SiolNET. Digisvet Novice
7,74

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Genij ali norec? Po Muskovi najnovejši objavi marsikdo ni več prepričan.

7,74

termometer

Elon Musk
Foto: Reuters

Elon Musk, šef tovarne električnih avtomobilov Tesla in proizvajalca vesoljskih plovil SpaceX, je spet poskrbel za množično privzdigovanje obrvi, saj je na družbenem omrežju Twitter pozval k jedrskemu napadu na Mars. Musku se rdeči planet sicer ni nenadoma zameril, že pred nekaj leti je namreč izrazil prepričanje, da bi strateško obmetavanje atomskih bomb Mars lahko spremenilo v človeku prijaznejše okolje. Motivacija za novo odmevno objavo Muska na Twitterju je bila tokrat morda tudi malce manj vizionarske in malce bolj marketinške narave.

Ena največjih ambicij Elona Muska, ki je do zdaj revolucioniral spletno plačevanje (PayPal), industrijo električnih vozil (Tesla) in pošiljanje tovora v vesolje (SpaceX), našel rešitve za promet prihodnosti (Hyperloop, Boring Company) ter pokukal globlje v človeške možgane kot večina znanstvenikov do zdaj (Neuralink), je poslati človeka na Mars in na rdečem planetu vzpostaviti stalno prisotnost ljudi oziroma tam zgraditi človeško kolonijo.

Elon Musk Mlad Digisvet Kje je Elon Musk dobil dovolj denarja za vse svoje nore projekte?

Musk je že leta 2015 napovedal, da bi morali Mars obdelati s procesom, ki se imenuje terraforming. Gre za način prilagajanja življenjskih pogojev na planetu, v prvi vrsti spreminjanje atmosfere in površja, da bi bili primernejši za naselitev ljudi.

Elon Musk je leta 2013 dejal, da bi rad umrl na Marsu, ampak "ne že takoj ob pristanku". Elon Musk je leta 2013 dejal, da bi rad umrl na Marsu, ampak "ne že takoj ob pristanku". Foto: Reuters

Elon Musk Novice Musk javno pokadil marihuano

Terraforminga Marsa bi se Musk lotil z atomskimi bombami. Z njimi bi obmetaval severni in južni pol planeta, kjer so po ugotovitvah znanstvenikov v ledu ujete ogromne količine ogljikovega dioksida.

Eksplozije bi ogljikov dioksid sprostile v Marsovo atmosfero, ki bi zaradi tega postala gostejša. Vzpostavil bi se učinek tople grede, na površju Marsa pa bi se morda spet pojavile reke in morja. V teoriji.

Tako bi se med postopkom terraforminga v teoriji lahko spreminjali atmosfera in površje Marsa. Tako bi se med postopkom terraforminga v teoriji lahko spreminjali atmosfera in površje Marsa. Foto: Wikimedia Commons / Daein Ballard

Znanost se z Muskovimi načrti za prilagajanje Marsa človeškim potrebam načeloma ne strinja.

Ne zato, ker to ne bi bilo izvedljivo, ampak zato, ker ni izvedljivo z današnjo tehnologijo, je bila ugotovitev znanstvene študije, ki jo je lani objavila ameriška vesoljska agencija Nasa. 

Študija je med drugim pokazala, da bi predelava vseh naravnih virov, ki jih trenutno ponuja Mars, na načine, med katerimi je tudi Muskov atomski, atmosfero rdečega planeta zgostila veliko premalo. Zračni tlak na površini Marsa bi bil še vedno le sedem odstotkov Zemljinega. Študija je med drugim pokazala, da bi predelava vseh naravnih virov, ki jih trenutno ponuja Mars, na načine, med katerimi je tudi Muskov atomski, atmosfero rdečega planeta zgostila veliko premalo. Zračni tlak na površini Marsa bi bil še vedno le sedem odstotkov Zemljinega. Foto: NASA

Elon Musk se z ugotovitvami znanstvenikov načeloma ne strinja in še naprej trdi, da je njegov načrt izvedljiv. Svoje prepričanje je nazorno pokazal julija lani, natančneje en dan po objavi zgoraj omenjene Nasine študije, ko se je na Twitterju prerekal z znanstvenim medijem Discover Magazine:

Je bila motivacija v ozadju najnovejšega poziva k atomskemu bombardiranju Marsa tokrat čisto drugačna?

Muskov poziv za napad na Mars z jedrskim orožjem je na Twitterju udaril kot strela z jasnega, saj se Musk te teme ni lotil že nekaj časa.

Nad objavo (in še nekaj zapisi o atomskem bombardiranju Marsa, ki so sledili) marsikdo tudi ni bil navdušen. Nekateri uporabniki Twitterja so Muska spraševali, kaj je narobe z njim in če morda uživa mamila:

Kot je Musk razkril v naslednji objavi, tokrat njegova prioriteta sicer morda ni ravno sprožitev ponovne znanstvene razprave o izvedljivosti takšnega projekta, temveč promocija oblačil:

Napovedal je namreč, da bo kmalu mogoče kupiti majice, na katerih bo pisalo Nuke Mars, kar je vsebina njegove prvotne objave na Twitterju. Včeraj je nato predstavil dva dizajna majic:

In res, od danes je na spletni strani Muskovega vesoljskega podjetja SpaceX že mogoče prednaročiti majico Nuke Mars. Cena je 25 ameriških dolarjev oziroma 22,5 evra. Kdor bi jo želel naročiti v Slovenijo, bo moral prišteti še 36 evrov poštnine. SpaceX bo majice kupcem začel pošiljati čez dva tedna. 

Preberite tudi:

Elon Musk Digisvet To je najstrožje varovana skrivnost velikega vizionarja Elona Muska Teslaquila Trendi Elon Musk bi se lotil alkohola, prihaja tekila Teslaquila Elon Musk Gigafactory Avtomoto Tak "hudičev" posel je Elon Musk sklenil s Kitajci Elon Musk Digisvet Elon Musk razkril, kaj je v največji tajnosti delal zadnji dve leti Elon Musk Digisvet Zaživela prva milja Muskovih predorov, ki obljubljajo hiter prevoz po Los Angelesu Elon Musk, Grimes Digisvet Je to dekle, ki bo superbogatašu še bolj pokvarilo leto? Elon Musk Digisvet Šef Tesle Motors dobil priložnost za maščevanje in jo takoj izkoristil Falcon Heavy Digisvet Vesoljski dogodek leta uspel, a ena od raket ga ni preživela #video vesolje Novice Prvi turist, ki bo letel okoli Lune, bo 42-letni Japonec #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin