Petek,
17. 4. 2020,
9.22

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

39

Natisni članek

Slovenija virus okužba Koronavirus

Petek, 17. 4. 2020, 9.22

4 leta

Zadnji podatki: 36 novih okužb in pet umrlih #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

39

V četrtek so v Sloveniji potrdili 36 novih okužb s koronavirusom, opravili pa 1.193 testiranj. Skupaj so do zdaj v Sloveniji okuženi že 1.304 ljudje. V četrtek je umrlo še pet ljudi, skupaj 66. 

V Sloveniji smo do včeraj skupaj opravili 39.330 testov, okužbo z novim koronavirusom pa so potrdili pri 1.304 ljudeh. Med okuženimi je 582 moških in 722 žensk. 

Statistični pregled podatkov za četrtek, 16. 4. 2020

Fotogalerija
1 / 3


Iz osrednjeslovenske statistične regije prihaja 389 okuženih z novim koronavirusom, 279 iz savinjske, 143 iz pomurske, 129 iz jugovzhodne Slovenije, 109 iz podravske, 75 iz gorenjske, 47 iz koroške, 31 iz primorsko-notranjske, 30 iz zasavske, 23 iz obalno-kraške, 21 iz goriške ter 13 iz posavske regije. Deset obolelih je tujih državljanov.

Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci predstavil nove podatke o številu okuženih.


Večina okužb v domovih za starejše

Včeraj so okužbo potrdili še pri 36 testiranih. Po zadnjih podatkih je 11 novih okužb med oskrbovanci v domovih za starejše, šest med zaposlenimi v domovih. Štiri okužbe so med zaposlenimi v zdravstvu, 15 primerov potrjenih okužb pa je med preostalimi prebivalci. 

Netopir
Novice V Wuhanu izvajali poskuse na netopirjih. Je novi koronavirus ušel iz laboratorija?

V bolnišnicah in na intenzivni negi manj pacientov

V bolnišnicah je hospitaliziranih 95 pacientov, štirje manj kot dan prej. Na intenzivni negi se zdravi 28 ljudi, trije manj kot dan prej. Število pacientov v bolnišnicah in na intenzivni negi se v zadnjih dneh zmanjšuje. 

Na Kliniki Golnik je danes pet bolnikov s covidom-19, od teh je eden na intenzivnem oddelku. V ljubljanskem kliničnem centru pa je danes hospitaliziranih 41 bolnikov z novim koronavirusom, 31 pacientov se zdravi na navadnih oddelkih. Deset pacientov se zdravi v enoti intenzivne terapije, od tega jih je devet intubiranih in mehansko ventiliranih. Kot so še sporočili, pričakujejo, da bodo lahko oddelek, ki je gostoval na ortopedski kliniki, v kratkem (vsaj začasno) zaprli. 

V UKC Ljubljana so s pomočjo naših tehničnih služb in zunanjega izvajalca uspeli vzpostaviti nove sprejemne ambulante pred Infekcijsko kliniko, ki bodo začasno izboljšale sprejem in obvladovanje bolnikov, okuženih z novim koronavirusom.  Več v prispevku zgoraj.

Fotogalerija
1 / 5

Kot so sporočili iz mariborskega kliničnega centra, so imeli včeraj hospitaliziranih 27 bolnikov, okuženih z novim koronavirusom, od tega 11 na oddelku intenzivne terapije. V domačo oskrbo je bilo doslej odpuščenih 52 bolnikov.

V Splošni bolnišnici Celje je bilo zjutraj hospitaliziranih 22 bolnikov s covidom-19, od tega šest v enoti intenzivne terapije. Dva bolnika so odpustili v domačo oskrbo, so sporočili prek Twitterja. 

Medtem so po več dnevih brez na novo potrjenih okužb potrdili dodatne pri zaposlenih v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. Tam so v četrtek testirali 38 oseb s sumom na covid-19. Testirali so 27 zaposlenih in 11 bolnikov, pri čemer so bili pri bolnikih vsi testi negativni, sta bila pa rezultata pozitivna pri dveh zaposlenih. V enem primeru gre za kontrolni bris, drug primer je nov. "Razplet smo pričakovali, saj gre za tesen kontakt pozitivne osebe. Ta zaposleni je že več dni v samoizolaciji," so danes sporočili iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, piše STA.

Primož Cigoj
Novice Slovenski znanstvenik je že januarja slutil, da bo koronavirus velika stvar

Včeraj umrlo še pet ljudi

V četrtek je umrlo še pet bolnikov, skupaj že 66 bolnikov, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Do včeraj so iz bolnišnice odpustili skupno 182 ljudi, včeraj osem. Med okuženimi je bilo do včeraj 269 zdravstvenih delavcev, v domovih za starejše pa skupno 117 zaposlenih. Med okuženimi je bilo do zdaj 276 oskrbovancev v domovih za ostarele.

Gantar upa, da korak nazaj ne bo potreben

Minister za zdravje Tomaž Gantar je danes ob obisku v UKC Ljubljana dejal, da trenutno Sloveniji kaže dobro. Upa, da nam v prihodnje ne bo treba narediti koraka nazaj, od tod tudi previdnost vlade pri sproščanju ukrepov. Posledica ob popuščanju ukrepov bo vidna v približno dveh tednih.

"Če želimo v normalno življenje, se moramo držati navodil"

Predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je državljane prosila, da se držijo navodil, zlasti distance med ljudmi in nošenja mask. "Vsakič, ko smo imeli skupke ljudi, ki so bili okuženi, smo našli precej rizičnih dejavnikov, kot je ta, da jih je bilo veliko skupaj naenkrat," je povedala. "Če si želimo nazaj v normalno stanje, se moramo držati navodil," je dodala.

cvetna nedelja april Ljubljana 2020
Novice Dobra stran koronavirusa: najemnine upadajo

Najhuje bolni bodo lahko dobili zdravilo remdesivir

Kot je povedala predstojnica, japonskega zdravila favipiravir, ki je nakazalo učinkovitost pri zdravljenju covida-19 pri bolnikih, pri katerih potek bolezni ni težak, še niso uporabili, saj so imeli v zadnjih dneh malo sprejemov in še čakajo na primernega bolnika. So pa danes dobili dobro novico, da so vključeni v raziskavo, kjer se uporablja zdravilo remdesivir, tako bodo imeli najhuje bolni ponovno dostop do tega zdravila.  

Prihodnji teden tudi zbiranje plazme

Glede zdravljenja s plazmo pacientov, ki so bolezen že preboleli in imajo v svoji krvi protitelesa, je dejala, da nekatere podatke o tem še zbirajo, bi pa lahko zbiranje plazme začeli v prihodnjem tednu. 

Krvna plazma
Novice Upanje za hudo bolne zaradi koronavirusa