Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 4. 2020,
21.36

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

50

Natisni članek

servis avtomobila avtomobil Koronavirus frizer

Četrtek, 16. 4. 2020, 21.36

4 leta

Nove izjeme: v ponedeljek se odpirajo gradbene trgovine, avtosaloni in servisi, maja frizerski saloni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

50

Frizer Studio Trifoni Nana Angelina Goran Trifoni | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Vlada je na včerajšnji popoldanski seji sprejela nov spremenjen odlok, po katerem se v ponedeljek odpirajo trgovine z gradbenim materialom, avtosaloni in servisi, 4. maja pa bodo svoja vrata lahko odprli tudi frizerski in kozmetični saloni.

Katere so nove izjeme, ki bodo lahko znova obratovale:

- prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo gradbeno-inštalaterski material, tehnično blago ali pohištvo,

- prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora, z izjemo prodajaln v trgovskih središčih,

- specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles,

- kemične čistilnice in servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja tehničnega blaga,

- servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (na primer vulkanizerske, avtoličarske, avtokleparske, delavnice za popravilo koles),

- storitve, ki se opravljajo na prostem in pri katerih se lahko zagotovi, da ni stikov s potrošniki (na primer vrtnarske storitve, krovska dela, fasaderska dela),

- osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki,

- frizerski in kozmetični saloni,

- športno-rekreativne storitve na prostem, v športnih objektih na prostem in na površinah za šport v naravi ob ohranjanju varne razdalje do drugih,

- saloni za nego psov in mačk ter drugih živali.

Vse zgoraj naštete dejavnosti bodo lahko svoja vrata odprle v ponedeljek, 20. aprila. Izjema so le frizerski in kozmetični saloni, prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov, z izjemo prodajaln v trgovskih središčih, ter saloni za nego psov in mačk ter drugih živali, ki bodo svoja vrata lahko odprli po 4. maju, torej po prvomajskih praznikih.

V primeru bolezenskih znakov stranke nimajo vstopa 

Merjenje temperature, koronavirus | Foto: Reuters Foto: Reuters Ob novih izjemah je vlada objavila navodila za delo v servisnih in drugih storitvah ter živilskih in tehničnih trgovinah v času trajanja epidemije novega koronavirusa. Kot so zapisali, naj v prostore, kjer se izvajajo storitve ter v živilske, gradbene in tehnične trgovine vstopajo in se tam srečujejo le zdrave osebe. Stranke morajo biti po teh navodilih na razumljiv in prijazen način obveščene, da v primeru bolezenskih znakov ne smejo dostopati do storitvene dejavnost, piše STA.

Pred vstopom v prostore je za stranke obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, kot so šal, ruta ali podobne oblike zaščite, ki prekrije nos in usta, ter razkuževanje rok.

Za eno stranko 20 kvadratnih metrov

Poleg strank je vlada navodila pripravila tudi za zaposlene, ki morajo upoštevati splošna priporočila za zmanjšanje prenosa povzročiteljev nalezljivih bolezni. Med drugim na delo ne smejo prihajati bolni, v primeru bolezenskih znakov za nalezljivo bolezen pa morajo o tem po telefonu obvestiti delodajalca. Tudi zaposleni morajo skrbeti za ustrezno in redno higieno, pri delu s strankami pa naj nosijo zaščitno masko in ustrezno opremo, ki jo uporabljajo sicer pri rednem delu.

trgovina, trgovske police | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Navodila vlade vključujejo več zahtev, med drugim zagotavljanje 20 kvadratnih metrov površine na posamezno stranko, redno in učinkovito prezračevanje prostorov, razdalja med čakajočimi na blagajni mora biti najmanj dva metra, redno morajo v trgovinah razkuževati nakupovalne vozičke in košare, povzema STA.

V prostorih, kjer se izvajajo servisne storitve in druge storitvene dejavnosti, ter v živilskih, gradbenih in tehničnih trgovinah se mora v skladu z vladnimi navodili izvajati tudi poostrena skrb za vzdrževanje čistoče v prostoru in smiselna uporaba navodil za čiščenje in razkuževanje.

Italija bolnica koronavirus
Novice Novi podatki: okužbo potrdili še pri 21 ljudeh #video
Aleš Hojs
Novice Hojs: Od sobote naprej greste lahko na vikend v drugo občino #video
 
Ne spreglejte