Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 4. 2020,
6.25

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

86

Natisni članek

gibanje Aleš Hojs Koronavirus ukrepi

Četrtek, 16. 4. 2020, 6.25

4 leta

Hojs: Od sobote naprej greste lahko na vikend v drugo občino #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

86

Vlada bi lahko danes odločila o sprostitvi še nekaterih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Notranji minister Aleš Hojs je na vladni novinarski konferenci dejal, da še ne more reči, da bi bili ukrepi glede prepovedi gibanja med občinami lahko sproščeni pred prvim majem. Minister je v današnjem nastopu med drugim komentiral tudi ustavno presojo odloka o prepovedi gibanja med občinami. Kot je dejal, ga med drugim zanima, kdo je avtor omenjene ustavne pobude.

16:40

Proti vrnitvi stanovalke

16:35

Razmere se izboljšujejo

16:33

Čebelarji pomagali z donacijo

14:19

V karanteni 17 ljudi

13:47

Furs: izjavo vložite do sobote

09:33

Varovalka pred odpuščanjem?

09:20

Iz Kitajske nova pošiljka

08:23

V UKC Maribor 30 bolnikov

08:18

Delodajalci zaprosili za pomoč

07:57

Izgubljena poletna sezona

06:29

Kakšni so trendi v Sloveniji?

  • 22:31

    Spremembe pri zdravnikih

    Vlada je na današnji seji sprejela odlok, s katerim se v izvajanje ukrepov zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19 vključi vse zdravnike in zobozdravnike, ki sicer nimajo licence, a so v sistem zdravstva vključeni kot sekundariji, pripravniki in specializanti. Odlok predvideva tudi vključitev zdravnikov in zobozdravnikov diplomantov.

    Kot so pojasnili v sporočilu po seji vlade, se s tem odlokom razširja do sedaj veljavni odlok o razporejanju zdravnikov brez licence in omogoča, da se v boju z epidemijo zaposli večje število zdravnikov oziroma doktorjev dentalne medicine. Odlok tako nadgrajuje sedaj veljavni odlok in v veljavi ohranja vse trenutno sprejete ukrepe, kot je prekinitev specializacij, hkrati pa ga razširja tudi na zdravnike diplomante, doktorje dentalne medicine diplomante, pripravnike doktorje dentalne medicine in doktorje dentalne medicine specializante.

  • 16:40

    Proti vrnitvi stanovalke

    V soboški enoti doma starejših Rakičan nasprotujejo vrnitvi stanovalke, pri kateri so v soboto potrdili okužbo z novim koronavirusom. Z mariborskega univerzitetnega kliničnega centra so jih namreč obvestili, da jo bodo v prihodnjih dneh pripeljali nazaj v Mursko Soboto. Zaplet bodo z vsemi pristojnimi poskušali rešiti v petek.

    Kot je v sporočilu za javnost zapisal direktor doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj, so proti vrnitvi okužene stanovalke, ker menijo, da bi s tem povzročili dodatno potencialno žarišče za širjenje okužbe s covidom-19.

    Dom starejših občanov | Foto: STA , Foto: STA ,

    "Ker v enoti nimamo nobenih potrjenih dodatnih okužb, bi bilo popolnoma nesmiselno tako osebo vračati v dom, še posebno ob dejstvu, da so bolnišnice prazne in je v njih nameščenih samo okoli 100 oseb s covidom-19," piše Hoblaj in dodaja, da bolnišnične zmogljivosti samevajo, uvedeni preventivnimi ukrepi pa so rast epidemije upočasnili. Zato po njegovem ni razloga, da takih oseb ne bi zadržali v bolnicah do takrat, ko bodo na testiranju negativni.

    V petek se bodo zato sestali predstavniki pristojnih ministrstev, občine, soboške bolnišnice, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, imenovani koordinatorji in vodstvo doma ter poskušali rešiti zaplet.

    V soboški enoti so potrdili le eno okužbo, novih ni ne pri stanovalcih enote ne pri zaposlenih.

  • 16:35

    Razmere se izboljšujejo

    Slovenci so precej optimistični glede obvladovanja epidemije novega koronavirusa oz. bolezni covid-19. Kot je razvidno iz zadnjih podatkov rednega merjenja javnega mnenja, ki ga izvaja družba Valicon, namreč 94 odstotkov vprašanih ocenjuje, da se razmere izboljšujejo. Šest odstotkov sodelujočih pa je prepričanih, da gredo stvari na slabše.

    Da gredo zadeve v zvezi s širjenjem novega koronavirusa na bolje, je po raziskavi med 6. in 8. aprilom menilo 89 odstotkov vprašanih, teden dni pred tem 66 odstotkov, medtem ko je bilo konec marca takšnih približno polovica.

    Koronavirus, Korona, Covid-19, Sars-CoV-2, epidemija, pandemija | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Po merjenju med 13. in 15. aprilom 55 odstotkov vprašanih ocenjuje, da so trenutni ukrepi za zajezitev širjenja epidemije ravno pravšnji, kar je ravno toliko kot pred tednom dni. Je pa nekoliko narasel delež tistih, po mnenju katerih so ukrepi prestrogi. Teh je po zadnjem merjenju 31 odstotkov, medtem ko jih je bilo teden dni nazaj 26 odstotkov.

    Po drugi strani je 14 odstotkov prepričanih, da so ukrepi premalo strogi. Teh je torej malo manj kot pred tednom dni, ko je ukrepe kot premalo stroge ocenjevalo 19 odstotkov vprašanih.

    Večina vprašanih je sicer še vedno zaskrbljenih zaradi širjenja novega koronavirusa. Če je bilo takšnih pred tednom dni 78 odstotkov, jih je po zadnjem merjenju 73 odstotkov. Ob koncu meseca marca je bilo zaskrbljenih čez 80 odstotkov, piše STA.

  • 16:33

    Čebelarji pomagali z donacijo

     Čebelarska zveza Slovenije je petim domovom starejših občanov za pomoč pri reševanju problematike s koronavirusom danes skupno namenila 20.000 evrov. "Menimo, da smo s tem vsaj delček pomagali tistim, ki so v teh razmerah najbolj izpostavljeni in potrebni pomoči," je donacijo pospremil predsednik zveze Boštjan Noč.

    Sredstva, ki jih je zveza zbrala preko čebelarjev in čebelarskih društev, so namenili domovom Metlika, Šmarje pri Jelšah, Ljubljana Vič-Rudnik, Ljutomer ter centru starejših v Horjulu. Vsakemu so namenili po 4 tisoč evrov evrov, navaja STA.

  • 14:19

    V karanteni 17 ljudi

    Po vrnitvi iz tujine oziroma območij, kjer je prisoten novi koronavirus, nekateri posamezniki še ostajajo v karanteni ali izolaciji. V postojnskem hotelu Epic je tako trenutno v karanteni 17 ljudi, v velenjskem hotelu Paka pa je, tako kot v sredo, ena oseba.

    V Velenju nastanjeni je sicer stanovalec samskega doma v Ljubljani, ki se mu karantena izteče v soboto. Nastanjene v karanteni v Postojni pa so v sredo obiskali predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter se z njimi pogovarjali predvsem o njihovem zdravstvenem stanju in možnosti za odhod iz karantene, je za STA pojasnil poveljnik regijskega štaba CZ za Notranjsko Sandi Curk.

    V zadnjih dneh se sicer v Slovenijo vračajo slovenski državljani iz Avstrije in Švice, ki so bili tam na začasnem delu v turizmu. Pričakujejo tudi vračanje tujih delavcev na delo v Slovenijo ob zagonu proizvodnje, ki morajo ob prihodu v državo prav tako prestati karanteno. Zanje mora nastanitev in stroške v karanteni plačati njihov delodajalec v Sloveniji.

    Na območju regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko pa je po besedah Curka tudi vse več starejših oseb, ki jim je potrebno pomagati, na primer pri iskanju zdravniške pomoči in prevozih do zdravnika zaradi kroničnih bolezni.

    Večjemu številu teh starostnikov so pred izbruhom epidemije pomagali njihovi otroci ali ostali svojci, ki živijo v tujini, ki pa zdaj zaradi ovir pri prehajanju državne meje iz Italije ali Hrvaške ne morejo več. "Iz dneva v dan ugotavljamo, da je takih starostnikov, ki potrebujejo našo pomoč, kar precej," je povedal Curk.

    Veliko pa je tudi klicev občanov, ki potrebujejo psihosocialno pomoč. To preko telefonskega pogovora zagotavljajo zdravstveni domovi in centri za socialno delo na tem območju, piše STA.

  • 13:47

    Furs: izjavo vložite do sobote

    Samozaposleni, kmetje in verski uslužbenci, ki želijo prihodnji teden prejeti 350 evrov mesečnega temeljnega dohodka za marec, morajo izjavo preko eDavkov vložiti najpozneje do sobote. Izjave ni mogoče vložiti v papirnati obliki. Do danes je Finančna uprava RS (Furs) prejela že 30 tisoč takšnih izjav.

    Do izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka in oprostitve plačila prispevkov so upravičene samozaposlene osebe, družbeniki, verski uslužbenci in kmetje, ki zaradi epidemije covida-19 ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, so danes spomnili na Fursu.

    Ob tem so opozorili, da je za uveljavljanje ukrepa oprostitve plačila prispevkov treba imeti poravnane vse zapadle davčne obveznosti na dan vložitve izjave preko eDavkov, zato naj pred oddajo izjave preverijo stanje na kartici zavezanca v eDavkih. Za uveljavljanje ukrepa temeljnega dohodka je treba imeti poravnane vse davčne obveznosti na dan uveljavitve zakona, ki ureja to področje, torej do 11. aprila.

    Samozaposleni, verski uslužbenci in kmetje bodo prejeli pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka, in sicer 350 evrov za marec ter po 700 evrov za april in maj. Aprila in maja pa jim ne bo treba plačati socialnih prispevkov, poroča STA.

  • 12:46

    Zaradi epidemije tudi manj vplačil loterijskih listkov

    Na Loteriji Slovenije zaradi ukrepov za omejevanje javnega življenja v času epidemije novega koronavirusa in s tem povezanega drastičnega zmanjševanja obiska na prodajnih mestih beležijo manj vplačil loterijskih listkov kot običajno. 

    Zaradi odloka o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev neposredno potrošnikom so od 16. marca zaprta vsa specializirana prodajna mesta Loterije Slovenije, omejevalne ukrepe pa so sprejeli tudi njihovi partnerji v prodajni mreži, predvsem bencinski servisi in pošte, kjer je sicer sodelovanje v loterijskih igrah v omejenem obsegu še mogoče. Zato se povečuje število vplačil po e-poti.

  • 09:36

  • 09:33

    Varovalka pred odpuščanjem?

    V drugi protikoronski zakon za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu je treba vključiti varovalko, da tisti delodajalec, ki zaprosi za državno subvencioniranje plač svojih zaposlenih, teh v času epidemije novega koronavirusa in nato še vsaj tri mesece ne sme odpustiti, so danes pozvali v Sindikatu obrti in podjetništva Slovenije.

    "Protikrizna zakonodaja, ki se sprejema v času epidemije, je dobrodošla in jo podpiramo," je v sporočilu za javnost uvodoma zapisala generalna sekretarka sindikata Ana Čermelj. Kot je dodala, je njen namen ohranitev delovnih mest v gospodarstvu, v sindikatu pa kljub temu opažajo porast odpuščanj.

    Prav zato so se zavzeli za vzpostavitev varovalke, po kateri delodajalec, ki zaprosi za subvencioniranje plače svojega delavca, tega v času epidemije in nato še tri mesece ne sme odpustiti.

