Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 8. 2016,
15.16

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Opel Slovenija

Foto: Opel in Klemen Korenjak; video: Dean Gostimirovič

Natisni članek

Opel Tehno Avtomoto Varna vožnja advertorial

Torek, 16. 8. 2016, 15.16

2 meseca, 1 teden

Spopad mladega voznika in opel astre s trdo temo: lahko parira najboljšim?

Mladi voznik vozil z dolgimi lučmi, a nikogar zaslepil

Vsebino omogoča Opel Slovenija

Foto: Opel in Klemen Korenjak; video: Dean Gostimirovič

Opel astra IntelliLux LED matrične luči | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Opel je držal obljubo in tudi slovenskim voznikom ponuja visoko avtomobilsko tehnologijo za zmerno ceno. Nova Opel Astra med številnimi naprednimi aktivnimi vozniškimi asistenti, ki sicer spadajo v svet premijskega avtomobilskega sveta, ponuja tudi najnovejše IntelliLux LED matrične žaromete. So res tako dobre kot tiste, s katerimi temo para avtomobilska elita? Mladega voznika smo povabili na nočni izziv. Noč spremeniti v dan z občutkom, varno in udobno.

Nočna vožnja brez temnih lis in motečih odbojev …

Vsi, ki svoje poti z avtomobilom načrtujete v strahu pred temo, morate preprosto sesti za volan nove Astre, opremljene z IntelliLux LED matričnimi žarometi. Pozabite na nervozno pretikanje med dolgim in kratkim svetlobnim snopom, pozabite na strah, da boste nekoga zaslepili, pozabite na nadležne odboje, pozabite na temne lise sredi zavoja in da, tudi v slabem vremenu bo ponoči vaš pogled segel dlje.

Verjemite, za mnoge nočna vozniška mora bo izginila v prilagodljivem snopu, nočnemu pogledu nove Astre …

Sistem hipno zazna prisotnost drugega vozila v gibanju in prilagodi delovanje posameznih segmentov LED. Ti se samodejno izključijo, tako da nikakor ne more priti do zaslepitve voznikov v vozilih iz nasprotne smeri. Drugi deli ceste ostanejo osvetljeni nespremenjeno z nezasenčenimi lučmi. Izključeni segmenti luči se samodejno vključijo, ko sistem ne zazna več svetlobe drugih vozil. Z izjemno natančnostjo in hipnim prilagajanjem so IntelliLux LED matrični žarometi s funkcijo GFHB (glare-free high beam) trenutno ene izmed najbolj naprednih luči v ponudbi celotne avtomobilske industrije. | Foto: Opel Sistem hipno zazna prisotnost drugega vozila v gibanju in prilagodi delovanje posameznih segmentov LED. Ti se samodejno izključijo, tako da nikakor ne more priti do zaslepitve voznikov v vozilih iz nasprotne smeri. Drugi deli ceste ostanejo osvetljeni nespremenjeno z nezasenčenimi lučmi. Izključeni segmenti luči se samodejno vključijo, ko sistem ne zazna več svetlobe drugih vozil. Z izjemno natančnostjo in hipnim prilagajanjem so IntelliLux LED matrični žarometi s funkcijo GFHB (glare-free high beam) trenutno ene izmed najbolj naprednih luči v ponudbi celotne avtomobilske industrije. Foto: Opel

Slovenski zavoji in ljudska Astra z oči avtomobilske elite

Opel astra IntelliLux LED matrične luči | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Najprej si oglejte zanimiv videoposnetek nočne vožnje, ki nazorno prikazuje popolnoma prilagodljivo delujoče Astrine IntelliLux LED matrične žaromete.

Opel za svoje napredne luči zahteva dodatnih 1350 evrov oziroma 1828 evrov v izdatnem tehnološkem paketu Innovation, ki poleg matričnih žarometov vsebuje še komunikacijski sistem IntelliLink z navigacijsko napravo Navi 900 ter usnjen 3-kraki volanski obroč.

Opel s tem videom, ki je bil posnet na slovenskih cestah, dokazuje, da je držal obljubo in sledil svoji zavezi: narediti varen, tehnološko dovršen, a hkrati dostopen avtomobil, ki bo vožnjo naredil varnejšo in manj stresno. "Ljudski avto" s katerim bo povprečna slovenska družina potovala varno in udobno.

