Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 3. 2020,
11.56

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,66

17

Natisni članek

Slovenija Koronavirus

Četrtek, 5. 3. 2020, 11.56

4 leta, 1 mesec

Če ste bili v stiku z okuženim, se javite pristojnim #infografika #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,66

17

V Sloveniji so potrdili še drugi primer okužbe z novim koronavirusom. Drugi okuženi je bil v stiku s prvim okuženim, ki pa je imel še veliko drugih stikov. NIJZ poziva vse, ki so bili v stiku z njim, na primer na poletu do Benetk ali na ljubljanski urgenci, da se javijo.

Kaj je danes o dogajanju povedal minister Aleš Šabeder? Video: Planet TV

Ljubljančan z boleznijo covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, se je 29. 2. vrnil s potovanja po Maroku v organizaciji slovenske turistične agencije. V skupini je bilo 15 ljudi, od tega 12 iz Slovenije in trije iz Hrvaške, je STA izvedela od enega od udeležencev potovanja.

Moški se je mudil na desetdnevnem motorističnem potovanju po Maroku.

Kot je dodal sogovornik STA, preostali člani skupine z okuženim Ljubljančanom niso bili veliko v stiku, saj je zadnjih nekaj dni potovanja preležal v sobi. Oboleli se je v Maroku namreč poškodoval, še piše STA.

29. februarja priletel v Benetke

Kot je povedala Nina Pirnat z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je okuženi priletel na letališče Marco Polo v Benetkah 29. februarja ob 16.25 z letom Air Maroc (AT938). Takrat je že imel bolezenske znake, ki jih je pripisal nedavni poškodbi v Maroku.

Vse državljane, ki so bili na tem poletu, pozivajo, da opazujejo svoje zdravstveno stanje in v primeru vročine, kašlja ali težav z dihanjem po telefonu pokličejo svojega izbranega zdravnika.

Kje se je gibal okuženi (vir: STA):

 

Iz Benetk s prevoznikom

Gospod je nato iz Benetk v Ljubljano prišel s prevoznikom GoOpti, skupaj s potnikom in voznikom. Vsi, ki so bili v vozilu, se bodo pogovorili z epidemiologom in bodo glede na ugotovljeno tveganje dobili potrebna navodila, je sporočila Pirnatova.

Ste bili 29. februarja zvečer na urgenci?

29. februarja ob 20. uri je gospod zaradi poškodbe obiskal urgenco v Ljubljani, kjer so ga obravnavali in napotili v domačo oskrbo. Urgenco je zapustil ob približno 21.30. Ko je bil na urgenci, se je slabo počutil, vendar je to pripisal poškodbi.

Vse bolnike in njihove spremljevalce, ki so bili takrat na ljubljanski urgenci, zato prosijo, da pokličejo epidemiologa NIJZ na telefonsko številko 031 619 118. Pokličejo lahko vsak dan med 9. in 17. uro.

Vsem, ki so bili na urgenci v tem času, bodo svetovali glede nadaljnjih ukrepov.

4. 3. obiskal zdravstveni dom na Viču

V sredo je nato zaradi zdravstvenih težav obiskal zdravnika v enoti Zdravstvenega doma Ljubljana Vič - Rudnik, ki ga je skladno s protokolom ob sumu na okužbo z novim koronavirusom napotil na Kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, so zapisali na NIJZ.

Epidemiolog NIJZ je v stiku z zdravstvenimi delavci in izvajajo vse potrebne ukrepe. Zdravstveno osebje je seznanjeno s primerom in je že prejelo ustrezna navodila. Zdravstveno osebje opravlja svoje delo, pri katerem ni možnosti prenosov okužbe, so še sporočili z NIJZ.

"Majhna možnost okužbe"

Za prenos bolezni je sicer potreben tesnejši stik z bolnikom, zato je verjetnost, da bi se okužili bolniki in njihovi spremljevalci v zdravstvenih ustanovah, ki jih je obiskal oboleli, zelo majhna. Podobno tudi na letalu. Tako kot za vse preostale, ki so bili takrat na urgenci, odvzem brisov ni smiseln, dokler so zdravi in nimajo bolezenskih znakov, še pravijo na NIJZ.

Do 12. ure so sicer opravili 376 testov, dva od teh sta bila pozitivna.

Sum na okužbo | Foto: NIJZ Foto: NIJZ

Novice V Sloveniji potrdili šesto okužbo s koronavirusom #foto #video
gripa prehlda bolezen
Novice Gripa proti covid-19: zaradi gripe vsako leto umre do 650 tisoč ljudi
Koronavirus
Trendi Prepoznajte simptome novega koronavirusa
Ne spreglejte