Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 4. 2020,
9.22

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

39

Natisni članek

Slovenija virus okužba Koronavirus

Petek, 17. 4. 2020, 9.22

4 leta

Zadnji podatki: 36 novih okužb in pet umrlih #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

39

V četrtek so v Sloveniji potrdili 36 novih okužb s koronavirusom, opravili pa 1.193 testiranj. Skupaj so do zdaj v Sloveniji okuženi že 1.304 ljudje. V četrtek je umrlo še pet ljudi, skupaj 66. 

17:03

S ponedeljkom javni prevoz

16:57

Odpirajo se športna igrišča

13:40

Revoz s proizvodnjo 28. aprila

12:49

Nova pridobitev v UKC LJ

12:41

Šmarje: "Stanje se umirja"

12:08

Okužena bo ostala v UKC MB

09:55

Boljši zrak v Ljubljani

09:42

Nove okužbe v Ljutomeru

  • 17:03

    S ponedeljkom javni prevoz

    Vlada je na današnji dopisni seji odločila, da bo s ponedeljkom ponovno dovoljeno opravljanje tehničnih pregledov in ostalih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil. Prav tako so s ponedeljkom odpravili prepoved za nekatere oblike javnega linijskega prevoza, pri čemer bo lahko v vozilu tretjina potnikov, kot je registriranih sedežev.

    Od ponedeljka se naloge tehničnih služb, strokovnih organizacij in registracijskih organizacij ter delo v tahografskih delavnicah izvajajo le, če so pri njihovem izvajanju upoštevana vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom. Veljavnost prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil, se v vsakem primeru podaljšuje do 19. junija letos.

    S ponedeljkom bodo lahko svoja vrata ponovno odprle tudi pravne osebe ali samostojni podjetniki, ki opravljajo naloge tehnične službe, strokovne organizacije in pooblaščene registracijske organizacije.

    Še vedno pa do 17. maja za šole vožnje in pooblaščene organizacije s področja voznikov velja prepoved ponujanja oziroma prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom in uporabnikom, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

    Prav tako bodo od ponedeljka pod posebnimi pogoji dovoljeni posebni linijski prevozi potnikov, ki so trenutno namenjeni prevozu delavcev od doma do delovnega mesta in domov. Tako je omogočena sprostitev izvajanja posebnih linijskih prevozov, ki jih organizirajo gospodarski subjekti za prevoz zaposlenih na delovno mesto.

    Postajališče LPP postaja avtobus pešec potnik Ljubljana | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

    Kot navaja, se posebni linijski prevoz izvaja na podlagi sklenjene pogodbe med organizatorjem prevoza in prevoznikom, pri čemer je organizator prevoza lokalna skupnost ali pravna oseba, ki opravlja pridobitno dejavnost, oz. fizična oseba, ki opravlja pridobitno dejavnost.

    Izvajalec prevoza je v osmih dneh od sklenitve pogodbe dolžan obvestiti ministrstvo, pristojno za promet in predložiti podatke o itinerarju in voznem redu za register posebnih linijskih prevozov. Med izvajanjem prevoza mora imeti voznik v vozilu pogodbo in seznam potnikov.

    Vendar pa bosta morala organizator in izvajalec prevoza upoštevati omejitev števila potnikov na največ eno tretjino števila registriranih sedežev. Sedeži, na katerih je dovoljeno sedeti, da bi se zagotovila ustrezna oddaljenost med potniki, morajo biti označeni. Potniki morajo na vstop v vozilo čakati na varnostni razdalji najmanj dveh metrov.

    Za potnike je treba na vhodnih vratih zagotoviti razkužilo, da si razkužijo roke pred vstopom v vozilo in ob izstopu. Potniki morajo imeti v vozilu obrazno zaščitno masko. Voznikov prostor in vhodna vrata morata biti ločena od potniškega dela. Za voznika mora izvajalec zagotoviti razkužilo. Voznik mora imeti v vozilu obrazno zaščitno masko.

    Po vsaki vožnji je treba vozilo temeljito prezračiti in obrisati vse dele vozila, ki se jih običajno dotikajo potniki. Vozilo je treba enkrat na dan razkužiti. Navodila za organizatorje in izvajalce posebnih linijskih prevozov bo objavil NIJZ, piše STA.

  • 16:57

    Odpirajo se športna igrišča

    Medtem, ko so ljubitelji športa pričakovali, da bodo v skladu z rahljanjem ukrepov za boj proti širitvi novega koronavirusa že ta konec tedna lahko vihteli palice za golf in loparje za tenis, je zdaj jasno, da se bo to zgodilo šele v ponedeljek, 20. aprila. Ponedeljek je namreč dan, ko bodo upravitelji igrišč lahko začeli z delovanjem.

    Uradni odlok vlade republike Slovenije namreč za delovanje športnih objektov kot prvi dan določa 20. april, ko bodo z delovanjem začele nekatere trgovine in storitvene dejavnosti, kamor sodi tudi upravljanje športno-rekreativnih centrov.

    O tem so nekateri upravitelji športnih centrov danes obveščali svoje stranke. Konec tedna pa so sproščene dejavnosti le na javnih površinah in zato obisk teniških in golf igrišč znotraj občine bivanja, še ne bo možen.

    Vlada je sicer med športnimi aktivnostmi sprostila ukvarjanje s številnimi dejavnostmi na prostem kot so tenis, golf, balinanje, badminton, tek in kolesarjenje, piše STA.

  • 13:40

    Revoz s proizvodnjo 28. aprila

    Vnovični zagon proizvodnje v novomeški avtomobilski tovarni Revoz, kjer je delo zaradi pandemije koronavirusa začasno obstalo 17. marca, je zaenkrat predviden za 28. april. Proizvodnjo bodo zagnali postopno, sprva v eni izmeni, kaže obvestilo na spletni strani družbe.

    Revoz Clio | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

    "Zagon bo potekal postopoma, prvi teden samo v eni izmeni, zato bodo vodje svoje zaposlene neposredno obvestili, kdaj natančno začnejo z delom," so zapisali v obvestilu. So pa neuradno razmere še vedno negotove, zato lahko pride do spremembe tega datuma. Doslej je bil vnovičen zagon proizvodnje napovedan za 21. april.

    Revozov sindikalist Slavko Pungeršič je 9. aprila za STA povedal, da je vse odvisno od vnovične vzpostavitve javnega prevoza, od dobave sestavnih delov ter dogajanja v Franciji in Španiji.

    Iz Revoza, ki zaposluje približno 3400 ljudi, so ob začasni zaustavitvi proizvodnje sporočili, da so sodelavce pozvali, naj ostanejo doma in sledijo navodilom pristojnih državnih organov. Pojasnili so, da je vnovičen zagon proizvodnje odvisen "tako od razmer v državi kot od odločitev matične skupine Renault".

    Avtomobilski proizvajalci v obratih v Evropi počasi zaganjajo proizvodnjo. Ta teden so postopni zagon npr. začeli Volkswagen, Audi in Hyundai, za prihodnji teden ga je napovedal Daimler. (STA)

  • 12:49

    Nova pridobitev v UKC LJ

    V UKC Ljubljana so vzpostavili nove sprejemne ambulante pred infekcijsko kliniko, ki bodo lahko začasno bistveno izboljšale sprejem in obvladovanje bolnikov s covid-19 v zabojnikih pred infekcijsko kliniko. Obravnava bo s tem lažja in bolj varna, so povedali v UKC.

    Po besedah generalnega direktorja UKC Ljubljana Janeza Poklukarja so postopno začeli v UKC odpirati tudi termine za ambulante in v njih pregledovati tudi druge paciente, ki nujno potrebujejo nadaljnja zdravljenja. 

    Dodal je, da so, ko govorimo o ambulantnih posegih, v temu tednu zasledili 200 odstotkov več obiskov v urgentnih ambulantah. Še vedno pa so te številke za okoli 25 odstotkov manjše kot pred epidemijo. 

  • 12:41

    Šmarje: "Stanje se umirja"

    Župan Občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš po dobrem mesecu dni od izbruha novega koronavirusa v tej občini ocenjuje, da se stanje umirja. Po zadnjih objavljenih podatkih NIJZ ima v tej občini stalno prebivališče 155 potrjeno okuženih, kar je šest več kot teden dni prej. Velik del okuženih odpade na tamkajšnji dom upokojencev.

