Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 10. 2021,
7.39

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,07

99

Natisni članek

noad Ljubljana policija shod

Sreda, 6. 10. 2021, 7.39

2 leti, 6 mesecev

Policija: Znane nove podrobnosti včerajšnjega shoda #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,07

99

"Na včerajšnjih protestih smo v pretežni meri uporabili plinska sredstva, ki nimajo večjih posledic. Prek štiristo plinskih nabojev in ročnih bomb. Vodni top smo uporabili na Slovenski in Celovški cesti," je v izjavi za medije povedal Alojz Sadič iz Sektorja splošne policije Generalne policijske uprave. Očitke o pretirani uporabi prisilnih sredstev zavrača.

"Uporabili smo prisilna sredstva, kot so plinska sredstva in vodni curek, palica ni bila uporabljena. Zaznali smo poškodbo dveh oseb. Ena je bila hospitalizirana. Poškodovanih je bilo tudi šest policistov. Vsi so utrpeli lažje poškodbe. O pretirani uporabi prisilnih sredstev težko govorimo," je povedal Sadič.

Sadič: Dinamika nasilnih izgrednikov je bila zelo pestra

"Prišlo je do metanja predmetov v policijska vozila in v policiste. Dinamika nasilnih izgrednikov je bila zelo pestra, množica se je umikala na različne dele mesta. Učinek uporabljenih sredstev je deloval širše, a smo že prej opozarjali turiste, sprehajalce, mimoidoče in mirne protestnike, naj se umaknejo na varno," je dodal.

Zaradi obsežnosti dogodka so se vrstile kolone varovanih oseb. Tujim delegacijam so zagotovili varnost, usmerili so jih na drugo pot. Ustanovili so več operativnih štabov in koordinirali delo na terenu. 

Hojs pohvalil delo policistov

Očitki, da je bila uporaba prisilnih sredstev na torkovih protestih pretirana, so po besedah notranjega ministra Aleša Hojsa neutemeljeni. "Žalosti me, da smo bili zopet priča vandalizmu, primitivizmu in razgrajanju, uničevanju lastnine po ljubljanskih ulicah," je dejal Hojs in pohvalil delo policije.

Dodal je, da je bila pri tako velikem dogodku oziroma kršitvah gotovo storjena tudi kakšna napaka, očitki o pretirani uporabi prisilnih, plinskih sredstev pa so po njegovih besedah popolnoma neutemeljeni. Ko je zvečer obiskal operativno-komunikacijski center, ga je začudilo, da ni bilo pridržanih več ljudi, glede na to, kaj se je dogajalo v Ljubljani. "Vodni top je bil uporabljen le na tistih delih, kjer je šlo za eklatantno kršenje javnega reda in miru, po mojem mnenju celo za kazniva dejanja," je pojasnil minister.

 

Po torkovem shodu, na katerem so policisti izvajali naloge varovanja najvišjih tujih predstavnikov držav, na območju središča Ljubljane pa opravili tudi varovanje neprijavljenega shoda, ki se je začel ob 15. uri na Trgu republike, so trem osebam odvzeli prostost zaradi suma storitve kaznivega dejanja zoper javni red in mir, 22 oseb pa so pridržali za čas trajanja shoda. Po podatkih policije se je shoda udeležilo okoli 3.000 ljudi. 

Pri varovanju so sodelovali različne policijske enote policijskih uprav, posebna enota, konjenica, policisti vodniki službenih psov, specialna enota, letalska policijska enota ter Center za varovanje in zaščito. | Foto: Bojan Puhek Pri varovanju so sodelovali različne policijske enote policijskih uprav, posebna enota, konjenica, policisti vodniki službenih psov, specialna enota, letalska policijska enota ter Center za varovanje in zaščito. Foto: Bojan Puhek

Zlatan Čordić
Novice Preprečevanje mitinga: prijeli Čordića, Stevanović pridržan zaradi hujskanja k upiranju #foto #video

Ogrožali so varnost prometa

Nekaj pred 17. uro so udeleženci shoda v Ljubljani odšli v smeri Slovenske ceste, shodu pa se je pridružilo še več ljudi. "Udeležence shoda smo večkrat pozvali, naj ne ogrožajo varnosti prometa. Policisti so jih skušali zaustaviti, ker pa niso upoštevali ukazov, je bil shod razpuščen," so sporočili z Generalne policijske uprave.

Osebe tudi v nadaljevanju niso upoštevale ukazov ter še naprej huje in množično kršile javni red, med drugim so v policiste in vozila policije metale razne predmete ter se kljub izrečenim ukazom niso razšle, zato so bila na Slovenski cesti uporabljena prisilna sredstva, in sicer vodni curek in plinska sredstva. | Foto: Bojan Puhek Osebe tudi v nadaljevanju niso upoštevale ukazov ter še naprej huje in množično kršile javni red, med drugim so v policiste in vozila policije metale razne predmete ter se kljub izrečenim ukazom niso razšle, zato so bila na Slovenski cesti uporabljena prisilna sredstva, in sicer vodni curek in plinska sredstva. Foto: Bojan Puhek

Policisti večkrat uporabili prisilna sredstva

Policisti so udeležence vseskozi pozivali, naj se razidejo, večina je to tudi upoštevala. Del protestnikov pa se je vrnil na Trg republike, nato pa odšel v smeri Tržaške ceste ter nazaj proti Celovški cesti. Pri tem so na železniškem nadvozu ogrožali tudi varnost železniškega prometa, promet pa je bil zaradi zagotovitve varnosti ustavljen.

Okoli 19.30 so se na območju središča Ljubljane zadrževale še manjše skupine oseb, ki so kršile javni red, med drugim so proti policistom metale različne predmete. Nekaj pred 21. uro so vzpostavili javni red, množico pa razgnali. Policisti so za razganjanje v času, ko je trajalo posredovanje policije na območju širšega središča Ljubljane, večkrat uporabili prisilna sredstva zoper množico (vodni curek, plinska sredstva, penaste naboje, konjenico in službene pse).

Trem osebam so odvzeli prostost zaradi suma storitve kaznivega dejanja zoper javni red in mir, še vedno pa nadaljujejo zbiranje obvestil. Dvaindvajset oseb so pridržali za čas trajanja shoda skladno z zakonom o nalogah in pooblastilih policije.

"Policisti nadaljujejo tudi zbiranje obvestil o dogodku v smislu odkrivanja vseh kaznivih ravnanj, prav tako obravnavamo več kaznivih dejanj poškodovanj tuje stvari, poškodovana so bila tudi službena vozila policije," so še sporočili s policije. 

O vseh ukrepih policije in zaznanih kaznivih ravnanjih bodo javnost obvestili, ko bodo zbrana vsa obvestila. | Foto: Bojan Puhek O vseh ukrepih policije in zaznanih kaznivih ravnanjih bodo javnost obvestili, ko bodo zbrana vsa obvestila. Foto: Bojan Puhek

Zoran Stevanović
Novice Zoran Stevanović grozi državi: Ne pozabite, kaj je v torek

Pretres možganov, posledice solzivca in poškodovanih šest policistov

Iz ljubljanskega UKC so sporočili, da je njihova reševalna služba v torek zaradi protestov imela štiri intervencije. Ena poškodovana oseba je zaradi lažjega pretresa možganov čez noč ostala na opazovanju in bo danes predvidoma odšla domov. Oskrbeli so še dve lažji poškodbi, eno zaradi solzivca in drugo zaradi nezgode med kolesarjem in pešcem, v enem primeru pa zdravniška pomoč ni bila potrebna, so sporočili.

Po podatkih policije naj bi bilo lažje poškodovanih tudi šest policistov, njihove poškodbe pa so posledica metanja predmetov vanje.  

Varovanje dogodka (vrh EU-Zahodni Balkan) poteka v skladu s predvidenim načrtom. Policisti so zagotovili varnost varovanim osebam, varovane kolone so z manjšimi prilagoditvami potovale po predvidenih trasah.

"Za uspešno izvedbo policijskih nalog generalni direktor policije dr. Anton Olaj izreka pohvalo vsem policistom in policistkam, ki so sodelovali pri varovanju," so še sporočili s policije.

Zaradi potovanj varnostnih kolon s policijskim spremstvom bo tudi danes na območju Kranja z okolico oviran promet. Policisti bodo izvajali predvsem krajše mobilne zapore prometa. V popoldanskem času pa bo za predvidoma krajši čas izvedena tudi popolna zapora avtoceste na relaciji med Brdom in Brnikom. Za tovorna vozila nad 7,5 tone obvoza ni in ostanejo na avtocesti pred izvozom Kranj zahod v smeri Ljubljane. V smeri Karavank bosta v tem času zaprta izvoza Brnik in Kranj zahod. Velja tudi odredba o omejitvi prometa za tovorna vozila nad 7,5 tone in za vozila, ki prevažajo nevarno blago.
Fotogalerija
1 / 10

 

Protest nasprotnikov pogojev PCT v Ljubljani dne 29.9.2021
Novice SDS bi organizatorje neprijavljenih protestov in nasilneže kaznovala
Peter Jančič
Mnenja "Veliki" se sramujejo Kučana, Saša Lendero pa zboli
Protest kolesarjev 1. oktober 2021. Milan Kučan
Novice Kučan spet med petkovimi protestniki #foto
Novice Nove informacije policije o sredinem shodu protestnikov #video
Novice Protestniki napadli ekipo Planeta #video
protesti, 29.9.2021
Novice Policija po uporabi vodnega topa in solzivca: Shod je razpuščen zaradi varnosti #foto #video
 
Ne spreglejte