Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 4. 2020,
10.52

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,54

58

Natisni članek

Bojana Beović Zdravko Počivalšek Jelko Kacin Koronavirus

Petek, 17. 4. 2020, 10.52

4 leta

Beovićeva: Epidemija je v Sloveniji pod nadzorom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,54

58

Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović je na novinarski konferenci dejala, da je epidemija novega koronavirusa v Sloveniji pod nadzorom. Podatki iz treh različnih študij po njenih besedah kažejo, da smo pri nas prišli v fazo, ko lahko začnemo spet odpirati določene sfere gospodarstva. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je pojasnil, da bodo neživilske prodajalne v večjih nakupovalnih središčih zaprte tudi po 4. maju.

Če bi epidemija v Sloveniji potekala tako, kot je v italijanski Lombardiji, bi imeli na oddelkih za intenzivno terapijo 153 bolnikov, na bolnišničnih oddelkih pa 1.253. "Naše številke so bistveno nižje," je dejala vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović. Po njenih besedah smo lahko izjemno srečni, da se v Sloveniji niso ponovile razmere, kakršnim so bili priča v Italiji oziroma najhuje prizadeti italijanski deželi Lombardiji.


Govor Bojane Beović, vodje posvetovalne skupine, ki deluje v okviru ministrstva za zdravje.


Infekcijska koronavirus
Novice Zadnji podatki: 36 novih okužb in pet umrlih #foto #video

Beovićeva: Lahko se pogovarjamo o postopnem opuščanju ukrepov

"Vsi skupaj smo poskrbeli, da smo se držali navodil, da se virus ni širil in da se nam ni zgodila tragedija. Ne gre za ukrepe, ki jih nekdo predpiše, gre za to, kako se jih upošteva," je pojasnila Beovićeva. Več projekcij kaže, da se z enega bolnika novi koronavirus prenese na manj kot enega človeka. To pomeni, da je prišlo do tako imenovane negativne povratne zanke in da število okuženih upada, je poudarila infektologinja.

"Po ukrepih, ki so bili precej rigorozni, se je stanje umirilo v neko stacionarno stanje. Število primerov ni pretirano naraščalo, ampak naraščalo ni zaradi izrazitih ukrepov. Kazalo je, kot da bomo morali živeti s temi ukrepi, dokler se krivulja le ni obrnila navzdol, tako da se zdaj lahko pogovarjamo o postopnem opuščanju ukrepov in postopni normalizaciji življenja z neko novo normalnostjo," je dejala Beovićeva.

Novice Kitajci priznali: Podatki o številu mrtvih so bili napačni #video

"V Sloveniji kumulativno okuženih deset tisoč ljudi"

Po njenih besedah je pri nas velik del epidemije potekal v domovih za starejše. "Ta žarišča so bila značilna tudi za druga okolja, starostniki so zelo dovzetni za to bolezen. Bolezen se seveda hitro širi, ker so stiki med stanovalci in zaposlenimi večji kot sicer. Se pa tudi v domovih za starejše kažejo znaki umirjanja epidemije," je dejala vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje.

Po mnenju infektologinje Bojane Beović je epidemija novega koronavirusa v Sloveniji pod nadzorom. | Foto: STA , Po mnenju infektologinje Bojane Beović je epidemija novega koronavirusa v Sloveniji pod nadzorom. Foto: STA ,

Podatki iz različnih študij o širjenju novega koronavirusa v Sloveniji po njenih besedah kažejo, da smo v naši državi prišli v fazo, ko lahko začnemo spet odpirati določene sfere našega življenja. "Iz tega, kar vemo, lahko sklepamo, da je v Sloveniji kumulativno oziroma v tem času okuženih deset tisoč ljudi. To je tista številka, na katero moramo računati ob sproščanju ukrepov," je pojasnila Beovićeva.

Koronavirus
Novice Pred slovenskim testiranjem: kaj so ugotovili v Avstriji in na Islandiji

Še naprej je treba preprečevati tesnejše stike med ljudmi

Kot je dejala Beovićeva, je epidemija novega koronavirusa v Sloveniji pod nadzorom. "Seveda pa žal ne gre za epidemijo, ki se popolnoma zaključi in izzveni. Pri podobni bolezni sars je bilo to možno zaradi manjšega števila okuženih ljudi. Mi smo zdaj v fazi prehoda iz velikega epidemičnega vala, ki je bil pri nas sorazmerno majhen, v neko stanje, kjer bo epidemija še tlela in se bodo še pojavljali posamezni izbruhi," je dejala infektologinja. Teh bo po njenih besedah vedno manj, a jih bo vseeno treba zamejiti.

Kot je po poročanju STA še poudarila Beovićeva, bo treba še naprej upoštevati nekatere ukrepe, kot so nošenje mask v zaprtih prostorih, higiena rok in preprečevanje tesnih stikov. "Velik problem tu predstavljajo zdravstvene storitve, pri katerih smo v zaostanku. Ta zaostanek bo treba izvesti tako, da ne bomo imeli večje škode kot koristi. To je velik izziv za vse zdravstvene delavce," je dodala Beovićeva.

Vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin, je povedal, da bodo tisti upokojenci, ki so upravičeni do solidarnostnega dodatka, dodatek dobili 30. aprila skupaj z aprilsko pokojnino. Bojazni, da dodatek ne bi bil izplačan, ni, je dejal Kacin.
Netopir
Novice V Wuhanu izvajali poskuse na netopirjih. Je novi koronavirus ušel iz laboratorija?