#video: Opel Astra - IntelliLux LED luči

 

Nočni izziv za nagrajenca: Z Astro varneje kot nekoč ob enih ponoči s koncerta AC/DC

Za volan je sedel mladi voznik, bralec Siol.net, ki je sodeloval v nagradni igri in Oplovo žirijo prepričal z izkušnjo nočne vožnje s koncerta AC/DC. Andraž Dobaj, študent strojništva, je ves vikend preizkušal novo Astro opremljeno z IntelliLux LED matričnimi žarometi.

Andraž Dobaj: "S kombijem sem se vračal okoli 1. ure ponoči s koncerta AC/DC v avstrijskem Zeltwegu, temno je bilo kot v rogu. Na regionalni cesti pri hitrosti 100 km/h z dolgimi lučmi komaj zagledam 2 kolesarja, neosvetljena, ki bolj nevarne ceste takrat ne bi mogla izbrati. Množica (vseh skupaj 115.000 ljudi) se je po večini vozila iz koncerta ravno po tej cesti, v kakšnem stanju, pa verjetno različno od voznika do voznika. Kolesarja sem na široko obvozil in upal, da varno končata svojo pot. Pri 0,0 alkohola in dolgimi lučmi sem ju namreč še jaz s težavo opazil."  | Foto: Matej Leskovšek Andraž Dobaj: "S kombijem sem se vračal okoli 1. ure ponoči s koncerta AC/DC v avstrijskem Zeltwegu, temno je bilo kot v rogu. Na regionalni cesti pri hitrosti 100 km/h z dolgimi lučmi komaj zagledam 2 kolesarja, neosvetljena, ki bolj nevarne ceste takrat ne bi mogla izbrati. Množica (vseh skupaj 115.000 ljudi) se je po večini vozila iz koncerta ravno po tej cesti, v kakšnem stanju, pa verjetno različno od voznika do voznika. Kolesarja sem na široko obvozil in upal, da varno končata svojo pot. Pri 0,0 alkohola in dolgimi lučmi sem ju namreč še jaz s težavo opazil." Foto: Matej Leskovšek

Andraž se je temeljito lotil preizkusa novih luči in najprej izpostavil varnost:

Andraž Dobaj: "Dobra vidljivost je pri zagotavljanju varne vožnje na vrhu lestvice, z izpolnitvijo tega pa sama vožnja postane veliko bolj prijetna ter sproščena."  | Foto: Matej Leskovšek Andraž Dobaj: "Dobra vidljivost je pri zagotavljanju varne vožnje na vrhu lestvice, z izpolnitvijo tega pa sama vožnja postane veliko bolj prijetna ter sproščena." Foto: Matej Leskovšek "Luči, ki se aktivno prilagajajo voznim razmeram na cesti, vsekakor v veliki meri poskrbijo tako za dvig varnosti, kot tudi udobja med vožnjo. Dobra vidljivost je pri zagotavljanju varne vožnje na vrhu lestvice, z izpolnitvijo tega pa sama vožnja postane veliko bolj prijetna ter sproščena. Ob predaji testnega avtomobila z vgrajenimi IntelliLux LED matričnimi žarometi sem si zastavil pot ponoči izpeljati na točno tistih cestah oziroma predelih, kjer so se klasični halogenski žarometi izkazali za pomanjkljive. Takšen primer je regionalna, neosvetljena cesta izven naselja z relativno gostim prometom v obe smeri. Težava, ki se ob uporabi klasičnih žarometov tukaj pojavi, je nezadostna osvetljenost ob uporabi zasenčenih luči ter omejena uporaba dolgih luči zaradi motenja ostalih udeležencev prometa. V praksi to pomeni, da je večji del poti treba prevoziti z zasenčenimi lučmi, ki ob hitrosti vožnje zunaj naselja dajejo pomanjkljiv pogled naprej in ob tem ne zagotavljajo ustrezne varnosti."

"Verjamem, da je smiselnost investicije v takšne žaromete odvisna od posameznika glede na njegov profil vožnje. Če je nočne vožnje veliko in poteka predvsem po cestah zunaj naselja ter avtocestah, potem lahko takšni žarometi veliko pripomorejo k varnosti in udobju. Cena, za katero se prodajajo žarometi kot dodatna oprema, je razumno postavljena, če jo primerjamo s konkurenco."  | Foto: Klemen Korenjak "Verjamem, da je smiselnost investicije v takšne žaromete odvisna od posameznika glede na njegov profil vožnje. Če je nočne vožnje veliko in poteka predvsem po cestah zunaj naselja ter avtocestah, potem lahko takšni žarometi veliko pripomorejo k varnosti in udobju. Cena, za katero se prodajajo žarometi kot dodatna oprema, je razumno postavljena, če jo primerjamo s konkurenco." Foto: Klemen Korenjak

Andraževa izkušnja: Veliko bolje so se izkazali Oplovi matrični žarometi …

V prej opisanih razmerah nočne vožnje je Andraž temo paral tudi z novo astro. Pravi, da takšni žarometi veliko pripomorejo k varnosti in udobju:

Opel astra IntelliLux LED matrične luči | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak "Po pričakovanjih so se tukaj veliko bolje izkazali Oplovi IntelliLux LED matrični žarometi. Ti delujejo tako, da skušajo z vklapljanjem ter izklapljanjem posameznih svetil v vsakem trenutku osvetljenost ceste z okolico obdržati na najvišji mogoči ravni. To v praksi pomeni veliko korist tudi za druge udeležence v prometu. Nasproti vozeča vozila niso nikoli zaslepljena kljub konstantni uporabi dolgih luči. Sistem deluje celo toliko v njihovo korist, da osvetljuje sosednji pas z dinamičnim izklapljanjem svetil, ko ta vozijo proti nam. Izboljšana je tudi preglednost na kolesarje in pešce, ki se nahajajo na skrajnih robovih vozišča. V primeru vozila pred nami sistem namreč usmeri svetlobna snopa v obliki črke V naprej mimo spredaj vozečega vozila. Ob vožnji skozi zavoje se svetila spet prilagodijo glede na smer zavijanja in razsvetlijo izstop iz zavoja, preden bi to bilo možno s klasičnimi žarometi brez prilagajanja snopa. Verjamem, da se žarometi odlično izkažejo tudi na avtocesti, kjer jih sicer nisem uspel preizkusit. Od tam nam je podobno znan problem, ko zaradi nasproti vozečih vozil ne moremo voziti z dolgimi lučmi, zasenčene pa nam ne zadostujejo."

Oplov najsodobnejši sistem IntelliLux LED matričnih žarometov prinaša na slovenske ceste svetlobo prihodnosti, ki noč dobesedno spremeni v dan. Napredne Astrine žaromete sestavlja 16 svetlečih LED diod, osem na vsaki strani. Novi matrični sistem LED nenehno samodejno prilagaja dolžino in razpršenost svetlobnega snopa v vseh voznih razmerah. Deluje s podporo kamere spredaj Opel Eye. | Foto: Opel Oplov najsodobnejši sistem IntelliLux LED matričnih žarometov prinaša na slovenske ceste svetlobo prihodnosti, ki noč dobesedno spremeni v dan. Napredne Astrine žaromete sestavlja 16 svetlečih LED diod, osem na vsaki strani. Novi matrični sistem LED nenehno samodejno prilagaja dolžino in razpršenost svetlobnega snopa v vseh voznih razmerah. Deluje s podporo kamere spredaj Opel Eye. Foto: Opel

Izza volana: Pet ključnih prednosti nove Opel Astre

Andraž Dobaj - nagrajenec Opel astra | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Po vikend druženju z novo astro je Andraž Dobaj izpostavil naslednjih pet ključnih prednosti nove, lažje, varčnejše, pametnejše ter varne in dinamične astre:

Novi motorji in menjalniki: Nova Astra je opremljena s paleto novih pogonskih sklopov, od modernih dizelskih do bencinskih motorjev z direktnim vbrizgavanjem goriva. Preizkušen motor 1.6 CDTI navdušuje z voznimi lastnostmi in ekonomičnostjo.

Vozniška izkušnja: Zaradi precejšnjega zmanjšanja mase in preostalih omenjenih razlogov je vozniška izkušnja odlična.

IntelliLux LED matrični žarometi: S svojim delovanjem povečujejo varnost in udobje v vožnji.

Napredni sistemi: Pomočniki pri vožnji, kot so samodejna poravnava volana ob vožnji iz smeri, opozorilo na nevarnost trka, samodejno zaviranje v sili, kamera Opel Eye in drugi pomagajo pri zagotovitvi visoke stopnje varnosti oseb v avtomobilu.

Prostornost: V primerjavi z Astrami prejšnjih generacij je v avtomobilu opazno več prostora, predvsem se to občuti pri sedenju v zadnji vrsti.

Kdor vidi dlje, torej nedvomno vozi varneje

Luči z vklopom stikala na obvolnaski ročici delujejo povsem samodejno.  | Foto: Klemen Korenjak Luči z vklopom stikala na obvolnaski ročici delujejo povsem samodejno. Foto: Klemen Korenjak

Astrine luči kar največ časa delujejo nezasenčeno in s tem sistem IntelliLux zagotavlja odlično vidljivost in najvišjo stopnjo varnosti.

To potrjuje tudi raziskava tehnične univerze v Darmstadtu, v okviru European Light Sight Safety Initiative. Raziskava je pokazala, da ob vožnji s hitrostjo 80 km/h vozniki s pomočjo novega sistema žarometov odkrijejo objekte ob cesti 30 do 40 metrov prej kot s konvencionalnimi halogenskimi lučmi, ali zasenčenimi ksenonskimi lučmi.

To jim zagotovi 1,5 sekunde več časa za reakcijo, na primer, ko živali nenadejano prečkajo cesto.

1350 evrov vredna investicija v varno vožnjo

Opel astra IntelliLux LED matrične luči | Foto: Opel Foto: Opel

Novi Astrini IntelliLux LED matrični žarometi niso le inteligentni, ampak so razvojni inženirji tej inovativni tehnologij, zdaj prvič cenovno dostopni širšemu krogu uporabnikov, zagotovili povsem novo raven aktivno in povsem samodejno prilagodljivih luči. Sistem samodejno prepozna urbano področje in avtocesto brez uporabe navigacijskega sistema.

S tem je sistem IntelliLux v novi Astri prvi tovrstni sistem v serijsko izdelanem avtomobilu, ki se nenehno optimizira brez povezave z navigacijskim sistemom. Ob tem samodejno prehaja iz različnih načinov osvetlitve ceste z zasenčenimi in nezasenčenimi lučmi. Med njegove številne funkcije spada tudi posebna osvetlitev avtoceste, za dodatno povečanje varnosti ob vožnji ponoči. Posebna osvetlitev omogoča preprostejšo in udobnejšo zapustitev avtomobila v temi.

Ob tem, da sistem v primerjavi s halogenskimi in ksenonskimi lučmi močneje osvetli širšo okolico, tudi občutno dlje brezhibno deluje. Razmeram na cesti se prilagaja brez mehanskih delov, kar daljša življenjsko dobo avtomobila. Nove luči so obenem manjše in z občutno manjšimi ohišji, so oblikovalcem omogočile večjo svobodo. Tudi to je ena izmed pozitivnih lastnosti matričnih luči, saj za delovanje, oziroma prilagajanje različnim razmeram, ne zahtevajo zajetnih in zapletenih mehanskih elementov. V Sloveniji je potrebno za tovrstne luči plačati zmernih 1350 evrov. Razmislite, kako drugačna je potem izkušnja nočne vožnje. | Foto: Klemen Korenjak Ob tem, da sistem v primerjavi s halogenskimi in ksenonskimi lučmi močneje osvetli širšo okolico, tudi občutno dlje brezhibno deluje. Razmeram na cesti se prilagaja brez mehanskih delov, kar daljša življenjsko dobo avtomobila. Nove luči so obenem manjše in z občutno manjšimi ohišji, so oblikovalcem omogočile večjo svobodo. Tudi to je ena izmed pozitivnih lastnosti matričnih luči, saj za delovanje, oziroma prilagajanje različnim razmeram, ne zahtevajo zajetnih in zapletenih mehanskih elementov. V Sloveniji je potrebno za tovrstne luči plačati zmernih 1350 evrov. Razmislite, kako drugačna je potem izkušnja nočne vožnje. Foto: Klemen Korenjak

Ali so nove matrične IntelliLux LED luči nove astre po vašem mnenju konkurenčne žarometom najdražjih poslovnih limuzin?

  • Da
    82,88 %
    121 glasov
  • Razmeroma
    5,48 %
    8 glasov
  • Ne
    11,64 %
    17 glasov
Oddanih 146 glasov

 

Ne spreglejte