    Kot je spomnila Čermeljeva, delodajalci po protikoronskem zakonu, ki velja od sobote, za obdobje med 13. marcem in 31. majem lahko prejmejo državno pomoč v obliki izplačanih nadomestil plač delavcem, ki so na začasnem čakanju na delu iz poslovnih razlogov ali višje sile, oprostitve plačila pokojninskih prispevkov za delavce, ki delajo v času kriznih razmer, in preložitve bremena bolniških odsotnosti na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

    Protiplačilo za te pomoči "bi moralo gospodarstvo dati z zavezo o neodpuščanju", so prepričani v sindikatu.

    Čermeljeva je ob tem pojasnila še, da bo v primeru nadaljnje odsotnosti varovalke odpuščen delavec znova pristal na plečih proračuna, saj bo upravičen do nadomestila za brezposelnost.

    Poleg tega bodo delavci breme krize po njenih besedah nosili vsaj dvakrat. Zadolževanje države bo namreč poslabšalo njihov socialni položaj, saj bo treba dolg poplačati, kar pomeni, da se lahko pričakuje višje davke in podobno. Poleg tega tisti, ki ne bodo imeli več dela, ne bodo več skrbniki lastne socialne varnosti, je poudarila. (STA)

  • 09:20

    Iz Kitajske nova pošiljka

    Iz kitajske pokrajine Sichuan je danes v Slovenijo priletela nova pošiljka zaščitne opreme, je na Twitterju sporočil vladni govorec Jelko Kacin. Pošiljka je prispela iz mesta Chengdu, ki je pobrateno z Ljubljano. 

  • 08:23

    V UKC Maribor 30 bolnikov

    V mariborskem kliničnem centru se je včeraj zdravilo 30 ljudi, kar je en več kot v torek. Na intenzivni negi je bilo 12 pacientov, kar je en manj kot dan prej, so sporočili iz druge največje bolnišnice.

  • 08:18

    Delodajalci zaprosili za pomoč

    Zavod za zaposlovanje je od 29. marca, ko je začel veljati zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov, pa do vključno torka prejel 303 vloge delodajalcev za povračilo nadomestila plače zaposlenim, ki ne morejo opravljati dela zaradi odrejene karantene po odločbi ministra za zdravje, so za STA povedali na zavodu.

    Zavod za zaposlovanje ZRSZ | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

    Pomoč delodajalcem, katerih zaposleni ne morejo delati zaradi karantene, odrejene s ciljem preprečiti širjenje novega koronavirusa, je predvidel interventni zakon, ki ga je v prvi polovici marca predlagala še vlada Marjana Šarca, sprejel pa DZ v drugi polovici preteklega meseca, ko je ministrsko ekipo že vodil premier Janez Janša.

    Na podlagi zakona lahko za povračilo nadomestila plače za zaposlene, ki ne morejo opravljati dela zaradi odrejene karantene po odločbi ministra za zdravje, zaprosijo tisti delodajalci, ki tem delavcem iz objektivnih razlogov ne morejo omogočiti dela na domu.

    Delavcem v karanteni pripada 80-odstotno nadomestilo plače, ki ga v celoti krije država.

    Delodajalci z zaposlenimi v karanteni morajo vlogo na zavod predložiti v osmih dneh od začetka trajanja karantene, pri tem pa upoštevati datum, s katerim je bila zaposlenemu odrejena obvezna karantena.

    Povračilo nadomestila plače lahko sicer podjetje uveljavlja le za obdobje, za katerega je bila zaposlenemu odrejena karantena.

    Zavod povračila s tega naslova izplačuje za obdobje od 29. marca do 30. septembra. Interventni ukrep subvencioniranja karantene naj bi državo stal 520 tisoč evrov. (STA)

  • 07:57

    Izgubljena poletna sezona

    Slovenski hoteli in druge turistične nastanitve so morali sredi marca v skladu z vladnim odlokom zapreti vrata. Okrevanje po epidemiji novega koronavirusa bo počasno, za zdaj lahko po oceni turistično gostinske zbornice poleti pričakujejo le od 20- do 50-odstotno zasedenost. Polno zasedena poletna sezona je izgubljena, se strinja Gregor Jamnik.

    Več o tem --->

  • 06:29

    Kakšni so trendi v Sloveniji?

