SiolNET. Novice Svet
8,87

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 19:28

  V New Yorku zmanjšana kužnost

 • 18:23

  80-urna policijska ura

 • 17:57

  Švedska bo okrepila testiranje

 • 17:31

  V podporo zdravstvu v EU

 • 16:40

  Zaprli oddelek bolnišnice

 • 16:09

  Vrnitev Evropejcev

 • 15:53

  Na Hrvaškem previdni

 • 15:43

  Italijani z mobilno aplikacijo

 • 14:22

  V Španiji 19 tisoč umrlih

 • 13:27

  V Rusiji velika rast okuženih

 • 13:23

  Belgija: že več kot 5000 žrtev

 • 11:00

  Italija: otroci doma še maja

 • 10:53

  Kako uspešna je Nemčija?

 • 10:16

  Umrl pisatelj Luis Sepulveda

 • 09:57

  Za praznike na izlet

 • 08:34

  Afriki grozi lakota

 • 07:32

  Wuhan: novo štetje, več mrtvih

 • 07:10

  Ponovno odpiranje ZDA

 • 07:08

  Nemčija: odpovedali koncerte

Kitajci priznali: Podatki o številu mrtvih so bili napačni #video

8,87

termometer

Kitajsko mesto Wuhan, kjer je konec decembra izbruhnil novi koronavirus, je danes presenetljivo popravilo število smrtnih žrtev in ga zvišalo za okoli 50 odstotkov. V zadnjem dnevu so namreč dodali še 1.290 smrtnih žrtev bolezni covid-19, skupno se je število mrtvih v Wuhanu povzpelo na 3.869, na državni ravni pa na 4.632.

Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 19:28 17.04.2020

  V New Yorku zmanjšana kužnost

  Newyorški guverner Andrew Cuomo je na današnji novinarski konferenci sporočil, da se je stopnja kužnosti z novim koronavirusom v državi v četrtek spustila z 1,2 na 0,9, kar pomeni, da ena oseba okuži manj kot eno osebo. Dobro novico je Cuomo sicer pospremil s pripombo, da še ni srečal 0,9 človeka.

  Če stopnja kužnosti upade pod ena, pomeni, da se epidemija zmanjšuje, kar je za najhuje prizadeto državo v ZDA vsekakor dobra novica, čeprav je v četrtek zaradi bolezni covid-19 umrlo 630 ljudi, v sredo 606, v torek pa 752. Skupno število mrtvih v New Yorku se je tako povzpelo na 12.822. Hospitalizacije so se spet nekoliko zmanjšale in Cuomo je prvič doslej dejal, da ne misli več, da virusa ni mogoče nadzorovati.

  V ZDA je trenutno približno 672 tisoč okuženih in 33.325 mrtvih. V državi New York je okoli 225 tisoč okuženih, v mestu New York pa 125 tisoč in okoli 11.500 mrtvih. Država in mesto New York sta najhuje prizadeta.

  Newyorški župan Bill de Blasio je napovedal, da v mestu do konca maja ne bo nobenih večjih dogodkov. V četrtek so v mestne bolnišnice sprejeli 329 bolnikov z boleznijo covid-19, število oseb na intenzivni negi pa je nazadovalo na 874. Delež ljudi, ki so na testih pozitivni, je prav tako upadel na 46 odstotkov testiranih.

  Spodbudni podatki iz New Yorka in drugih delov ZDA povečujejo pritisk za začetek odpiranja ekonomije oziroma odpravo ukrepov socialnega distanciranja, vendar Cuomo in drugi guvernerji držav opozarjajo, da ne bi bilo dobro hiteti, piše STA.

  Preveri več
 • 18:23 17.04.2020

  80-urna policijska ura

  V Srbiji je danes ob 17. uri začela veljati najdaljša policijska ura od uvedbe izrednih razmer zaradi epidemije novega koronavirusa 15. marca. Zaradi praznikov ob pravoslavni veliki noči bo ob popolni prepovedi gibanja na prostem veljala skupno 84 ur, do torka do 5. ure. V Severni Makedoniji bo veljala kar 85 ur.

  Pred začetkom veljave policijske ure so bile trgovine z živili v Srbiji odprte nekoliko dlje, do 16. ure. Doslej je nekaj koncev tedna policijska ura v Srbiji trajala od petka od 17. do ponedeljka do 5. ure. Ob delavnikih velja med 17. in 5. uro.

  Do danes so v Srbiji potrdili skupno 5.690 primerov okužbe z novim koronavirusom, nazadnje 372. Umrlo je še sedem bolnikov, skupno 110.

  Član kriznega štaba, epidemiolog Predrag Kon, je danes na novinarski konferenci kot zelo pozitivnega označil poziv patriarha Srbske pravoslavne cerkve Irineja vernikom, naj spoštujejo ukrepe med prazniki. Kot izjemnega pomena je navedel dejstvo, da je patriarh podprl stališče strokovne skupine in nujnost socialnega distanciranja.

  V sredo sta nato Vučić in Irinej na skupni novinarski konferenci pozvala ljudi k praznovanju doma in spoštovanju ukrepov. Irinej je ob tem poudaril, da je lepo na pomembne praznike priti v cerkev, da pa je mogoče moliti tudi doma, "v tej domači cerkvi".

  Srbski mediji medtem poročajo, da vsi duhovniki in verniki ne spoštujejo Irinejevih priporočil in ukrepov države v boju proti bolezni covid-19. Iz Niša so tako poročali o velikem številu vernikov na bogoslužju v tamkajšnji cerkvi, med njimi tudi otrok in starejših.

  Večina od 7,1 milijona prebivalcev Srbije je pravoslavnih vernikov. Zaradi kršenja ukrepov so doslej kaznovali okoli 2.600 ljudi, denarnih kazni so izrekli za skupno več kot 1,1 milijona evrov, še poroča Hina.

