Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
5. 3. 2020,
13.35

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

35

Natisni članek

nasvet Koronavirus COVID-19

Četrtek, 5. 3. 2020, 13.35

4 leta, 1 mesec

Iz sveta končno dobra novica o koronavirusu #video

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

35

Koronavirus | Če vas zanimajo ažurni podatki na lokalni ravni oziroma okužbe v Sloveniji, lahko na družbenem omrežju Twitter spremljate profil vlade Republike Slovenije (@vladaRS), ki vsak dan večkrat obvešča o številu testiranj na novi koronavirus v Sloveniji. Za uporabne nasvete strokovnjakov, kako preprečevati potencialne okužbe oziroma širjenje virusa, se lahko na Twitterju medtem obrnete na profila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (@NIJZ_pr) in Ministrstva za zdravje Republike Slovenije (@MinZdravje). | Foto Reuters

Če vas zanimajo ažurni podatki na lokalni ravni oziroma okužbe v Sloveniji, lahko na družbenem omrežju Twitter spremljate profil vlade Republike Slovenije (@vladaRS), ki vsak dan večkrat obvešča o številu testiranj na novi koronavirus v Sloveniji. Za uporabne nasvete strokovnjakov, kako preprečevati potencialne okužbe oziroma širjenje virusa, se lahko na Twitterju medtem obrnete na profila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (@NIJZ_pr) in Ministrstva za zdravje Republike Slovenije (@MinZdravje).

Foto: Reuters

Podatki na spletnih straneh, ki v živo spremljajo širjenje koronavirusa covid-19 na Kitajskem in drugje po svetu, kažejo, da je število ozdravelih posameznikov ta teden preseglo 50 tisoč, kar je sicer več kot polovica vseh do danes potrjenih okužb z novim koronavirusom. Še pomembnejši je morda podatek, da se število ozdravelih na svetovni ravni dviguje veliko hitreje od števila novih odkritih okužb. 

Kdo je tako imenovani pacient nič v izbruhu novega koronavirusa?

Kje lahko na enem mestu najdemo najbolj sveže podatke o širjenju koronavirusa po svetu

Najpomembnejše podatke o širjenju oziroma omejevanju širjenja novega koronavirusa lahko v teh dneh spremljate na več spletnih straneh, ki se sproti osvežujejo z najbolj ažurnimi informacijami. Čeprav podatke tako rekoč pridobivajo iz istih virov, izpostavljamo tri portale, ki sodijo med bolj kompletne oziroma najbolj pregledne:

Coronavirus COVID-19 Global Cases, ki ga upravlja ameriška univerza John Hopkins, ki velja za eno najboljših raziskovalnih ustanov na svetu;

John Hopkins Koronavirus | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

- Ncov2019.live, spletna stran z zemljevidom okužb, smrti in ozdravljenih bolnikov ter seznami okužb po državah, ki jo je postavil komaj 17-letni srednješolec Avi Schiffmann. Spodnji zemljevid, ki ga ima Schiffman na svoji spletni strani, so izdelali na spletnem forumu Reddit, kjer je v zadnjih tednih zrasla polmilijonska skupnost uporabnikov, ki razpravljajo o novem koronavirusu;

- COVID19INFO.LIVE, ki beleži podrobne statistike okužb s koronavirusom in novice o vsem, kar je povezano s covid-19. 

Koronavirus Zemljevid | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Novice Če ste bili v stiku z okuženim, se javite pristojnim #infografika #video

Število ozdravelih raste hitreje od odkrivanja novih primerov okužb

Izpostavimo nekaj najpomembnejših podatkov o koronavirusu, ki jih danes prikazujejo zgoraj našteti portali:

- Število okužb po vsem svetu je preseglo 95 tisoč. Od tega jih je večina oziroma 80 tisoč na Kitajskem, preostanek pa drugje po svetu - največ v Južni Koreji, Iranu in Italiji.

- Bolezen je prebolelo že več kot 53 tisoč ljudi oziroma več kot polovica posameznikov, pri katerih je bil potrjen primer okužbe s covid-19.

- Rast števila novo odkritih okužb se je na Kitajskem izrazito upočasnilo, v zadnjih 24 urah nekoliko počasneje kot v zadnjih dneh nove primere odkrivajo tudi drugod po svetu (med njimi sta dva zdaj tudi v Sloveniji). Rast števila ozdravljenih posameznikov je medtem že enajst dni zelo strma. Najbolj k številu ozdravljenih seveda prispeva Kitajska, saj je ob tem, da je tam daleč največ primerov okužb, bolezen tudi prisotna najdlje, a počasen pozitiven trend je opazen tudi v nekaterih drugih državah, na primer v Italiji in Hong Kongu. 

Oranžna črta predstavlja število odkritih okužb s koronavirusom na Kitajskem, rumena črta drugod po svetu, zelena črta pa število posameznikov, ki so bolezen preboleli. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Oranžna črta predstavlja število odkritih okužb s koronavirusom na Kitajskem, rumena črta drugod po svetu, zelena črta pa število posameznikov, ki so bolezen preboleli. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Mož z Masko
Novice Od kod je res mož z masko, ki je kupil pol trgovine

 

- Zaradi koronavirusa je do sedaj umrlo blizu 3.300 ljudi. Največ smrtnih žrtev je bilo na Kitajskem (2.900), sledijo Italija (107), Iran (92) in Južna Koreja (35). 

- Na podlagi teh podatkov je mogoče izračunati, da je stopnja umrljivosti zaradi novega koronavirusa na svetovni ravni približno 3,39-odstotna. Gre sicer za grobo oceno, kar poudarja tudi Svetovna zdravstvena organizacija, in tega ni mogoče trditi z gotovostjo. Število potrjenih primerov okužb s koronavirusom namreč ne pomeni, da jih v resnici ni več. Ker ima bolezen covid-19 podobne simptome kot druge viroze, jo je lahko kdo prebolel, pa tega sploh ni vedel. Po drugi strani je seveda mogoče tudi, da je kdo domnevno umrl zaradi gripe, a je bil krivec za njegovo smrt v resnici novi koronavirus. 

Paket. Koronavirus.
Trendi Miti o koronavirusu – kaj je res in kaj ne? #video
Novice V Sloveniji potrdili šesto okužbo s koronavirusom #foto #video
gripa prehlda bolezen
Novice Gripa proti covid-19: zaradi gripe vsako leto umre do 650 tisoč ljudi
Novice Med intervjujem o koronavirusu ves čas kašljal #video
Koronavirus v Italiji
Novice V Italiji zaradi novega koronavirusa umrlo 79 ljudi
Steve Wozniak
Novice Soustanovitelj Appla o koronavirusu: Jaz sem morda "pacient nič"
Višarje
Trendi Italijani vabijo turiste: v Furlaniji brezplačno smučanje, v Benetkah aperitiv #video
Ne spreglejte