    V Šmarju pri Jelšah so kot prvi v Sloveniji 12. marca zaprli tamkajšnjo osnovno šolo, saj so pri dveh zaposlenih na šoli odkrili okužbo z novim koronavirusom. V dneh za tem se je število potrjeno okuženih povečevalo, o prvi okuženi zaposleni osebi v tamkajšnjem domu starejših pa so poročali 18. marca.

    Do vključno srede, 15. aprila, je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) iz te občine potrjeno okuženih 155 ljudi, teden dni prej, 8. aprila, je bilo potrjenih okužb 149. Velik del jih je v domu starejših, a točnih podatkov ni. Po županovih besedah vse smrtne žrtve iz občine, ki so imele covid-19, izhajajo iz doma starejših. Teh je bilo po uradnih podatkih do vključno srede 25.

    Šmarje pri jelšah šola | Foto: Google Street View Foto: Google Street View

    Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa je za STA navedlo, da ministrstvo za zdravje v dogovorih z bolnišnicami zagotavlja domovom za starejše, kjer je to potrebno, dodatne zdravstvene kadre. Domu v Šmarju pri Jelšah tako trenutno pomaga 35 oseb. Dodatni zdravstveni kadri pomagajo tudi domu v Ljutomeru, in sicer 39 oseb, ter domu v Metliki, kjer jih pomaga 14. Gre za zdravstvene tehnike, diplomirane medicinske sestre, študente, prostovoljce in bolničarje, so zapisali na ministrstvu za delo.

    Redno spremljajo nadaljnje potrebe po kadru in skušajo skupaj z ministrstvom za zdravje na te potrebe tudi odgovoriti, so dodali.

    Župan Čakš pravi, da sama občina Šmarje, če se podatkov za dom ne upošteva, ni med občinami z najbolj okuženim prebivalstvom. Število potrjeno okuženih v občini je po njegovih besedah toliko večje v primerjavi z drugimi občinami tudi zato, ker so v prvih dneh od izbruha vse sume testirali in seveda tudi potrdili, kasneje pa so se navodila spremenila in po državi niso več testirali vseh ljudi z znaki okužbe.

    Po županovih besedah zaradi covida-19 med občani izven doma starejših ni večjih težav. Tudi sicer po mesecu dni od izbruha epidemije občani ukrepe za preprečevanje širjenja epidemije zelo dobro sprejemajo, se jih držijo, vse to pa se kaže v tem, da se stanje okuženosti v občini umirja. Umirja se tudi v domu starejših, je dodal župan.

    Teorij o tem, zakaj je do širitve okužbe v občini prišlo, je po njegovih besedah več. Dejstvo je, da imajo v občini četrto največjo osnovno šolo v državi, da je otrok na kupu veliko, da je več družin bilo na smučanju v tujini in da se je tako lahko okužba razširila na več načinov, in ne le od zaposlenih na šoli, pri katerih so najprej potrdili okužbe.

    Poleg tega prve zaposlene, ki so bile potrjeno okužene v domu starejših, po njegovih besedah sploh niso bile iz Šmarja. "Tako da je okužba v naš kraj oz. v dom prišla tudi iz drugih krajev," je dejal župan, ki meni, da tega zdaj nima smisla raziskovati. Upa, da so vsi ukrepi, ki so jih sprejeli doslej, imeli učinek in da bodo "zmagali nad to okužbo", ki je prišla v kraj, piše STA.

  • 12:08

    Okužena bo ostala v UKC MB

    Potem ko so v soboški enoti Doma starejših Rakičan izrazili nasprotovanje vrnitvi stanovalke z okužbo z novim koronavirusom v njihov dom, so se v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor odločili, da bo pacientka za zdaj ostala pri njih. Ob tem pozivajo k ustreznim rešitvam za takšne primere.

    "Domovi starejših občanov v Sloveniji imajo upravičen občutek, da smo jih kot celotna družba pustili na cedilu. Nekateri so prava žarišča izbruha koronavirusa," je v današnjem sporočilu za javnost poudaril direktor UKC Maribor Vojko Flis.

