Četrtek,
16. 4. 2020,
6.25

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

86

Natisni članek

gibanje Aleš Hojs Koronavirus ukrepi

Četrtek, 16. 4. 2020, 6.25

4 leta

Hojs: Od sobote naprej greste lahko na vikend v drugo občino #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

86

Vlada bi lahko danes odločila o sprostitvi še nekaterih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Notranji minister Aleš Hojs je na vladni novinarski konferenci dejal, da še ne more reči, da bi bili ukrepi glede prepovedi gibanja med občinami lahko sproščeni pred prvim majem. Minister je v današnjem nastopu med drugim komentiral tudi ustavno presojo odloka o prepovedi gibanja med občinami. Kot je dejal, ga med drugim zanima, kdo je avtor omenjene ustavne pobude.

Več o vsebini odloka je na današnji tiskovni konferenci povedal notranji minister Aleš Hojs. Video: Planet.


Vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen države članice EU v sredo pozvala k postopnemu sproščanju omejevalnih ukrepov zaradi epidemije novega koronavirusa. "Slovenija je sproščanje ukrepov že začela, vendar pa moramo biti zelo previdni," je dejal Kacin in dodal, da nikakor ne smemo dovoliti, da bi zaradi prehitre sprostitve ukrepov število okužb v državi spet začelo naraščati.

Jelko Kacin o sproščanju ukrepov. Video: Planet.


"Sproščanje omejevalnih ukrepov ne sme sovpadati s sproščanjem našega doslednega spoštovanja ukrepov. Vsak korak v smeri sproščanja ukrepov mora spremljati to, da še bolj pazimo na svoje ravnanje, da ne okužimo sebe ali drugih. Še naprej ravnajmo tako, kot da smo vsi okuženi," je opozoril Kacin in poudaril, da lahko virus širimo tudi, če ne kažemo simptomov.

Italija bolnica koronavirus
Novice Novi podatki: okužbo potrdili še pri 21 ljudeh #video

Hojs: Gostinska ponudba ob rekreacijskih površinah se ne odpira

Notranji minister Aleš Hojs je pojasnil, da včerajšnji vladni odlok sledi vsem sproščanjem, ki jih bosta v prihodnjih dneh pripravila gospodarski in zdravstveni minister. "V soboto opolnoči se sprošča omejitev gibanja za vse tiste, ki imajo nepremičnino ali posest v drugi občini. V ta namen smo na ministrstvu pripravili posebno izjavo," je pojasnil Hojs. Odlok v tem delu velja za lastnike oziroma najemnike vikendov in drugih nepremičnin ter kmetijskih in obdelovalnih površin zunaj občine prebivališča.

Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci povedal, da vlada razmišlja tudi o ponovnem odprtju storitvenih dejavnosti, kot so frizerski saloni. | Foto: Nebojša Tejić/STA Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci povedal, da vlada razmišlja tudi o ponovnem odprtju storitvenih dejavnosti, kot so frizerski saloni. Foto: Nebojša Tejić/STA

"Za zdaj so športne aktivnosti še vedno dovoljene samo v občini prebivališča. Še vedno ne izvajamo kolektivnih športov, odprti pa so vsi drugi športi," je glede sprostitve določenih športnih aktivnosti v soboto pojasnil Hojs. Dodal je, da se gostinska ponudba v športnih parkih in ob rekreacijskih površinah še ne odpira, lastnike vikendov in zemljišč izven občine prebivališča pa je opozoril, da morajo nakupe v trgovinah še naprej opravljati v svoji občini.

Vlada sicer utegne na današnji seji odločati še o sprostitvi nekaterih drugih ukrepov. Glede na dosedanje napovedi bodo po poročanju STA med ponudniki storitev, za katere bodo omejitve odpravljene najprej, vulkanizerji, avtopralnice, avtomehaniki in trgovine z gradbenimi materiali. Kacin je danes še dejal, da razmišljajo tudi o ponovnem odprtju storitvenih dejavnostih, kot so frizerski saloni. Vladne odločitve bo v petek javnosti predvidoma predstavil gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Posebna izjava, ki jo morajo za potovanje v drugo občino izpolniti in lastnoročno podpisati tisti, ki imajo tam nepremičnino ali zemljišče, je že dostopna na spletni strani ministrstva za notranje zadeve. Pri gibanju in zadrževanju bodo morali imeti pri sebi tudi izpisek iz zemljiške knjige ali drugo listino, ki dokazuje pravico do uporabe zemljišča ali objekta.

V prej omenjeno posebno izjavo bodo upravičenci vpisali svoje ime, priimek, od kje in kam potujejo, v treh oziroma štirih alinejah pa bo tudi opisali, kakšen je namen potovanja. Posameznik naj v izjavo zapiše tudi, koliko dni se namerava zadrževati na svoji novi lokaciji. Dostop na zemljišče ali objekt v občino zunaj občine prebivališča bo dovoljen le po najbližji javni cesti ali javni poti, poroča STA.

Kampiranje
Novice Slovenski pavšalisti v hrvaških kampih še brez odgovorov

Notranji minister priznal napako na srečanju ob meji s Hrvaško

Hojs je na današnji novinarski konferenci med drugim komentiral tudi ustavno presojo odloka o prepovedi gibanja med občinami: "Ustavni sodniki bodo presodili, ali je pobuda, ki jo bodo danes obravnavali, res anonimna ali zgolj anonimizirana. Pričakujem, da bomo državljani izvedeli, kdo je avtor te pobude za omenjeno ustavno presojo. Vendarle pa me zanima, kako je mogoče, da je do takšne pobude v tem trenutku sploh prišlo."

Povedal je, da je vlada na včerajšnji dopisni seji že pripravila odgovor na omenjeno ustavno pobudo. "V našem odgovoru smo posredovali primerjavo s preostalimi evropskimi državami. Celotna EU je v začetku aprila sprejela restriktivne ukrepe omejevanja gibanja. Edina država, ki tega do pred nekaj dnevi ni naredila, je Švedska. Vse preostale države članice so sprejele ukrepe glede prepovedi prehajanja občin in zaprtja meja," je poudaril Hojs.

"Po zagotovilih zdravnikov bi lahko bili rezultati testiranja reprezentativnega vzorca opravljeni pred prvim majem, ne morem pa zagotoviti, da bi bile restrikcije lahko sproščene že pred prvim majem," je dejal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. | Foto: STA , "Po zagotovilih zdravnikov bi lahko bili rezultati testiranja reprezentativnega vzorca opravljeni pred prvim majem, ne morem pa zagotoviti, da bi bile restrikcije lahko sproščene že pred prvim majem," je dejal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Foto: STA ,

Na novinarsko vprašanje glede mogoče sprostitve prepovedi gibanja med občinami pred prvim majem je Hojs odgovoril, da si vlada želi restriktivne ukrepe odpraviti čim prej: "Po zagotovilih zdravnikov bi lahko bili rezultati testiranja reprezentativnega vzorca opravljeni pred prvim majem, ne morem pa zagotoviti, da bi bile restrikcije lahko sproščene že pred prvim majem."

Glede sredinega obiska ob meji s Hrvaško, kjer Hojs, predsednik republike Borut Pahor in obrambni minister Matej Tonin niso ohranjali primerne varnostne razdalje, je notranji minister pojasnil, da so bili visoki gostje včeraj premalo pozorni na vzdrževanje primerne varnostne razdalje. Hojs je napako priznal in dodal, da nošenje zaščitnih mask na prostem oziroma v naravi ni potrebno.

Hojs sprejel odstop državnega sekretarja Franca Breznika

Glede ponujenega odstopa državnega sekretarja Franca Breznika, ki je notranjemu ministru včeraj ponudil odstop zaradi nedavne vožnje pod vplivom alkohola s službenim vozilom, je Hojs dejal, da je Breznikov odstop že sprejel. "Sprejel sem ga danes zjutraj, potem ko sem dobil zagotovila, da ni šlo za nobeno policijsko zasedo. Zaupam in verjamem v delo policije, jasno sem povedal, da ne verjamem, da bi prišlo do zasede," je poudaril notranji minister. Dodal je, da zaradi omenjenega primera dodaten nadzor nad delom policije ni potreben. "Čudim pa se, da so policisti to zgodbo prej povedali novinarjem kot meni. Očitno imajo nekateri policisti raje novinarje kot svoje vodstvo," je dodal notranji minister.
Brezposelni v ZDA
Novice Črne napovedi: brez dela skoraj tretjina delovne sile v državi?

Cigler Kralj: V 90 odstotkih domov za starostnike brez okužb s koronavirusom

Minister za delo Janez Cigler Kralj je na vladni novinarski konferenci komentiral razmere v domovih za starejše. V 90 od 102 domov za starostnike v Sloveniji po njegovih besedah do zdaj niso zaznali okužbe z novim koronavirusom niti pri oskrbovancih niti pri zaposlenih. Razmere v 90 odstotkih domov za starostnike so po njegovih besedah pod nadzorom: "V domovih, kjer se je pojavil virus, pa smo posebej pozorni."

Odstopanj od strokovnih navodil po njegovih besedah ne sme biti. Glede pomanjkanja zaščitne opreme v domovih za starejše je minister dejal, da vlada že od prvega dne svojega mandata vlaga vse napore v to, da bi to opremo dobili v zdravstvenih ustanovah in domovih za starostnike. "Opreme imamo zdaj nekaj več in smo lahko mirni. Na ministrstvu imamo te zadeve pod nadzorom, domovi pa nam morajo dnevno poročati o potrebi," je pojasnil Cigler Kralj.

Janez Cigler Kralj o tem, da v 90 odstotkih domov za starejše ni okužb. Video: Planet.


Na novinarsko vprašanje glede potreb po dodatnih kadrih v domovih za starejše je odgovoril, da pomoč zagotavljajo lokalne bolnišnice in regijski koordinatorji. Po poročanju STA v Ljutomeru pomaga 39 oseb, v Metliki 14, v domu v Šmarju pri Jelšah pa 35 ljudi. Kadrovsko pomoč po njegovih besedah zdravstveni tehniki, diplomirane medicinske sestre, bolničarji, študentje in prostovoljci. Kadrovske potrebe spremljajo in nanje poskušajo odgovarjati, je dejal Cigler Kralj.

Prav med starejšimi so lahko psihosocialne stiske velike, mnogi so tokratne praznike prvič preživeli brez družbe svojcev, poroča STA. Telekom Slovenije je tako domovom ponudil brezplačne telefone in brezplačne videokonference oskrbovancev s svojci. Na akcijo se je odzvalo 70 domov.  "Ravno domovi za starejše so izjemno ranljiva točka za našo družbo. Za zdaj nam je uspelo zagotoviti, da v 90 od 102 domov ni bilo okužb. Tako mora ostati še naprej," je povedal minister in ob tem dodal, da nadzori v domovih za starejše potekajo redno.

Cigler Kralj hvaležen Pahorju za obiske domov za starejše

Na novinarsko vprašanje glede obiskov predsednika republike Boruta Pahorja v domovih za starejše v času epidemije je Cigler Kralj odgovoril, da je predsedniku hvaležen za takšne pozitivne geste. "Kolikor spremljamo te obiske, vidimo, da se tesno skupaj družijo le tisti stanovalci, ki so skupaj nastanjeni v sobah. To je tudi v skladu s smernicami, ki jih imamo v času te epidemije," je pojasnil minister. "Verjamem pa, da bodo od zdaj tudi v uradu predsednika republike še bolj pozorni na to in da ne bi prišlo do ravnanj, pri katerih bi ogrožali zdravje stanovalcev," je dodal minister za delo.

Večje število okužb v petih domovih za starejše

V domovih za starejše živi okoli 20.000 prebivalcev, v povprečju tako v enem domu prebiva 170 starostnikov. Specialist družinske medicine in koordinator za covid-19 za domove starejših občanov v ljubljanski regiji Rajko Vajd je povedal, da je v zadnjih letih v domovih za starejše 65 odstotkov oskrbovancev starejših od 80 let, 25 odstotkov pa je starih od 65 do 80 let.

"S staranjem prebivalstva in podaljševanjem življenjske dobe se povečuje število kroničnih bolnikov. Veliko jih ima več kroničnih bolezni hkrati. Govorimo o ranljivi populaciji državljanov, ki ji ob okužbi z novim koronavirusom grozi nevarnost," je poudaril Vajd. Okužbe so se po njegovih besedah v večjem številu pojavile v domovih v Metliki, Šmarju pri Jelšah, Ljutomeru, Horjulu in Ljubljani.

Rajko Vajd o razmerah v domovih za starejše. Video: Planet.


"Ob teh petih so imeli še štirje dodatni zavodi okužene oskrbovance, ampak le od enega do dva primera na zavod. Poleg okuženih oskrbovancev je zbolevalo tudi osebje, ampak v manjši meri," je pojasnil Vajd. V metliškem domu se je po njegovih besedah število okužb ustavilo pri 17 odstotkih stanovalcev, okuženih pa je deset zaposlenih.

Vladni govorec Jelko Kacin je po poročanju STA na današnji novinarski konferenci zavrnil očitke o prikrivanju starostne strukture umrlih za covid-19. Kot je dejal, so ti očitki nepotrebni, nekorektni in nesprejemljivi. "Mrtvi niso številke," je poudaril Kacin in dodal, da se odgovorni trudijo preverjati vzroke smrti, saj lahko gre pri starejših obolelih za preplet več bolezni.

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije proti preureditvi zavodov v ustanove za zdravljenje okuženih starostnikov

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije protestirajo zaradi nadaljevanja prizadevanj, da se socialnovarstvene zavode, ki nimajo vseh pogojev za učinkovito osamitev in oskrbo bolnih, preoblikuje v zasilne ustanove za oskrbo starostnikov s covid-19. Skupnost prav tako nasprotuje poskusom nekaterih bolnišnic, da obolele starostnike še pred koncem zdravljenja vrnejo v domove za starejše, tudi tiste, kjer za zdaj ni drugih potrjenih primerov okužb, saj to ogroža zdrave stanovalce in povečuje možnosti za pojav novih žarišč okužb z novim koronavirusom.

Tovrstne premestitve so še zlasti nerazumljive ob zagotovilih, da bolnišnične zmogljivosti za oskrbo bolnikov s covid-19 niso preobremenjene. Do zdaj izkušnje iz slovenskih domov in iz tujine, na primer iz Hrvaške, kjer obolele dosledno nameščajo v za to določene bolnišnice, namreč kažejo, da je širjenje novega koronavirusa mogoče učinkovito zajeziti le z dosledno osamitvijo bolnih zunaj domov za starejše, opozarjajo v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.