Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 12. 2022,
14.27

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,46

36

Natisni članek

politični pritiski Damir Črnčec Tatjana Bobnar pismo Boštjan Lindav

Četrtek, 8. 12. 2022, 14.27

1 leto, 4 mesece

Črnčec: Po dolgem blatenju je jasno, da nisem vplival na delo policije #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,46

36

Po objavi poročila v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava o domnevnih političnih pritiskih, ki ga je od njega zahteval premier Robert Golob, se je na dogajanje na Twitterju odzval tudi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec. Zapisal je, da je zdaj jasno, da ni vplival na delo policije. 

Lindav je v daljšem zapisu s konkretnimi imeni, ki so bila v različici, poslani v javnost, anonimizirana, sklenil, da se okrnjenost neodvisnosti policije in vpliv politike na njeno delo kažeta predvsem pri zahtevah po kadrovanju in razreševanju določenih oseb mimo ustaljenih pravil in brez vednosti njihovega predstojnika, o čemer smo podrobno poročali v članku Razkrito celotno poročilo šefa policije Robertu Golobu.

"Razvidno je, da ni bilo političnih pritiskov kakor tudi ne političnega vplivanja na operativno delo policije!" se je na Twitterju odzval Damir Črnec in dodal, "da smo lahko vsi skupaj razočarani nad bizarnostjo prebranega tračarskega pisanja odgovornih".  

Nad Bobnarjevo "struja znotraj Gibanja Svoboda"

Kot je poročal Delo, naj bi želela Bobnarjevo po oceni virov oslabiti struja znotraj Gibanja Svoboda, katere del je Črnčec, nekdanji obveščevalec, zdaj pa državni sekretar na ministrstvu za obrambo. Razlogov za majanje položaja ministrice naj bi bilo več, med njimi pa je tudi njena izbira kandidata za generalnega direktorja policije, ki naj se ne bi skladala z načrti Črnčeca. 

Odhajajoča notranja ministrica bo konkretne navedbe o političnih pritiskih na policijo in notranje ministrstvo naznanila državnemu tožilstvu, so v sredo sporočili z ministrstva. Pred današnjo sejo vlade je pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan za STA dejala, da se bo v primeru kakršnihkoli podanih informacij na tožilstvo, to s tem primerom ukvarjalo kot z vsakim drugim, "samostojno in neodvisno".

Kaj je v ozadju spora Goloba in Bobnarjeve?

V ozadju spora med Golobom in Bobnarjevo je bilo vprašanje, ali lahko kadri, ki so v času vlade Janeza Janše opravljali "umazano" delo, še naprej sodelujejo pri vodenju policije, poroča spletni medij Svet24.

Bobnarjeva se po informacijah Svet24 ni želela znebiti Janševega kadra, saj je prepričana, da so "vsi po duši policisti". Po njihovih zanesljivih informacijah je šlo predvsem za Mitja Jagra, ki še vedno zaseda mesto pomočnika direktorja Uprave kriminalistične policije. Jager je v času Janševe vlade brez težav pisal ovadbe proti protestnikom.

Tomaž Pečjak je bi do julija 2021 namestnik generalnega direktorja policije, nato pa mu je tedanji generalni direktor policije Anton Olaj odredil dela in naloge v vodstvu policije, kjer je bil Pečjak zadolžen za različne projektne skupine. Danes je Pečjak ponovno desna roka generalnega direktorja policije, navaja Svet24.

Tretje ime, glede usode katerega se Golob in Bobnarjeva nista strinjala, pa je Jože Senica, ki je bil v času Janševe vlade Olajev pomočnik, danes pa je prav tako pomočnik generalnega direktorja policije, še sklene Svet24.

V policijskem sindikatu ob napovedanem odstopu Bobnarjeve presenečeni 

V Policijskem sindikatu Slovenije pravijo, da jih je napoved podaje odstopne izjave Tatjane Bobnar s funkcije ministrice za notranje zadeve presenetila. Ob tem opozarjajo, da se policija nahaja v prelomnem času in so zaradi aktualnega dogajanja zaskrbljeni, da bo reševanje že odprtih vprašanj zastalo na škodo njihovih članic in članov.

"Poročanje medijev o nesoglasju nas je presenetilo, še bolj pa napoved podaje odstopne izjave Tatjane Bobnar s funkcije ministrice za notranje zadeve, saj kakršnegakoli spora v vsakodnevnem socialnem dialogu s predstavniki vodstva ministrstva in policije nismo zaznali," so pojasnili v policijskem sindikatu. 

Ob tem so opozorili, da se policija prav zdaj nahaja v prelomnem času, ko se bo zaradi vstopa Hrvaške v schengensko območje odločalo o delovnopravnih usodah več kot 1.500 zaposlenih. Prav zdaj se odloča o vsebini kataloga nacionalne poklicne kvalifikacije za poklic policista, potekajo pogajanja o spremembah in dopolnitvah kolektivne pogodbe za policiste, ki bi morale omogočiti neovirano delovanje sindikatov v policiji, odprta so tudi pogajanja za ureditev kariernega sistema, so navedli v sindikatu.