    Bolnica iz soboške enote Doma starejših Rakičan, pri kateri so v soboto potrdili okužbo z novim koronavirusom in je trenutno v UKC Maribor, po njegovih besedah ne potrebuje medicinske oskrbe in ne kaže nobenih znakov bolezni.

    "Ne potrebuje nobenega posebnega zdravniškega zdravljenja in bi jo lahko odpustili, a se upravičeno zastavlja vprašanje, kam bi jo odpustili. Odpustili bi jo v dom starejših občanov, ki v tem trenutku ni žarišče. Tako smo sprejeli odločitev, da bomo gospo za zdaj zadržali v ustanovi, dokler se ne najde razumna rešitev," je pojasnil.

    Mogočih rešitev je po njegovem mnenju več. "Ena izmed njih je seveda tudi ta, da počakamo, da ni več kužna. Res pa je, da je UKC Maribor že od izbruha epidemije v Sloveniji vztrajal, da se okužene nadzorujejo, tako da bi bila ena od možnih rešitev tudi ta, da bi našli kraj, kjer bi lahko tisti, ki so okuženi in niso bolni, počakali, da bolezen izzveni," je še povedal Flis.

    UKC Maribor | Foto: STA , Foto: STA ,

    "Za zdaj ne želimo s tem, da bi pacientko odpustili v dom ostarelih v Murski Soboti, povzročiti novega žarišča. Dokler se ne najde rešitev, s katero bomo vsi zadovoljni, bo ostala v kliničnem centru," je dodal.

    Sprva so soboškemu domu starejših sporočili, da bodo omenjeno bolnico v prihodnjih dneh pripeljali nazaj v Mursko Soboto, a so se tam temu uprli. Kot je v četrtek v sporočilu za javnost zapisal direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj, so proti vrnitvi, ker menijo, da bi s tem povzročili dodatno potencialno žarišče za širjenje okužbe s covid-19.

    "Ker v enoti nimamo nobenih potrjenih dodatnih okužb, bi bilo popolnoma nesmiselno tako osebo vračati v dom, še posebej ob dejstvu, da so bolnišnice prazne in je v njih nameščenih samo okoli 100 oseb s covid-19," je dejal Hoblaj. Po njegovem prepričanju ni razloga, da takih oseb ne bi zadržali v bolnišnicah do takrat, ko bodo na testiranju negativne.

    V soboški enoti doma so sicer potrdili le eno okužbo, novih ni ne pri stanovalcih enote ne pri zaposlenih. V Murski Soboti danes na zahtevo Hoblaja v zvezi z zapletom poteka sestanek s predstavniki pristojnih ministrstev in drugih pristojnih, piše STA.

  • 09:55

    Boljši zrak v Ljubljani

    Koncentracije črnega ogljika iz prometa so se v Ljubljani v drugi polovici marca, po uvedbi ukrepov zaradi epidemije novega koronavirusa, zmanjšale, so ugotovili v raziskovalni skupini podjetja Aerosol. Upočasnitev javnega življenja se pozitivno odraža v kakovosti zraka v prestolnici, so poudarili.

    Mesto Ljubljana. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

    "Zadnje raziskave so pokazale veliko zmanjšanje onesnaženja zraka z dušikovimi oksidi in delci v času ukrepov proti epidemiji, predvsem zaradi zapiranja tovarn, omejitev gibanja in s tem posledično zmanjšanja prometa," poudarjajo v raziskovalni skupini podjetja Aerosol. To podjetje v okviru številnih projektov po svetu meri črni ogljik tudi na lokacijah po Ljubljani. Merilniki so postavljeni v nakupovalnem središču BTC in v Šmartnem, ki predstavlja predmestje.

    Običajno so koncentracije izpustov v BTC dvakrat višje kot v predmestju. Pred uvedbo ukrepov zaradi covid-19 so opažali dva porasta, tako ob jutranji prometni konici kot popoldne. "Po uvedbi ukrepov sredi marca smo opazili le jutranje povišanje koncentracij, medtem ko so se te čez dan znižale in so primerljive s tistimi v predmestju," so zapisali v sporočilu za javnost.

