SiolNET. Novice Slovenija
1,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Osumljenima za preprodajo dopinga iz Maribora odpravljen hišni pripor

1,22

termometer

Boris Špes Igor Šalamun
Nekdanjega zdravstvenega delavca na pljučnem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Borisa Špesa in atletskega trenerja Igorja Šalamuna za zdaj še nepravnomočna obtožnica bremeni prometa z nedovoljenimi snovmi v športu. Foto: Mediaspeed

Mariborsko višje sodišče je konec februarja odpravilo hišni pripor zoper zdaj že nekdanjega zdravstvenega delavca na pljučnem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Borisa Špesa in atletskega trenerja Igorja Šalamuna, ki ju za zdaj še nepravnomočna obtožnica bremeni prometa z nedovoljenimi snovmi v športu, piše današnji Večer.

Kot poroča časnik, je tožilstvo terjalo podaljšanje pripora zoper oba obdolžena, saj je menilo, da ponovitvena nevarnost pri nobenem od njiju ni prenehala. Prvostopenjsko sodišče ji je pritrdilo, odvetnika obdolženih Simon Dolinšek in Robert Berkovič pa sta se na to pritožila. Čeprav je višje sodišče soglašalo z okrožnim, da je pri obdolženih še vedno podan priporni razlog iz ponovitvene nevarnosti, jima je s pritožbo uspelo.

doping Sportal Biatlonsko SP pod posebnim drobnogledom zaradi dopinga

V zaporu sta bila deset mesecev, sojenje pa se ni še niti začelo

Višji sodniki so po pisanju Večera namreč sledili merilom, ki jih je za presojo razumnosti trajanja pripora postavilo Evropsko sodišče za človekove pravice, in odločili, da je treba obdolžena izpustiti, saj sama nista z ničimer prispevala k dolgotrajnosti postopka. V priporu sta bila deset mesecev, sojenje pa se še sploh ni začelo, saj obtožnica še vedno ni pravnomočna.

Mariborsko tožilstvo je obtožnico prvič vložilo 20. junija in drugič 27. decembra lani, obramba pa je zoper njo ugovarjala. Ker glede na dozdajšnji potek kazenskega postopka ni mogoče predvideti, kdaj bo odločeno o ugovorih zoper novo obtožnico, po presoji višjih sodnikov to govori v prid odpravi pripora, "saj bi nadaljnje bivanje obdolžencev v hišnem priporu pomenilo nesorazmerno dolg poseg v njuno svobodo", dodaja časnik.

Georg Preidler Sportal Po besedah zdravnika več uspešnih kolesarjev uporablja krvni doping

Zapleti zaradi zaslišanja ene od prič

Zapleti v omenjenem primeru so se zgodili z eno od prič iz tujine, ki so jo kljub opozorilu zaslišali, ne da bi bila s tem seznanjena obramba. Ponovno zaslišanje priče, ki trenutno živi v Bosni in Hercegovini, so medtem že opravili, zato je tožilstvo pred koncem leta znova vložilo obtožnico.

Pri zaslišani priči gre po preteklem pisanju Večera za hrvaško atletinjo Danijelo Kuna, ki so jo zaslišali v Livnu. Ta je leta 2017 zmagala na maratonu v Linzu v Avstriji, nato pa padla na dopinškem testu.

Max Hauke doping Sportal V javnost prišel posnetek krvnega dopinga, avtor zaslišan, tekači suspendirani

Na zaslišanju pred avstrijsko protidopinško komisijo naj bi priznala, da je tekmovala pod vplivom prepovedanih substanc, in izdala, da ji je jemanje nedovoljenih snovi predlagal slovenski trener, nekdanji maratonec in gorski tekač Igor Šalamun, snovi pa naj bi ji priskrbel Špes, o katerem je bila prepričana, da je zdravnik.

Kuna je bila kaznovana s prepovedjo tekmovanj za eno leto, proti Špesu in Šalamunu, ki ju je obremenila, pa so policisti na podlagi sodne odredbe začeli izvajati prikrite preiskovalne ukrepe, je še poročal Večer.

Thomas Bach Sportal Predsednik Moka za poostren boj proti dopingu

V hišnih preiskavah našli več prepovedanih snovi

Mariborski kriminalisti so sicer v preiskavi aprila lani, ki je potekala tudi s pomočjo prikritih preiskovalnih ukrepov s sodelovanjem tajnih delavcev, našli prepovedano snov darbepoetin, ki je v zdravilu aranesp 500.

V poznejših hišnih preiskavah so zasegli še zdravila dexamethason, ki vsebuje nedovoljeno snov v športu deksametazon, apaurin, ki vsebuje diazepam, morfin in helex, ki vsebuje prepovedano drogo alprazolam.

Takrat so pojasnili, da naj bi osumljena od septembra lani do aprila letos na območju Slovenije in Hrvaške storila 21 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje ter prometa s prepovedanimi drogami in nedovoljenimi snovmi v športu, za katere se je izkazalo, da so škodljive zdravju.

Jani Brajkovič Sportal To so slovenski športniki, ki so trenutno suspendirani zaradi dopinga kolesarstvo, splošna Sportal 90-letni kolesar zaradi dopinga ostal brez svetovnega rekorda Jani Dvoršak Dan čistega športa Sportal Boj proti dopingu bo v prihodnje še učinkovitejši

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 20
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin