Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 3. 2020,
6.45

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

90

Natisni članek

Koronavirus Slovenija UKC Ljubljana virus

Četrtek, 5. 3. 2020, 6.45

4 leta, 1 mesec

V Sloveniji potrdili šesto okužbo s koronavirusom #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

90

V Sloveniji imamo do zdaj že šest potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom. Četrti in peti primer okužbe po prvih podatkih nista povezana s tremi predhodno odkritimi primeri. Prvi primer okužbe so v sredo potrdili pri 60-letniku iz Ljubljane, ki se je konec februarja prek Italije vrnil iz Maroka. Pristojni so nato sporočili, da sta se z novim koronavirusom okužila še dva sopotnika prvega obolelega. Zvečer so uradno potrdili četrti, peti in šesti primer.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je za POP TV potrdila, da je pri nas z novim koronavirusom okuženih že šest ljudi. Da četrti in peti primer nista povezana s prvimi tremi primeri okužb, ko so se okužili potniki na potovanju po Maroku, je poročala Televizija Slovenija. Okužila naj bi se na potovanju po Italiji, njuno stanje pa je stabilno, oba sta ravnala po protokolih.

Šesti okuženi naj bi bil moški iz okolice Maribora.

Drugi in tretji oboleli sta bila v stiku z okuženim 60-letnikom

V sredo zvečer so prvi primer okužbe z novim koronavirusom potrdili pri 60-letniku iz Ljubljane, ki se je prek Italije vrnil iz Maroka. Bolnik ostaja na zdravljenju v ljubljanskem kliničnem centru. Pri enem od sopotnikov, ki je bil z obolelim v stiku na potovanju, so danes dopoldne potrdili drugi primer okužbe.

Kako so v zdravstvenih ustanovah pripravljeni na izbruh koronavirusa? Video: Planet.


Tudi pri tretjem primeru okužbe, ki so ga potrdili popoldne, je bil oboleli v tesnem stiku s prvim okuženim, poroča STA. Prav tako je bil njegov sopotnik na potovanju, v stiku sta bila tudi v času vrnitve v Slovenijo. Medtem ko drugi oboleli znakov bolezni covid-19 ne kaže, ima tretji oboleli lažje prehladno obolenje. Epidemiološka preiskava stikov tretjega okuženega še ni končana.

V stiku s prvim obolelim 19 sopotnikov

Zdravstveno stanje prvega bolnika z novim koronavirusom v Sloveniji je še vedno stabilno. Bolnik je v izolacijski sobi na ljubljanski infekcijski kliniki. Njegova žena je zaposlena v eni od ljubljanskih osnovnih šol. Trenutno je še v izolaciji, a z novim koronavirusom ni okužena. Ker je imel oboleli 60-letnik simptome že ob pristanku letala, nato pa je zaradi poškodbe obiskal še ljubljansko urgenco, pristojni ljudi, ki so bili takrat tam, pozivajo, naj stopijo v stik z njimi.

S prvim bolnikom je bilo v stiku 19 sopotnikov, od tega 16 Slovencev in trije državljani Hrvaške. Vsi sopotniki so bili seznanjeni z ukrepi, odvzeli so jim brise. Pristojni so obravnavali še sedem ljudi, ki so bili v stiku z bolnikom v Zdravstvenem domu Ljubljana Vič – Rudnik, podatki o tistih, ki so bili s pacientom v stiku na ljubljanski urgenci, pa še prihajajo. Do zdaj so prejeli okoli 30 klicev.

Koronavirus, maska, zaščita, oprema
Novice Prvi primer koronavirusa tudi v Sloveniji: zbolel naj bi 60-letnik #video

V bolnišnico so ga prepeljali z reševalnim vozilom

Kot je pojasnila direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat, sta bila prvi in drugi oboleli skupaj tako v vozilu kot tudi na potovanju v Maroku: "Ta oseba je zdrava, nima vročine in ne kašlja, je pa zaradi nadaljnje obravnave vseeno obravnavana na infekcijski kliniki." V stiku z drugo obolelo osebo je bilo po njenih besedah sedem ljudi, vsi so prejeli ustrezna navodila, kako ravnati.

