Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 6. 2018,
17.34

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

2

Natisni članek

Donald Trump migranti ZDA Borut Pahor

Sreda, 20. 6. 2018, 17.34

5 let, 10 mesecev

Pahor ločevanje otrok migrantov v ZDA označil za nesprejemljivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

2

Predsednik republike Borut Pahor je danes v Ženevi napovedal, da bo "kot predsednik, kot politik in državnik (...) storil vse za to", da se ločevanje otrok migrantov od njihovih staršev v ZDA ne bi nadaljevalo. To je označil za "nesprejemljivo in nepojmljivo početje".

"Kot oče si ne znam predstavljati, da bi kdo nasilno ločil mojega otroka od mene. In če si tega ne znam predstavljati kot oče, si tega ne smem in ne dovolim predstavljati tudi kot predsednik, kot politik, državnik. Zato je moja moralna in politična dolžnost, da kolikor je mogoče v okviru svojih pristojnosti storim vse za to, da se tako nesprejemljivo in nepojmljivo početje ne bi nadaljevalo," je dejal Pahor v izjavi, ki jo je objavil tudi na Twitterju.

Predsednik Pahor je sicer danes v Ženevi nagovoril Svet Združenih narodov za človekove pravice, ki mu letos predseduje Slovenija. V ospredju njegovega nagovora je bil odziv na odločitev ZDA, da se umaknejo iz tega telesa. Pahor je to označil za "slabo novico za Svet ZN, Združene narode, ZDA in vsakogar, ki mu je mar za človekove pravice".

Prebežniki na Madžarskem
Novice "Orban prečka rdeče črte drugo za drugo. Skrajni čas je za ukrepanje."

Ravnanje obsodil tudi predsednik državnega zbora

K ukrepanju je Pahorja in ves slovenski politični vrh v torek pozvala tudi Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). Pozvala ga je, naj v imenu Slovenije obsodi ločevanje otrok migrantov od njihovih staršev v ZDA ter pozove ameriškega predsednika Donalda Trumpa, naj s takšnim nečloveškim ravnanjem nemudoma preneha.

Že v torek je ločevanje otrok migrantov od staršev, zapiranje otrok v kletke in druge ukrepe, ki jih izvajajo ZDA, obsodil predsednik državnega zbora Milan Brglez. ZDA je še pozval, naj te ukrepe takoj opustijo in omogočijo zbliževanje družin, kar da je temeljna civilizacijska norma 21. stoletja.

Janez Janša Borut Pahor
Novice Pahor kritičen do poteze Trumpa: Umik ZDA je slaba novica #video

Ločili več kot dva tisoč otrok

V skladu s politiko ničelne tolerance do migrantov, ki jo zagovarja ameriški predsednik, v ZDA prosilce za azil zapirajo v objekte, kjer ne sme biti otrok. Te ločujejo od staršev in jih zapirajo v posebne centre, namenjene samo otrokom. Otroke iz teh centrov lahko sicer predajo sorodnikom, ki živijo v ZDA, a če ti nimajo dovoljenj za delo in bivanje v ZDA, jih aretirajo, ko pridejo po otroke.

Po podatkih ameriškega ministrstva za domovinsko varnost, objavljenih v ponedeljek, so na ameriško-mehiški meji med 5. majem in 9. junijem od staršev ločili 2342 otrok migrantov.

Ne spreglejte