Dodali so, da se pripravlja tudi predlog sprememb zakona o organiziranosti in delu policije, ki bi bolje uredil organizacijo in delo policije ter vplival tudi na položaj uslužbencev policije ter bi moral biti v DZ posredovan v naslednjem letu.

Gibanje Svoboda: Vrednotam ostajamo zvesti 

Aktualno dogajanje so komentirali tudi v Gibanju Svoboda in se v pisnem sporočilu odzvali na poskuse diskreditacij posameznih članov in sodelavcev Gibanja Svoboda. Objavljamo ga v celoti: 

"Stranka Gibanje Svoboda je bila ustanovljena v želji in s ciljem, da v Sloveniji znova utrdimo vrednote, kot so spoštovanje, zaupanje in sodelovanje. Z vsemi svojimi dosedanjimi ravnanji smo dokazali, da tem vrednotam ostajamo zvesti. Naša komunikacija je odprta in iskrena, prepričani smo namreč, da lahko le tako najdemo najboljše rešitve in, če so ti potrebni, kompromise. Še bolj pomembni pa so kolegialnost in iskreni pogovori med najtesnejšimi sodelavci. To je ključno za medsebojno zaupanje, ki je temelj dobrega in učinkovitega delovanja vsake politične stranke, vlade ali katerekoli druge organizacije. V družbi, ki od nas pričakuje ali celo zahteva, da se tudi pri komuniciranju s svojimi najožjimi sodelavci samocenzuriramo – in to zgolj zato, da naša iskrenost ne bi bila razumljena kot kakršenkoli pritisk – in kjer so zasebne korespondence iztrgane iz konteksta ter zlorabljene za politično obračunavanje, pa si ne želimo živeti. Zato obžalujemo, da so posamezniki na pomembnih političnih položajih za doseganje svojih lastnih ciljev te vrednote in medsebojno zaupanje pripravljeni rušiti. Zrelost posameznik pokaže s tem, da v vsakodnevnem življenju in na pomembni funkciji loči med tem, kaj je pritisk, vplivanje oziroma kaj je iskren pogovor s ciljem poiskati najboljšo rešitev za posamezen izziv."

SD: Pričakujemo, da se bo v bodoče z vso resnostjo upoštevalo neodvisnosti posameznih organov

V SD so po sporu med premierjem Robertom Golobom in notranjo ministrico Tatjana Bobnar, ki je napovedala svoj odstop, izrazili pričakovanje, da se bo v bodoče z vso resnostjo upoštevalo pristojnosti in neodvisnost posameznih organov. Pričakujejo tudi, da bo poskrbljeno za način komunikacije, ki ga ne bo moč razumeti kot politični pritisk.

Socialni demokrati so po seji predsedstva izrazili obžalovanje, da bo vlada izgubila "strokovno ministrico za notranje zadeve, ki je izvrševala koalicijske zaveze".

V SD so ob tem v sporočilu za javnost poudarili, da morata biti pri zaposlovanju v policiji v ospredju strokovnost in neodvisnost, kar da bodo sami zagovarjali tudi v bodoče.

"Kakršnakoli nezakonita ravnanja se morajo nemudoma preiskati in v primeru ugotovljenih nepravilnosti ali kršitev, tudi ustrezno sankcionirati," so zapisali. Pri tem za samovoljno presojo in ukrepanje ne more biti prostora, hkrati pa je treba zagotoviti vse za strokovno, avtonomno in profesionalno policijo, ki bo v službi ljudi in zakonitosti, so prepričani v vrstah Socialnih demokratov.

O domnevni prekoračitvi pristojnosti ali drugih sumih pa morajo odločati pristojne institucije in organi, so še opozorili.

Andrej Rupnik
Novice Andrej Rupnik: Predsednik vlade je napravil točno to, kar očita drugim
Robert Golob, Tatajana Bobnar
Novice Sajovic: Golob ima našo popolno podporo. Tašner Vatovec: Zagato resno obžalujemo.
Robert Golob, Tatajana Bobnar
Novice Bobnarjeva povabljena v ekipo bodoče predsednice Pirc Musarjeve? #video
Robert Golob, Tatajana Bobnar
Novice Zaostritev odnosov med Bobnarjevo in Golobom: Ta stvar naj se čim prej uredi
Urška Klakočar Zupančič
Novice Klakočar Zupančičeva: Treba je ločevati med političnimi usmeritvami in vmešavanjem v policijo
Protesti torek, 5.10.2021
Novice Izredni nadzor potrdil hude kršitve policistov na protestih #video
Boštjan Lindav
Novice Golob od Lindava pričakuje pojasnila o morebitnih političnih pritiskih nanj
Robert Golob, Tatajana Bobnar
Novice Golob: z ministrico za notranje zadeve imava v marsičem različne poglede
Tatjana Bobnar
Novice Bobnarjeva: Politika se mora končati pred vrati generalnega direktorja policije #video
Ne spreglejte