Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
8. 6. 2017,
9.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7

2

Natisni članek

Hyperloop potovanje kbm prihodnost

Četrtek, 8. 6. 2017, 9.49

6 let, 6 mesecev

Hyperloop tudi v Evropi? To so prve predlagane trase futurističnega koncepta.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7

2

Hyperloop se zdi danes še povsem futurističen pogled v mobilnost prihodnosti, ki pa je zdaj prve idejne infrastrukturne koncepte dobil tudi v Evropi. Bistvo je v bliskovitem potovanju skozi cevi, ki presega hitrost potniških letal.

Hyperloop One bi infrastrukturo postavljal tudi v Nemčiji, kjer bi s cevmi povezal največja mesta. | Foto: Hyperloop One Hyperloop One bi infrastrukturo postavljal tudi v Nemčiji, kjer bi s cevmi povezal največja mesta. Foto: Hyperloop One

Skica strukture, ki jo sestavljajo podporni stebri in cev. V njej bi bile zaradi zelo nizkega tlaka mogoče zelo visoke hitrosti potovanja. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Skica strukture, ki jo sestavljajo podporni stebri in cev. V njej bi bile zaradi zelo nizkega tlaka mogoče zelo visoke hitrosti potovanja. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Koncept Hyperloop je leta 2012 prvi predstavil Elon Musk, ustanovitelj družb Tesla in Space X. Zdaj rešitev za bistveno hitrejšo mobilnost v prihodnosti najresneje razvija organizacija Hyperloop One, ki združuje več kot 200 inženirjev, tehnikov in preostalih strokovnjakov z različnih področij.

Vizija bliskovite mobilnosti med evropskimi mesti

Osnovna usmeritev je ostala enaka Muskovi ideji. V posebnih ceveh pod zelo nizkim tlakom bi lahko potniki in tovor potovali na posebnih ploščadih, ki bi dosegale hitrosti, višje od hitrosti današnjih potniških letal. V ceveh bi vzpostavili vakuum ali pa ozračje z zelo nizkim pritiskom, kar bi s pomočjo zračnih kompresorjev in elektromotorjev omogočalo visoke hitrosti potovanja. Potniške kapsule bi seveda morale potnike zaščititi pred visokimi težnostnimi obremenitvami.

Potovanje v takih ceveh bi bilo predvsem zelo hitro. Lanska študija postavitve takega sistema med Helsinki in Stockholmom je pokazala, da bi čas potovanja med obema prestolnicama skrajšali na pol ure, postavitev sistema pa bi stala okrog 19 milijard evrov.

Primerek 30 metrov dolge testne cevi Hyperloop One v ZDA. | Foto: Reuters Primerek 30 metrov dolge testne cevi Hyperloop One v ZDA. Foto: Reuters

Bomo skozi take cevi res relativno kmalu potovali z nadzvočno hitrostjo? | Foto: Reuters Bomo skozi take cevi res relativno kmalu potovali z nadzvočno hitrostjo? Foto: Reuters

Od Münchna v Frankfurt v pol ure?

Hyperloop One je zdaj predstavil več možnosti prvotnih infrastrukturnih tras tega sistema mobilnosti v Evropi. Za zdaj gre resnično le za potencialne trase oziroma študijo sistema, za katerega danes še nihče z gotovostjo ne ve, ali ga bomo kdaj sploh uporabljali. Po pričakovanjih bi v Evropi s cevmi najprej povezali največja mesta.

Zanimiv je na primer predlagan krog v Nemčiji. Ta bi bil dolg 1.991 kilometrov, celotno potovanje pa bi trajalo 142 minut, torej dve uri in 22 minut. Od Münchna do Frankfurta (več kot 400 kilometrov) bi skozi take cevi potovali le okrog pol ure.

Hyperloop One testni objekt za tovrsten sistem postavlja v Las Vegasu, veliki podporniki prvih poskusov pa so tudi premožneži v Dubaju.

Predlagana trasa na Nizozemskem | Foto: Hyperloop One Predlagana trasa na Nizozemskem Foto: Hyperloop One

Predlagana trasa v južnem delu Velike Britanije | Foto: Hyperloop One Predlagana trasa v južnem delu Velike Britanije Foto: Hyperloop One

Ne spreglejte