Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 6. 2018,
7.49

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

2

Natisni članek

Miro Cerar NLB migracije stranke

Torek, 26. 6. 2018, 7.49

5 let, 10 mesecev

Miro Cerar: Nezakonite migracije so nesprejemljive #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

2

Premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, se je danes pogovarjal s predstavniki parlamentarnih strank, ki jim je predstavil vsebino pogovorov na nedeljskem mini vrhu Evropske unije o migracijah. 

Po Cerarjevih besedah je bila razprava v Bruslju usmerjena v iskanje rešitev za nadaljnjo krepitev nadzora na zunanjih mejah EU in glede sodelovanja s tretjimi državami, ki so bodisi tranzitne bodisi so v njih krize, ki povzročajo migracije.

"Slovenija vzorno varuje mejo"

Kot pravi, se je tudi sam zavzel za krepitev zunanjih meja EU, ob tem pa je poudaril, da Slovenija vzorno varuje schengensko mejo. Poudaril je, da se na Balkanu znova krepi pretok migracij, kar ni sprejemljivo, saj gre za ilegalne migracije, ki jih organizirajo kriminalne združbe. 

Glede tega je še dejal, da so se na današnjem sestanku vse stranke strinjale, da je na meji s Hrvaško treba nadaljevati okrepljen policijski nadzor, ki ga lahko po potrebi opravlja tudi vojska.

Cerar za strokovno in finančno pomoč državam

Na posvetu v Bruslju je sicer Cerar posebej poudaril, da bi Evropa morala več narediti glede sodelovanja z afriškimi, bližnjevzhodnimi in azijskimi državami ter jim zagotoviti strokovno in finančno pomoč, da nezakoniti migranti od tam ne bi več prihajali v Evropo.

Prepričan je, da moramo begunce korektno obravnavati, hkrati pa ne smemo dopustiti nezakonitih migracij. "Vse ljudi moramo obravnavati humano, a zavzeto skrbeti za varnost," je še dejal.

Vlada | Foto: STA , Foto: STA ,

Nedeljskega mini vrha v Bruslju na temo migracij so se udeležili voditelji 16 evropskih držav. Med njimi je bil tudi Cerar. Vrh sicer kakšnih posebnih sklepov ni prinesel, so si pa voditelji izmenjali mnenja, jasno izrazili stališča in pretresli nekatere ideje pred rednim vrhom EU v četrtek in petek, na katerem pa bi že lahko sprejeli konkretne odločitve.

Voznik tovornega vozila bosanskih registrskih oznak je v petek skušal s svojim vozilom čez mejni prehod Obrežje v Slovenijo prepeljati dva državljana Iraka in tri državljane Irana. Kot so sporočili z novomeške policijske uprave, so bili tuji državljani skriti med tovorom in so tako nedovoljeno skušali vstopiti v državo.

V vozilu skrite tuje državljane so policisti našli, potem ko so pri opravljanju mejne kontrole in pregleda vozila uporabili naprave za zaznavanje srčnega utripa in prisotnosti ogljikovega dioksida. Tujce, ki so se skušali izogniti mejni kontroli in nedovoljeno vstopiti v Slovenijo, so po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.

Policisti črnomaljske policijske postaje pa so od petka do ponedeljka v Preloki, Tribučah in v okolici Damelj izsledili in prijeli 15 državljanov Pakistana in osem državljanov Indije, ki so nezakonito prestopili državno mejo.

 

 

Ne spreglejte