Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 6. 2018,
20.42

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

21

Natisni članek

Velenje Borut Pahor

Ponedeljek, 25. 6. 2018, 20.42

5 let, 9 mesecev

Pahor o nacističnih plakatih: Še eno opozorilo več, da moramo biti pozorni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

21

plakat | Foto Facebook

Foto: Facebook

Policijska preiskava zaradi suma kaznivega dejanja spodbujanja sovražnega govora, povezanega s plakati z nacistično simboliko v Velenju, še vedno poteka. Na dogodek se je medtem odzval predsednik republike Borut Pahor, ki je plakate označil za notorično kršitev pravil in zakona.

Predsednik republike je v pogovoru za Radio Slovenija danes pozval, naj organi pregona ukrepajo v skladu z zakonom. Po njegovem mnenju gre zgolj za še en dokaz, "da smo se znašli v obdobju, ki je plodno za tovrstna izrekanja in še eno opozorilo več, da moramo biti pozorni".

Na Policijski upravi Celje so medtem za STA pojasnili, da policisti nadaljujejo zbiranje obvestil, preiskava dogodka pa še vedno poteka. Policisti sicer preiskujejo sum kaznivega dejanja spodbujanja sovražnega govora, za katerega je zagrožena kazen do dveh let zapora.

Plakati poveličujejo nacistično Nemčijo

V Velenju so se namreč pojavili sovražni plakati, ki poveličujejo nacistično ideologijo in simbole. Na njih so bili napisi "za družino, za državo, za raso". Plakati očitno in nazorno poveličujejo nemški rajh s slikami svastike in podobami vojaka z železnim križcem, enega od glavnih simbolom nacistične Nemčije.

Borut Pahor
Novice Pahor ločevanje otrok migrantov v ZDA označil za nesprejemljivo

Policija je prejela prijavo zaradi vsaj šestih plakatov, ki so bili izobešeni na avtobusni postaji in na mostu. Plakate so že odstranili.

Že v nedeljo se je na Twitterju odzval premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar in jih najostreje obsodil. "Odločen NE vsem pojavom sovražnega govora, ki spodbuja nestrpnost in sovraštvo med ljudmi," je dodal.

Prvak SDS Janez Janša pa je na Twitterju ob tem spomnil, da v Velenju "stoji velik spomenik s sovražno simboliko". Na družbenih omrežjih so se namreč nekateri obregnili ob spomenik Josipa Broza - Tita.

Državna proslava ob dnevu državnosti
Novice Pahor: Ustanovitev države je bila spravno dejanje
Ne spreglejte