Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 10. 2021,
11.23

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

185

Natisni članek

proticepilci vlada protesti Zoran Stevanović

Nedelja, 3. 10. 2021, 11.23

2 leti, 6 mesecev

Zoran Stevanović grozi državi: Ne pozabite, kaj je v torek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

185

Zoran Stevanović | Zoran Stevanović svoje sledilce poziva, naj se naslednjega protestnega shoda udeležijo že v torek.  | Foto STA

Zoran Stevanović svoje sledilce poziva, naj se naslednjega protestnega shoda udeležijo že v torek.

Foto: STA

Organizator sredinih protestov proti pogoju PCT Zoran Stevanović je na slovensko vlado naslovil pismo, v katerem jo poziva k takojšnji ukinitvi pogoja PCT in odstopu. Zahtevo je podkrepil z namigom o morebitni blokadi slovenskih cest in države prihodnji teden, ko bo na Brdu pri Kranju potekal vrh EU-Zahodni Balkan. Iz stranke Resni.ca so sporočili, da se bo Stevanović v ponedeljek srečal s predsednikom republike Borutom Pahorjem. V uradu predsednika pa so v zvezi s tem za STA dejali le, da je predsednik obljubil dialog in da se bo tega držal.

Stevanović Pismo | Foto: Facebook / Posnetek zaslona Foto: Facebook / Posnetek zaslona

Gibanje Resni.ca in njegov pobudnik Zoran Stevanović svoje sledilce pozivata k udeležbi na shodu, ki ga tokrat napovedujejo za torek in ne za sredo.

Razlog spremembe urnika so posredno razkrili v pismu vladi in objavah na Facebooku: protestnike želijo spodbuditi k blokadi cest v času, ko bodo na Brdo pri Kranju na protokolarni dogodek Vrh EU-Zahodni Balkan prihajali vodje delegacij držav EU in Zahodnega Balkana ter nekateri drugi vplivni evropski funkcionarji, med drugim tudi predsednik evropskega sveta Charles Michel, ki bo predsedoval vrhu. 

Na fotografiji Merklova in Pahor med srečanjem v Berlinu leta 2013. | Foto: Reuters Na fotografiji Merklova in Pahor med srečanjem v Berlinu leta 2013. Foto: Reuters
Predsednik republike Borut Pahor bo v torek na Brdu pri Kranju sprejel nemško kanclerko Angelo Merkel. Kot so danes še sporočili iz predsednikovega urada, bo Pahor visoko gostjo ob tem odlikoval z redom za izredne zasluge, najvišjim odlikovanjem Republike Slovenije.

Merklova, ki po 16 letih vodenja nemške vlade zaključuje mandat, bo odlikovanje prejela za osebne zasluge za poglobitev vsestranskih odnosov med Slovenijo in Nemčijo ter za verodostojno evropsko voditeljstvo.

Vrh EU-Zahodni Balkan se sicer začne v sredo, že v torek zvečer pa bodo na Brdu pri Kranju gostili neformalno večerjo za vodje delegacij. 

Stevanović v pismu vladi namiguje, da bi se lahko protestniki med trajanjem vrha EU-Zahodni Balkan usmerili tudi proti Brdu pri Kranju. Zapisal je namreč, da vlada nosi "vso odgovornost za dogajanje na ulicah, trgih in protokolarnih lokacijah". 

Novice Sredi Ljubljane grdo žalila policiste, ti niso nasedli provokacijam #video

Janša: Tako je "govoril Mussolini pred pohodom na Rim"

Kot so danes v sporočilu za javnost zapisali v stranki Resni.ca, bo Stevanović v pogovoru Pahorju predlagal, da pozove vlado k odstopu in predčasnim volitvam ter k odpravi obvezujočih ukrepov PCT.

V uradu predsednika so ob tem pojasnili le, da je Pahor obljubil dialog in da bo tej obljubi sledil. Spomnili so še, da je predsednik v preteklosti nekatere protestnike že sprejel in jim prisluhnil.

Na napoved protestov se je na družbenem omrežju Twitter že odzval premier Janez Janša, ki je ocenil, da je tako "govoril Mussolini pred pohodom na Rim". "Posledice so znane," je dodal.

Kaloh: v drugih državah EU takšne grožnje ne bi ostale nesankcionirane

Dejan Kaloh iz poslanske skupine SDS je v odzivu na pismo, ki ga je Zoran Stevanović poslal vladi, na družbenem omrežju Twitter zapisal: "Stevanović bi s svojimi grožnjami z blokado države in napadom na protokolarne dogodke v naslednjem tednu (Vrh EU – Zahodni Balkan, bil v VSAKI drugi članici EU sprocesiran v SEKUNDI. Dobesedno." 

Objavi na Twitterju je poslanec pripel zapis Vinka Gorenaka, nekdanjega ministra za notranje zadeve, ki je izrazil mnenje, da so napovedi Zorana Stevanovića nevarne, saj imajo tudi mednarodno komponento. 

Preberite tudi:

protesti, 29.9.2021
Novice Policija po uporabi vodnega topa in solzivca: Shod je razpuščen zaradi varnosti #foto #video
Ne spreglejte