Prvi oboleli za koronavirusom po vrnitvi iz Maroka obiskal ljubljansko urgenco. Novinarka: Nataša Repovž/Video: Planet.


Oboleli 60-letnik je 29. februarja priletel na beneško letališče Marco Polo, nato se je z GoOptijem odpravil proti Ljubljani, tam pa je zvečer obiskal še urgenco. Ves čas je že imel simptome novega koronavirusa. Ker je za prenos bolezni potreben tesnejši stik z bolnikom, je verjetnost, da bi se okužili bolniki in njihovi spremljevalci, zelo majhna. Podobno velja tudi na letalu. Tako kot za vse ostale, ki so bili takrat na urgenci, velja, da odvzem brisov ni smiseln, dokler so zdravi in nimajo bolezenskih znakov.

Novice Če ste bili v stiku z okuženim, se javite pristojnim #infografika #video

Voznik GoOptija v izolaciji

V GoOptiju so za STA pojasnili, da so že v stiku s pristojnimi. Skupaj z okuženim se je peljalo še nekaj drugih, voznik pa je že v postopku testiranja in izolacije, so dodali. V družbi GoOpti napotkov pristojnih glede nadaljnjih korakov še nimajo, zato direktor podjetja GoOpti Marko Guček podrobnosti ni mogel komentirati. Povedal je le, da je bila na kombiju poleg okuženega manjša skupina potnikov, koliko natančno, ne ve, ter prav tako voznik, ki se sicer počuti dobro in nima znakov okužbe.

Guček je danes za STA povedal, da trenutno beležijo od 30- do 40-odstotni upad potnikov, pri čemer izrazito izstopa Italija, ki je tudi sicer njihova osrednja prevozniška destinacija. Manj pa je tudi potnikov na Dunaj in v Zagreb. Prav zdaj v podjetju ugotavljajo, kako se spopasti z upadom, je sklenil.

V izolaciji tudi njegova osebna zdravnica

Bolnik sicer zdravnice ni poklical, kot to ob pojavu bolezenskih znakov svetujejo zdravstveni delavci, ampak jo je obiskal v zdravstvenem domu Vič-Rudnik v Ljubljani. Kot je danes zjutraj poročal Radio Slovenija, je zato v izolaciji tudi njegova osebna zdravnica. Zdravnica je bila sicer ob sprejemu že zaščitena, v zdravstvenem domu pa so sprejeli vse ukrepe, ki so ob tem potrebni. 

Zdravnica ga je nato napotila na vstopno točko v UKC Ljubljana za odvzem brisa, kamor so ga prepeljali z reševalnim vozilom. Tudi danes sta tako Šabeder kot predsednik vlade Marjan Šarec vse, ki sumijo, da so okuženi z novim koronavirusom, znova pozvala k upoštevanju protokola. Šarec je danes, po poročanju STA, še zavrnil očitke, da so skrivali prvo okužbo z novim koronavirusom.

V UKC Ljubljana odpovedujejo možnost osebnega naročanja

V UKC Ljubljana so ob možnosti pojava novega koronavirusa prepovedali vse obiske hospitaliziranih bolnikov. S prihodnjim tednom ukinjajo pouk in vaje za vse študente in dijake. Odpovedujejo tudi možnost osebnega naročanja. Bolniki se bodo lahko naročali po pošti, telefonu in prek elektronske pošte. Vstop v urgentni blok je omejen na eno vstopno točko zgolj za bolnike, ki potrebujejo nujno obravnavo.

Fotogalerija
1 / 9

Zabojniki za odvzem brisa pred UKC Ljubljana. Foto: Ana Kovač


Zaprti so vsi vhodi v stavbe UKC Ljubljana, osebje in obiskovalci so usmerjeni na glavne vstopne točke. Omejena so srečevanja za pokretne bolnike in zbiranje v avlah. Poliklinika deluje normalno, a velja ob vhodu poseben režim dostopa. Ob vstopu je dovoljen največ en zdrav spremljevalec. Telefonski številki za vprašanja sta 01 522 45 40 in 01 522 45 41.

