Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
11. 9. 2015,
11.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Elon Musk Mars vesolje SpaceX Tesla Matic Tomšič

Petek, 11. 9. 2015, 11.03

8 let

Elon Musk bi Mars obmetaval z atomskimi bombami

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če bi Mars želeli spremeniti v habitat, primeren za življenje ljudi, bi ledeni plošči na polih rdečega planeta morali stopiti s termonuklearnimi bombami, meni Elon Musk.

Kot je tehnološki vizionar Elon Musk pojasnil na obisku pri ameriškem televizijskem voditelju Stephenu Colbertu, je napad Marsovih zaledenelih polov s termonuklearnim orožjem eden od načinov za tako imenovani terraforming. To je v teoriji spreminjanje pogojev – atmosfere in površine – na planetu, da bi bili primernejši za naselitev ljudi. Resnični Lex Luthor? Duhoviti Stephen Colbert je izumitelja z južnoafriškimi koreninami takoj označil za resničnega Lexa Luthorja, znanega superzlikovca iz stripov o Supermanu. A čeprav se Muskova ideja morda res zdi malce sanjaška, pa tudi barbarska, ni brez znanstvene podlage.

Strateško obmetavanje rdečega planeta z atomskimi bombami bi sprostilo enormne količine ogljikovega dioksida, iz katerega je sestavljen led na njegovih polih, in vsaj v teoriji zgostilo Marsovo redko atmosfero. Če bi postala dovolj gosta, bi na površini Marsa morda lahko obstajala tekoča voda, morebitna posledica sproščanja CO2 pa bi bil tudi učinek tople glede.

Ta bi v Marsovi atmosferi zadržal več toplote, ki bi led na polih topila naprej, sprostilo bi se še več ogljikovega dioksida in atmosfera bi postala še toplejša …

Akutne posledice jedrskega bombardiranja bi bile minimalne Elon Musk meni tudi, da eksplozije termonuklearnih konic na Marsovih polih ne bi bistveno vplivale na nadaljnje pogoje na planetu. Ker je Marsova atmosfera trenutno tako redka, naj bi večina sevanja, ki bi se sprostilo ob eksplozijah, zelo hitro pobegnila v vesolje. Seveda pa je nemogoče z gotovostjo trditi, da bi bile posledice jedrskega bombardiranja takšne, saj je Muskov načrt trenutno le še teorija.

Če bi želel na Marsu res povzročiti vidne spremembe, bi moral uporabiti več kot le eno termonuklearno raketo, je še pojasnil Musk. Že začetni stadij terraforminga naj bi zahteval celotna jedrska arzenala Rusije in ZDA. Pri tem je smiselno omeniti še, da bi bilo treba zadeti tarčo, oddaljeno več kot 200 milijonov kilometrov.

Rad bi umrl na Marsu Elon Musk, med drugim tudi ustanovitelj vesoljske agencije SpaceX, sicer ne skriva ambicij, da bi na Mars čim prej poslal plovilo s človeško posadko. Rdeči planet bi rad tudi koloniziral in se tja preselil sam. Kot je pojasnil ob predstavitvi pogonske rakete Falcon 9 pred slabima dvema letoma, bi "rad umrl na Marsu. A ne že ob pristanku."

Ne spreglejte