SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šef policije za Roberta Goloba dopolnil svoje poročilo: Pritiskov z novo vlado ni bilo

10

termometer

Boštjan Lindav, Robert Golob | Kot je zapisal Lindav, je bil 31. 5. 2022 kot kandidat za mesto generalnega direktorja policije skupaj s kandidatko za ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar povabljen na razgovor k takratnemu mandatarju in aktualnemu predsedniku vlade Robertu Golobu. | Foto: STA
Kot je zapisal Lindav, je bil 31. 5. 2022 kot kandidat za mesto generalnega direktorja policije skupaj s kandidatko za ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar povabljen na razgovor k takratnemu mandatarju in aktualnemu predsedniku vlade Robertu Golobu. Foto: STA

Policija je danes na svoji spletni strani objavila delno anonimizirano poročilo v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava o domnevnih političnih pritiskih, ki ga je od njega zahteval premier Robert Golob. Vpliv politike na delo policije se po njegovem zapisu kaže pri zahtevah po kadrovanju in po razrešitvah določenih oseb mimo pravil. Prvotno poročilo pa je Lindav popoldan dopolnil in zapisal, da z njegovim imenovanjem za v.d. generalnega direktorja policije 1.junija 2022 ni bilo nobenih pritiskov na policijo.

"Od takrat ni bilo primera, da bi kdorkoli od ministrov, državnih sekretarjev ali drugih funkcionarjev, vključno z ministrico za notranje zadeve, želel pridobiti informacije o konkretnih postopkih, ki jih vodi policija ali vplivati nanje," piše v dopolnitvi poročila po ponovnem zaprosilu predsednika vlade za informacije. 

Lindav je sicer v daljšem zapisu s konkretnimi imeni, ki so bila v različici, poslani v javnost, anonimizirana, sklenil, da se okrnjenost neodvisnosti policije in vpliv politike na njeno delo kaže predvsem pri zahtevah po kadrovanju in razreševanju določenih oseb mimo ustaljenih pravil in brez vednosti njihovega predstojnika.

Na več sestankih je sodeloval človek, ki ni zaposlen v nobenem od organov 

Posebej neodgovorno, z veliko mero nezaupanja v strokovnost in avtonomnost policije, se mu kaže okoliščina, da je na več sestankih med dvema državnima organoma, ki so bili sklicani z namenom izpolnitve uredbe vlade, s katero je bilo varovanje predsednika vlade prepuščeno Službi za varovanje predsednika vlade (SVPV), sodeloval človek, ki v nobenem od navedenih organov ni zaposlen.

Posebej neprimerno se Lindavu zdi, da ga je o izbiri vodje SVPV obvestila ta oseba, ki ni imela nobene formalne vloge v generalnem sekretariatu vlade. Kot človek in kot v. d. generalnega direktorja policije "ne morem sprejeti tudi dejstva, da bo vodja SVPV kot sredstvo pritiska name uporabljal grožnje z obveščanjem predsednika vlade".

ZODPOI 1 | Foto: ZODPOI 2 | Foto: ZODPOI 3 | Foto:

ZODPOI 4 | Foto:

ZODPOI 5 | Foto:

Andrej Rupnik Novice Andrej Rupnik: Predsednik vlade je napravil točno to, kar očita drugim Tatjana Bobnar Novice Bobnarjeva povabljena v ekipo bodoče predsednice Pirc Musarjeve? #video Robert Golob, Tatajana Bobnar Novice Zaostritev odnosov med Bobnarjevo in Golobom: Ta stvar naj se čim prej uredi

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin