Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 7. 2018,
11.41

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

131

Natisni članek

koalicija Janez Janša Janez Janša Ljudmila Novak

Petek, 6. 7. 2018, 11.41

5 let, 9 mesecev

Novakova: Janša uničuje koalicijske partnerje. Sodelovala bi tudi s Šarcem. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

131

"Janez Janša uničuje svoje koalicijske partnerje, zato v vlado z njim ne bi šla," je povedala nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak in dodala, da sama predsednika SDS ne bo podprla na glasovanju v DZ. Če bi koalicija z Marjanom Šarcem prinesla korist za ljudi, pa bi Novakova sodelovala tudi s stranko LMŠ.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec danes nadaljuje pogovore s petimi strankami (SMC, SD, NSI, SAB in DeSUS) o sestavi koalicije. 

V morebitni Šarčevi koaliciji bo pomembno vlogo igrala tudi stranka NSi, ki ima v državnem zboru sedem poslancev. Kot je v začetku tedna po sestanku s predsednikom Borutom Pahorjem povedal vodja poslancev NSi Jožef Horvat, je NSi trenutno bližje relativnemu zmagovalcu volitev, predsedniku SDS Janezu Janši. A kot kaže, se vsi v NSi s tem ne strinjajo.

Marjan Šarec
Novice "Pogajanja so intenzivna, a Šarec še nima 46 glasov" #video

Novakova ne vidi težav v sodelovanju s Šarcem

Nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak, ki se je v preteklosti že večkrat znašla na nasprotnih bregovih s predsednikom SDS, je danes povedala, da je pripravljena tudi na koalicijo s Šarcem. "Če koalicija z Marjanom Šarcem prinaša dobrobit za ljudi in upošteva naše zahteve, ne vidim težave v sodelovanju," je dejala Novakova.

Levica volitve
Novice Levica priznala napako: Kot znani hujskač Jelinčič ne bi smel postati podpredsednik

"SDS uničuje svoje koalicijske partnerje"

"Janez Janša ne more biti mandatar, vse preveč je popuščanja pri politikih, če resno mislimo na ničelno toleranco do korupcije. SDS je stranka, ki uničuje svoje koalicijske partnerje, zato v vlado z njim ne bi šla," je povedala.

Politik, ki gradi svojo politiko na delitvah, ne sme biti predsednik vlade, pravi Novakova in dodaja, da bi jo še posebej skrbelo, če bi bila v koaliciji tudi SNS. Pri tem je spomnila na nedavno odločitev Sveta Evrope o prvaku SNS Zmagu Jelinčiču.

"Naši volivci si želijo desno vlado, žal pa politika Janeza Janše to ne omogoča. Upam, da bodo tudi volivci spoznali, da ni pomembno, kdo je lev ali desen, ampak kaj hoče kdo narediti za Slovenijo," je povedala.

"Desni volivci preveč odpuščajo"

"Menim, da se v Sloveniji preveč popušča različnim akterjem, ko jih nekdo potrebuje. Pomebno je, da nekdo dela za državo, ne pa to, ali je naš ali vaš. Ker si desni volivci tako zelo želijo, da bi končno tudi desnica igrala pomembno vlogo v Sloveniji - žal jo je premalokrat -, preveč odpuščajo. 

Kot je zatrdila Novakova, njeno mnenje v stranki ni osamljeno. "Seveda pa so ljudje zaskrbljeni, ker vemo, da je Janez Janša partner, ki zna tudi svoje partnerje nekako uničevati, in to je ves čas počel. Jaz se tega ne bojim, ker mislim, da je resnica najmočnejša," je poudarila.

V SDS lahko računajo le na šest poslancev NSi

Predsednik Pahor je povedal, da bo, če Šarcu ne bo uspelo zbrati 46 glasov, mandat za sestavo vlade podelil relativnemu zmagovalcu Janezu Janši. Novakova je povedala, da za Janeza Janšo ne bo glasovala. 

Zgodovina spora med Novakovo in Janšo

Odnosi med nekdanjo predsednico NSi in Janšo so se začeli krhati leta 2014. Takrat je Novakova v predsedniški tekmi za vodenje stranke premagala Aleša Hojsa, ki je zagovarjal tesnejše sodelovanje s SDS.

Zidanšek Novak Janša | Foto: STA , Foto: STA ,  "Ne smemo dovoliti, da nekdo, ki ne živi krščanskih vrednot, ki ne deluje po principu krščanske demokracije, uči nas, kaj in kako moramo delati. Nedopustno je, da nam nekdo od zunaj hoče povedati, kakšen mora biti naš voditelj. To je stvar naše odločitve," je na kongresu stranke dejala Novakova.

Janša je v zadnjih letih večkrat javno okrcal delovanje Nove Slovenije, da je premalo državotvorno, predsednica NSi pa mu je "vrnila" v intervjuju za Mladino v začetku leta 2014. Takrat je Janšo razglasila za manipulanta, destruktivnega politika, za človeka, ki ni prihodnost slovenske politične desnice.

NSi prav tako ni sodelovala pri ustanavljanju nove televiziji Nova24TV. Na shodu V obrambo Slovenije aprila leta 2016 je bila Novakova deležna žvižgov in zmerljivk, ko je pozvala k več demokracije na desnici.

Šarec: NSi ni tista, s katero imamo največ razlik

Predstavniki šestih strank (SD, SMC, DeSUS, SAB in NSi) so pod okriljem LMŠ zaključili razpravo o predlogih programskih točk posameznih strank za koalicijsko pogodbo, poroča STA. Iz LMŠ bodo predlog pogodbe potencialnim partnerjem poslali v ponedeljek, je pojasnil predsednik LMŠ Marjan Šarec. Odločanje o njem pričakuje prihodnji teden, ko se bodo lotili še kadrovskega razreza nove vlade.

Prihodnji teden bodo sicer še poskušali uskladiti nekatera nesoglasja, saj se vsebinsko po Šarčevih besedah še niso dokončno uskladili. Pri tem pa, kot je pojasnil, ni NSi tista, pri kateri bi bilo največ razlik. Šarec ni želel pojasniti, med katerimi strankami so največje razlike, prav tako ne tematik, pri katerih se razlike pojavljajo.

V prihodnjem tednu se bodo verjetno pogajali tudi o kadrovskih vprašanjih, je poročala STA. "Tam se pa lahko zadeve zapletejo, pa ne zaradi nas," je dejal. Na vprašanje, kje bi se po njegovih pričakovanjih lahko zapletlo, je odgovoril: "To je tako, kot bi sedel v avto in bi me vprašali, na katerem ovinku pričakujem, da bom srečal koga."

 

Ne spreglejte