V Porodnišnici Ljubljana so prepovedani vsi obiski pri nosečnicah, mamicah novorojenčkov in novorojenčkih, medtem ko je v času poroda dovoljena prisotnost partnerja, ki ne kaže znakov respiratorne okužbe. Na enoti za intenzivno terapijo novorojenčkov je dovoljen obisk zdravega starša, dovoljen je prihod partnerja ob odpustu porodnice in otroka domov.

V UKC pozivajo, naj pacientke prihajajo na ambulantne preglede in posege le povsem zdrave in brez spremstva. Vstop v pediatrično kliniko je poleg bolnika dovoljen le enemu zdravemu spremljevalcu, preostali morajo počakati zunaj. Zato vse starše prosijo, naj na obravnavo otroka spremlja le ena zdrava oseba.

Seznam kontaktov, kjer je mogoče dobiti informacije

Nacionalni inštitut za javno zdravje

Na telefonski številki 031 646 617 je vsak dan med 9. in 17. uro na voljo epidemiolog za dodatne informacije, navodila in pojasnila.

Ministrstvo za zunanje zadeve

Na telefonskih številkah 01 478 6772 in 01 478 2305 je dosegljiva konzularna kontaktna točka, kjer lahko potniki dobijo informacije o potovanjih v tujino. Na spletnih straneh ministrstva lahko vsakdo na seznamu držav najde več informacij o ukrepih in nasvetih, ki veljajo za posamezno državo.

UKC Ljubljana

Za vprašanja o koronavirusu sta na voljo telefonski številki 01 522 45 40 in 01 522 45 41.

UKC Maribor

Za vprašanja o koronavirusu je na voljo telefonska številka 031 653 929, dosegljivi so vsak dan od 7. do 22. ure.

Splošna bolnišnica Celje

Za vprašanja o koronavirusu je na voljo telefonska številka 03 423 30 79, dosegljivi so 24 ur na dan.

Splošna bolnišnica Jesenice

Bolniki, ki so naročeni na pregled in imajo povišano temperaturo, kašelj in oteženo dihanje ali so bili v zadnjih desetih dneh v Italiji ali v krajih zunaj Evrope, kjer je potrjena epidemija koronavirusa, naj pokličejo na telefonsko številko 051 668 651 za nov datum za pregleda.

Splošna bolnišnica Dr. Franca Derganca Nova Gorica

Telefonska številka za nasvet je 05 330 1117.

Zdravstveni dom Nova Gorica

Za zdravstvene informacije v primeru suma okužbe so na voljo telefonske številke 051 656 580 ali 051 656 558 od ponedeljka do petka med 8. in 20. uro za odrasle ter 051 656 509 med 8. in 15. uro za otroke.

Med konci tedna je prebivalcem na voljo urgenca v Splošni bolnišnici Dr. Franca Derganca na telefonski številki 05 330 11 17.

Zdravstveni dom Izola

Ob sumu na koronavirus naj bolniki pred obiskom pokličejo ambulanto izbranega zdravnika ali ambulanto nujne medicinske pomoči na telefonsko številko 05 663 5000.

Zdravstveni dom Slovenj Gradec

Dežurna telefonska številka za nasvet je 031 393 112.

Zdravstveni dom Velenje

Telefonska številka dežurne službe je 03 8995 445.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport 

Za vprašanja o preventivnih ukrepih, povezanih z novim koronavirusom, se lahko državljani in vsi deležniki s področja izobraževanja obrnejo na elektronski naslov vprasanja.mizs@gov.si.

koronavirus | Foto: NIJZ Foto: NIJZ

Preberite še:

Paket. Koronavirus.
Trendi Miti o koronavirusu – kaj je res in kaj ne? #video
UKC. Koronavirus.
Novice V Sloveniji še brez okužbe z novim koronavirusom #video
gripa prehlda bolezen
Novice Gripa proti covid-19: zaradi gripe vsako leto umre do 650 tisoč ljudi
Koronavirus
Trendi Prepoznajte simptome novega koronavirusa
Italija koronavirus
Novice Tako se lahko obvarujete pred novim koronavirusom

 

Ne spreglejte