Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sobota,
24. 6. 2017,
10.16

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Zgodbe strojev dirkališče Seat

Sobota, 24. 6. 2017, 10.16

6 let, 7 mesecev

Prvoosebna izkušnja v dirkalniku

Seat leon cupracer TCR DSG – izkušnja pravega dirkalnika za 90 tisočakov

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Seat leon cupracer TCR DSG | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Rekorder Nürburgringa, dirkač in glavni testni ter razvojni voznik Seata, najhitrejši Španec Jordi Gene nam je na stezi srbskega nacionalnega centra varne vožnje v Navaku na najbolj nazoren način pokazal razliko med serijskim športnim avtomobilom in dirkalnikom ter vozniškim znanjem. S čelado in podkapo na glavi smo uživali na sovozniškem sedežu, čeprav je bila temperatura v dirkalniku blizu 50°C.

Hitra cupra preklemano ostra, a proti dirkalniku nima možnosti

Preden smo prisedli na sovozniški sedež pokalnega dirkalnika seat leon cupracer TCR DSG, smo v serijskem leonu cupra 300 ST odpeljali pet hitrih krogov po zgledno urejeni stezi centra Navaka. Linijo pa je v dirkalniku, kot nekakšnem varnostnem avtomobilu, pred nami risal Seatov tovarniški testni voznik Jordi Gene.

Na blizu tri kilometre dolgi stezi centra Navak je Jordi Gene v atraktivnem pokalnem dirkalniku hitro pokazal lekcijo vozniškega znanja. Poskrbel je tudi za nekaj hudimano atraktivnih linij, ki so vključevala drsenja. Možakar je mojster volana in idealne linije. | Foto: Jure Gregorčič Na blizu tri kilometre dolgi stezi centra Navak je Jordi Gene v atraktivnem pokalnem dirkalniku hitro pokazal lekcijo vozniškega znanja. Poskrbel je tudi za nekaj hudimano atraktivnih linij, ki so vključevala drsenja. Možakar je mojster volana in idealne linije. Foto: Jure Gregorčič

Seat leon cupra, ateca, ibiza Navak center | Foto: Čeprav je seat leon cupra 300 z zelo odzivnimi 221 kilovati oziroma 300 "konji" in 380 njutonmetri navora trenutno eden najbolj ostrih in zmogljivih serijskih avtomobilov za dobrih 30 tisočakov, seveda proti pravemu dirkalniku nima nikakršne možnosti. Če pa je za volanom slednjega mojster, kot je Jordi, pa je razlika še toliko bolj očitna. Kljub temu, da pokalni leon na papirju ni bistveno zmogljivejši, da serijska cupra ST s štirikolesnim pogonom silovito pospeši iz zavoja, pa je hitro jasno, da tehnika in mehanika ter ne nazadnje fizika ostro razmejujejo cesto in dirkališče. Za volanom cupra si moral biti zelo natančen, osredotočen in predvsem v točki zaviranja tudi pogumen, da veliki spojler na zadku cupracerja ni v vidnem polju postal majhen. Je pa taka izkušnja neprecenljiva za krepitev vozniškega znanja in ostrine. Jordijeva linija je bila referenčna črta, da se je avtomobil po stezi gibal kar najhitreje in predvsem, da za volanom dobiš tisti občutek za izkoristek vsakega razpoložljivega centimetra asfalta. Odlična izkušnja!

Na serijskem leonu cupri si je mogoče omisliti zares odlične gume, Michelinove pilot sport cup 2. A nekaj deset krogov na stezi, po vročem asfaltu v tempu, kot ga narekujeta najhitrejši Španec Jordi Gene v ljudskem dirkalniku, razvitem iz serijske cupre, hitro "pobira" vsebino tekalni površini cestne gume. Se pa novi leon cupra na teh gumah pelje res dobro, pravzaprav odlično. | Foto: Jure Gregorčič Na serijskem leonu cupri si je mogoče omisliti zares odlične gume, Michelinove pilot sport cup 2. A nekaj deset krogov na stezi, po vročem asfaltu v tempu, kot ga narekujeta najhitrejši Španec Jordi Gene v ljudskem dirkalniku, razvitem iz serijske cupre, hitro "pobira" vsebino tekalni površini cestne gume. Se pa novi leon cupra na teh gumah pelje res dobro, pravzaprav odlično. Foto: Jure Gregorčič

Je pa nova cupra odličen kompromis za vse, ki uživajo v visokem vozniškem tempu na meji fizike in blizu ločnice med dirkanjem in dinamično vožnjo. Je pa za polni izkoristek zmogljivosti leona cupre 300 obvezen obisk dirkališča. Na cesti ga nikakor ne gre spusti z verige in tam naj ostane znotraj meja dinamičnega družinskega avtomobila, to mu gre tudi dobro od rok. Bolj kot boste z njim pilili vozniško fiziko in krepili znanje, bolj vas bodo vam enaki fantje na track day dogodkih, kjer se srečujejo nekateri zavidljivo navoženi "nedeljski" dirkači, trepljali po ramenih.

Video: Teatralna izkušnja na sovozniškem sedežu dirkalnika seat leon cupracer TCR DSG

Delovno okolje v dirkalniku seat leon cupracer TCR DSG je seveda precej drugačno kot v serijskem avtomobilu. Udobja ni. Vse je podrejeno čim bolj natančni vožnji, varnosti in lovljenju gramov ter stotink. | Foto: Jure Gregorčič Delovno okolje v dirkalniku seat leon cupracer TCR DSG je seveda precej drugačno kot v serijskem avtomobilu. Udobja ni. Vse je podrejeno čim bolj natančni vožnji, varnosti in lovljenju gramov ter stotink. Foto: Jure Gregorčič Občutek v dirkalniku je seveda povsem drugačen kot v serijskem leonu cupra, ki predstavlja nekakšno osnovo, iz katere je nastal ta cupracer. Zvoki in oprema so zelo prvinski, saj se tu gleda na vsak gram do predpisane teže. Ko je Jordi pohodil na polno, se je oglasil karakter stroja. K motorni solaži pa se pridruži še cel mehanski zbor oziroma orkester ostalih sestavnih delov dirkalnika, od zavor do menjalnika, pa pasov, varnostne kletke …

V ušesa kljub čeladi pride dobra doza mehanskih filharmonikov. Vsak del tega stroja ima svoj tonski zapis in vsak ti hoče povedati, da si prav on zasluži opravljati nalogo v stroju.

Seat leon cupracer TCR DSG | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Predstava je čudovita in k vsemu skupaj dodajte še vonj stroja, energije eksplozij v valjih in hitro je jasno, da človeško telo preplavi adrenalin. Kljub temu, da je bilo zunaj med žitnimi polji srbske ravnice pred Beogradom peklensko vroče, da je bilo v dirkalniku blizu 50 stopinj Celzija, tega dejansko nisem čutil, dokler je Jordi gnal stroj po stezi. Šele ko stopiš iz dirkalnika, se zaveš, da je dirkanje resno garanje v ekstremnih razmerah z vidika anatomije in fiziologije telesa. Po dveh krogih sem bil čisto premočen in nisem vozil. Vrat je že začutil vozniške sile.

Nasveti tako izkušenega dirkača in testnega voznika, kot je Jordi Gene, so seveda zelo dragoceni, preden se podaš na stezo z resnim športnim avtomobilom. Španec nas je opozoril na točke zaviranja, na pogled daleč naprej in varnost. Da, dober voznik tudi na stezi poskrbi za varnost. Jordi je tisti Španec, ki je z leonom cupro postavil enega izmed rekordov serijskih avtomobilov na 22-kilometrskem krogu severne zanke, zelenega pekla steze Nordschleife. | Foto: Jure Gregorčič Nasveti tako izkušenega dirkača in testnega voznika, kot je Jordi Gene, so seveda zelo dragoceni, preden se podaš na stezo z resnim športnim avtomobilom. Španec nas je opozoril na točke zaviranja, na pogled daleč naprej in varnost. Da, dober voznik tudi na stezi poskrbi za varnost. Jordi je tisti Španec, ki je z leonom cupro postavil enega izmed rekordov serijskih avtomobilov na 22-kilometrskem krogu severne zanke, zelenega pekla steze Nordschleife. Foto: Jure Gregorčič

Na točki zaviranja na koncu ravnine imaš občutek, da se očesa dotakneta steklc očal

Glede vožnje pa v ospredje stopita dve stvari: pojemki oziroma zavore in pa predvsem oprijem. Ta dirkalnik ni bistveno močnejši in hitrejši od serijskega leona cupre. Če je serijski leon cupra opremljen s štirikolesnim pogonom (4,9 s do 100), je do stotice celo 3 desetinke hitrejši od cupracerja (5,2 s do 100). No, v ravni liniji, seveda. Ko pa pride zavoj oziroma serija zavojev, je stvar jasna.

Točke zaviranja so brutalne, pojemki osupnejo in imel sem občutek, da sta se mi ob vsakem zaviranju očesa dotaknila stekel na očalih. Bolno, vam povem.

Fizikalna čudesa pa se nadaljujejo predvsem v hitrih in srednje hitrih zavojih. Količina oprijema je naravnost osupljiva in avto je za voljo aerodinamične opreme dobesedno prilepljen na tla. | Foto: Jure Gregorčič Fizikalna čudesa pa se nadaljujejo predvsem v hitrih in srednje hitrih zavojih. Količina oprijema je naravnost osupljiva in avto je za voljo aerodinamične opreme dobesedno prilepljen na tla. Foto: Jure Gregorčič

Ne razumite narobe, dirkalnik je hudimano neposreden in v neveščih rokah lahko precej trmast. Treba ga je obvladovati in v takem stroju nič ni samoumevno. A ko z njim začneš govoriti isti jezik, osupne. Tudi Jordi mi je kot ključno prednost tega poklanega dirkalnika izpostavil predvsem oprijem in podvozje z zavorami.

Na koncu ravnine je Jordi v hitrem krogu zaviral precej kasneje kot mi v cuprah, to mi je bilo jasno takoj, ko sva odpeljala hitri krog. Na ravnini pred zaviranjem smo mi "nabrali" okoli dvestotice hitrosti. On je na zavore na najdaljši ravnini stopil pri 219 kilometrih na uro. Da na stezi, ki ni dolga 3 kilometre, tako za občutek. Vsako zaviranje je bilo v primerjavi z nami postavljeno bližje točki, kjer ni več poti nazaj.

V vsakem zavoju je bilo jasno, kje ta dirkalnik z oprijemom krade stotinke. No, in za volanom je bil Jordi, eden najhitrejših Špancev. Že pri rosnih 16 letih je bil španski državni prvak v kartingu, krotil je formule 3000, nastopal in v svoji kategoriji zmagal v Le Mansu in zmagoval tudi v svetovnem prvenstvu WTCC. Jasno, da skozi zavoj vsakič "potegne" idealno linijo po času in hitrosti. Užitek je bilo gledati njegovo osredotočenost in hipne reakcije, kjer so roke, noge in glava usklajeni v tisočinko natančno. | Foto: Jure Gregorčič V vsakem zavoju je bilo jasno, kje ta dirkalnik z oprijemom krade stotinke. No, in za volanom je bil Jordi, eden najhitrejših Špancev. Že pri rosnih 16 letih je bil španski državni prvak v kartingu, krotil je formule 3000, nastopal in v svoji kategoriji zmagal v Le Mansu in zmagoval tudi v svetovnem prvenstvu WTCC. Jasno, da skozi zavoj vsakič "potegne" idealno linijo po času in hitrosti. Užitek je bilo gledati njegovo osredotočenost in hipne reakcije, kjer so roke, noge in glava usklajeni v tisočinko natančno. Foto: Jure Gregorčič

Koliko stane Seatov pokalni dirkalniki?

Seat leon cupracer TCR DSG | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Seat leon cupracer TCR DSG je čisto pravi dirkalnik z vrhunsko mehaniko, odličnim aerodinamičnim paketom in zanimivo ceno, ki v svetu vrtoglavih številk motošporta predstavlja nekakšno "ljudsko" vstopnico za sedež v pravi dirkaški specialki. Dirkalnik je na voljo v dveh različicah z dvosklopčnim DSG menjalnikom ali pa z še resnejšim sekvenčnim menjalnikom. Cenejša različica z DSG menjalnikom stane 90 tisočakov, dražja s sekvenčnim prestavljanjem pa 115 tisočakov.

Za motošportne standarde pa je za ta avtomobil razmeroma ugoden tudi sezonski stroškovnik, saj se strošek dirkanja giblje od 20 do 24 evrov na prevoženi kilometer. Ta dirkalnik je zato prijazen tudi mladim dirkačem in manjšim moštvom z omejenim sponzorskim denarjem oziroma sezonskim proračunom, saj ostaja na nivoju "ljudskih" ekip. Takega seata z letnico 2016 ponuja tudi slovensko moštvo Lema racing.

Seat leon cupracer TCR DSG | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Kaj o seat leonu cupracer TCR DSG povedo številke, pa kilogrami in sekunde?

Zmogljivosti: 267 km/h in 5,2 s od 0 do 100 km/h

Motor: prečno postavljen turbo štirivaljnik, 2.0 (1904 cm) TSI z 257 kilovati (350 KM) pri 6200 vrtljajih in 420 Nm navora med 2500 in 5500 vrtljaji

Prenos moči: pogon spredaj, 6-stopenjski DSG menjalnik ali 6-stopenjski sekvenčni (SADEV), elektro-hidravlična zapora diferenciala (VAQ) oziroma mehanska zapora za model s sekvenco SEQ, popolnoma nastavljivo podvozje spredaj McPherson, zadaj večvodilna prema (multi-link).

Zavore: 6-batne zavorne čeljusti in 37,8-centimetrski koluti spredaj in 27,2-centimetrski zadaj

Masa: 1190 kg (DSG) ali 1150 kg (SEQ)

Seat leon cupra 300 – eden najboljših športnih avtomobilov za 30 tisočakov

Seat leon cupra, ateca, ibiza Navak center | Foto: Novo cupro smo vam podrobneje predstavili že spomladi, ko smo se v Jordijevi družbi "preganjali" prek zavojev tehnično zahtevnega dirkališča Castelloli. Cupra nedvomno vzbuja močna čustva, daje občutek hitrosti, pozornosti in krepi ostrino čutil in zavedanja prostora. Njegova fizika govori, voznik z njim hitro tekoče bere in doživeto čuti cesto.

Težko je z besedami opisati občutek, ko veš, da si ravnokar v idealni liniji z avtom, ki je lahko prav pohlevno družinski, a je pri hitrosti krepko nad 160 kilometrov na uro za seboj pravkar pustil enega od srednje hitrih zavojev na dirkališču. Pred seboj pa v istem trenutku gledaš velik usmerjevalnik zraka na njegovem čisto pravem dirkaškem pokalnem bratu, ki že vstopa v nov zavoj. 

Seat se s tem avtomobilom znova vrača k svojemu izvirnemu sloganu, saj veste, avtomobil čustev, pravi toro. | Foto: Seat se s tem avtomobilom znova vrača k svojemu izvirnemu sloganu, saj veste, avtomobil čustev, pravi toro.

So pa v zadnjih treh letih pri Seatu prodali kar 21.901 teh svojih najzmogljivejših leonov z oznako cupra. Jordi Gene pa je v lovu za rekordom s serijskem seat leonom cupro kar 50 dni testiral in prevozili 450 krogov oziroma več tisoč kilometrov na znameniti stezi. Z najnovejšo cupro se Seat še ni odpravil po rekord, ki ga med hitrimi serijskimi kompaktnimi avtomobili trenutno drži nova honda civic type R.

Med najnovejše Seatove avtomobile v katerih se močno izraža naklonjenost znamke do vozniških uživačev na strani dinamične vožnje sta novi različici atece FR in nabrite ibize FR. Podoba nadgrajuje vozniško dinamiko in tehniko obeh modelov.  | Foto: Med najnovejše Seatove avtomobile v katerih se močno izraža naklonjenost znamke do vozniških uživačev na strani dinamične vožnje sta novi različici atece FR in nabrite ibize FR. Podoba nadgrajuje vozniško dinamiko in tehniko obeh modelov.

Ne spreglejte