    Kot so pojasnili, sta glavna vira črnega ogljika v Sloveniji promet in kurjenje biomase v manjših kuriščih. Poglavitni vzrok za nižjo onesnaženost konec marca je skoraj popolna ustavitev prometa. "Sicer na stanje onesnaženosti zraka vpliva tudi vreme, vendar dosedanje meritve nakazujejo, da je zrak v mestu po sprejetju ukrepov bistveno čistejši," so dodali.

    Opazili pa so tudi, da je z uvedbo ukrepov v predmestju opazno povečanje koncentracij iz prometa, kar gre pripisati različnim aktivnostim v naravi.

    Epidemija ponuja priložnost razmisleka, kakšne politike bi bilo smiselno uvajati, da bi se kakovost življenja v Ljubljani in drugih mestih Slovenije zvišala, so prepričani v Aerosolu.

    V splošnem so poudarili, da lahko imajo ukrepi pristojnih oblasti v posameznih državah v zvezi s pandemijo covid-19 velik vpliv na izpuste onesnaževal. Zadnje raziskave so pokazale veliko zmanjšanje onesnaženja zraka z dušikovimi oksidi ter delci na Kitajskem in v severni Italiji v času ukrepov, predvsem zaradi zapiranja tovarn, omejitev gibanja in s tem posledično zmanjšanja prometa.

    Podoben razvoj, vendar bolj postopen, so na globalni ravni opazili v začetku prejšnje recesije, a je v letih kasneje sledilo opazno poslabšanje, saj je svet začeli več uporabljati cenejše vire energije, kot sta premog in les, so dodali. (STA)

  • 09:42

    Nove okužbe v Ljutomeru

    V Domu starejših občanov Ljutomer je število okuženih z novim koronavirusom še naraslo. Okužbo so potrdili še pri dveh stanovalcih in dveh zunanjih sodelavcih, je poročala TV Slovenija.  

    Dom starejših občanov Ljutomer | Foto: STA , Foto: STA ,

    Skupaj so okužbo do zdaj potrdili pri 75 stanovalcih, 20 zaposlenih in sedmih tistih, ki so v dom prišli pomagat iz drugih ustanov, je poročala televizija. 

    Skupno število ozdravelih je 26. Trenutno število obolelih je 76.

V Sloveniji smo do včeraj skupaj opravili 39.330 testov, okužbo z novim koronavirusom pa so potrdili pri 1.304 ljudeh. Med okuženimi je 582 moških in 722 žensk. 

Statistični pregled podatkov za četrtek, 16. 4. 2020

Fotogalerija
1 / 3


Iz osrednjeslovenske statistične regije prihaja 389 okuženih z novim koronavirusom, 279 iz savinjske, 143 iz pomurske, 129 iz jugovzhodne Slovenije, 109 iz podravske, 75 iz gorenjske, 47 iz koroške, 31 iz primorsko-notranjske, 30 iz zasavske, 23 iz obalno-kraške, 21 iz goriške ter 13 iz posavske regije. Deset obolelih je tujih državljanov.

Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci predstavil nove podatke o številu okuženih.


Večina okužb v domovih za starejše

Včeraj so okužbo potrdili še pri 36 testiranih. Po zadnjih podatkih je 11 novih okužb med oskrbovanci v domovih za starejše, šest med zaposlenimi v domovih. Štiri okužbe so med zaposlenimi v zdravstvu, 15 primerov potrjenih okužb pa je med preostalimi prebivalci. 

Netopir
Novice V Wuhanu izvajali poskuse na netopirjih. Je novi koronavirus ušel iz laboratorija?

V bolnišnicah in na intenzivni negi manj pacientov

V bolnišnicah je hospitaliziranih 95 pacientov, štirje manj kot dan prej. Na intenzivni negi se zdravi 28 ljudi, trije manj kot dan prej. Število pacientov v bolnišnicah in na intenzivni negi se v zadnjih dneh zmanjšuje. 

Na Kliniki Golnik je danes pet bolnikov s covidom-19, od teh je eden na intenzivnem oddelku. V ljubljanskem kliničnem centru pa je danes hospitaliziranih 41 bolnikov z novim koronavirusom, 31 pacientov se zdravi na navadnih oddelkih. Deset pacientov se zdravi v enoti intenzivne terapije, od tega jih je devet intubiranih in mehansko ventiliranih. Kot so še sporočili, pričakujejo, da bodo lahko oddelek, ki je gostoval na ortopedski kliniki, v kratkem (vsaj začasno) zaprli. 

