Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 10. 2021,
17.08

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

271

Natisni članek

noad policija Ljubljana Zlatan Čordić Zlatko protest

Torek, 5. 10. 2021, 17.08

2 leti, 6 mesecev

Preprečevanje mitinga: prijeli Čordića, Stevanović pridržan zaradi hujskanja k upiranju #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

271

Nasprotniki vladnih ukrepov, ki zahtevajo odpravo ukrepov PCT in odstop vlade, so se ob 15. uri začeli zbirati na Trgu republike. Nekaj pred 17. uro so krenili po ulicah Ljubljane, policija pa je kmalu zatem pridržala Zlatana Čordića. Policija je zoper protestnike večkrat uporabila vodni top in solzivec, shod pa razpustila in pridržala več oseb. Protestniki so se odpravili na Tržaško cesto in skozi Rožno dolino nazaj v središče mesta. Neuradni organizator protestov Zoran Stevanović je bil na zaslišanju na policiji, so objavili na Facebook strani Resni.ca. Kot je sporočila policija, so Stevanovića zaradi suma storitve kaznivega dejanja hujskanja k upiranju pridržali.

Po zbiranju protestnikov na Trgu republike so se protestniki okoli 17. ure pomaknili proti Čopovi ulici. Nagovoril jih je udeleženec petkovih protestov Zlatan Čordić - Zlatko, policija pa ga je kmalu zatem na Wolfovi ulici pridržala. To prikazuje tudi posnetek televizije Top News v lasti Vladimirja Voduška.

Protesti torek, 5.10.2021 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Policisti naj bi Čordića s prizorišča odpeljali zaradi povzročanja prometne nevarnosti in ogrožanja javnega reda.

Zoran Stevanović, neuradni organizator protestov in predsednik stranke Resni.ca, je po navedbah upravljalcev Facebook strani stranke na zaslišanju na policiji.

Policija je proti protestnikom okoli 17. ure uporabila vodni top in solzivec in shod razpustila.

Shod razpuščen, protestniki vztrajajo

"Vse osebe, ki so udeležene v shodu, obveščamo, da je shod razpuščen zaradi zagotovitve varnosti vsem. Vse pozivamo, naj mirno zapustijo območje središča Ljubljane in upoštevajo navodila in ukaze policistov," so sporočili protestnikom.

Protest v Ljubljani | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Protestniki so se po "sprehodu po ljubljanskih ulicah" vrnili na Trg republike, ki ga je ves čas preletaval policijski helikopter. Nato so se odpravili proti stavbi vlade na Gregorčičevi ulici, ki pa jo je policija zaprla z varnostnimi ograjami. Protestniki so krenili proti Tržaški cesti, promet je bil ustavljen v obe smeri. Nadaljevali so proti Rožni dolini skozi park Tivoli, kjer jih je na križišču Celovške in Tivolske pričakal vodni top. Protestniki so nato pot nadaljevali po Celovški cesti, spremljal jih je vodni top. Policija je znova uporabila solzivec.

Udeleženci shoda so se nato poskušali prebiti v bližino hotela Intercontinental, kjer je nastanjen del delegacij vrha EU na Brdu, a jih je tudi tu pričakala policija.

Protesti torek, 5.10.2021 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Po doslej zbranih podatkih sta bila ranjena dva protestnika, za policiste še ni podatkov, je za Odmeve TV Slovenija dejal direktor uprave uniformirane policije Danijel Lorbek. Pridržali so tri ljudi zaradi suma storitve kaznivega dejanja in več oseb zaradi kršitev zakona o nalogah in pooblastilih policije. Protesti torek, 5.10.2021 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Lorbek ni želel potrditi navedb, da sta med prijetimi Stevanović, ki je vabil na proteste, in Čordić, saj policija ne daje podatkov o konkretnih osebah.

Po njegovih besedah se je danes na Trgu Republike je zbralo okoli 3.000 protestnikov, ko so se podali na pohod po ulicah, pa so se jim pridružili dodatni.

Na vprašanje, kdo stoji za protesti in kdo jih je usmerjal, Lorbek ni želel odgovoriti. Kot je dejal, policija ukrepa ne glede na to, kdo stoji za protesti.

Protesti torek, 5.10.2021 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Policija tudi jutri pričakuje shod

Sicer pa glede na doslej zbrane informacije tudi jutri pričakujejo neorganiziran shod in so nanj pripravljeni, je dodal.

Danes je policija za umiritev razmer uporabila "vso paleto prisilnih sredstev", od konjenice in psov do vodnega topa in solzivca. Če bo prišlo do podobnih hujših kršitev, bo to storila tudi jutri, je v Odmevih še napovedal Lorbek.

Protesti torek, 5.10.2021 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Protesti torek, 5.10.2021 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Protestniki so proti policiji metali pirotehnična sredstva, kamne, steklenice in druge predmete.

Protestniki | Foto: Protestniki | Foto:

Protestniki so sicer na današnjih protestih motili delo številnih novinarjev. Ti so poročali, da so jih protestniki med opravljanjem novinarskega dela žalili, jim grozili in jih odrivali. Med drugim so protestniki razbili steklo na vhodu v prostore medija N1, je poročal omenjeni medij, ki je zaradi vdora solzivca v stavbo moral za nekaj časa celo prekiniti poročanje.

Protestniki | Foto:

Veliko današnjih protestnikov je tudi udeležencev petkovih kolesarskih protestov.

Protestniki | Foto: Protesti torek, 5.10.2021 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Protesti torek, 5.10.2021 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Kako bi morala ukrepati vlada za zagotovitev varnosti ob vrhu EU-Zahodni Balkan?

  • Ostreje.
    73,76 %
    16512 glasov
  • Ukrepa dobro.
    1,93 %
    433 glasov
  • Bolj blago.
    1,13 %
    253 glasov
  • Nič.
    23,18 %
    5189 glasov
Oddanih 22387 glasov

Dogajanje na protestu je, kot kaže, iz stavbe parlamenta, dokumentiral tudi poslanec SAB Marko Bandelli.

Po navedbah nekaterih udeležencev shoda naj bi policija pred Ljubljano zadržala 30 avtobusov z osebami, ki so se želele udeležiti shoda, a je policija njihove navedbe zanikala.

Dogajanje na Trgu republike okoli 15. ure:

 

Ne spreglejte