Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 12. 2021,
8.19

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

6

Natisni članek

stolnica maša družina praznik božič

Sobota, 25. 12. 2021, 8.19

2 leti, 3 mesece

Božič ne predstavlja samo sijaja lučk in okraskov. Papež Frančišek pozval k dialogu. #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

6

Stolnica svetega Nikolaja | Cvikl je opozoril, da pomen božiča "ni samo v zunanjosti, sijaju lučk in okraskov, ampak tudi v programu in načrtu za prihodnost, kako naj živimo s svojo vero". "Bog je z nami in je med nami. Obhajati božič v vsej svoji resničnosti pomeni začutiti in doživeti Boga med nami. Samo takšen božič lahko napolni naše srce s tolažbo, upanjem in mirom," je zaključil. | Foto STA

Cvikl je opozoril, da pomen božiča "ni samo v zunanjosti, sijaju lučk in okraskov, ampak tudi v programu in načrtu za prihodnost, kako naj živimo s svojo vero". "Bog je z nami in je med nami. Obhajati božič v vsej svoji resničnosti pomeni začutiti in doživeti Boga med nami. Samo takšen božič lahko napolni naše srce s tolažbo, upanjem in mirom," je zaključil.

Foto: STA

Kristjani so ob polnoči dočakali božič. Veliko jih ga je pričakalo pri polnočnicah v cerkvah, kjer, glede na lani, veljajo nekoliko milejši epidemiološki ukrepi. Nadškof Alojzij Cvikl je polnočnico daroval v mariborski stolnici, ob tem pa poudaril, da božič ne predstavlja samo sijaja lučk in okraskov, ampak tudi, da doživimo in začutimo Boga med ljudmi. Papež Frančišek pa je opoldne v Vatikanu podelil tradicionalni božični blagoslov mestu in svetu − urbi et orbi. 

Po besedah nadškofa je Bog z Jezusovim rojstvom, ki ga Kristjani obeležujejo na božič, postal človek. To je naredil tako, da je prišel kot nebogljen otrok "stran od trgov in mest, kjer se ustvarja javno mnenje, merijo politične moči in se kroji usoda preprostih ljudi". Ni "prišel z močjo, ampak z nežnostjo, ki je lastna otroku", da bi človeka naučil biti človek na božji način, je dejal.

Papež Frančišek
Novice Papež pred božičem pozval k ponižnosti: Nehajmo jokati za veličino, ki je nimamo

Božična noč po besedah Cvikla razodeva dve veliki skrivnosti, ki se dotikata Boga in človeka: "Ni v božji naravi rojevati božjih otrok in ni v človeški naravi vstati od mrtvih. Oboje je čisti zastonjski božji dar. Zato je sveta noč noč veselja in hvaležnosti, kajti ta dar je namenjen vsakemu izmed nas."

Koprski škof Jurij Bizjak je pri polnočnici v koprski stolnici, ki jo je v neposrednem prenosu prenašala tudi Televizija Slovenija, spomnil, da so ljudje s Kristusovim učlovečenjem na viden in oprijemljiv način postali otroci Boga, kot njegovi otroci pa tudi njegovi dediči, kar pomeni, da bodo z njim tudi poveličani.

Vsi so po njegovem tudi dediči nebeškega kraljestva, pri čemer je opozoril, da je nebeškega kraljestva toliko, kolikor je vrednot, kot so resnica, življenje, svetost, pravičnost, mir in ljubezen.

Spomnil je, da so ljudje kot dediči Boga vsi med seboj bratje, tudi tisti "najbolj uporni in oddaljeni in zato najmanjši". Zato je pozval k medsebojnemu spoštovanju in izpostavil Kristusove besede: "Karkoli ste storili kateremu izmed teh mojih najmanjših bratov, ste storili meni."

Sportal Praznično vzdušje med športniki #foto
Kraljeva družina
Trendi Tako bo letošnje praznike preživela kraljeva družina

Na današnji božični dan so dopoldne potekale božične maše. Ljubljanski nadškof metropolit Zore jo je imel ob 9. uri v ljubljanski stolnici, Cvikl pa uro pozneje v mariborski stolnici. Osrednje evangeličansko božično bogoslužje je bilo v evangeličanski cerkvi v Kuzmi, vodila ga je evangeličanska duhovnica Simona Prosič Filip.

Papež pozval k dialogu 

Papež Frančišek je opoldne v Vatikanu podelil tradicionalni božični blagoslov mestu in svetu − urbi et orbi. Pozval je k dialogu ter spomnil na številne konflikte v svetu, od Sirije do Ukrajine. 

"V času pandemije je na hudi preizkušnji naša sposobnost vzdrževati socialne stike. Vse bolj se zapiramo sami vase, tudi na mednarodni ravni," je dejal papež ter opozoril, da "le dialog vodi k resnični rešitvi sporov". | Foto: Reuters "V času pandemije je na hudi preizkušnji naša sposobnost vzdrževati socialne stike. Vse bolj se zapiramo sami vase, tudi na mednarodni ravni," je dejal papež ter opozoril, da "le dialog vodi k resnični rešitvi sporov". Foto: Reuters

Opozoril je na mnoge konflikte in krize v svetu. "Zdi se, da se nikoli ne končajo in komaj jih še jemljemo resno," je dejal po poročanju tujih tiskovnih agencij. "Krikov bolečine in obupa svojih bratov in sester sploh ne slišimo več," je dodal.

Papež je spomnil tudi na "velike in pozabljene tragedije" v Siriji in Jemnu, ki so "terjate številne žrtve in ustvarjale nešteto beguncev". Pozval je tudi k dialogu, da "se ne bi razširile metastaze konflikta v Ukrajini", kjer se stopnjuje vojaška napetost ob meji z Rusijo. | Foto: Reuters Papež je spomnil tudi na "velike in pozabljene tragedije" v Siriji in Jemnu, ki so "terjate številne žrtve in ustvarjale nešteto beguncev". Pozval je tudi k dialogu, da "se ne bi razširile metastaze konflikta v Ukrajini", kjer se stopnjuje vojaška napetost ob meji z Rusijo. Foto: Reuters

Molil je za afganistanski narod, "ki je že 40 let zaradi številnih konfliktov na hudi preizkušnji, mnogi ljudje pa so bili prisiljeni zapustiti svojo domovino". Frančišek se je spomnil tudi napetosti med Izraelom in Palestinci, "ki se že dolgo vlečejo in imajo čedalje večje socialne in politične posledice".

Frančišek pa se je spomnil tudi žensk, ki so zaradi pandemije covid-19 postale žrtve družinskega nasilja, zlorabljenih otrok in ostarelih, ki so ostali sami. | Foto: Reuters Frančišek pa se je spomnil tudi žensk, ki so zaradi pandemije covid-19 postale žrtve družinskega nasilja, zlorabljenih otrok in ostarelih, ki so ostali sami. Foto: Reuters

Planet Vau
Planet TV Pogledali smo v Božičkovo tovarno daril #video
Anže Kopitar
Sportal Po božiču najprej na testiranje, nato upajo na vrnitev v tekmovalni pogon
miks
Trendi To so najzabavnejše izjave slovenskih estradnikov v letu 2021 #video
Štefan Hadalin
Sportal Sporočil dobre novice in voščil vesel božič
Božič
Novice Želimo vam vesel in miren božič!
TV-priporočila: božični filmi
Trendi To so najbolj mični božični filmi
Ne spreglejte