  Tudi v večinsko pravoslavni Severni Makedoniji je v okviru ukrepov za zajezitev novega koronavirusa danes ob 16. uri začela veljati policijska ura, ki bo najdaljša doslej, saj bo zaradi velikonočnih praznikov namesto do ponedeljka zjutraj veljala do torka do 5. ure, skupno 85 ur.

  Policija bo v tem obdobju okrepila nadzor okoli verskih objektov. Od četrtka popoldne do torka velja tudi prepoved gibanja v parkih, gozdovih in na rekreacijskih površinah, saj želijo preprečiti druženje ob praznikih, piše STA.

  Preveri več
 • 17:57 17.04.2020

  Švedska bo okrepila testiranje

  Švedska vlada je danes napovedala, da bo okrepila število testiranj za novi koronavirus, še vedno pa ne namerava sprejeti kakšnih strožjih ukrepov za omejitev gibanja. Okrepljeno testiranje bodo na Švedskem začeli izvajati v prihodnjih tednih, začeli pa bodo pri zaposlenih v ključnih panogah.

  Za zdaj imajo prednost pri testiranju bolniki s hujšimi znaki in zdravstveni delavci. V okviru novih načrtov bodo več testov opravili še pri drugih zaposlenih v ključnih panogah, med drugim pri policistih in gasilcih.

  Švedska ministrica za zdravje Lena Hallengren je pojasnila, da govorijo o zmogljivostih, ko bi lahko opravili in analizirali po 50 tisoč testov na teden, mogoče celo 100 tisoč. Za zdaj so na Švedskem opravili skoraj 75 tisoč testov.

  Švedska agencija za javno zdravje je že proučila vladne načrte in ugotovila, da bi si lahko pomagali pri krepitvi zmogljivosti tudi z zasebnimi podjetji, ki bi opravljala analize.

  Švedska v boju proti koronavirusu ni uvedla strogih karantenskih ukrepov, kot je bilo to v večini drugih evropskih držav. Državljane le pozivajo, naj bodo odgovorni in sledijo priporočilom. Na Švedskem so do četrtka potrdili 12.540 okužb, od tega 1.333 smrti.

  Pristojne švedske oblasti so sicer danes sporočile, da se število umrlih zaradi koronavirusne bolezni 19 zmanjšuje. Danes so tako zabeležili 67 novih smrtnih primerov zaradi bolezni covid-19, kar je bistveno manj kot v zadnjih dnevih. Skupno se je število mrtvih povzpelo na 1.400, kar je bistveno več kot v drugih nordijskih državah. Po mnenju državnega epidemiologa Andersa Tegnella je morda vzrok v tem, da na Švedskem številni starejši ljudje zbolijo in umrejo v domovih za starejše občane.

  Švedska zunanja ministrica Ann Linde pa je danes zavrnila mit, da naj bi na Švedskem življenje teklo po normalnih tirnicah. "Na Švedskem nimamo popolne karantene, so pa zaustavljeni številni deli švedske družbe," je dejala. Dodala je, da številni ljudje ostajajo doma in so se tudi odpovedali potovanjem, številna podjetja so propadla in predvidoma se bo zaradi tega tudi zelo povečala brezposelnost v državi, poroča STA.

  Preveri več
 • 17:31 17.04.2020

  V podporo zdravstvu v EU

  Evropski parlament je danes sprostil 3,08 milijarde evrov pomoči zdravstvenemu sektorju EU ob pandemiji koronavirusne bolezni 19 iz proračuna unije. S sredstvi naj bi zagotovili dodatno opremo in pripomočke za boj proti pandemiji ter razbremenili zdravnike in medicinske sestre, ki skrbijo za obolele za boleznijo covid-19.

  S pomočjo naj bi tako omogočili nakup nujnih medicinskih pripomočkov, kot so zaščitne maske in respiratorji, pa tudi prevoz medicinske opreme in obolelih v tujino. Denar bo namenjen tudi za zaposlovanje dodatnih zdravstvenih delavcev, ki bi jih bilo mogoče napotiti na žarišča po vsej uniji, in pomoč pri gradnji mobilnih bolnišnic.

  2,7 milijarde evrov bodo zagotovili iz instrumenta EU za podporo zdravstvenemu sektorju v izrednih razmerah, 380 milijonov evrov pa iz programa rescEU, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

  Paket vključuje tudi 3,6 milijona evrov dodatnih sredstev, ki bodo namenjena Evropskemu centru za preprečevanje in obvladovanje bolezni, 350 milijonov evrov za pomoč Grčiji pri reševanju migrantske krize in sto milijonov evrov pomoči za podporo Albaniji pri popotresni obnovi.

  Za vse ukrepe in spremembe proračuna, ki bodo omogočili sprostitev pomoči za zdravstvo po EU, je na tokratnem izrednem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta glasovala velika večina evroposlancev.

  Zalogo zdravstvene opreme rescEU bo gostila ena ali več držav članic. Država gostiteljica bo odgovorna za nabavo opreme, ki jo bo v celoti financirala Evropska komisija. Opremo bo distribuiral koordinacijski center za ukrepanje v izrednih razmerah in tako zagotovil, da jo bodo dobili tisti, ki jo najbolj potrebujejo, so še sporočili iz Evropskega parlamenta, navaja STA.

  Preveri več
 • 16:40 17.04.2020

  Zaprli oddelek bolnišnice

  Zaradi najmanj 19 primerov okužbe z novim koronavirusom so za 15 dni zaprli oddelek urgentne medicine v bolnišnici Katinara v Trstu, poroča dnevnik v slovenščini regionalnega sedeža italijanske televizije RAI v deželi Furlanija - Julijska krajina TDD na svoji spletni strani.

