Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 6. 2018,
21.06

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

2

Natisni članek

državni praznik dan državnosti Državni zbor Matej Tonin

Nedelja, 24. 6. 2018, 21.06

5 let, 9 mesecev

Tonin pred dnevom državnosti: Naš pogled naj bo pogumno usmerjen v prihodnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

2

Slavnostna seja državnega zbora | Foto STA

Foto: STA

Poslanci državnega zbora so se pred dnevom državnosti zbrali na slavnostni seji. Slavnostni govornik je bil novoizvoljeni predsednik državnega zbora Matej Tonin, ki je v govoru med drugim poudaril, da je treba Slovenijo graditi na vrednotah svobode, pravičnosti in varnosti.

Predsednik državnega zbora Matej Tonin je dejal, da je pripadnik srečne generacije, ki je v šolo vstopila v Jugoslaviji, končala pa jo je v samostojni in neodvisni Sloveniji. Poslance je spomnil na prizadevanja Demosove vlade za samostojno in neodvisno Slovenijo in na poraz Jugoslovanske ljudske armade.

Matej Tonin
Novice Novi predsednik DZ: velika podpora Mateju Toninu #foto

Tonin: Hvaležnost smo dolžni izkazovati vsem, ki so padli za samostojnost države

"Slovenske obrambne sile, Teritorialna obramba in policija so ustavile in nevtralizirale tehnično močnejšega nasprotnika," je poudaril Tonin. Kot je še dejal, je mlada država tako tudi s silo zavarovala politično odločitev za samostojnost in neodvisnost, hvaležnost pa smo dolžni izkazovati vsem, ki so za samostojnost države dali svoje življenje.

Po besedah Tonina nam nič ni bilo podarjeno, ampak smo osamosvojitveno vojno morali izbojevati sami. Tudi pri mednarodnem priznanju smo bili po njegovih besedah soočeni z nenaklonjenostjo svetovnih velesil: "Naša edina sreča je bila, da smo v ključnih trenutkih kot narod ostali enotni."

Od takrat je Slovenija po njegovih besedah dosegla izjemne stvari. Postala je članica EU, članica zveze NATO, vstopila je v schengensko območje in med državami nekdanjega socialističnega bloka prva prevzela evro in predsedovala EU. "Republika Slovenija ni nekaj tam daleč, ampak je moja domovina, za katero se je vredno boriti," je poudaril predsednik državnega zbora.

Predsednik državnega zbora Matej Tonin in predsednik republike Borut Pahor. | Foto: STA , Predsednik državnega zbora Matej Tonin in predsednik republike Borut Pahor. Foto: STA ,

Borut Pahor in svojci žrtev vojne za Slovenijo
Novice Pahor sprejel svojce padlih in ranjenih v vojni za Slovenijo

"Dovolimo, da nas različnost bogati, ne pa deli"

Spomnil je tudi na visoko volilno udeležbo na prvih demokratičnih volitvah v Sloveniji in na plebiscitu za samostojnost.

"28 let kasneje demokratične volitve še vedno veljajo za enega najpomembnejših izrazov ljudske suverenosti in za temelj demokratičnega političnega sistema, v katerem ljudstvo posredno udejanja svojo oblast, zapisano v ustavi. Zaskrbljujoči pa so trendi volilne udeležbe v zadnjih letih," je opozoril Tonin.

Pozval je k spoštovanju različnosti, saj ta še ni razlog za razdeljenost. "Spoštujmo različnost. Dovolimo, da nas različnost bogati, ne pa deli," je dejal predsednik državnega zbor. Med cilji, ki so pred državo, je izpostavil blaginjo, dotaknil pa se je tudi begunske krize.

Ocenil je, da s politiko odprtih vrat ne moremo pomagati dvema milijardama ljudi, pač pa je treba begunsko krizo reševati pri izvoru in na Bližnjem vzhodu ter v Afriki vzpostaviti mir.

Predsednica ustavnega sodišča Jadranka Sovdat, predsednik državnega zbora Matej Tonin, predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega sveta Alojz Kovšca in predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič. | Foto: STA , Predsednica ustavnega sodišča Jadranka Sovdat, predsednik državnega zbora Matej Tonin, predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega sveta Alojz Kovšca in predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič. Foto: STA ,

"Naš pogled naj bo pogumno usmerjen v prihodnost"

Tonin je državljankam in državljanom že pred sejo namenil tudi posebno poslanico, v kateri je med drugim spomnil, da samostojne slovenske države ne bi bilo brez vizije, skupnih prizadevanj, sodelovanja, sklepanja kompromisov in izredno pogumnih državotvornih dejanj.

Zapleteno politično ter družbeno dogajanje v Evropski uniji in v svetu po njegovih besedah ne dopušča, da bi Slovenci lahko odpravljali le pretekle napake in se ukvarjali le z lastnimi težavami.

"Skoraj vsakodnevno smo soočeni z novimi mednarodnimi situacijami in izzivi, ki terjajo ustrezne odgovore," je zapisal in poudaril, da naj bo "naš pogled pogumno usmerjen v prihodnost, pa čeprav se morda ta zdi negotova in zapletena".

Seje so se udeležili tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, predsednica ustavnega sodišča Jadranka Sovdat, predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, diplomatski zbor in drugi visoki gostje.

Ne spreglejte