    Svetovalna skupina v okviru ministrstva za zdravje bo danes ob upoštevanju podatkov o številu okuženih v zadnjih dveh dneh ter številu hospitaliziranih ocenila, ali se pozitivni trendi nadaljujejo, je na sredini večerni novinarski konferenci napovedal uradni vladni govorec Jelko Kacin.

    Od sobote nekoliko omiljeni ukrepi

    Vlada je sicer v preteklih dneh napovedala morebitno sproščanje nekaterih ukrepov s prihodnjim ponedeljkom. V soboto bo tako začel veljati nov odlok, s katerim vlada dopušča nekatere športne aktivnosti v občini prebivanja ter vzdrževalna in sezonska dela na zasebnih zemljiščih zunaj občine.

    Odprtje trgovin po vzoru Avstrije?

    Minister za zdravje Tomaž Gantar je v sredo v povezavi z opuščanjem omejevalnih ukrepov zaradi pandemije izpostavil zadržanost. Povedal je, da prvi val rahljanja ukrepov pri nas vključuje tudi odprtje nekaterih trgovin z do 400 kvadratnimi metri po vzoru Avstrije in delo v gradbeništvu. Za zdaj se niso odločili za sproščanje javnega prometa ter odpiranje šol, vrtcev in fakultet.

    Je pa vlada v sredo podaljšala veljavnost vozniških in prometnih dovoljenj do 17. junija ter prepovedala izvajanje tehničnih pregledov do 17. maja.

    Gantar je v sredo povedal, da so predvidene sprostitve usklajevali z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in strokovno skupino ministrstva za zdravje ter s predstavniki gospodarstva in obrtne zbornice. Pri tem so v ospredje postavili odgovornost delodajalcev in zaposlenih, ki morajo poskrbeti za ustrezno varnost in organizacijo dela s ciljem preprečitve prenosa okužbe na delovnem mestu. (STA)

Več o vsebini odloka je na današnji tiskovni konferenci povedal notranji minister Aleš Hojs. Video: Planet.


Vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen države članice EU v sredo pozvala k postopnemu sproščanju omejevalnih ukrepov zaradi epidemije novega koronavirusa. "Slovenija je sproščanje ukrepov že začela, vendar pa moramo biti zelo previdni," je dejal Kacin in dodal, da nikakor ne smemo dovoliti, da bi zaradi prehitre sprostitve ukrepov število okužb v državi spet začelo naraščati.

Jelko Kacin o sproščanju ukrepov. Video: Planet.


"Sproščanje omejevalnih ukrepov ne sme sovpadati s sproščanjem našega doslednega spoštovanja ukrepov. Vsak korak v smeri sproščanja ukrepov mora spremljati to, da še bolj pazimo na svoje ravnanje, da ne okužimo sebe ali drugih. Še naprej ravnajmo tako, kot da smo vsi okuženi," je opozoril Kacin in poudaril, da lahko virus širimo tudi, če ne kažemo simptomov.

Italija bolnica koronavirus
Novice Novi podatki: okužbo potrdili še pri 21 ljudeh #video

Hojs: Gostinska ponudba ob rekreacijskih površinah se ne odpira

Notranji minister Aleš Hojs je pojasnil, da včerajšnji vladni odlok sledi vsem sproščanjem, ki jih bosta v prihodnjih dneh pripravila gospodarski in zdravstveni minister. "V soboto opolnoči se sprošča omejitev gibanja za vse tiste, ki imajo nepremičnino ali posest v drugi občini. V ta namen smo na ministrstvu pripravili posebno izjavo," je pojasnil Hojs. Odlok v tem delu velja za lastnike oziroma najemnike vikendov in drugih nepremičnin ter kmetijskih in obdelovalnih površin zunaj občine prebivališča.

Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci povedal, da vlada razmišlja tudi o ponovnem odprtju storitvenih dejavnosti, kot so frizerski saloni. | Foto: Nebojša Tejić/STA Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci povedal, da vlada razmišlja tudi o ponovnem odprtju storitvenih dejavnosti, kot so frizerski saloni. Foto: Nebojša Tejić/STA

"Za zdaj so športne aktivnosti še vedno dovoljene samo v občini prebivališča. Še vedno ne izvajamo kolektivnih športov, odprti pa so vsi drugi športi," je glede sprostitve določenih športnih aktivnosti v soboto pojasnil Hojs. Dodal je, da se gostinska ponudba v športnih parkih in ob rekreacijskih površinah še ne odpira, lastnike vikendov in zemljišč izven občine prebivališča pa je opozoril, da morajo nakupe v trgovinah še naprej opravljati v svoji občini.

Vlada sicer utegne na današnji seji odločati še o sprostitvi nekaterih drugih ukrepov. Glede na dosedanje napovedi bodo po poročanju STA med ponudniki storitev, za katere bodo omejitve odpravljene najprej, vulkanizerji, avtopralnice, avtomehaniki in trgovine z gradbenimi materiali. Kacin je danes še dejal, da razmišljajo tudi o ponovnem odprtju storitvenih dejavnostih, kot so frizerski saloni. Vladne odločitve bo v petek javnosti predvidoma predstavil gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Posebna izjava, ki jo morajo za potovanje v drugo občino izpolniti in lastnoročno podpisati tisti, ki imajo tam nepremičnino ali zemljišče, je že dostopna na spletni strani ministrstva za notranje zadeve. Pri gibanju in zadrževanju bodo morali imeti pri sebi tudi izpisek iz zemljiške knjige ali drugo listino, ki dokazuje pravico do uporabe zemljišča ali objekta.

V prej omenjeno posebno izjavo bodo upravičenci vpisali svoje ime, priimek, od kje in kam potujejo, v treh oziroma štirih alinejah pa bo tudi opisali, kakšen je namen potovanja. Posameznik naj v izjavo zapiše tudi, koliko dni se namerava zadrževati na svoji novi lokaciji. Dostop na zemljišče ali objekt v občino zunaj občine prebivališča bo dovoljen le po najbližji javni cesti ali javni poti, poroča STA.

Kampiranje
Novice Slovenski pavšalisti v hrvaških kampih še brez odgovorov

Notranji minister priznal napako na srečanju ob meji s Hrvaško

Hojs je na današnji novinarski konferenci med drugim komentiral tudi ustavno presojo odloka o prepovedi gibanja med občinami: "Ustavni sodniki bodo presodili, ali je pobuda, ki jo bodo danes obravnavali, res anonimna ali zgolj anonimizirana. Pričakujem, da bomo državljani izvedeli, kdo je avtor te pobude za omenjeno ustavno presojo. Vendarle pa me zanima, kako je mogoče, da je do takšne pobude v tem trenutku sploh prišlo."

Povedal je, da je vlada na včerajšnji dopisni seji že pripravila odgovor na omenjeno ustavno pobudo. "V našem odgovoru smo posredovali primerjavo s preostalimi evropskimi državami. Celotna EU je v začetku aprila sprejela restriktivne ukrepe omejevanja gibanja. Edina država, ki tega do pred nekaj dnevi ni naredila, je Švedska. Vse preostale države članice so sprejele ukrepe glede prepovedi prehajanja občin in zaprtja meja," je poudaril Hojs.

"Po zagotovilih zdravnikov bi lahko bili rezultati testiranja reprezentativnega vzorca opravljeni pred prvim majem, ne morem pa zagotoviti, da bi bile restrikcije lahko sproščene že pred prvim majem," je dejal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. | Foto: STA , "Po zagotovilih zdravnikov bi lahko bili rezultati testiranja reprezentativnega vzorca opravljeni pred prvim majem, ne morem pa zagotoviti, da bi bile restrikcije lahko sproščene že pred prvim majem," je dejal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Foto: STA ,

Na novinarsko vprašanje glede mogoče sprostitve prepovedi gibanja med občinami pred prvim majem je Hojs odgovoril, da si vlada želi restriktivne ukrepe odpraviti čim prej: "Po zagotovilih zdravnikov bi lahko bili rezultati testiranja reprezentativnega vzorca opravljeni pred prvim majem, ne morem pa zagotoviti, da bi bile restrikcije lahko sproščene že pred prvim majem."

