Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 3. 2020,
21.14

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

71

Natisni članek

okužba virus Slovenija Koronavirus

Sreda, 4. 3. 2020, 21.14

4 leta, 1 mesec

Prvi primer koronavirusa tudi v Sloveniji: zbolel naj bi 60-letnik #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

71

Premier Marjan Šarec je prek Twitterja sporočil, da so prvo okužbo z novim koronavirusom odkrili tudi v Sloveniji. Minister za zdravje Aleš Šabeder je v izjavi za javnost povedal, da so bolnika, ki je zbolel za novim koronavirusom, obravnavali na ljubljanski infekcijski kliniki. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za moškega, starega okoli 60 let. Bolnik je zdravnika kontaktiral po tem, ko je iz Maroka prek Italije pripotoval v Slovenijo. Pristojni domnevajo, da se je okužil v Maroku.

 

Do 18. ure pristojni niso potrdili prvega primera okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji. Do omenjene ure so opravili 352 testov, vsi pa so bili negativni. Premier Marjan Šarec, ki opravlja tekoče posle, je nato zvečer prek Twitterja sporočil, da so prvo okužbo z novim koronavirusom odkrili tudi v Sloveniji.

Preberite še:

Koronavirus v Italiji
Novice Italija zaprla šole, prva primera koronavirusa tudi na Madžarskem #video
Paket. Koronavirus.
Trendi Miti o koronavirusu – kaj je res in kaj ne? #video
Koronavirus
Trendi Prepoznajte simptome novega koronavirusa

Pristojni domnevajo, da se je moški okužil v Maroku

Minister za zdravje Aleš Šabeder je povedal, da so bili ob 20.44 obveščeni, da imamo v Sloveniji prvi pozitivni vzorec novega koronavirusa. "Bolnik je iz Maroka prek Italije prišel v Slovenijo, kjer je danes obiskal osebnega zdravnika. Ker je kazal znake bolezni novega koronavirusa, ga je zdravnik poslal na infekcijsko kliniko UKC Ljubljana. Tam so opravili testiranje, bris je bil pozitiven," je povedal Šabeder.

Testiranje je opravil ljubljanski inštitut za mikrobiologijo in imunologijo. Šabeder je dodal, da je bolnik trenutno v izolacijski sobi na ljubljanski infekcijski kliniki. Po neuradnih informacijah naj bi zbolel moški, star okoli 60 let. Ta naj bi bil trenutno pri zavesti, prav tako naj bi normalno komuniciral z zdravniki. Šlo naj bi za državljana Slovenije. Šabeder danes zvečer ni znal pojasniti, ali bodo v četrtek sklicali svet za nacionalno varnost.

Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je dejala, da o primeru za zdaj še ne morejo veliko povedati. "Raziskujemo, kje točno bi lahko nastala okužba. Za zdaj kaže, da se je oseba okužila v Maroku. Naše delovanje smo začeli tako, kot predvidevajo protokoli. Izprašali ga bomo, kje se je gibal, pogovorili se bomo z njim o njegovih visokorizičnih in preostalih kontaktih," je povedala Sočanova.

Sočanova: Naše delo je, da identificiramo tiste, ki so bili v stiku z bolnikom

Dodala je, da predvidevajo, da je bil bolnik v stiku z drugimi osebami, saj je od prihoda domov do obiska infekcijske klinike minilo nekaj dni: "Naše delo je, da te osebe identificiramo in jim povemo, kaj je potrebno, da se okužba ne bo širila." Sočanova je za POP TV še povedala, da so se na infekcijski kliniki na prvi potrjeni primer koronavirusa odzvali tako, kot so že dolgo načrtovali: "Namen teh ukrepov je, da zaščitijo tudi zdravstveno osebje in tiste, ki iščejo zdravniško pomoč v naši osrednji zdravstveni ustanovi."

UKC. Koronavirus.
Novice Potrdili tudi prvi primer pri nas, pred infekcijsko kliniko namestili zabojnike za odvzem brisov #video

Novi koronavirus konec lanskega leta izbruhnil na Kitajskem

Koronavirus je izbruhnil konec lanskega leta v mestu Wuhan v kitajski provinci Hubei. Žarišče izbruha naj bi bila tržnica z ribami in živalmi, kjer se je virus razširil z živali na človeka. Novi koronavirus so poimenovali sars-cov-2, bolezen, ki jo virus povzroča, pa covid-19. Prva Slovenca, okužena s sars-cov-2, sta bila februarja potnika na ladji Diamond Princess, a sta bolezen po tedanjih zagotovilih pristojnih prebolela na Japonskem, poroča STA.

Ne spreglejte