Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 4. 2020,
10.09

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,98

44

Natisni članek

Koronavirus Ljutomer virus okužba

Četrtek, 16. 4. 2020, 10.09

4 leta

Novi podatki: okužbo potrdili še pri 21 ljudeh #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,98

44

V sredo so v Sloveniji potrdili 21 okužb z novim koronavirusom, opravili pa 1.023 testiranj. Skupaj je do zdaj v Sloveniji okuženih 1.268 ljudi. Zaradi bolezni covid-19 je hospitaliziranih 99 ljudi, 31 se jih zdravi na intenzivni terapiji. V sredo ni bilo novih smrtnih žrtev virusa, število umrlih ostaja pri 61. Po 30. marcu je bil v sredo prvi dan, ko v Sloveniji zaradi novega koronavirusa ni umrl nihče.

V bolnišnicah je zaradi novega koronavirusa 99 ljudi, kar so trije več kot dan prej. Na intenzivni negi se zdravi 31 ljudi, kar so trije manj kot v torek. Devet bolnikov so medtem odpustili v domačo oskrbo, je objavila vlada. 

V UKC Maribor 30 hospitaliziranih, v Ljubljani 42

Kot so sporočili iz mariborskega kliničnega centra, so imeli včeraj hospitaliziranih 30 bolnikov, okuženih z novim koronavirusom, od tega 12 na oddelku intenzivne terapije

Statistični pregled podatkov za sredo, 15. 4. 2020

Fotogalerija
1 / 3

V ljubljanskem kliničnem centru je danes hospitaliziranih 42 bolnikov z novim koronavirusom, 31 pacientov se zdravi na navadnih oddelkih, med njimi jih je osem na ortopedski kliniki. Enajst pacientov se zdravi v enoti intenzivne terapije, od tega jih je devet intubiranih in mehansko ventiliranih. 

Na Kliniki Golnik je danes hospitaliziranih sedem bolnikov s covidom-19, od tega sta dva na intenzivnem oddelku, so sporočili iz bolnišnice. Število bolnikov s covidom-19 na Kliniki Golnik je enako kot v sredo, v zadnjih desetih dneh pa se je prepolovilo.

Večina okuženih v domovih za starejše

Od 21 novih okužb, ki so bile potrjene v sredo, jih je 14 pri oskrbovancih v domovih za starejše, pet pri zaposlenih v domovih za starejše, dve okužbi pa so potrdili zunaj domov za starejše.

Dom starejših občanov Ljutomer | Foto: STA , Foto: STA ,

V Domu starejših občanov Ljutomer so kljub vsem ukrepom in vključitvi zdravstvenega kadra iz drugih zdravstvenih zavodov, tudi bolnišnice, okužbo z novim koronavirusom včeraj potrdili še pri devetih stanovalcih. Vsak dan beležijo tudi več ozdravelih, tako med stanovalci (včeraj pet) kot zaposlenimi. V prihodnjih dneh pričakujejo prve sodelavce, ki se bodo vrnili na delo.

Pomagali jim bodo zdravniki in drugi zdravstveni delavci

Kot so dodali v DSO Ljutomer, so se včeraj sestali s predstavniki ministrstva za zdravje, ministrstva za delo družino socialne zadeve in enake možnosti, člani koordinacijske skupine, predstavniki Splošne bolnišnice Murska Sobota skupaj s strokovnim direktorjem Danielom Grabarjem, prisotni so bili tudi zunanji strokovnjaki, med njimi dr. Aleš Rozman iz UK Golnik.

Izboljšana zdravniška oskrba za naše stanovalce 👩‍⚕️👨‍⚕️ V Domu starejših občanov Ljutomer smo zadovoljni s tem, da...

