SiolNET. Novice Slovenija
5,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cerar: Junckerju sem povedal nekaj močnih kritičnih besed

5,11

termometer

Juncker in Cerar
Foto: STA

Premier Miro Cerar je danes v Bruslju povedal, da je v nedeljo na migracijskem vrhu predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju izrekel "nekaj kar močnih kritičnih besed" o nedejavnosti komisije glede arbitražne razsodbe. "Bil sem zelo kritičen do njega in Evropske komisije. O tem sva se resno pogovorila," je dejal Cerar.

O Junckerjevem odzivu na kritike Cerar ni hotel podrobno govoriti, češ da noče javno razgrinjati, kaj sta si povedala. "Lahko pa povem, da sem bil v svoji oceni zelo oster in da je skušal on nekako opravičevati zadrego, ki jo čuti sam ob takšni odločitvi," je dodal.

Cerar: Slovenija bo vložila tožbo proti Hrvaški

Premier je komentiral tudi sredino srečanje hrvaškega kolega Andreja Plenkovića in predsednika Sodišča EU Koena Lenaertsa. Povedal je, da se sam z njim ni srečal, saj sta se sestala pred nekaj meseci, ko sta v izčrpnem in dolgem pogovoru odprla vse pomembne teme. Jean-Claud Juncker in Miro Cerar Foto: STA

Takšna srečanja je Cerar ocenil kot povsem običajna, češ da se vsi sestajajo z različnimi visokimi funkcionarji in da se je tudi sam sestal s predsednikom sodišča, pred nekaj meseci in pred tem še enkrat, pred približno dvema letoma.

Ob tem je Cerar izrecno poudaril, da bo Slovenija tožbo proti Hrvaški vložila zaradi kršitev evropskega pravnega reda, kar ne pomeni, da je - ne glede na izid postopka - kakorkoli pod vprašajem veljavnost arbitražne odločbe.

"Prepričan sem, da bo sodišče odločalo nepristransko"

"Prepričan sem, da bo na koncu sodišče odločalo nepristransko," je dejal Cerar in ponovil, da je treba tožbo vložiti čim prej. Pričakuje, da se bo odbor za zunanjo politiko oblikoval v prihodnjem tednu ali dveh, da se lahko izpelje še ta postopek, ki je pogoj za vložitev tožbe. Potem se bo potrudil, da vlada to tožbo vloži.

Arbitražna razsodba o meji med Slovenijo in Hrvaško velja po mednarodnem pravu in jo je treba izvršiti. Če Sloveniji uspe dokazati, da Hrvaška z nespoštovanjem arbitražne razsodbe krši tudi pravo EU, o čemer je Cerar prepričan, bo Hrvaška ne le kršiteljica mednarodnega, ampak tudi evropskega prava, je pojasnil.

"Na to merimo s to tožbo in to je smisel te tožbe. Ne glede na izid tožbe na sodišču pa razsodba še vedno ostane veljavna," je dejal in poudaril, da je prav, da slovenska javnost to ve.

Hrvaški premier Andrej Plenković se je danes v Bruslju pogovarjal s predsednikom SDS Janezom Janšo. Izrazil mu je pripravljenost Hrvaške na pogovore o rešitvi vprašanja meje s Slovenijo po oblikovanju nove vlade. Plenković in Janša sta se udeležila srečanja voditeljev strank članic Evropske ljudske stranke (EPP), ki je potekalo pred vrhom EU.

Plenković je še izrazil upanje, da se bo oblikovala nova slovenska vlada ter da bodo potem znova stekli pogovori med Zagrebom in Ljubljano.
Miro Cerar Novice Miro Cerar: Nezakonite migracije so nesprejemljive #video Jean-Claude Juncker Novice Juncker verjame v dragocen prispevek prihodnje slovenske vlade v EU

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 161
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin