Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 7. 2018,
14.14

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

11

Natisni članek

Miro Cerar pogajanja Marjan Šarec

Sreda, 4. 7. 2018, 14.14

5 let, 9 mesecev

Šarec po pogajanjih zanikal nesoglasja med SD in NSi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

11

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je po današnjem krogu pogajanj o vladni koaliciji zanikal kakšna večja nesoglasja med posameznimi strankami. Kot je pojasnil, so ugotovili, da so cilji enaki in dosegljivi, so pa različne poti do njih.

Po torku, ko so predsedniki LMŠ, SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS pregledali programske predloge NSi, so se danes lotili predlogov SD, v četrtek pa bo na vrsti SMC. Marjan Šarec je današnji skoraj štiriurni sestanek označil za učinkovit. Kot je pojasnil v izjavi za medije, je bila debata nekoliko daljša, saj meni, da je prav, da vsak pove, kaj misli.

Po njegovih besedah je skupnih imenovalcev med strankami veliko, pri nekaterih točkah pa v podrobnostih niso "prišli čisto skupaj, ampak zadeva gre v to smer". Skupnih imenovalcev pa ni želel našteti, saj se mu ne zdi korektno, da bi jih razkril v fazi pogovorov. Zanikal je, da bi bila kakšna večja nesoglasja med SD in NSi, denimo pri davkih in zdravstvu.

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo s programom, če se na koncu NSi odloči, da ne pristopi k tej koaliciji oziroma ali bo to pomenilo spremembo programa, pa je dejal le: "Če greš po neki cesti, pa je zaprta, greš pač po drugi."

O kadrovskih vprašanjih še niso govorili

Ocenil je, da je šlo pri izjavah predsednikov SD Dejana Židana in SMC Mira Cerarja o dveletni koalicijski pogodbi za nesporazum, saj da je Židan rekel le, da je treba priti vsaj do projektov za dve leti, zagotovo pa ni mislil, da je to cilj. Cerar je namreč pred srečanjem izrazil skrb, saj po njegovem mnenju projektna vlada, oblikovana zgolj za dve leti, ne bi bila garant politične stabilnosti.

Dejan Židan
Novice Židan: Projektno koalicijsko pogodbo je mogoče končati v nekaj dneh

Tudi danes je zatrdil, da o kadrovskem razrezu vladnih resorjev še niso govorili. Ponovil je svoje pričakovanje, da tisti, ki so najbolj izrazito poudarjali določena področja, potem te resorje tudi prevzamejo. "Mi bomo vzeli tiste resorje, s katerimi mislimo, da bomo lahko vodili vlado," je dejal o ambicijah LMŠ.

Koalicijski dokumenti nastajajo sproti

Koalicijski dokument po Šarčevih besedah nastaja sproti, vanj vključujejo pripombe posameznih strank. To, da je v torek v javnost pricurljala še ena različica tega dokumenta, Šarec ocenjuje kot "neko neresnost pri tistem, ki tak dokument posreduje, ker če piše zaupno, je pač zaupno". Kot smo med drugim pisali včeraj, naj bi različica osnutka koalicijske pogodbe, o kateri so govorili v torek, med drugim vsebovala dogovor o prodaji 50 odstotkov NLB do konca leta, namero o vložitvi tožbe zoper Hrvaško, zavezo o nadaljevanju pogajanj s sindikati javnega sektorja in sledenje ukrepom, ki bodo glede beguncev sprejeti na ravni EU.

Marjan Šarec, Miro Cerar
Novice Razkrivamo nov osnutek koalicijske pogodbe: trdi orehi bodo zdravstvo, drugi tir, NLB ...

Ko bo na mizi končna verzija dokumenta, bodo o njem odločali pristojni organi strank in potem bo jasno, ali ima zadostno podporo. "Dokler nimamo 46 podpisov oziroma več, ne moremo trditi, da to podporo imamo," je danes ponovil predsednik LMŠ.

Če ne bo imel potrebne večine na glasovanje ne bo šel

Če zagotovila potrebne večine v DZ ne bo imel, na glasovanje o svojem mandatarstvu ne bo šel, je zatrdil. Na vprašanje, do kdaj bi to lahko postalo jasno, je odgovoril: "Če bi imel te sposobnosti, potem se ne bi ukvarjal s politiko, ampak bi napovedoval prihodnost." Petka, ko bo predsednik republike Borut Pahor opravil drugi krog posvetovanj z nekaterimi poslanskimi skupinami, po katerem naj bi se odločil o predlogu kandidata za mandatarja, pa ne vidi kot nekega usodnega dneva.

Juncker in Cerar
Novice Cerar: Junckerju sem povedal nekaj močnih kritičnih besed

Tudi če bo Pahor v prihodnjih dneh za mandatarja predlagal predsednika SDS Janeza Janšo, po Šarčevem mnenju to za njihova usklajevanja ne pomeni nič posebnega. "Mi smo že povedali, da ima Janez Janša vso pravico dobiti mandat, je relativni zmagovalec volitev in verjetno mu bo predsednik republike tudi dal ta mandat, če bomo mi povedali, da 46 glasov nimamo. In v tem ne vidimo nobene težave," je dejal.

Cerarja skrbi Židanova izjava

Cerarja skrbi izjava Židana, da bi lahko oblikovali projektno vlado zgolj za dve leti. To se mu namreč zdi premalo, saj taka vlada ne bo garant politične stabilnosti, je pojasnil ob prihodu na sestanek.

Cerar je poudaril, da so v zadnjih štirih letih zagotovili politično stabilnost in "na ta način uspeli narediti en velik razvoj, ki omogoča tudi prihodnji vladi, da gradi na teh dosežkih".

Da bi snovali vlado le za dve leti, se mu zdi premalo. "To ne bo garant politične stabilnosti, zato bom danes na sestanku s predsedniki ostalih strank to jasno izpostavil," je napovedal.

Razume, da morajo imeti opredeljene glavne projekte, si pa želi vlade, ki bo imela stabilnost in bo to zagotavljala štiri leta. Ne nazadnje bo Slovenija kmalu predsedovala EU, je spomnil.

Milan Brglez
Novice Brglezovo pismo: Cerar se je s Toninom dobil skrito in pritajeno

 

Ne spreglejte