SiolNET. Digisvet Novice
3,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sedijo na gori denarja, a bodo morda morali odpuščati

3,17

termometer

O zmanjševanju delovne sile zaradi epidemije koronavirusa razmišljajo tudi v podjetju z eno od največjih denarnih rezerv na svetu. Tim Cook, direktor ameriškega tehnološkega velikana Apple, je na četrtkovi videokonferenci za zaposlene dejal, da je Apple na krizo sicer dobro pripravljen, a da bodo v podjetju zagotovo občutili posledice pandemije, zaradi česar ne izključuje odpuščanja zaposlenih. Applova gomila denarja je bila lani sicer vredna blizu 100 milijard evrov.

Netopir Novice V Wuhanu izvajali poskuse na netopirjih. Je novi koronavirus ušel iz laboratorija?

Apple je zaradi pandemije koronavirusa s 13. marcem zaprl vse svoje fizične trgovine zunaj Kitajske, kar pomeni, da je več deset tisoč zaposlenih v podjetju trenutno na čakanju, pri čemer prejemajo polno plačo.

Tako najverjetneje ne bo šlo v nedogled, je na četrtkovem virtualnem sestanku za zaposlene v podjetju nakazal direktor podjetja Tim Cook. Kot je poročal ameriški poslovni medij Bloomberg, je Cook na vprašanje, ali se obeta odpuščanje delavcev, odgovoril, da ne more obljubiti, da Apple ne bo čutil posledic koronavirusa.

Direktor Appla Tim Cook meni, da je družba Apple zelo dobro pripravljena na spopadanje z izzivi, ki jih prinaša pandemija koronavirusa, a zaposlene hkrati svari, da se zdi nemogoče, da v podjetju ne bi občutili posledic. Direktor Appla Tim Cook meni, da je družba Apple zelo dobro pripravljena na spopadanje z izzivi, ki jih prinaša pandemija koronavirusa, a zaposlene hkrati svari, da se zdi nemogoče, da v podjetju ne bi občutili posledic. Foto: Reuters

Če se bodo zgodila odpuščanja, bodo na udaru najverjetneje prav zaposleni v Applovih trgovinah, ne tisti, ki se ukvarjajo z razvojem novih izdelkov in storitev oziroma vzdrževanjem obstoječih. Applov razvoj tudi v obdobju koronakrize namreč ne počiva, ravno ta teden so pokazali nov pametni telefon, in sicer osveženi iPhone SE

324324 Digisvet Apple po tiho predstavil novi iPhone

Koliko denarja za "hude čase" ima Apple?

Apple ima po vsem svetu 509 trgovin Apple Store, trenutno pa jih je odprtih le 42, vse na Kitajskem. Glede na povprečno število vseh zaposlenih v eni trgovini je trenutno na čakanju okrog 50 tisoč delavcev. Povprečna urna postavka večine zaposlenih v Apple Store je okrog 15 ameriških dolarjev bruto.

V trgovinah Apple Store je pogosto mogoče videti več zaposlenih kot strank. To ne pomeni, da so trgovine slabo obiskane, temveč je zaposlenih toliko zato, da se lahko individualno posvetijo čim več kupcem. Prodajalcem v Applovih trgovinah glede na skupno denarno vrednost izdelkov, ki jih v promet spravijo v enem letu, v ZDA konkurirajo le še prodajalci nakita, na primer. V trgovinah Apple Store je pogosto mogoče videti več zaposlenih kot strank. To ne pomeni, da so trgovine slabo obiskane, temveč je zaposlenih toliko zato, da se lahko individualno posvetijo čim več kupcem. Prodajalcem v Applovih trgovinah glede na skupno denarno vrednost izdelkov, ki jih v promet spravijo v enem letu, v ZDA konkurirajo le še prodajalci nakita, na primer. Foto: Reuters
To pomeni, da ob osemurnem delovniku Apple za plače zaposlenih na čakanju vsak teden nameni 30 milijonov dolarjev oziroma okrog 28 milijonov evrov. Če bi ukrepi in z njimi zaprtje trgovin trajali pol leta, kar je zelo pesimističen scenarij, bi plačevanje zaposlenih iz "lastnega žepa" Apple stalo 728 milijonov evrov.

To je 0,77 odstotka Applovih denarnih rezerv, ki so lani znašale 102 milijardi dolarjev oziroma 94,2 milijarde evrov. 

Aplikacija Koronavirus Novice Norveška v boj z virusom z aplikacijo za sledenje

Nekateri tehnološki velikani zaradi koronavirusa že krčijo delovno silo

Podjetje Yelp, ki razvija priljubljeno storitev za ocenjevanje restavracij, muzejev, trgovin in drugih javnih mest, je prejšnji teden odpustilo tisoč od približno šest tisoč zaposlenih, še nekaj več kot tisoč pa so jih poslali na čakanje. 

Proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je oznanil, da vsaj do 4. maja na čakanje pošilja vse zaposlene, ki opravljajo nenujna dela, vsem delavcem pa so tudi znižali plačo za deset odstotkov. 

GoPro, najbolj znani proizvajalec akcijskih videokamer in opreme zanje, je odpustil 200 zaposlenih, kar pomeni zmanjšanje delovne sile za več kot 20 odstotkov. 

Preberite tudi:

Volkswagen parkirišče Avtomoto Virus klesti tudi dobičke: tak je izkupiček Volkswagna mehanik, tehnični pregled Avtomoto Uradno: tehnični pregledi se odpirajo v ponedeljek Bojana Beović Novice Beovićeva: Epidemija je v Sloveniji pod nadzorom #video Glasovanje za Naj mobitel smo podaljšali Digisvet Bralci Siol.net ste izbrali – naj mobiteli so … tehnični pregled Novice Zadnji podatki: 36 novih okužb in pet umrlih #foto #video ISS Novice Iz vesolja so se vrnili na spremenjeno Zemljo 34534 Novice Kitajci priznali: Podatki o številu mrtvih so bili napačni #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin