Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
24. 2. 2015,
12.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Seat Športni Avtomoto

Torek, 24. 2. 2015, 12.23

7 let, 12 mesecev

Rekorder Nürburgringa: Za testiranje in rekordni čas smo prevozili 450 krogov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Seat je lani na 22-kilometrskem Nordschleifu novega seat leona cupra testiral 50 dni, do rekorda so z njim prevozili 450 krogov oziroma več tisoč kilometrov. Za volanom je bil Jordi Gene.

Jordi Gene Guerrero je bil pri šestnajstih letih že španski prvak v kartingu, nato pa se je v želji po preboju v svetu avtomobilskega športa iz Španije preselil v Veliko Britanijo. Vozil je v različnih razredih enosedežnih formul. Čeprav je v formuli 3000 tudi zmagoval, mu preboj v elitno formulo eno za razliko od brata Marca, danes testnega voznika Ferrarija, ni uspel. Vrnil se je v Španijo in se osredotočil na dirkanje z avtomobili. Že od samega začetka je bil prisoten pri Seatovem razvoju dirkalnikov za cestnohitrostne dirke, zato je bil tudi njihov voznik v evropskem in pozneje svetovnem prvenstvu WTCC. Tam je za Seat vozil med letoma 2002 in 2010 in skupno dosegel štiri zmage. V svoji karieri je trikrat nastopil tudi na dirki 24 ur Le Mansa in se preizkusil celo za volanom dirkalnega tovornjaka. 44-letni Gene je danes testni in razvojni voznik Seata, s katerim je lani tudi dosegel začasni rekord serijskih avtomobilov s pogonom na sprednji koles na nemškem dirkališču Nürburgring.

Kako je potekal celoten projekt postavitve rekorda med serijskimi avtomobili s pogonom na sprednji par koles na dirkališču Nürburgring oziroma Nordschleife, kakor bolje poznamo njegovo 22-kilometrsko različico? Pred tem sem na Nürburgringu odpeljal le nekaj krogov, zato sem bil povabila Seata zelo vesel. Do takrat sem kot testni voznik razvijal le dirkalne avtomobile, potem pa sem prvič sodeloval tudi pri razvoju serijskega avtomobila. Cilj projekta namreč ni bil le rekord na dirkališču, temveč tudi razvoj serijskega leona cupra. Rekorda ni bilo tako težko doseči, zato nas je bolj zanimal prvi čas pod osmimi minutami. Za tak dosežek pa smo morali narediti precej razvoja pri podvozju in nastavitvah diferenciala. Testiranje je trajalo 50 dni, v tem času sem naredil 450 krogov in skupno tako prevozil okrog šest ali sedem tisoč kilometrov. Nad rezultatom sem zelo zadovoljen, prav tako nad storjenim delom. Po zaslugi našega projekta je tudi delovanje avtomobila v načinu cupra toliko drugačno kot pri običajni vožnji.

Renault je pozneje vaš rekord popravil z omejeno serijo megana RS. Ste tudi vi ob postavitvi rekorda razmišljali, da bi leonu še povečali moč in celo izdelali manjšo serijo vozil? Rekord smo postavili s povsem serijskim avtomobilom, dodali smo mu le serijske elemente paketa performance pack. Čeprav bi bilo zelo preprosto za naš krog povečati moč motorja in s tem goljufati, to ni bil naš namen. Tudi vodilni predstavniki Seata so želeli postaviti rekord z natančno takim leonom, kakršnega lahko naslednji dan kupec dobi v prodajnem salonu. Če bi torej nekdo kupil leona in mene najel za vožnjo po Nordschleifu, bi lahko spet dosegel čas pod osmimi minutami. To je bilo za nas zelo pomembno vodilo celotnega projekta.

Potem ko ste na Nordschleifu samo z leonom cupro prevozili več sto krogov, najbrž to znamenito nekdanje dirkališče formule ena poznate do popolnosti? Hm, do popolnosti ne. Nordschleife je zelo posebno dirkališče, kjer je na 22 kilometrov dolgem krogu zelo težko doseči dober čas. Zelo spremenljivi so tudi vremenski pogoji. Tisti dan, ko smo našo vožnjo pod osmimi minutami želeli še posneti, je bila proga večji del dneva ponekod vlažna, drugje pa povsem suha. Pogoji na cesti se tudi precej hitro spreminjajo, nikdar pa niso idealni.

Kako pa je sploh videti postavljanje rekordne vožnje – ali vozite zaporedne kroge do postavitve najboljšega časa ali izberete le en krog za uradno merjenje? Doseganje rekordov ni na ravni FIA, kjer imamo uradne časomerilce. Tu je prisoten pravi športni duh. Proizvajalec objavi čas, ki ga s svojim avtomobilom lahko doseže. Seveda mora čas dokazati, kar je najbolje z neobdelanim videoposnetkom z uro. Kdor bi goljufal, bi izgubil veliko kredibilnosti. Vsekakor bi lahko peljali še hitreje, toda na Nordschleifu popoln krog ne obstaja. Hitro narediš kakšno manjšo napako, ki vpliva na končni čas. Če govorim kot Jordi Gene in ne v imenu Seat Sporta, sem prepričan, da bi avtomobil še vedno lahko naredili hitrejšega. Avtomobil ima odlično vodljivost in trakcijo, ki bi prenesla še večjo zalogo moči. Toda taka nadgradnja bo v prihodnosti seveda odločitev vodstva družbe.

Kako mislite, da bi se na tem dirkališču obnesla karavanska izvedba leona ST cupra? Avtomobil ima kljub družinski zasnovi vendarle kar 280 "konjev", elektronski sprednji diferencial, zavore Brembo … Takšne primerjave še nismo izvedli, pogosto pa nas o njej sprašujejo. Resno razmišljamo, da bi se s karavanskim leonom ST cupro odpeljali na Nordschleife. Bilo bi resnično zanimivo, če bi tako vrhunski čas postavili z avtomobilom, s katerim lahko brez težav odpeljete družino na izlet ali otroke v vrtec. Avtomobil je večji in nekoliko težji, kar zagotovo vpliva na konkurenčnost. Po drugi strani pa je hitrejši na ravnih odsekih, saj ima boljšo aerodinamiko kot kombilimuzinski leon. Ko bodo dirkališče spet odprli, vsekakor želim oditi tja tudi s tem leonom.

Zakaj je Nürburgring tako pomemben za razvoj novih avtomobilov, da tam svoje modele testirajo skoraj vsi avtomobilski proizvajalci? Dokler nisem tam odpeljal svojega prvega kroga, sem si to vprašanje postavljal tudi sam. Toda na teh 22 kilometrih ima Nordschleife pogoje, ki jih najdemo povsod po svetu. Nekaj ovinkov je zelo počasnih za vožnjo v drugi prestavi, oprijem je ponekod zelo slab, drugje pa pri bistveno višjih hitrostih zelo dober. Dirkališče ima tudi skoke, kjer sem z leonom prvič skočil več kot dvajset metrov, udrtine, naklone … Če lahko avtomobil tam doseže dober čas, je lahko hiter na cestah kjerkoli po svetu.

Formula ena je na Nordschleifu zadnjič gostovala leta 1976, ko bi tam skoraj umrl Niki Lauda. Letos bodo tam prvič izpeljali dirko svetovnega prvenstva WTCC, kjer ste nekoč s Seatom dirkali tudi sami. Kako komentirate to novost v prvenstvu? Vsekakor bo to posebna dirka, čeprav to dirkališče za WTCC morda ni najboljša rešitev. Krog je zelo dolg, zato se bo karavana dirkalnikov lahko zelo razpotegnila. Nordschleife je odličen za vztrajnostne dirke, za sprinterske dirke kot WTCC pa morda ne. Nisem povsem prepričan, ali format prvenstva ustreza temu dirkališču.

Ne spreglejte