Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Nedelja,
13. 11. 2016,
8.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Opel Varna vožnja

Nedelja, 13. 11. 2016, 8.16

6 let, 6 mesecev

Učinkovita osvetlitev za več varnosti

Opel s pametnimi lučmi obljublja svetlejše ovinke

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Opel pametne luči in koncept monza | Foto Opel

Foto: Opel

Inženirji v Rüsselsheimu bodo v novo generacijo insignie vgradili tudi nove pametne LED-luči. Gre za nadgradnjo matričnih žarometov, predstavljenih v astri. V novem žarometu bo 32 LED-diod, ki bodo izboljšale dolgi svetlobni snop luči in učinkoviteje osvetljevale ovinke.  Opel namerava do leta 2020 na ceste poslati skupaj kar 29 novih modelov.

Astrin nočni vid se je izkazal za zelo zaželenega

Matrične LED luči v svojem razredu prva ponuja opel astra. Za njih pri Oplu zahtevajo še sprejemljivih 1350 evrov doplačila. | Foto: Klemen Korenjak Matrične LED luči v svojem razredu prva ponuja opel astra. Za njih pri Oplu zahtevajo še sprejemljivih 1350 evrov doplačila. Foto: Klemen Korenjak "Z astro smo odkrili, kako uporabniki cenijo prednosti matričnih LED-žarometov IntelliLux. Z novo insignio na trg prihajamo s še naprednejšo, drugo generacijo te inovativne tehnologije z dodatnimi novimi funkcijami, ki ponoči poskrbijo za še boljšo vidljivost," je pametne luči predstavil Ingolf Schneider, vodja inženirske skupine, ki razvija oči novih oplov.

Rezultat enakomernejšega prehoda med večjim številom LED-luči je natančnejša prilagoditev svetlobnega snopa. Prilagodljivi matrični žarometi prihajajoče insignie bodo po obljubah Oplovih "lučkarjev" zagotovili več učinkoviteje usmerjene svetlobe.

Nova insignia bo ponudila nadgradnjo astrinih pametnih luči. | Foto: Opel Nova insignia bo ponudila nadgradnjo astrinih pametnih luči. Foto: Opel Tako naj bi insignia izdatneje, tudi s povsem nezasenčenim, dolgim ter načeloma ožjim in daljšim svetlobnim snopom, osvetljevala ovinkasto cesto. Gre za izboljšano funkcijo, pri kateri segment notranjih LED-diod, ki tvorijo prilagodljiv, matrični vir svetlobe, ob zasuku volana poveča intenzivnost svetilnosti. Tako razširi svetlobni snop, svetloba pa oblije celoten ovinek.

Da je vidljivost izboljšana tudi pri vožnji skozi ovinke s povsem nezasenčenimi lučmi, so inženirji matričnim žarometom IntelliLux LED nove insignie dodali posebno funkcijo. Intenzivnost svetlobe notranjih segmentov matrike se poveča skladno z zasukom volana, da poveča osvetljenost ovinka.


Opel insignia grand sport – kar do 175 kilogramov lažja #foto


Video: Opel astra – kako učinkovite so luči IntelliLux LED na cesti

Pametna luč v temo zareže do 400 metrov pred avtomobil

Vsak žaromet IntelliLux LED ima tudi reflektor, ki pri dolgih lučeh zagotovi dodaten snop z dolžino do 400 metrov in tako dodatno izboljša svetlobni domet pred avtomobilom.

Ko vozilo zapusti urbano območje z javno razsvetljavo, se samodejno vključijo matrični žarometi ter brez posredovanja voznika aktivno prilagajajo dolžino in porazdelitev svetlobnega snopa glede na vozne razmere v prometu. Na ta način zagotovijo ustrezno osvetlitev tako za mestno vožnjo kot za vožnjo po podeželskih cestah in avtocestah, vožnjo skozi ovinke in odcepe. Ključno je, da pametni žaromet pri tem s svojimi svetlobnim žarki ne slepi drugih uporabnikov v prometu.

Opel je trenutno sredi največje ofenzive modelov v dolgi zgodovini podjetja, saj bo od leta 2016 do leta 2020 na trg poslal 29 novih modelov. | Foto: Opel Opel je trenutno sredi največje ofenzive modelov v dolgi zgodovini podjetja, saj bo od leta 2016 do leta 2020 na trg poslal 29 novih modelov. Foto: Opel

Opel na kolesih novih modelov vztrajno dviguje prodajo. V Sloveniji je najuspešnejša astra.

K rasti Oplovega deleža na slovenskih cesta je najbolj prispevala nova astra, ki je najbolje prodajan Oplov model v Sloveniji. | Foto: Ciril Komotar K rasti Oplovega deleža na slovenskih cesta je najbolj prispevala nova astra, ki je najbolje prodajan Oplov model v Sloveniji. Foto: Ciril Komotar Oplova strategija razvoja, novih motorjev, modelov in tehnologij je začela kazati pozitivne učinke. Prodaja v prvih desetih mesecih leta se je v primerjavi z lani povečala za 45.500 vozil oziroma za približno pet odstotkov, na skupno več kot 977 tisoč avtomobilov. Letos je ta avtomobilski proizvajalec iz Rüsselsheima prodal že več kot milijon vozil in tako milijonski mejnik dosegel dobra dva tedna prej kot lani.

"Oplov trend rasti se nadaljuje. Številke kažejo, da uporabniki odlično sprejemajo naše nove modele. Leta 2017 bo naš zalogaj še večji, saj bomo na trg poslali sedem novih modelov. To je več kot kadarkoli v Oplovi zgodovini in naše stranke se lahko res veselijo. Z novimi modeli bomo izraziteje prisotni v različnih tržnih segmentih z izjemnim potencialom," je povedal podpredsednik za trženje in poprodajo Peter Christian Küspert.


Prvi mož Opla, Dr. Karl-Thomas Neumann za siol.net: Električna prihodnost je draga, ne smemo pa tarnati


Čeprav se je Opel povsem umaknil z ruskega trga, mu je uspelo doseči najboljši rezultat v desetih mesecih po letu 2011.

Tudi v Sloveniji je Opel v prvih desetih mesecih v primerjavi z lanskim enakim obdobjem svojo prodajo povečal. Prodali so za šest odstotkov več vozil, prodaja fizičnim osebam pa je v enakem obdobju zrasla za kar 15 odstotkov. K rasti Oplovega deleža na slovenskih cestah je najbolj prispevala nova astra, ki je najbolje prodajan Oplov model v Sloveniji.

Oplov videocast: Ofenzivo modelov s sedmimi premierami v letu 2017 so poimenovali 7 v 17

"S sedmimi novimi modeli v letu 2017 bo Opel v prihodnjih 12 mesecih postal povsem nova znamka. Z ampero-e postaja električna mobilnost primerna za vsakodnevne vožnje. Naslednjo generacijo insignie odlikujejo nova eleganca, lahkotnost in športne poteze. Z novima mestnima terencema v segmentih B in C širimo svojo ponudbo v odločilnem območju, ki bo poskrbelo za dodaten zagon naše rasti," začetke velike modelske ofenzive, v kateri bodo v prihodnjih štirih letih predstavili kar 29 novih in prenovljenih avtomobilov, opisuje Oplov izvršni direktor dr. Karl-Thomas Neumann.

Katere nove modele bo na cesto poslal Opel?

Električna ampera-e | Foto: Opel Električna ampera-e Foto: Opel Opel je trenutno sredi največje ofenzive modelov v dolgi zgodovini podjetja, saj bo od leta 2016 do leta 2020 na trg poslal 29 novih modelov. Poleg električnega avtomobila ampera-e bo Opel prihodnje leto začel prodajati novo generacijo admiralske ladje insignie, ki bo na voljo kot petvratna limuzina (insignia grand sport), kot karavan (insignia sports tourer) in kot športni terenec (insignia country tourer).

Prihaja pa še nova različica vivara. Opel bo prisoten tudi v hitro rastočem segmentu mestnih terencev oziroma križancev (CUV) z modelom crossland X in še enim novincem, ki čaka na napoved.

Video: Nova opel ampera-e

Ne spreglejte