  Okužbo naj bi potrdili pri petih bolnikih, ki so jih zdravili zaradi drugih bolezni. Bolniki naj bi okužili tudi del osebja, in sicer pet zdravnikov in devet bolničarjev, ki so zaposleni na omenjenem oddelku v šestem nadstropju bolnišnice.

  Enega bolnika so preselili na oddelek, kjer zdravijo obolele s koronavirusno boleznijo 19 (covid-19), drugega pa zdravijo na intenzivnem oddelku. Trije bolniki, ki so bili v sobi z obolelima, so okuženi z novim koronavirusom, vendar nimajo znakov  bolezni covid-19, so še dodali, poroča STA.

  Preveri več
 • 16:09 17.04.2020

  Vrnitev Evropejcev

  Iz tujine se je doslej vrnilo že več kot pol milijona državljanov članic EU, ki so tam obtičali zaradi ukrepov, povezanih z novim koronavirusom. Še okoli 99 tisoč jih je v tujini, vrnili naj bi se v prihodnjih dneh, so danes sporočili v Bruslju.

  Ob začetku krize, povezane z novim koronavirusom, je okoli 600 tisoč državljanov članic EU sporočilo, da se ne morejo vrniti domov, ker so zaradi izbruha novega koronavirusa različne države po svetu omejile potovanja.

  Doslej se je več kot pol milijona ljudi vrnilo s poleti, ki so jih organizirale države članice. Še 45 tisoč državljanov EU se je vrnilo v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito, ko Evropska komisija sofinancira do 75 odstotkov stroškov poleta. Med zadnjimi je bilo po podatkih komisije tudi 131 slovenskih državljanov.

  V okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito se z madžarskim vladnim letalom iz Kambodže v Ljubljano vračajo tudi štirje slovenski državljani. Kot so za STA pojasnili na MZZ, naj bi na brniškem letališču pristali drevi. Tudi konvoj, ki je šel včeraj na pot iz Makedonije proti Sloveniji, se vrača v okviru tega mehanizma.

  V tujini je še okoli 98.900 državljanov EU. Napori za njihovo vrnitev v prihodnjih dneh se nadaljujejo. Večina jih je na azijsko-pacifiškem in afriškem območju.

  Skupno so članice EU in unija pomagale tudi pri vrnitvi okoli pet tisoč državljanov partnerskih držav, med drugim Srbije, Združenega kraljestva, Švice in Norveške, še piše na spletni strani komisije. S pomočjo MZZ pa se je v Slovenijo vrnilo okoli 670 slovenskih državljanov, so pojasnili na ministrstvu, piše STA.

  Preveri več
 • 15:53 17.04.2020

  Na Hrvaškem previdni

  Na Hrvaškem se bo v soboto opolnoči končalo 30-dnevno obdobje uvedbe ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Večino epidemioloških ukrepov bodo podaljšali, nekatere tudi odpravili, je danes napovedal hrvaški notranji minister Davor Božinović. Na Hrvaškem imajo novih 23 okužb z virusom in smrtno žrtev.

  Zadnje število novih okužb na Hrvaškem je najmanjše po 20. marcu. "Zelo premišljeno in previdno bomo začeli odpravljati posamezne ukrepe, ker vsako popuščanje pomeni določeno tveganje," je dejal Božinović na redni dnevni novinarski konferenci hrvaškega štaba civilne zaščite.

  Na Hrvaškem je med drugim prepovedano zapuščati stalno ali začasno bivališče brez posebne dovolilnice, prepovedani so tudi vsi javni shodi in zbiranje več kot pet oseb na javnih površinah.

  Na Hrvaškem so od četrtka ob 14. uri zabeležili 23 novih okužb z novim koronavirusom in smrtno žrtev bolezni covid-19. Umrla je 47-letnica v osiješki bolnišnici, ki je imela več kroničnih bolezni. Skupno je na Hrvaškem zaradi novega koronavirusa doslej umrlo 36 ljudi, je danes novinarjem sporočil hrvaški minister za zdravje Vili Beroš. Dodal je, da je na ventilatorjih 30 zbolelih, doslej pa je ozdravelo 600 ljudi.

  Na Hrvaškem so doslej na okužbo z novim koronavirusom testirali nekaj manj kot 21 tisoč ljudi. Odstotek pozitivnih med testiranimi se zmanjšuje in znaša 8,66 odstotka, je še izjavil minister. Povprečna starost okuženih oseb na Hrvaškem je 50 let, med okuženimi je nekaj več žensk, 52,2 odstotka, navaja STA.

  Preveri več
 • 15:43 17.04.2020

  Italijani z mobilno aplikacijo

  Italija je objavila prve podrobnosti svojega načrta o uporabi aplikacije na mobilnih telefonih za sledenje okuženim z novim koronavirusom, medtem ko namerava v začetku maja po dveh mesecih začeti sproščati omejitve gibanja.

  Komisar za koronavirus Domenico Arcuri je v četrtek podpisal odlok, s katerim so milanskemu startup podjetju Bending Spoons dodelili pogodbo za aplikacijo. Odlok določa, da mora brezplačna aplikacija ohraniti anonimnost uporabnikov in da ne sme slediti njihovi lokaciji. Temeljila bo na tehnologiji Bluetooth.

  Aplikacijo naj bi preizkusili v pilotskih regijah in nato njeno uporabo razširili po vsej državi. Časovnice niso navedli. Južna Koreja in Izrael že uporabljata mobilne aplikacije, ki pomagajo ljudem ugotoviti, ali so bili v bližini okuženih z novim koronavirusom.

  Strokovnjaki za tehnologijo medtem opozarjajo, da tovrstne aplikacije niso 100-odstotno zanesljive, saj signali bluetootha najbolje delujejo na prostem in lahko padejo v notranjih zagrajenih prostorih, kot so uradi in restavracije. V Italiji je doslej zaradi bolezni covid-19 umrlo 22.170 bolnikov, prve ukrepe naj bi omilili 4. maja.

  Članice EU so v četrtek opredelile praktične smernice in temeljne zahteve za mobilne aplikacije za sledenje stikom okuženih z novim koronavirusom, ki naj bi olajšale opuščanje omejevalnih ukrepov zaradi pandemije.

  V Evropski komisiji so ob tem poudarili, da uporaba podatkov o lokaciji posameznika pri tem ni potrebna in da je ne priporočajo. Uporaba aplikacij mora biti prostovoljna, časovno omejena, medsebojno povezljiva, dostopna in kibernetsko varna. Temeljiti mora na "tehnologijah, prijaznih do zasebnosti", anonimiziranih podatkih in znanstvenih usmeritvah, so dodali, piše STA.

  Preveri več
 • 14:22 17.04.2020

  V Španiji 19 tisoč umrlih

  V Španiji je zaradi bolezni covid-19 doslej umrlo 19.478 ljudi, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje. V zadnjih 24 urah je umrlo 585 ljudi. Ob tem so poudarili, da podatka ni mogoče primerjati s prejšnjimi dnevnimi podatki, ker so spremenili metodologijo, da bi poenotili statistične podatke regij.

   

  Vlada je namreč ponoči objavila dopolnjena navodila, po katerih morajo iz 17 avtonomnih regij posredovati samo podatke o tistih mrtvih, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom.

  S tovrstnim zbiranjem podatkov niso zadovoljni v več regijah, še posebej v najbolj prizadetih Madridu in Kataloniji, kjer so pretekli teden poudarili, da v statistiko ni vključenih več tisoč mrtvih z znaki bolezni covid-19, ki pa jim okužbe niso potrdili.

  Katalonija, kjer je po podatkih na nacionalni ravni, ki upoštevajo samo potrjene okužbe, umrlo 3.752 bolnikov, tako navaja podatek o več kot 7.500 mrtvih. V četrtek so z ministrstva sporočili, da je covid-19 zahteval skupno 19.130 življenj, potem ko je v 24 urah umrlo še 551 bolnikov.

  Ministrstvo je danes še sporočilo, da so v zadnjih 24 urah potrdili še okoli 5.200 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, skupno 188 tisoč, medtem ko so povečali število testiranj. Na vrhuncu epidemije so 2. aprila zabeležili 950 smrti.

  V Španiji, kjer je bolezen covid-19 po ZDA in Italiji zahtevala največ življenj, od 14. marca veljajo ene od najstrožjih omejitev gibanja v Evropi, ki bodo veljale najmanj do 25. aprila, piše STA.

  Preveri več
 • 13:27 17.04.2020

  V Rusiji velika rast okuženih

  Ruska vlada je v četrtek zvečer odobrila uporabo antimalarika hidroksiklorokin za zdravljenje obolelih s koronavirusno boleznijo 19, čeprav v svetu dvomijo o njegovi varnosti in učinkovitosti.

  Moskva je uporabo hidroksiklorokina odobrila po telefonskem pogovoru med ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in njegovim kitajskim kolegom Xi Jinpingom v četrtek zvečer.

  Kitajska je Rusiji donirala več kot 68 tisoč škatlic tablet hidroksiklorokina. Ruska vlada je sporočila, da bodo zdravilo razdelili bolnišnicam, kjer se zdravijo bolniki z boleznijo covid-19. Dodali so, da bodo varnost in učinkovitost zdravila nadzorovali pristojni državni organi.

  Učinkovini klorokin in hidroksiklorokin se že več desetletij uporabljata za zdravljenje malarije in nekaterih avtoimunskih bolezni. V začetnih študijah v Franciji in na Kitajskem sta se izkazali kot obetavni tudi pri zdravljenju bolezni covid-19. A je evropska agencija za zdravila posvarila, da bi se morali zdravili uporabljati le v okviru kliničnega preizkušanja ali v res nujnih primerih. Zdravili imata namreč številne neželene učinke in sta lahko pri prevelikih odmerkih nevarni.

  Po mnenju nekaterih strokovnjakov bi bil lahko hidroksiklorokin začasna rešitev v boju s pandemijo, dokler ne bi našli cepiva. Drugi pozivajo k previdnosti pri uporabi, dokler ne bo dokazano, da je hidroksiklorokin varno in učinkovito zdravilo za to bolezen.

  V zadnjih 24 urah več kot štiri tisoč novih okužb

  V zadnjih 24 urah so sicer v Rusiji potrdili rekordnih 4.070 okužb z novim koronavirusom, sicer se je skupno število okuženih povzpelo na 32.008. Doslej je v Rusiji za boleznijo covid-19 umrlo 273 ljudi, od tega 41 v zadnjem dnevu.

  Več kot polovico novih okužb so zabeležili v Moskvi in njeni okolici. Tam od konca marca veljajo strogi ukrepi za zajezitev epidemije, a pristojne oblasti opozarjajo, da jih številni prebivalci 12-milijonske prestolnice kršijo.

  Po mnenju mestnih oblasti bo vrhunec epidemije v Moskvi čez dva ali tri tedne. "Pred nami so težki tedni," je v videosporočilu, objavljenem na družbenih medijih, opozorila namestnica moskovskega župana Anastasija Rakova.