Počivalšek: Odpiranje turizma predvidoma v drugi polovici maja

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je na novinarski konferenci pojasnil, da je vlada v prvem protikoronskem svežnju že sprejela ukrepe za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu, danes popoldne pa bodo na seji vlade začeli pripravljati drugi protikoronski sveženj ukrepov. "Z odlokom, ki velja od 16. marca, je bilo začasno prepovedano ponujanje blaga in storitev potrošnikom. V izjeme, ki bodo začele veljati s ponedeljkom, 20. aprila, spadajo tudi prodajalne z gradbenim materialom, specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles, kemične čistilnice in servisne delavnice," je glede četrtkove sprostitve ukrepov pojasnil Počivalšek.

Frizerski in kozmetični saloni bodo svoja vrata spet odprli 4. maja, bodo pa tudi po tem datumu zaprte neživilske prodajalne v večjih nakupovalnih središčih. "Zavedamo se tudi zelo težke situacije, ki vlada v turizmu. Razmišljamo o rahljanju tudi na tem področju, seveda ob strogem upoštevanju navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Verjamem, da se bo to zgodilo v drugi polovici maja," je glede ponovnega odpiranja slovenskega turizma dejal Počivalšek.

Zdravko Počivalšek: Zagon dejavnosti bo najtežji v turizmu. Video: Planet.


Kot je pojasnil minister, bo zagon dejavnosti najtežji v turizmu, ki je močno navezan na tuje goste. Kot je dejal, je naklonjen možnosti uveljavitve tako imenovanih vrednotnic za odpovedane oziroma prestavljene turistične aranžmaje, ki je usklajena tudi na evropski ravni. Agencija in stranka s tem po poročanju STA odložita izterjavo za eno leto, v katerem mora agencija zagotoviti nadomestno potovanje. "Če se to ne bo zgodilo, bodo agencije morale čez eno leto izplačati njihovo terjatev," je dejal Počivalšek.

Na vprašanje, kako bodo v ponovno odprtih prodajalnah in servisih nadzorovali nadaljnje spoštovanje ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, je minister za gospodarstvo odgovoril, da so za to odgovorni predvsem delodajalci: "Najprej bomo to nadzorovali mi kot kupci, ob tem pa še vse razpoložljive inšpekcije. Jasno pa je, da ne more zdravstvena inšpekcija v kratkem obdobju pregledati vseh obratov, ki se bodo odprli v ponedeljek."

Frizer Studio Trifoni Nana Angelina Goran Trifoni
Novice Nove izjeme: v ponedeljek se odpirajo gradbene trgovine, avtosaloni in servisi, maja frizerski saloni

Minister: Nismo kupovali mask iz papirja, gre za netkano blago

Počivalšek je na novinarski konferenci komentiral tudi naročilo mask iz serviet in gumic, za katere je država plačala 860 tisoč evrov. Minister je zavrnil navedbe, da gre za maske iz papirja in jih označil za zavajanje: "UKC Ljubljana je podjetju Seti potrdil ustreznost materiala, ki je netkano blago oziroma airlaid. Ta material je bil posredovan podjetjema Korez-Sorting group in Zaščita Lukač. Nobenega razloga ni, da tega ustreznega materiala ne bi zagotavljali. Material je po vseh oznakah kakovosten in dovolj kvaliteten."

Kot je povedal, ustreznost vsakega materiala domačih proizvajalcev preverja ustrezen inštitut, torej služba za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. "Ta je material teh mask potrdila. Imam pisno potrdilo iz 19. marca, da je ta material ustrezen," je po poročanju STA dejal Počivalšek. Dodal je, da gre za maske za nemedicinske namene, ki so jih poslali občinam in podjetjem.

Navedbe, da je država naročila maske iz papirja in gumic, je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek označil za zavajanje. | Foto: STA , Navedbe, da je država naročila maske iz papirja in gumic, je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek označil za zavajanje. Foto: STA ,

Počivalšek je poudaril, da je treba pri naročilih zaščitne opreme upoštevati vse okoliščine, tudi časovne. To naročilo je država oddala konec marca, ko ni imela dovolj zaščitne opreme za boj proti širjenju koronaviursa. Do 10. aprila so nam ponudniki narekovali količine in cene, kar smo morali sprejeti, zdaj pa mi postavljamo pogoje, saj je zaščitne opreme dovolj, je povedal minister.

"Takrat je bilo stanje popolnoma drugačno kot danes. V obdobju, ko nismo imeli zaščitnih sredstev niti za zdravstvene delavce, smo naredili vse, kar je v naši moči, da je naš zdravstveni sistem najbolj krizne čase preživel z ustrezno zaščito," je dejal minister. Po Počivalškovih besedah so tako denar dali tistim, s katerimi so podpisali pogodbe. "Vse smo tudi javno objavili, saj želimo, da so postopki transparentni," je dodal minister za gospodarstvo.

Zaradi naročil zaščitne opreme so se v opoziciji po poročanju STA že pojavili pozivi za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije o nabavah zaščitne opreme. V SD so o problematiki neustrezne kakovosti zaščitne opreme za obvladovanje epidemije covida-19 in načinov njene nabave zahtevali sklic nujne seje odbora državnega zbora.

V gibanju Zmoremo so danes zaradi naročil mask v skupni vrednosti 860 tisoč evrov, ki ju je komentiral Počivalšek, parlamentarne stranke pozvali, naj zoper ministra vložijo zahtevo za interpelacijo. Odgovornost za to nosi vodstvo zavoda za blagovne rezerve in ministrstvo, ki bi moralo delo zavoda nadzorovati, so zapisali v sporočilu za javnost.

Ne spreglejte