V UKC Ljubljana so s pomočjo naših tehničnih služb in zunanjega izvajalca uspeli vzpostaviti nove sprejemne ambulante pred Infekcijsko kliniko, ki bodo začasno izboljšale sprejem in obvladovanje bolnikov, okuženih z novim koronavirusom.  Več v prispevku zgoraj.

Fotogalerija
1 / 5

Kot so sporočili iz mariborskega kliničnega centra, so imeli včeraj hospitaliziranih 27 bolnikov, okuženih z novim koronavirusom, od tega 11 na oddelku intenzivne terapije. V domačo oskrbo je bilo doslej odpuščenih 52 bolnikov.

V Splošni bolnišnici Celje je bilo zjutraj hospitaliziranih 22 bolnikov s covidom-19, od tega šest v enoti intenzivne terapije. Dva bolnika so odpustili v domačo oskrbo, so sporočili prek Twitterja. 

Medtem so po več dnevih brez na novo potrjenih okužb potrdili dodatne pri zaposlenih v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. Tam so v četrtek testirali 38 oseb s sumom na covid-19. Testirali so 27 zaposlenih in 11 bolnikov, pri čemer so bili pri bolnikih vsi testi negativni, sta bila pa rezultata pozitivna pri dveh zaposlenih. V enem primeru gre za kontrolni bris, drug primer je nov. "Razplet smo pričakovali, saj gre za tesen kontakt pozitivne osebe. Ta zaposleni je že več dni v samoizolaciji," so danes sporočili iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, piše STA.

Primož Cigoj
Novice Slovenski znanstvenik je že januarja slutil, da bo koronavirus velika stvar

Včeraj umrlo še pet ljudi

V četrtek je umrlo še pet bolnikov, skupaj že 66 bolnikov, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Do včeraj so iz bolnišnice odpustili skupno 182 ljudi, včeraj osem. Med okuženimi je bilo do včeraj 269 zdravstvenih delavcev, v domovih za starejše pa skupno 117 zaposlenih. Med okuženimi je bilo do zdaj 276 oskrbovancev v domovih za ostarele.

Gantar upa, da korak nazaj ne bo potreben

Minister za zdravje Tomaž Gantar je danes ob obisku v UKC Ljubljana dejal, da trenutno Sloveniji kaže dobro. Upa, da nam v prihodnje ne bo treba narediti koraka nazaj, od tod tudi previdnost vlade pri sproščanju ukrepov. Posledica ob popuščanju ukrepov bo vidna v približno dveh tednih.

"Če želimo v normalno življenje, se moramo držati navodil"

Predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je državljane prosila, da se držijo navodil, zlasti distance med ljudmi in nošenja mask. "Vsakič, ko smo imeli skupke ljudi, ki so bili okuženi, smo našli precej rizičnih dejavnikov, kot je ta, da jih je bilo veliko skupaj naenkrat," je povedala. "Če si želimo nazaj v normalno stanje, se moramo držati navodil," je dodala.

cvetna nedelja april Ljubljana 2020
Novice Dobra stran koronavirusa: najemnine upadajo

Najhuje bolni bodo lahko dobili zdravilo remdesivir

Kot je povedala predstojnica, japonskega zdravila favipiravir, ki je nakazalo učinkovitost pri zdravljenju covida-19 pri bolnikih, pri katerih potek bolezni ni težak, še niso uporabili, saj so imeli v zadnjih dneh malo sprejemov in še čakajo na primernega bolnika. So pa danes dobili dobro novico, da so vključeni v raziskavo, kjer se uporablja zdravilo remdesivir, tako bodo imeli najhuje bolni ponovno dostop do tega zdravila.  

Prihodnji teden tudi zbiranje plazme

Glede zdravljenja s plazmo pacientov, ki so bolezen že preboleli in imajo v svoji krvi protitelesa, je dejala, da nekatere podatke o tem še zbirajo, bi pa lahko zbiranje plazme začeli v prihodnjem tednu. 

Krvna plazma
Novice Upanje za hudo bolne zaradi koronavirusa

 

Ne spreglejte