Posted by Dom starejših občanov Ljutomer on Thursday, 16 April 2020

"Na sestanku smo se dogovorili, da nam bodo tudi v prihodnje pri delu pomagali zdravniki in usposobljeni izvajalci zdravstvene nege z bolnišničnimi izkušnjami, po umirjanju zadev pa se bo dodatno osebje počasi umikalo in se bo delo vračalo v ustaljene tirnice. Poudarili smo, da je ključno, da stroka določi in izvede vse ukrepe za zajezitev okužb, pri tem ji bo dom ponudil vso mogočo podporo," so zapisali.

Aleš Hojs
Novice Hojs: Od sobote naprej greste lahko na vikend v drugo občino #video

Gantar: Oskrbovanci, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, jo dobijo

Minister za zdravje Tomaž Gantar je na Twitterju sporočil, da vsi oskrbovanci domov za starejše občane, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo zaradi okužbe s koronavirusom, to tudi dobijo, vsi so bili in bodo hospitalizirani še naprej. Za vse bolnike v Sloveniji veljajo enaki standardi.

Tomaž Gantar | Foto: STA , Foto: STA ,

"Okuženi starejši občani, ki hospitalizacije zaradi blage oblike bolezni ne potrebujejo, vso potrebno oskrbo okrepljenega zdravstvenega osebja dobijo v domovih starejših občanov. Stroka meni, da se okuženih oseb, ki hospitalizacije ne potrebujejo, po nepotrebnem ne seli. Nepotrebna selitev v bolnišnice za starejše, ki so v večini nepokretni ali se težje gibljejo, pomeni prevelik stres in obremenitev. Slovenski domovi so kljub vsemu še vedno izjemno kakovostni in starejšim omogočajo najboljšo mogočo oskrbo," je dodal minister.

Japonsko zdravilo favipiravir že v Sloveniji

Japonsko zdravilo za gripo favipiravir, ki je nakazalo učinkovitost pri zdravljenju covida-19 pri bolnikih, pri katerih potek bolezni ni težak, bodo zdaj lahko uporabili tudi v Sloveniji. V Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani so ga prevzeli ta teden, prvič ga bodo uporabili v kratkem.

Zdravilo favipiravir je sicer registrirano in na voljo samo na Japonskem, dežela vzhajajočega sonca pa ga je poslala tudi Sloveniji. Po prvi klinični raziskavi, ki so jo opravili na Kitajskem, favipiravir pa so uporabili za zdravljenje 80 bolnikov z boleznijo covid-19, pri katerih potek bolezni ni bil ocenjen kot težak, so rezultati pokazali, da se pri teh pacientih skrajša čas kužnosti in izboljšajo spremembe na pljučih.

Med prednostmi favipiravirja je jemanje zdravila skozi usta, kar je za paciente najprijaznejši način uporabe, obenem pa ne povzroča interakcije z drugimi zdravili, ki jih bolniki že jemljejo. Kot so danes za STA sporočili iz UKC Ljubljana, so zdravilo favipiravir za sto bolnikov prevzeli v torek. Za zdravljenje so primerni bolniki, ki imajo dejavnike tveganja za težji potek bolezni.

Zdravilo je treba dati v zgodnji fazi bolezni, glede na stanje pacientov pa pričakujejo prvo uporabo v teh dneh, so pojasnili v UKC Ljubljana. Če bodo zanj zainteresirane tudi druge slovenske bolnišnice, ki sprejemajo bolnike z boleznijo covid-19, se bodo dogovorili, da bo dostopno povsod.

Dodali so, da podatki iz edine objavljene raziskave na Kitajskem kažejo, da so pri bolnikih, ki so to zdravilo dobili, opazili hitrejše umirjanje znakov, prej pa so bili tudi negativni brisi na prisotnost virusa. Velja pa opozorilo o stranskih učinkih zdravila, uporaba je strogo prepovedana pri nosečnicah. (STA)
Infekcijska koronavirus
Novice Večina umrlih za koronavirusom v Sloveniji starejših od 85 let #video
Ne spreglejte