  Preveri več
 • 13:23 17.04.2020

  Belgija: že več kot 5000 žrtev

  V Belgiji je število smrtnih žrtev zaradi koronavirusne bolezni 19 preseglo 5000. V zadnjem dnevu so namreč potrdili 313 novih smrtnih primerov covida-19, skupaj pa 5163. Belgija je v vrhu držav glede števila mrtvih na število prebivalcev. Polovico mrtvih so potrdili v domovih za starejše, preostale pa v bolnišnicah. Do sedaj so v državi potrdili 36.138 okužb, v zadnjem dnevu 1329. (STA

  Preveri več
 • 11:29 17.04.2020

  Danska v dodatno rahljanje ukrepov zaradi koronavirusa

  Danska namerava prihodnji teden v okviru rahljanja ukrepov, ki so jih uvedli zaradi koronavirusa, omogočiti delovanje še več storitvam in podjetjem, med drugim frizerjem, so danes sporočili iz vlade. Že v sredo so na Danskem začeli odpirati šole, upajo pa, da se bodo lahko počasi popolnoma vrnili v normalno življenje.

  "Nihče si ne želi imeti Danske zaprte dan dlje, kot je to nujno potrebno. Ampak lahko ukrepamo le tako hitro, kot je to možno glede na ohranjanje epidemije pod nadzorom," je danes sporočila premierka Mette Frederiksen preko Facebooka.

  Po dolgem zasedanju glavnih političnih strank je danska vlada napovedala dogovor, ki podaljšuje prvi korak k vrnitvi v normalno stanje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  Danska je kot prva država v Evropi v okviru rahljanja ukrepov, ki so jih sprejeli za preprečitev širjenja novega koronavirusa, po več kot mesecu dni v sredo začela postopoma odpirati centre za dnevno varstvo, vrtce in osnovne šole. V okviru nove omilitve pa bodo od ponedeljka med drugim lahko odprti frizerji, saloni za tetoviranje in avtošole. Okrepljeno bodo začela delovati tudi sodišča. (STA)

  Preveri več
 • 11:01 17.04.2020

  Francija najemodajalce poziva k znižanju najemnin za mala podjetja

  Francoski finančni minister Bruno Le Maire pričakuje, da bodo najemodajalci v luči pandemije koronavirusa znižali najemnine za mala podjetja. "Ne prosim, da najemodajalci za podjetja z manj kot 10 zaposlenimi, ki so bila prisiljena zapreti vrata, odložijo plačilo najemnine. Prosim, da jim jo za tri mesece znižajo," je pozval minister. (STA)

  Preveri več
 • 11:00 17.04.2020

  Italija: otroci doma še maja

  V Italiji, eni najhuje prizadetih držav v pandemiji novega koronavirusa, šol verjetno še ne bodo odprli prihodnji mesec, je danes povedala šolska ministrica Lucia Azzolina. Vlada bo odločitev o tem sprejela v prihodnjih dneh, je dodala.

  "Glede na trenutno zdravstveno situacijo je vsak dan manj verjetno, da bomo maja znova odprli šole," je povedala ministrica v pogovoru za italijanski časnik Corriere della Sera. "To bi pomenilo mobilizacijo osmih milijonov učencev," je dodala.

  Azzolina je ob tem povedala, da ji ni všeč ideja, da bi bili otroci v šolah z maskami. Poleg tega se ji zdi neizvedljivo od otrok zahtevati, da spoštujejo ukrepe družbenega distanciranja.

  Zagotovila je še, da bo vlada staršem, ki morajo biti zaradi skrbi za otroke doma, omogočila dodaten starševski dopust in razširila otroški dodatek.

  Italija je ena najhuje prizadetih držav v pandemiji novega koronavirusa. Doslej so zabeležili več kot 22.000 smrtnih žrtev covida-19, s koronavirusom pa se je okužilo skoraj 170.000 ljudi.

  Ta država je kot prva v Evropi 10. marca sprejela ostre omejitve gibanja v javnosti in bi lahko bila med zadnjimi, ki jih bo sprostila. Pretekli teden je ukrepe podaljšala do 3. maja, so pa v torek ponekod po državi odprli knjigarne, papirnice in trgovine z otroškimi oblačili. Pred tem so bili odprti samo supermarketi in lekarne. 4. maja bodo predvidoma začeli s postopnim zagonom gospodarstva. (STA)

  Preveri več
 • 10:53 17.04.2020

  Kako uspešna je Nemčija?

  Stopnja kužnosti z novim koronavirusom se je v Nemčiji po navedbah inštituta Robert Koch (RKI) zmanjšala. Glede na v četrtek objavljeno raziskavo trenutno niti ni nujno, da okužena oseba preda okužbo naprej, zaradi česar tudi upada število novo potrjenjih okužb.

  Koronavirus v Nemčiji | Foto: Reuters Foto: Reuters

  Glede na nove podatke je stopnja kužnosti 0,7. To pomeni, da ena oseba okuži manj kot eno osebo oz. deset okuženih okuži sedem drugih ljudi.

  Še v začetku marca je bila stopnja kužnosti okoli tri, kar je pomenilo, da je ena oseba okužila tri druge. Od okoli 22. marca pa se je ta stopnja stabilizirala pri okoli ena.

  V praksi to pomeni, da če je stopnja kužnosti ena ali več, se število okuženih veča. Če pade stopnja kužnosti pod ena, pa pomeni, da bo epidemija počasi zvodenela.

  Minister za zdravje Jens Spahn je danes ocenil, da so bili ukrepi v državi uspešni in da je izbruh pod nadzorom. Kot je pojasnil, od 12. aprila beležijo več novo ozdravljenih kot novookuženih. "Izbruh je, glede na danes, spet obvladljiv in se ga še lažje nadzoruje," je povedal na novinarski konferenci.

  Glede obveznega nošenja mask v javnosti, je Spahn ocenil, da to ni potrebno, saj se državljani obnašanja odgovorno. Je pa minister napovedal, da bodo nemška podjetja od avgusta predvidoma izdelala po več deset milijonov zaščitnih mask na teden. Po njegovi oceni bodo podjetja sposobna izdelati po 10 milijonov mask tipa ffp2 in po 40 milijonov kirurških mask.

  Nemška kanclerka Angela Merkel je ta teden, ko je napovedala rahljanje ukrepov, opozorila, da imajo lahko že majhne spremembe v stopnji kužnosti ogromne posledice. Predsednik RKI pa je še posvaril, da je treba pri rahljanju ukrepov poleg stopnje kužnosti upoštevati še stopnjo prekuženosti v državi in zmogljivosti zdravstvenega sistema.

  Zunanji minister Heiko Maas je danes sicer dejal, da trenutno še ne more oceniti, ali bo še pred poletjem po svetu odpravljeno odsvetovanje potovanj. "Trenutno še ne moremo oceniti, kako dolgo bo v veljavi še odsvetovanje potovanj," je povedal.

  V Nemčiji so do danes po podatkih RKI potrdili 133.830 okužb z novim koronavirusom, od tega je umrlo 3868 oseb. (STA)

  Preveri več
 • 10:16 17.04.2020

  Umrl pisatelj Luis Sepulveda

  V 71. letu starosti je v četrtek v španskem Oviedu umrl priznan čilski pisatelj Luis Sepulveda. Sepulveda je preminil šest tednov po tem, ko je bil pozitiven na testiranju na novi koronavirus. Umrl je v bolnišnici, kjer so kot vzrok smrti navedli odpoved več organov.

  Pisatelja, ki je že več let živel v mestu Gijon v španski pokrajini Asturija, so v bolnišnico v Oviedu sprejeli 29. februarja. Bil je prvi zaznani bolnik z novim koronavirusom v pokrajini Asturija, okužil pa se je na literarnem kongresu na Portugalskem. Po navedbah zdravnikov je bil večino časa v bolnišnici na oddelku za intenzivno nego.

  Mednarodno slavo je doživel v 80. minulega stoletja z romanesknim prvencem Starec, ki je bral ljubezenske romane. Sledilo je še približno 20 romanov, zbirk kratkih zgodb in knjig za otroke. Njegova dela zaznamuje poetičnost, preprost humor in slikanje vsakdanjega življenja v Latinski Ameriki. Prevedena so v več jezikov. V slovenščini sta dostopni še zbirka kratke proze za otroke Zgodba o mačku, ki je naučil galebko leteti, ki jo je prav tako prevedla Blažka Müller Pograjc, Vesna Velkovrh-Bukilica pa je prevedla še Zgodbo o polžu, ki je odkril pomen počasnosti.

  Preveri več
 • 09:59 17.04.2020

  Trumpov bivši odvetnik Cohen zaradi epidemije koronavirusa izpuščen iz zapora

  Michael Cohen, bivši odvetnik ameriškega predsednika Donalda Trumpa, bo zaradi epidemije novega koronavirusa predčasno izpuščen iz zapora. Cohen triletno zaporno kazen prestaja v zaporu Otisville v ameriški zvezni državi New York, v katerem je bilo več zapornikov in paznikov pozitivnih na testu za koronavirus.

  Ameriški zvezni urad za zapore je Cohena obvestil, da bo lahko po 14-dnevni karanteni preostanek kazni, ki se mu izteče novembra prihodnje leto, prestal v hišnem priporu. Kdaj točno bo izpuščen, niso sporočili.

  Cohen je leta 2018 na sodišču priznal krivdo za več kaznivih dejanj, med drugim za lažno pričanje v kongresu in kršenje zakonodaje o financiranju volilnih kampanj, ker je pred volitvami leta 2016 plačal za molk o spolnem razmerju s Trumpom pornografski zvezdi Stormy Daniels.

  Cohen je za Trumpa delal več kot desetletje in naj bi zanj opravljal "umazane posle". Ljubezni med njima je bilo konec leta 2018 in Cohen je v pričanju pred kongresom in na sodišču izrekel vrsto resnih obtožb na račun Trumpa. (STA)

  Preveri več
 • 09:57 17.04.2020

  Za praznike na izlet

  Hči ameriškega predsednika Donalda Trumpa Ivanka Trump in njen mož Jared Kushner sta prezrla priporočila oblasti med epidemijo koronavirusa, naj ljudje ostanejo doma. Skupaj z otroki sta namreč med judovskim praznikom pasha odpotovala iz Washingtona v družinski golfski klub Bedminster v New Jerseyju, so v četrtek potrdili v Beli hiši.

  Ivanka Trump | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

  Prvi je o tem poročal časnik New York Times. Bela hiša je kasneje v bran družini sporočila, da pot ni vključevala nikakršnih dodatnih socialnih stikov, kot jih imajo že sicer doma.

  "Ivanka je skupaj s svojo ožjo družino praznovala pasho v zaprti ustanovi, ki je tudi družinski dom. Potovanje ni bilo nič drugačno, kot če bi potovala na oz. z dela, lokacija pa je bila manj obljudena, kot v bližini njenega doma v Washingtonu," so sporočili iz Bele hiše.

  Zagotovili so še, da se je prva hči držala pravil družbenega distanciranja in je delala od doma. "Odločila se je preživeti praznike zasebno s svojo družino," so še zapisali.

  V ameriški prestolnici sicer velja pravilo, naj ljudje ostanejo doma, kar pomeni, naj ne hodijo na potovanja, ki niso nujna. Tudi Ivanka Trump, ki je predsednikova svetovalka, je preko družbenih omrežij pozivala Američane, naj upoštevajo nasvete za upočasnitev širjenja covida-19. (STA)

  Preveri več
 • 08:34 17.04.2020

  Afriki grozi lakota

  Milijonom ljudi v južni Afriki zaradi omejitvenih ukrepov, uvedenih ob pandemiji novega koronavirusa, grozi lakota, so danes opozorili v organizaciji za človekove pravice Amnesty International. Ob tem so pozvali vlade, naj ljudem zagotovijo pomoč v hrani.

  lakota, Afrika, hrana, živila | Foto: Reuters Foto: Reuters

  "Večina ljudi živi iz rok v usta - to pomeni, da ne morejo ostati zaprti en teden, kaj šele en mesec, saj nimajo finančnih sredstev, da bi si naredili zaloge," je dejal direktor za vzhodno in jugovzhodno Afriko pri AI Deprose Muchena.

  "Trenutno so mnogo prisiljeni izbirati med tem, ali bodo spoštovali omejitvene ukrepe in bodo lačni ali pa bodo šli ven po hrano in bodo zaradi tega kaznovani," je dodal predstavnik AI.

  Nekateri so se zatekli tudi h kriminalu. Iz Južne Afrike poročajo o plenjenju živilskih trgovin, oboroženi mladi, vpleteni v kazniva dejanja v Nigeriji, pa so trdili, da zaradi omejitvenih ukrepov niso mogli zaslužiti denarja za preživetje.

  AI je pozval države, naj zagotovijo subvencije za nakup hrane ali razdelijo hrano tistim, ki si je ne morejo zagotoviti sami. "Vlade morajo zagotoviti, da nikomur ne bo grozila lakota, in uvesti ukrepe socialne zaščite za spoštovanje človekovih pravic," je dejal Muchena.

  V Afriki so do četrtka potrdili več kot 17.700 primerov okužbe z novim koronavirusom in najmanj 916 smrtnih primerov (STA)

  Preveri več
 • 08:05 17.04.2020

  Odstavil ministra, ku mu j

  Bolsonaro zaradi različnih stališč glede covida-19 odstavil ministra za zdravje

  Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je v četrtek odstavil zdravstvenega ministra Luiza Henriqueja Mandetteja. V prestolnici Brasilia naj bi to pričakovali že dlje časa, saj sta Bolsonaro in Mandetta zagovarjala različna stališče glede covida-19.

  Jair Bolsonaro | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

  Predsednik in minister sta se že dlje prepirala glede ukrepov, ki bi jih mogla država ubrati v boju proti novemu koronavirusu. Po objavi novice o odstavitvi so številni Brazilci protestirali v prid priljubljenemu ministru.

  "Ravnokar se mi je javil predsednik Jair Bolsonaro glede moje odstavitve," je Mandetta tvitnil po srečanju z Bolsonarom. "Rad bi se zahvalil za priložnost, da sem načrtoval naše ukrepe glede pandemije, ki predstavlja ogromen izziv za naš zdravstveni sistem," je dodal.

  Bolsonaro je označil covid-19 za slabšo obliko gripe in pozval vse, naj se vrnejo k svojim vsakodnevnim opravilom. Zdravstveni minister pa je zagovarjal omejitev javnega življenja in družbeno distanciranje. Oba sta svoja stališča zagovarjala v številnih medijskih nastopih in v zadnjih tednih se je njun odnos poslabšal.

  "Brazilci ne vedo, ali naj poslušajo predsednika ali ministra za zdravje," je dejal Mandetta v enem zadnjih televizijskih nastopov. Bolsonaro pa je Mandetti med drugim očital pomanjkanje skromnosti.

  Bolsonaro je za novega ministra za zdravje imenoval onkologa Nelsona Teicha.

  V Braziliji so doslej sicer potrdili več kot 30.000 primerov okužbe, od tega je 2000 ljudi umrlo. (STA)

  Preveri več
 • 07:32 17.04.2020

  Wuhan: novo štetje, več mrtvih

  Kitajsko mesto Wuhan, kjer je konec decembra izbruhnil novi koronavirus, je danes presenetljivo popravilo število smrtnih žrtev in ga zvišalo za okoli 50 odstotkov. V zadnjem dnevu so namreč dodali še 1290 smrtnih žrtev covida-19, skupno se je število mrtvih v Wuhanu povzpelo na 3869, na državni ravni pa na 4632.

  koronavirus Kitajska Wuhan | Foto: Reuters Foto: Reuters

  Oblasti so pojasnile, da so pri številnih smrtnih žrtvah narobe zaznali vzrok smrti ali pa so jih popolnoma spregledali pri sprejemu. Kot razloge navajajo, da so ljudje umrli na svojih domovih, zaradi prenapolnjenih bolnišnic in preobremenjenih zdravstvenih delavcev pa je prišlo do napak pri izpolnjevanju poročil.

  Ker nekatere ustanove niso bile vključene v informacijsko mrežo ali niso poročale o razmerah, sedaj oblasti pregledujejo vse podatke in skušajo dobiti celostno sliko.

  Novi podatki potrjujejo domneve, da v kitajsko statistiko niso zaobjeti vsi primeri.

  Kitajska ima glede na podatke nacionalne komisije za zdravje izbruh še naprej pod nadzorom. Oblasti so danes poročale o 26 novih okužbah, med njimi 15 uvoženih. Po podatkih kitajskih oblasti se je v državi izvora novega koronavirusa skupno okužilo okoli 82.000 ljudi, 78.000 jih je že ozdravelo. Po celem svetu je že več kot dva milijona okuženih, samo v ZDA več kot 640.000. (STA)

  Preveri več
 • 07:10 17.04.2020

  Ponovno odpiranje ZDA

  Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek na novinarski konferenci predstavil smernice svoje vlade za postopno odpiranje ameriškega gospodarstva in odpravljanje ukrepov družbenega distanciranja, sprejetih zaradi pandemije novega koronavirusa. Guvernerje zveznih držav je obvestil, da so odločitve v njihovih rokah.

  Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

  Smernice predvidevajo tri faze odpiranja. Prva faza predvideva nadaljevanje družbenega distanciranja in združevanje največ deset oseb naenkrat ter odsvetovanje potovanj, ki niso nujna. Druga faza je družbeno distanciranje, kjer je možno in potrebno ter ne več kot 50 ljudi skupaj, potovanja pa so v redu. Tretja faza pa naj bi bila vrnitev v normalo z osredotočanjem na identifikacijo novih okužb in izolacijo.

  Preden se te faze lahko začnejo, morajo države ali regije izpolniti določene kriterije, kot sta nazadovanje novih okužb najmanj 14 dni in obsežno testiranje. V prvi fazi bi morali ranljivi posamezniki še naprej ostati doma.

  Drugi pa lahko gredo ven, vendar ne sme biti na kupu več kot deset oseb. V prvi fazi bi morali ostati bari in restavracije zaprti, gledališča, športni objekti in cerkve pa se lahko odprejo pod striktnimi pravili družbenega distanciranja.

  Kakšna bodo ta pravila, ostaja v rokah guvernerjev, ki so sami sprejeli ukrepe za družbeno distanciranje, kot je zapiranje šol, restavracij in podjetij, ki niso nujna za boj proti koronavirusu. Malce zmede je Trump povzročil v začetku tedna, ko je dejal, da je on tisti, ki bo odločal, kdaj se bo spet kaj odprlo, vendar je to trajalo le en dan, nakar je povedal, da je odločitev v rokah guvernerjev.

  Ti sicer že sami oblikujejo regionalne povezave za usklajen pristop k odpiranju gospodarstva in zvezi sedmih severovzhodnih držav ter treh zahodnih držav se je v četrtek pridružila še zveza sedmih držav srednjega zahoda ZDA. Guvernerji s Trumpovimi smernicami nimajo težav, saj ne spreminjajo ničesar in odločitve so v njihovih rokah.

  Trump je v četrtek dejal, da spet začenjajo življenje, da se začenja preporod ameriškega gospodarstva, ampak jasno je, da bo vrnitev v normalo veliko počasnejša. Trumpova znanstvenika Deborah Birx in Anthony Fauci sta takoj opozorila, da bo šlo za "novo normalo", in nista pritrdila predsednikovi trditvi, da se bodo ljudje kmalu množično vrnili na nogometne tekme in v restavracije.

  Ankete kažejo, da je večina Američanov za bolj previden pristop, kljub nekaterim protestnikom po ZDA proti ukrepom družbenega distanciranja. Trump je v četrtek dejal, da se deli države lahko odprejo praktično že jutri. Do četrtka zvečer so v ZDA potrdili 671.151 primerov okužb s koronavirusom zaradi bolezni covid-19 pa je umrlo 33.268 ljudi. Covid-19 je v enem dnevu terjal rekordnih 4491 življenj, kažejo podatki univerze Johnsa Hopkinsa.

  Smernice vključujejo tudi splošna priporočila podjetjem, kako naj se odpirajo, na primer z merjenjem temperature zaposlenim, hitrim testiranjem in redno dezinfekcijo delovnih mest. Ukrepi proti koronavirusu so v mesecu dni povzročili izgubo 22 milijonov delovnih mest, države so v proračunskih luknjah, ljudje pa brez denarja.

  Kljub temu pa pred hitenjem svari primer letalonosilke Theodore Roosevelt na Guamu, kjer so med testiranjem 4800 članov posadke odkrili 600 okuženih, vendar pa 60 odstotkov med njimi ni imelo nobenih simptomov.

  Nekaj upanja vzbuja novica, da se je zdravilo podjetja Gilead Sciences remdesivir v uvodnih testih pokazalo za uspešno proti koronavirusu in delnice podjetja so se v četrtek podražile za 14 odstotkov in potegnile za seboj celotno newyorško borzo. Pacienti, ki so v Chicagu dobili remdesivir, so zelo hitro okrevali. (STA)

  Preveri več
 • 07:08 17.04.2020

  Nemčija: odpovedali koncerte

  Organizatorji priljubljenih rock festivalov na prostem v Nemčiji, Rock am Ring in Rock im Park, so odpovedali letošnji junijski izdaji, potem ko je vlada v sredo objavila, da razmišlja o podaljšanju prepovedi zbiranja na javnih dogodkih najmanj do konca avgusta. Že pred tem so odpovedali tudi poletni metal koncert Wacken Open Air.

  Rock am Ring je lani na dirkališče Nürburgring pritegnil 85.000, Rock im Park v drugem največjem bavarskem mestu pa 70.000 ljudi.

  Organizatorji festivalov so pričakovali 175.000 obiskovalcev, ki bi se udeležili razprodanih koncertov med 5. in 7. junijem. Tako pa so odpovedali nastope skupinam, kot so Green Day, Volbeat in System Of A Down.

  V podjetju Live Nation so izrazili razočaranje in dodali, da razumejo neizogiben ukrep, namenjen varovanju zdravja vseh vpletenih. Povedali so tudi, da že zrejo v leto 2021, ko bosta omenjena sorodna festivala potekala predvidoma drugi junijski konec tedna.

  Odpovedi festivalov sledita sporazumu nemške zvezne vlade in 16 zveznih dežel, da najmanj do konca avgusta prepovedo vse večje javne prireditve, da bi preprečile širjenje novega koronavirusa. Nemška kanclerka Angela Merkel je ukrep napovedala v sredo po dolgotrajnih posvetovanjih s predsedniki deželnih vlad.

  Že pred tem so odpovedali tudi letošnji poletni metal koncert Wacken Open Air, ki je bil v Wacknu v zvezni deželi Schleswig-Holstein napovedan konec julija. Do odpovedi so prodali 75.000 vstopnic. (STA)

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 83
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin