Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
4. 7. 2018,
10.45

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

21

Natisni članek

Svet Evrope Zmago Jelinčič

Sreda, 4. 7. 2018, 10.45

5 let, 9 mesecev

Jelinčič pravi, da ga Svet Evrope ni sankcioniral, dokument kaže drugače #video

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

21

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je na današnji novinarski konferenci dejal, da ni bil izključen iz Sveta Evrope. Kot je dejal, je iz dokumenta, ki ga je poslal SE, razvidno, "da nikoli nisem bili izključen na kakršenkoli način in nimam nobene prepovedi vstopa v prostore te organizacije". Pri tem se je skliceval na dokument iz aprila letos, medtem ko je SE junija objavil nov dokument.

Kot je dejal, so v dokumentu SE, vsi izključeni navedeni na straneh 12 in 13, medtem ko njega tam ne omenjajo.

"Mene so samo navedli na strani 11, češ da nisem podal pisne obrazložitve, ki naj bi jo zahtevali od mene," je dejal in dodal, da te zahteve, da pojasni, kaj se je dogajalo, nikoli ni dobil. Pri tem se je skliceval na dejstvo, da ga sedem let ni bilo v državnem zboru in da ne ve, kam bi mu te zahteve lahko pošiljali. "Gre za eno smešnico teh organizacij."

Jelinčič se je pri tem skliceval na dokument z dne 24. aprila 2018, medtem ko je iz dokumenta, ki ga je SE objavil 29. junija letos, razvidno, da je Jelinčič vendarle dobil prepoved vstopa v Svet Evrope in PS SE do konca življenja. 

Jelinčič točki | Foto:

Izrečeno sankcijo so nam potrdili tudi v Svetu Evrope. Jelinčič je bil član SE v okviru Parlamentarne skupščine od 27. marca 2009 pa do 32. januarja 2012. Parlamentarna skupščina Sveta Evrope (PS SE) je posvetovalno telo, ki ga sestavljajo predstavniki nacionalnih parlamentov 47-ih držav članic.

Celoten dokument si lahko ogledate tukaj:

Fotogalerija
1 / 4

Brglez o zadevi vlado obvestil že pred junijskimi volitvami

Jelinčič je še navedel, da je primer v DZ prišel že pred junijskimi volitvami. Po njegovih besedah je takratni predsednik DZ Milan Brglez o njem 15. maja obvestil vlado, ministrstva za pravosodje, za finance, za notranje zadeve in za javno upravo, urad za preprečevanje pranja denarja, vrhovno državno tožilstvo in komisijo za preprečevanje korupcije, "naj oni povedo, kaj je s tem, in naj sprožijo postopke".

Zmago Jelinčič Plemeniti
Novice Tožilstvo je v zvezi z domnevno Jelinčičevo korupcijo maja letos obvestilo policijo

Video: Planet TV

Svet Evrope izključil 14 nekdanjih članov PS SE

Svet Evrope je v četrtek do konca življenja izključil 14 nekdanjih članov Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PS SE) zaradi vpletenosti v obsežen korupcijski škandal v korist Azerbajdžana. Med njimi je tudi slovenski politik in novoizvoljeni poslanec, vodja SNS Zmago Jelinčič.

Zmago Jelinčič
Novice Zmago Jelinčič do konca življenja izključen iz Sveta Evrope

Svet Evrope označil za "umirajočo organizacijo"

Parlamentarna skupščina SE je na podlagi poročila neodvisnega preiskovalnega telesa ugotovila, da je 14 nekdanjih poslancev kršilo pravila ravnanja skupščine. Zato se je odločila, da se jim "do konca življenja odvzame pravico do vstopa v Svet Evrope in PS SE" in da ne smejo sodelovati v nobeni dejavnosti Sveta Evrope.

Odločitev je skupščina sprejela na podlagi sklepov komisije, ki so jo oblikovali po obtožbah o korupciji, ki jih je razkrila nemška nevladna organizacija ESI.

Jelinčič je že v prvem odzivu dejal, da je "zanimivo, da si neka umirajoča organizacija jemlje pravico posegati v suverenosti držav članic o tem, kdo jih bo zastopal v evropskih institucijah". 

Zmago Jelinčič
Novice KPK bo zaradi azerbajdžanskega denarja pregledovala Jelinčiča, DZ bo odgovoril Svetu Evrope

V Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) in Transparency International (TI) Slovenia so ob tem znova opozorili na potrebo po sprejemu poslanskega kodeksa. V KPK imenovanje Jelinčiča za podpredsednika odbora za zunanjo zadeve sicer označujejo kot posmeh članstvu Slovenije v omenjeni organizaciji.

V KPK so opozorili, da DZ že vrsto let pozivajo k sprejemu kodeksa, ki bi natančneje določal pravila vedenja poslancev ter krepil njihovo integriteto ter s tem integriteto institucije.

S kodeksom etike bi po navedbah KPK poslanci "dobili napotke za obnašanje, se bolje zavedali vprašanj integritete, javnosti pa pokazali, da so pripravljeni ukrepati za izboljšanje svoje integritete in integritete svojih kolegov". "Napotki bi bili koristni tudi za državljane, ki imajo pravico vedeti, kakšno vedenje lahko pričakujejo od izvoljenih predstavnikov," so zapisali. STA

odbor za zunanj politiko
Novice Jelinčič je kljub očitkom postal podpredsednik začasnega odbora za zunanjo politiko
 
Ne spreglejte