Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 3. 2020,
12.58

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

1

Natisni članek

bolezen okužba Koronavirus

Sreda, 4. 3. 2020, 12.58

4 leta, 1 mesec

Potrdili tudi prvi primer pri nas, pred infekcijsko kliniko namestili zabojnike za odvzem brisov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

1

V Sloveniji so skupaj opravili več kot 350 testov za okužbo s koronavirosum, malo pred 21. uro pa so potrdili prvi pozitivni primer. Žarišče okužb v Evropi ostaja Italija, kjer je okuženih že več kot tri tisoč ljudi, umrlo pa jih je že več kot sto.

Koronavirus, maska, zaščita, oprema
Novice Prvi primer koronavirusa tudi v Sloveniji: zbolel naj bi 60-letnik #video

V deželi Furlanija - Julijska krajina, na meji s Slovenijo, se je število okuženih do danes povzpelo na 15. Med drugim so zaradi potrjene okužbe pri enem od deželnih svetnikov za danes in v četrtek odpovedali zasedanje deželnega sveta. Pristojni tudi pri nas še naprej opozarjajo, da je pojav prve potrjene okužbe v Sloveniji le vprašanje časa, poroča STA.

igor gabrovec
Novice Svetnik Slovenske skupnosti v Italiji ima koronavirus

Brise bodo bolnikom začasno odvzemali v zabojnikih

Pred infekcijsko kliniko Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so danes namestili tri zabojnike, v katerih bodo odvzemali brise bolnikom s sumom na okužbo s koronavirusom. Po navedbah Mateje Logar iz službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb gre za začasni ukrep, dokler Zdravstveni dom Ljubljana ne vzpostavi vstopne točke za ljubljansko regijo.

Pred tem je bilo pred infekcijsko kliniko nameščenih nekaj šotorov, kjer odvzemajo brise bolnikom s sumom na koronavirus. Te so sedaj nadomestili z zabojniki. Logarjeva je danes dejala, da je to začasna rešitev, saj v trenutnih razmerah ne morejo obvladovati oziroma ustrezno obravnavati vseh bolnikov, ki prihajajo s sumom na infekcijsko kliniko.

Pred infekcijsko kliniko Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana bodo danes namestili tri zabojnike, v katerih bodo odvzemali brise bolnikom s sumom na okužbo s koronavirusom. | Foto: STA , Pred infekcijsko kliniko Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana bodo danes namestili tri zabojnike, v katerih bodo odvzemali brise bolnikom s sumom na okužbo s koronavirusom. Foto: STA ,

Potem ko bo Zdravstveni dom Ljubljana vzpostavil vstopno točko za ljubljansko regijo, bodo na infekcijski kliniki obravnavali le bolnike s potrjeno okužbo oziroma za tiste, ki jih bodo zaradi težjega poteka bolezni ali samih zdravstvenih težav sprejeli v bolnišnico in pri katerih bodo posumili na okužbo z novim koronavirusom.

Ostale brise, torej brise pri bolnikih z lažjim potekom bolezni, pa bi odvzemali v Zdravstvenem domu Ljubljana. Tam so za STA pojasnili, da so še v fazi organizacije vstopne točke, zaživela pa naj bi v kratkem. Tako za zdaj še ne morejo povedati, kje bo ta točka.

Koronavirus v Italiji
Novice Italija zaprla šole, prva primera koronavirusa tudi na Madžarskem #video

Bolniki morajo najprej poklicati svojega zdravnika

"Ko bo bolnik prišel v zabojnik, se bo zdravstveni delavec z njim na kratko pogovoril in preveril osnovne vitalne funkcije, nato mu bo odvzel bris. Bolnik bo nato šel domov, kjer bo počakal na izvide, v zabojnikih pa ljudje ne bodo čakali ali bili hospitalizirani," je danes pojasnila Logarjeva.

Ob tem je poudarila, da morajo bolniki najprej poklicati svojega zdravnika. Ta bo po pogovoru in posvetu z lokalnim epidemiologom ocenil, ali je sum upravičen ali ne. Če bo ocenil, da je, bo bolniku prek telefona sporočil, na katero točko za odvzem brisa naj gre.

Brise bodo tako odvzemali v zdravstvenih domovih Murska Sobota, Maribor, Slovenj Gradec, Ljubljana, Postojna, Kočevje, Kranj, Tolmin in Velenje. Prav tako bodo brise jemali na določenih mestih pri splošnih bolnišnicah Trbovlje, Brežice, Novo mesto, Jesenice, Celje in v urgentnem centru Šempeter. Na Obali bodo čez dan jemali brise v Zdravstvenem domu Koper, ponoči in čez vikend pa pri Splošni bolnišnici Izola, kjer sicer redno poteka nujna medicinska pomoč, piše na spletni strani ministrstva za zdravje.

Koronavirus pes
Novice Hišni ljubljenčki se ne morejo nalesti novega koronavirusa
Ne spreglejte