Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 3. 2020,
15.28

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

26

Natisni članek

Koronavirus Slovenija virus okužba

Ponedeljek, 2. 3. 2020, 15.28

4 leta, 1 mesec

V Sloveniji še brez okužbe z novim koronavirusom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

26

V Sloveniji še nimamo potrjene okužbe z novim koronavirusom. Do danes do 18. ure so pristojni opravili 255 testiranj, vsa so bila negativna, je zapisano na spletnih straneh vlade. Koordinator laboratorijske diagnostike za novi sars-koronavirus Miroslav Petrovec je poudaril, da ne drži, da primera covid-19 pri nas do zdaj ne bi zaznali, ker nimamo ustreznih testov. Več v oddaji Planet 18 ob 17.55, ki jo v živo prenašamo na Siol.net.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je povedala, da so danes posodobili navodila za zdravnike glede organizacijskega vidika obravnave pacienta z novim koronavirusom. "Vsi s sumom na bolezen še naprej po telefonu obvestijo zdravnika, da bo čim manj stikov," je poudarila Repar-Bornškova.

Petrovec: Pri nas se uporabljajo enaki testi kot v drugih evropskih državah. Video: Planet.


Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Univerze v Ljubljani Miroslav Petrovec je dejal, da ima Slovenija za testiranje na voljo enake teste kot vse druge evropske države: "Slovenija je bila med prvimi evropskimi državami, ki je imela ta test, ki je enake kakovosti kot testi, ki jih uporabljajo drugi najboljši evropski laboratoriji."

Dodal je, da ne drži, da primera covid-19 v Sloveniji do zdaj ne bi zaznali, ker nimamo ustreznih testov. "Špekulacije o tem, da primerov pri nas ni, ker bi imeli slabe teste, odločno zavračam. So čisto natolcevanje in dezinformiranje javnosti," je še poudaril Petrovec in dodal, da cena posameznega testa stane 65 evrov.

Za gripo letno umre do 650 tisoč ljudi

Zaradi novega koronavirusa, ki povzroča bolezen covid-19, je po svetu do danes umrlo več kot tri tisoč ljudi. Največ obolelih in smrti beležijo v kitajskem mestu Wuhan, od koder se je virus razširil po svetu. Večje število obolelih in žrtev je tudi v Južni Koreji, v Evropi pa izstopa Italija. Prve primere okužbe z novim koronavirusom so sicer v preteklih dneh potrdili tudi ob italijanski meji s Slovenijo, v Gorici, Trstu in Vidmu. Aktualne podatke o obolelih lahko spremljate tukaj.

Čeprav strokovnjaki mirijo, da je novi koronavirus v marsičem podoben gripi, med ljudmi naraščata negotovost in strah. Za primerjavo, zaradi gripe vsako leto umre do 650 tisoč ljudi, samo v Sloveniji je lani zaradi gripe ali zapletov v povezavi z njo umrlo okoli 160 ljudi. 

gripa prehlda bolezen
Novice Gripa proti covid-19: zaradi gripe vsako leto umre do 650 tisoč ljudi

Natančnih podatkov in izračunov o tem, kako nevaren je v resnici novi koronavirus, še ni. Kot ugotavljajo na britanski univerzi Imperial College London, večina tistih, ki zbolijo za katerim od virusov, zaradi blagih simptomov običajno ne obišče zdravnika. To pa je lahko tudi eden od razlogov za navidezno višjo umrljivost. Pri zdravniku se oglasijo tudi le tisti z izrazitimi znaki ali zapleti.

Najbolj ogroženi starejši in bolni

Novi koronavirus – podobno kot gripa in preostala virusna obolenja – močneje prizadene starejše in posameznike, ki imajo zaradi drugih bolezenskih stanj že oslabljen imunski sistem. Na podlagi podatkov kitajskih oblasti so najbolj ogroženi posamezniki nad osemdesetim letom starosti. Najbolje jo bodo glede na statistiko odnesli oboleli v svojih tridesetih letih ali mlajši.

Starostna skupina

Verjetnost za smrt v odstotkih

80 +

14,8 %

70–79

8,0 %

60–69

3,6 %

50–59

1,3 %

40–49

0,4 %

30–39

0,2 %

20–29

0,2 %

10–19

0,2 %

0–9

0,0 %

Je pa virus lahko nevaren za bolnike, ki imajo srčno-žilne bolezni, sladkorno bolezen, visok krvni pritisk ali bolezni dihal. Med umrlimi prav tako nekoliko izstopajo moški. Vendar pa bi lahko bilo tveganje za osemdesetletnike na Kitajskem precej drugačno kot za tiste v Evropi, piše BBC. Precej je odvisno tudi od razvitosti zdravstva v določeni državi. 

Že prisotne bolezni

Verjetnost za smrt v odstotkih

Srčno-žilne bolezni

10,5 %

Sladkorna bolezen

7,3 %

Kronične bolezni dihal

6,3 %

Povišan krvni tlak

6,0 %

Rak

5,6 %

Brez predhodnih bolezenskih stanj

0,9 %

Koronavirus
Trendi Prepoznajte simptome novega koronavirusa

Nekoliko bolj nalezljiv kot običajna gripa

Koronavirus, maska, zaščita, oprema | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Je pa novi koronavirus po zdajšnjih podatkih bolj nalezljiv od večine sevov gripe in približno tako nalezljiv kot sev gripe, ki je kriv za sezonsko pandemijo. V povprečju oboleli za koronavirusom okužijo 2,2 človeka, oboleli za sezonsko gripo pa v povprečju okužijo 1,3 človeka. 

Po okužbi z virusom ljudje razvijejo protitelesa, ki se borijo proti virusom in jih tudi zaščitijo pred vnovično okužbo. Zato bi lahko domnevali, da so posamezniki, ki so se z novim koronavirusom že srečali, na ta virus imuni. Ni pa še znano, kako dolgo ta imunost traja, navaja The New York Times. 

V toplejših mesecih manj obolelih?

Z lepšim spomladanskih vremenom upade tudi število obolelih za gripo. Znanstveniki upajo, da bo podoben tudi potek z novim koronavirusom, a ker gre za nov virus, ni znano, kako bo otoplitev nanj vplivala. Velja pa opozoriti, da tudi če se bo obolelost za novim koronavirusom v toplejših mesecih zmanjšala, se lahko virus še vedno vrne jeseni. Gre za vzorec, ki je značilen tudi v sezonah hude gripe, še navaja The New York Times. 

Ne spreglejte