Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 6. 2018,
21.58

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

13

Natisni članek

dan državnosti državni praznik Borut Pahor proslava

Nedelja, 24. 6. 2018, 21.58

5 let, 10 mesecev

Pahor: Ustanovitev države je bila spravno dejanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

13

Državna proslava ob dnevu državnosti | Foto STA

Foto: STA

Slavnostni govornik na državni proslavi ob ponedeljkovem dnevu državnosti, predsednik republike Borut Pahor, je poudaril, da je kritika države razumljiva, vendar pa je tudi prav, da ponosno opazimo velikanske spremembe in sijajne dosežke, ki so nam uspeli. Predsednik države je dejal, da "brez lastne države ne bi bilo bolje".

"Vem, da 27 let kasneje številna upanja in sanje za marsikoga ostajajo zgolj stare skrbi in novi strahovi. Toda eno je gotovo. Brez lastne države ne bi bilo nič bolje," je na državni proslavi na Kongresnem trgu v Ljubljani poudaril predsednik republike Borut Pahor.

Pojasnil je, da brez samostojne Slovenije ne bi bilo izgledov za boljšo prihodnost, brez lastne države bi bili odvisni od volje drugih. "Tako pa v skladu z našo suvereno voljo od ustanovitve svoje države počasi, a trmasto in smelo vendarle obračamo stvari na bolje," je prepričan Pahor.

Slavnostna seja državnega zbora
Novice Tonin pred dnevom državnosti: Naš pogled naj bo pogumno usmerjen v prihodnost

Pahor: Iz naroda smo zrasli v nacijo, iz totalitarizma v demokracijo

Priznal je, da še nismo rešili vseh problemov, smo pa v dobrega četrt stoletja iz naroda prerasli v nacijo, iz totalitarizma v demokracijo, iz dežele v neodvisno in samostojno državo, iz države, ki so ji na začetku vsi odrekali diplomatsko priznanje, smo postali enakovredni in enakopravni del mednarodne skupnosti.

"Po svetu imamo številne prijatelje in nobenega sovražnika. Tudi zaradi tega velja Slovenija za eno najbolj varnih držav na svetu," je poudaril Pahor. Po njegovih besedah smo v tem času uredili tudi najbolj vitalna vprašanja naše države.

"Rešili smo jih po mirni poti, vključno z določitvijo vseh naših meja. Rešili smo se tudi iz največje svetovne gospodarske krize po drugi svetovni vojni. To so velike reči, vredne velike države," je opozoril predsednik republike.

Državna proslava ob dnevu državnosti je potekala na Kongresnem trgu v Ljubljani. | Foto: STA , Državna proslava ob dnevu državnosti je potekala na Kongresnem trgu v Ljubljani. Foto: STA ,

"Ustanovitev države je bila elementarno spravno dejanje"

Vse to nam po njegovih besedah omogoča, da se bomo kvalificirano, odgovorno in uspešno znašli v vrtincu sprememb, ki nas čakajo v naslednjega četrt stoletja.

Če bi se proti naši volji zgodilo karkoli, kar bi v samih temeljih preizkušalo naše nacionalne in državne sposobnosti, pa Pahor ugotavlja, da smo enotni "absolutno sposobni zavarovati vse naše nacionalne in državne interese v prid miru, varnosti in blaginje naših ljudi".

Opozoril je tudi, da je bila ustanovitev države elementarno spravno dejanje, tako kot je bila spravno dejanje ustanovitev Evropske unije: "Dokler bo prevladoval duh sprave in dokler se bomo zavedali naše soodvisnosti znotraj naroda in med narodi v EU, nam nič ne more do živega."

Predsednik države Borut Pahor ugotavlja, da smo enotni absolutno sposobni zavarovati vse naše nacionalne in državne interese v prid miru, varnosti in blaginje ljudi. | Foto: STA , Predsednik države Borut Pahor ugotavlja, da smo enotni absolutno sposobni zavarovati vse naše nacionalne in državne interese v prid miru, varnosti in blaginje ljudi. Foto: STA ,

Borut Pahor in svojci žrtev vojne za Slovenijo
Novice Pahor sprejel svojce padlih in ranjenih v vojni za Slovenijo

Proslavo napovedale topovske salve, pri programu sodelovalo 150 nastopajočih

Državljane je pozval, naj vsaj ob prazniku opazijo lepote Slovenije in kako srečni smo, ker imamo državo. "Zavedajmo se, da smo sposobni uresničiti stoletne sanje in da znamo rešiti velikanske probleme, če nas povezujejo medsebojno spoštovanje, sodelovanje, solidarnost, zaupanje in čisto človeška dobrota," je poudaril Pahor.

Proslavo v središču prestolnice so napovedale topovske salve z Ljubljanskega gradu. Pri umetniškem programu, ki letos poteka pod naslovom Ime mi je pomlad, je moči združilo okoli 150 nastopajočih. Ustvarjalce programa je vodila misel na pomlad kot prispodobo premika k življenju, rojstvu, pa tudi ženske moči, so pojasnili organizatorji.

Proslave so se udeležili številni vidni predstavniki političnega in družbenega življenja. Organizatorji so okoli 3.600 vabil naslovili na predstavnike vseh treh vej oblasti, zdajšnje in nekdanje ministre, poslance vseh sklicev državnega zbora, svetnike, akademike, gospodarstvenike, kulturnike, znanstvenike in predstavnike lokalnih skupnosti.

Pri proslavi ob dnevu državnosti tradicionalno sodelujejo tudi zastavonoše, praporščaki in nosilci bojnih zastav.

Ne spreglejte