Glede sredinega obiska ob meji s Hrvaško, kjer Hojs, predsednik republike Borut Pahor in obrambni minister Matej Tonin niso ohranjali primerne varnostne razdalje, je notranji minister pojasnil, da so bili visoki gostje včeraj premalo pozorni na vzdrževanje primerne varnostne razdalje. Hojs je napako priznal in dodal, da nošenje zaščitnih mask na prostem oziroma v naravi ni potrebno.

Hojs sprejel odstop državnega sekretarja Franca Breznika

Glede ponujenega odstopa državnega sekretarja Franca Breznika, ki je notranjemu ministru včeraj ponudil odstop zaradi nedavne vožnje pod vplivom alkohola s službenim vozilom, je Hojs dejal, da je Breznikov odstop že sprejel. "Sprejel sem ga danes zjutraj, potem ko sem dobil zagotovila, da ni šlo za nobeno policijsko zasedo. Zaupam in verjamem v delo policije, jasno sem povedal, da ne verjamem, da bi prišlo do zasede," je poudaril notranji minister. Dodal je, da zaradi omenjenega primera dodaten nadzor nad delom policije ni potreben. "Čudim pa se, da so policisti to zgodbo prej povedali novinarjem kot meni. Očitno imajo nekateri policisti raje novinarje kot svoje vodstvo," je dodal notranji minister.
Brezposelni v ZDA
Novice Črne napovedi: brez dela skoraj tretjina delovne sile v državi?

Cigler Kralj: V 90 odstotkih domov za starostnike brez okužb s koronavirusom

Minister za delo Janez Cigler Kralj je na vladni novinarski konferenci komentiral razmere v domovih za starejše. V 90 od 102 domov za starostnike v Sloveniji po njegovih besedah do zdaj niso zaznali okužbe z novim koronavirusom niti pri oskrbovancih niti pri zaposlenih. Razmere v 90 odstotkih domov za starostnike so po njegovih besedah pod nadzorom: "V domovih, kjer se je pojavil virus, pa smo posebej pozorni."

Odstopanj od strokovnih navodil po njegovih besedah ne sme biti. Glede pomanjkanja zaščitne opreme v domovih za starejše je minister dejal, da vlada že od prvega dne svojega mandata vlaga vse napore v to, da bi to opremo dobili v zdravstvenih ustanovah in domovih za starostnike. "Opreme imamo zdaj nekaj več in smo lahko mirni. Na ministrstvu imamo te zadeve pod nadzorom, domovi pa nam morajo dnevno poročati o potrebi," je pojasnil Cigler Kralj.

Janez Cigler Kralj o tem, da v 90 odstotkih domov za starejše ni okužb. Video: Planet.


Na novinarsko vprašanje glede potreb po dodatnih kadrih v domovih za starejše je odgovoril, da pomoč zagotavljajo lokalne bolnišnice in regijski koordinatorji. Po poročanju STA v Ljutomeru pomaga 39 oseb, v Metliki 14, v domu v Šmarju pri Jelšah pa 35 ljudi. Kadrovsko pomoč po njegovih besedah zdravstveni tehniki, diplomirane medicinske sestre, bolničarji, študentje in prostovoljci. Kadrovske potrebe spremljajo in nanje poskušajo odgovarjati, je dejal Cigler Kralj.

Prav med starejšimi so lahko psihosocialne stiske velike, mnogi so tokratne praznike prvič preživeli brez družbe svojcev, poroča STA. Telekom Slovenije je tako domovom ponudil brezplačne telefone in brezplačne videokonference oskrbovancev s svojci. Na akcijo se je odzvalo 70 domov.  "Ravno domovi za starejše so izjemno ranljiva točka za našo družbo. Za zdaj nam je uspelo zagotoviti, da v 90 od 102 domov ni bilo okužb. Tako mora ostati še naprej," je povedal minister in ob tem dodal, da nadzori v domovih za starejše potekajo redno.

Cigler Kralj hvaležen Pahorju za obiske domov za starejše

Na novinarsko vprašanje glede obiskov predsednika republike Boruta Pahorja v domovih za starejše v času epidemije je Cigler Kralj odgovoril, da je predsedniku hvaležen za takšne pozitivne geste. "Kolikor spremljamo te obiske, vidimo, da se tesno skupaj družijo le tisti stanovalci, ki so skupaj nastanjeni v sobah. To je tudi v skladu s smernicami, ki jih imamo v času te epidemije," je pojasnil minister. "Verjamem pa, da bodo od zdaj tudi v uradu predsednika republike še bolj pozorni na to in da ne bi prišlo do ravnanj, pri katerih bi ogrožali zdravje stanovalcev," je dodal minister za delo.

Večje število okužb v petih domovih za starejše

V domovih za starejše živi okoli 20.000 prebivalcev, v povprečju tako v enem domu prebiva 170 starostnikov. Specialist družinske medicine in koordinator za covid-19 za domove starejših občanov v ljubljanski regiji Rajko Vajd je povedal, da je v zadnjih letih v domovih za starejše 65 odstotkov oskrbovancev starejših od 80 let, 25 odstotkov pa je starih od 65 do 80 let.

"S staranjem prebivalstva in podaljševanjem življenjske dobe se povečuje število kroničnih bolnikov. Veliko jih ima več kroničnih bolezni hkrati. Govorimo o ranljivi populaciji državljanov, ki ji ob okužbi z novim koronavirusom grozi nevarnost," je poudaril Vajd. Okužbe so se po njegovih besedah v večjem številu pojavile v domovih v Metliki, Šmarju pri Jelšah, Ljutomeru, Horjulu in Ljubljani.

Rajko Vajd o razmerah v domovih za starejše. Video: Planet.


"Ob teh petih so imeli še štirje dodatni zavodi okužene oskrbovance, ampak le od enega do dva primera na zavod. Poleg okuženih oskrbovancev je zbolevalo tudi osebje, ampak v manjši meri," je pojasnil Vajd. V metliškem domu se je po njegovih besedah število okužb ustavilo pri 17 odstotkih stanovalcev, okuženih pa je deset zaposlenih.

Vladni govorec Jelko Kacin je po poročanju STA na današnji novinarski konferenci zavrnil očitke o prikrivanju starostne strukture umrlih za covid-19. Kot je dejal, so ti očitki nepotrebni, nekorektni in nesprejemljivi. "Mrtvi niso številke," je poudaril Kacin in dodal, da se odgovorni trudijo preverjati vzroke smrti, saj lahko gre pri starejših obolelih za preplet več bolezni.

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije proti preureditvi zavodov v ustanove za zdravljenje okuženih starostnikov

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije protestirajo zaradi nadaljevanja prizadevanj, da se socialnovarstvene zavode, ki nimajo vseh pogojev za učinkovito osamitev in oskrbo bolnih, preoblikuje v zasilne ustanove za oskrbo starostnikov s covid-19. Skupnost prav tako nasprotuje poskusom nekaterih bolnišnic, da obolele starostnike še pred koncem zdravljenja vrnejo v domove za starejše, tudi tiste, kjer za zdaj ni drugih potrjenih primerov okužb, saj to ogroža zdrave stanovalce in povečuje možnosti za pojav novih žarišč okužb z novim koronavirusom.

Tovrstne premestitve so še zlasti nerazumljive ob zagotovilih, da bolnišnične zmogljivosti za oskrbo bolnikov s covid-19 niso preobremenjene. Do zdaj izkušnje iz slovenskih domov in iz tujine, na primer iz Hrvaške, kjer obolele dosledno nameščajo v za to določene bolnišnice, namreč kažejo, da je širjenje novega koronavirusa mogoče učinkovito zajeziti le z dosledno osamitvijo bolnih zunaj domov za starejše, opozarjajo v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

Ne spreglejte