Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 1. 2019,
10.33

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

1

Natisni članek

doping MOK Thomas Bach

Torek, 29. 1. 2019, 10.33

5 let, 2 meseca

Thomas Bach

Predsednik Moka za poostren boj proti dopingu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

1

Thomas Bach | Thomas Bach se bojuje proti prepovedanim poživilom. | Foto Reuters

Thomas Bach se bojuje proti prepovedanim poživilom.

Foto: Reuters

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Tomas Bach je na nedavnem druženju s športnimi novinarji v Lozani dejal, da bi morali športnike, ki jih ujamejo pri dopingu, najostreje kaznovati, kar omogoča tudi retroaktivno preverjanje vzorcev. Ob tem je napovedal tudi večjo solidarnost in uveljavljanje človekovih pravic v športu.

Petinšestdesetletni nemški pravnik Thomas Bach je dejal, da boj proti prepovedanim poživilom ostaja ena glavnih nalog svetovnega športa. "Dobiti moramo podatke o dopinških testih in same vzorce, ki jih imajo mednarodne organizacije, saj lahko le z njimi športnikom zagotovimo pošteno tekmovanje," je ocenil.

"Moramo imeti dostop do njih, saj lahko z novimi metodami ponovno testiramo vzorce, kot je bilo storjeno za olimpijske igre v Vancouvru leta 2010 in Pekingu leta 2008. Prej to ni bilo mogoče," je povedal Bach.

Ne le ruski športniki, ki so v središču mednarodnega zanimanja, tudi nekdanja svetovna biatlonska podprvakinja Teja Gregorin je zaradi dopinških prekrškov izpred devetih let v Vancouvru oktobra lani dobila dveletno prepoved tekmovanj.

Doping ostaja največja slabost svetovnega športa

Poleg skupnega boja proti korupciji sta osrednji nalogi MOK preventiva in izobraževanje. | Foto: Reuters Poleg skupnega boja proti korupciji sta osrednji nalogi MOK preventiva in izobraževanje. Foto: Reuters Doping je tako še vedno razširjen problem. Bach je kot pozitivno ocenil, da je sredi januarja Svetovna protidopinška agencija (Wada) v laboratorijih v Moskvi dobila vse zahtevane podatke, predvsem tiste od več kot devet tisoč vzorcev ruskih športnikov med letoma 2011 in 2015.

"Doping ostaja največja slabost svetovnega športa, a smo z novimi metodami začeli odkrivati nepravilnosti tudi za nazaj. To gotovo vpliva preventivno," je še ocenil in pristavil: "Še hujši pa postajajo problemi nedovoljenih športnih stav in nameščanja izidov."

"Pri slednjem že leta, tudi v preiskavah, sodelujemo z Interpolom, Evropolom, drugimi regulatorji po svetu in organizacijami za športne stave. Poleg skupnega boja proti korupciji sta naši osrednji nalogi preventiva in izobraževanje. Svet se glede etičnih vrednot spreminja počasi, a se. Še tako dobra pravila so brez vrednosti, če ni pravih vrednot."

Različni pogledi glede humanističnih vrednot članic

Naslednje poletne olimpijske igre bo gostil Tokio (2020). | Foto: Getty Images Naslednje poletne olimpijske igre bo gostil Tokio (2020). Foto: Getty Images Bach vodi organizacijo z letnim proračunom več kot 3,5 milijarde evrov. "Od tega gre pol milijarde za olimpijsko solidarnost. Za pomoč športnikom iz revnejših okolij. Če ne bi bilo tega prelivanja sredstev nacionalnih olimpijskih komitejev od bogatih k revnim, od priljubljenih športov k zapostavljenim, bi bilo še več težav," je dejal novinarjem iz vsega sveta.

Mok je trčil tudi ob različne poglede glede humanističnih vrednot članic, saj so med njimi tudi povsem diktatorske države. A Bach izpostavlja, da je izvršni odbor v začetku lanskega decembra sprejel sklep, da bo izpolnjevanje standardov človekovih pravic od leta 2024 naprej del pogodbe, ki jo organizator podpiše ob dodelitvi OI.

O tem, kakšni bodo kriteriji in standardi, bo odločal svetovalni odbor za človekove pravice, ki ga bodo ustanovili in ga bo vodil jordanski princ Zejd Rad Al Husejn, nekdanji komisar za človekove pravice Združenih narodov.

Vroče linije za javljanje nepravilnosti

Pri tem se bo komisija oprla na nabor pravic in obveznosti športnikov, ki so jih potrdili oktobra lani, tudi na temelju pripomb več kot štiri tisoč športnikov iz 190 držav. Ob nastanku dokumenta so se sicer pojavila številna mnenja, da gre le za splošne pravice enakosti, ne pa tudi konkretne rešitve.

"Spremenile so se številne, prej dolga desetletja uveljavljene prakse, ki so bile v Moku vzrok za korupcijo. Tudi sam ne bi bil na tem mestu, če ne bi bil nekoč član športne komisije in ta ne bi imela takega vpliva. Tak boj za pravice športnikov kot zdaj je bil v mojih tekmovalnih časih nedojemljiv," je menil Bach, ki je osvojil ekipno zlato v mečevanju na OI 1976.

Dejal je, da je zaradi številnih primerov nepravilnosti, tudi spolnih zlorab, Mok že pred časom ukrepal in dal jasna navodila panožnim zvezam in nacionalnim olimpijskim komitejem, kako preprečiti nasilje in zlorabe, kako jih odkrivati in kakšne ukrepe nato sprejeti.

"Mok je na OI v Riu de Janeiru vzpostavil vročo linijo, kjer so lahko anonimno vsi udeleženci, tekmovalci, trenerji in drugi, javili nepravilnosti. Številni nacionalni olimpijski komiteji in zveze so storili podobno," je dejal Bach in kot pomemben korak v prihodnje napovedal tudi nižanje stroškov organizacije olimpijskih iger.

Ne spreglejte