SiolNET. Digisvet Novice
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vesoljski dogodek leta uspel, a ena od raket ga ni preživela #video

10

termometer

Izstrelitev rakete Falcon Heavy ameriške družbe SpaceX, ki jo je ustanovil vsestranski podjetnik Elon Musk, je bila uspešna. Najzmogljivejša nosilna raketa na svetu se je uspešno odlepila od Zemlje in v vesolje odnesla Muskov športni avtomobil Tesla Roadster. Dve stranski potisni raketi Falcona Heavy sta tudi uspešno izvedli navpični pristanek, osrednji raketi, ki bi morala pristati na plavajoči ploščadi sredi Atlantskega oceana, pa to ni uspelo.

Kako je raketa Falcon Heavy poletela v vesolje:

Med prvo fazo izstrelitve sta se od Falcona Heavy oziroma "Sokola" (Falcon je angleška beseda za to ptico) ločili stranski potisni raketi in navpično pristali vsaka na svoji ploščadi v izstrelitvenem centru Cape Canaveral na Floridi. To je bilo videti takole:

Falcon Heavy Foto: YouTube

Nato se je od tovorne kapsule ločila še osrednja nosilna raketa, se obrnila in poskusila pristati sredi plavajoče ploščadi v Atlantskem oceanu, a ji je spodletelo.

Video: Planet TV


Kot je na tiskovni konferenci po izstrelitvi Falcona Heavy pojasnil Elon Musk, je osrednja raketa pristajalno ploščad zgrešila za okrog sto metrov in se gladine morja dotaknila s hitrostjo 450 kilometrov na uro. Deli rakete so deževali tudi po ploščadi. "Če kamere niso bile uničene, imamo verjetno kar zabaven videoposnetek," je dejal Musk.

Trenutek, ko je bilo konec prenosa v živo z atlantske pristajalne ploščadi:

Mnogi so že začeli ugibati, da je pristanek spodletel oziroma da je raketa treščila v morje. Molk Muska in SpaceX je namreč precej zgovoren, med prenosom poleta pa je prišlo tudi do nerodnega trenutka med komentatorjema dogodka

1 - stranski potisni raketi, ki sta uspešno pristali na trdnih tleh. 2 - osrednja potisna raketa, ki bi morala pristati na ploščati sredi Atlantskega oceana. 3 - tovorna kapsula, ki v orbito okrog Sonca nese prav poseben tovor. Tale fotografija je sicer nastala nekaj sekund po vzletu Falcona Heavy. 1 - stranski potisni raketi, ki sta uspešno pristali na trdnih tleh. 2 - osrednja potisna raketa, ki bi morala pristati na ploščati sredi Atlantskega oceana. 3 - tovorna kapsula, ki v orbito okrog Sonca nese prav poseben tovor. Tale fotografija je sicer nastala nekaj sekund po vzletu Falcona Heavy. Foto: Reuters

Tovorna kapsula Falcona Heavy je nenavaden tovor - Muskov športni kupe tesla roadster - v drugi fazi poleta potisnila naprej v orbito okrog Sonca med Zemljo in Marsom, kjer bo, tako pravi Elon Musk, "avtomobil plul vsaj milijardo let, obstaja pa tudi res minimalna možnost, da bo enkrat trčil v Mars". 

Dva izjemna prizora, posneta s kamero, ki je pritrjena na avtomobil:

Po slovesu od Zemlje je Muskov športni avtomobil čakalo nekaj ur plutja po Van Allenovem pasu sevanja, ki je od površja našega planeta oddaljen od nekaj sto do nekaj deset tisoč kilometrov. Po slovesu od Zemlje je Muskov športni avtomobil čakalo nekaj ur plutja po Van Allenovem pasu sevanja, ki je od površja našega planeta oddaljen od nekaj sto do nekaj deset tisoč kilometrov. Foto: YouTube

Potovanje skozi Van Allenov pas je za SpaceX zelo pomembno, saj morajo izvedeti, ali lahko njihova plovila vzdržijo močno sevanje. Potovanje skozi Van Allenov pas je za SpaceX zelo pomembno, saj morajo izvedeti, ali lahko njihova plovila vzdržijo močno sevanje. Foto: Twitter - Voranc

Tole je razgled, ki ga je kmalu po izstrelitvi lahko opazoval "Zvezdni mož", plastični voznik električnega športnega avtomobila v vesolju:

Najzmogljivejša raketa na svetu

Krstni polet rakete Falcon Heavy je bil velika stvar, saj gre za prevozno sredstvo, ki lahko v vesolje ob trikrat nižji ceni izstrelitve odnese dvakrat toliko tovora kot  Delta IV Heavy, trenutno najzmogljivejša operativna raketa. 

Raketo Falcon Heavy je izdelalo ameriško podjetje SpaceX, ki ga je leta 2002 ustanovil ameriško-kanadsko-južnoafriški izumitelj in tehnološki vizionar Elon Musk, med drugim tudi prvi mož proizvajalca električnih avtomobilov Tesla Motors.

Raketa Falcon Heavy je na vzlet čakala na legendarni izstrelitveni ploščadi 39A v vesoljskem kompleksu Kennedy Space Center na Floridi, s katere je proti Luni leta 1969 vzletela tudi misija Apollo 11.  Raketa Falcon Heavy je na vzlet čakala na legendarni izstrelitveni ploščadi 39A v vesoljskem kompleksu Kennedy Space Center na Floridi, s katere je proti Luni leta 1969 vzletela tudi misija Apollo 11.  Foto: Reuters

Musk je razvoj tako velike rakete napovedal že leta 2011 in prvi polet že za leto 2013, a ga je bilo podjetje SpaceX prisiljeno prestaviti zaradi tehničnih ovir in nekaj nesreč z drugimi raketami, na katerih temelji Heavy.

Tako velika je raketa Falcon Heavy v primerjavi z inženirji, ki so jo sestavili. Tako velika je raketa Falcon Heavy v primerjavi z inženirji, ki so jo sestavili. Foto: SpaceX/Instagram

Tri skupaj zlepljene rakete

Falcon Heavy je sicer najpreprosteje opisati kot tri skupaj zlepljene SpaceX-ove nosilne rakete Falcon 9. V zrak jo je namreč pognalo 27 raketnih motorjev Merlin, devet na vsaki od dveh stranskih potisnih in osrednji raketi. 

Toliko pogonske moči na enem mestu je bil največji izziv pri gradnji rakete Falcon Heavy. Obstajala namreč možnost, da bi hkratno rohnenje toliko motorjev, ki so obenem tako blizu drug drugemu, povzročilo močne akustične vibracije, zaradi katerih bi lahko Falcon Heavy tudi eksplodiral.

To se je dogajalo med razvojem nosilne rakete Saturn V (na fotografiji), ki je kasneje astronavte prvič potisnila proti Luni. Nasa je to težavo takrat rešila s pršenjem vode po pogonskem sklopu Saturna, a Falcon Heavy ima več kot petkrat toliko motorjev kot Saturn V (27 proti 5).  To se je dogajalo med razvojem nosilne rakete Saturn V (na fotografiji), ki je kasneje astronavte prvič potisnila proti Luni. Nasa je to težavo takrat rešila s pršenjem vode po pogonskem sklopu Saturna, a Falcon Heavy ima več kot petkrat toliko motorjev kot Saturn V (27 proti 5).  Foto: NASA

"Velik bum"

Eksplozijo oziroma takšno ali drugačno polomijo Falcona Heavy je pred vzletom dopuščal tudi Elon Musk, ki je v zadnjih mesecih poskusil zmanjšati pričakovanja javnosti glede prvega poleta gigantske rakete.

V ponedeljek je dejal, da ima Falcon Heavy od 50 do 70 odstotkov možnosti za uspešno izvedbo zastavljenega načrta. Gledalcem izstrelitve je v vsakem primeru obljubil "velik bum". 

Oglejte si celotno izstrelitev rakete Falcon Heavy še enkrat (videoposnetek se začne nekaj sekund pred poletom):

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 259
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin