pred Šarcem #video

srečanje pod Najevsko lipo | Foto: STA , Foto: STA ,

Predsednika države je pozval, naj poskrbi, da bo nova slovenska vlada "več dala kot pa jemala, sejala več ljubezni kot pa razdora in se s ponosom pogovarjala s partnerji po svetu". "To je odvisno od poslank in poslancev, od voditeljev političnih strank, zastopanih v parlamentu," mu je odgovoril Pahor.

"Ideja, da bi se tukaj srečevali sprti politiki in se tukaj pomirili, je iluzorna"

Po besedah Partljiča so takšna srečanja, kot je srečanje pod Najevsko lipo, izraz pravega slovenskega domoljubja. "Vi ste pravi domoljubi in mislim, da se imamo vsi veliko naučiti od vas," je nagovoril prisotne Korošce. "Lep običaj je, da se zbirate tukaj. A ideja, da bi se tukaj srečevali sprti politiki in se tukaj pomirili, je iluzorna. Saj še na državno proslavo sredi Ljubljane ne hodijo skupaj," je dodal.

Milan Brglez Novice Odhod Milana Brgleza zdaleč ni največji problem SMC #analiza

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 92
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin