SiolNET. Avtomoto Novice
0,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Novo v Sloveniji: seat leon

Ima kar nekaj adutov v rokavu: lahko ogrozi golfa? #foto

0,34

termometer

Seat leon | Leon je prevzel oblikovne gene tarraca, kljub temu je na cesti bistveno bolj vpadljiv kot golf. | Foto: Gašper Pirman
Leon je prevzel oblikovne gene tarraca, kljub temu je na cesti bistveno bolj vpadljiv kot golf. Foto: Gašper Pirman

Leon ima precej skupnega s koncernskim bratom golfom, a je kljub temu vizualno povsem samosvoj in dinamičen. Podobno bi lahko rekli za notranjost, ki je prav tako močno digitalizirana, a k sreči dovolj drugačna, da bi lahko leon prevzel marsikaterega kupca golfu. Cene se začnejo pri 16.500 evrih oziroma pri 17.600 evrih, če govorimo o karavanski različici sportstourer.

Leon je bil vedno dinamično oblikovan bratranec golfa, ki je k sebi privabljal predvsem mlajše, drznejše in nekoliko bolj športno naravnane kupce. Čeprav oba slonita na enaki arhitekturi MQB Evo, si delita motorje, digitalno pamet in sta na ceste zamudila za dobro leto, je razlik med njima precej. Leon še vedno stavi na svoj drznejši značaj, zaradi precej pasivne oblike golfa pa ima tokrat še več možnosti, da mu odvzame večji delež kupcev.

Volkswagen golf 8 Avtomoto Novi golf: tako napreden, da brez navodil za uporabo ne gre

Prišel je z enoletno zamudo

Leona kot najpomembnejši model znamke v Sloveniji so pri uvozniku Porsche Slovenija težko pričakovali že lani. Tako Izstopa LED-linija, ki se razteza čez celoten zadek. | Foto: Gašper Pirman Izstopa LED-linija, ki se razteza čez celoten zadek. Foto: Gašper Pirman kot golf je tudi on zamudil za debelo leto, a tudi letos ni šlo brez težav. Njegov pompozni prihod je zasenčila epidemija koronavirusa, zato je bil njegov prodajni začetek bistveno bolj umirjen, kot so pričakovali pri uvozniku.

Zaradi približno 30-odstotnega zmanjšanja trga novih vozil v Sloveniji v primerjavi z lanskim letom (po predvidevanjih bo padel na 47 tisoč prodanih avtov, kar je na ravni leta 2012) so morali svoje prodajne cilje prilagoditi tudi pri Seatu in posledično pri leonu. Namesto novega rekordnega dosežka, tri tisoč prodanih avtomobilov v letu, bodo zdaj po predvidevanjih prodali dva tisoč avtov. Od tega bo najbolje prodajan ravno leon, skupaj s prejšnjo generacijo jih bodo letos prodali 730 (skoraj petsto jih bo četrte generacije). Poleg obeh manjših SUV, atece in arone, se presenetljivo dobro drži tudi enoprostorska alhambra, saj jih bodo letos prodali 365.

V notranjosti izstopata dva digitalna zaslona, razen pri menjalni ročici pa v potniški kabini ni fizičnih stikal. | Foto: Gašper Pirman V notranjosti izstopata dva digitalna zaslona, razen pri menjalni ročici pa v potniški kabini ni fizičnih stikal. Foto: Gašper Pirman

Gene mu je v zibelko položil tarraco

Oblikovno je novi leon evolucija dozdajšnjega in prav nič sramežljivo vleče vzporednice z lani razkritim športnim terencem tarracom. Sprednje linije so manj ostre in bolj zaobljene kot do zdaj, tudi sicer je linij manj in pri Seatu ponosno kažejo poudarjeno minimalistično oblikovalsko zasnovo vozila. Zadaj izstopa luč LED po celotni širini zadka avtomobila. Tam bomo na sredini pokrova lahko našli tudi izpisano ime leon.

Digitalni zasloni so jedro njegove preobrazbe

Digitalno revolucijo je vodil golf, prevzel pa jo je med drugim tudi leon. Prevzel je tudi njegove programske napake, ki pa so jih do zdaj pri skupini Volkswagen že odpravili. Tako je leon serijsko opremljen z osempalčnim osrednjim zaslonom na dotik in digitalnimi merilniki, upravljanje klimatske naprave je mogoče prek zaslona, prav tako vseh preostalih funkcij.

Način upravljanja glasnosti in temperature klimatske naprave je enak golfovemu, zato je potrebnega nekaj privajanja. Pri Seatu so sicer uporabili svojo grafiko in videz, nekoliko spremenili namembnost, a v praksi gre za zelo podoben sistem.

Upravljanje glasnosti in klimatske naprave je omogočeno prek drsnikov, občutljivih na dotik. | Foto: Gašper Pirman Upravljanje glasnosti in klimatske naprave je omogočeno prek drsnikov, občutljivih na dotik. Foto: Gašper Pirman

Večji in prostornejši

V primerjavi s predhodnikom je kombilimuzinska izvedba zrasla za 8,6 centimetra (karavanska za 9,3 centimetra). Tako je klasični leon dolg 4,36 metra in ima 2,68 metra medosne razdalje. Karavanski leon ST je dolg 4,64 metra, medosna razdalja pa bo enaka kot pri kombilimuzini. Pri obeh izvedbah so medosje podaljšali za pet centimetrov, kar prinaša več prostora v notranjosti avtomobila.

Kombilimuzinski leon ima tako 380 litrov osnovne prostornine prtljažnika (enako kot predhodnik), karavan pa 617 litrov prostornine. To je 30 litrov več kot do zdaj.

Poudarek na hibridih (blagem in priključnem)

Ponudba motorjev je pestra, poleg bencinskih in dizelskih je mogoče najti tudi kombinacije z blagim hibridom in priključnim hibridom. Seat leon | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman Vse se začne pri litrskem trivaljniku s 66 in 81 kilovati, nadaljuje pri 1,5-litrskem štirivaljniku (96 in 110 kW) in konča pri dvolitrskem motorju s 140 kilovati. Pri dizlu je izbire manj, saj je na voljo le dvolitrski TDI s 85 in 110 kilovati. Pri močnejšem dizlu in samo v karavanski različici je na voljo tudi štirikolesni pogon.

Za ekološko usmerjene kupce je tukaj še litrski eTSI z 81 kilovati in 1,5-litrski eTSI s 110 kilovati - oznaka "e" pomeni tehnologijo blagega hibrida. Poleg blagega hibrida opozarjamo še na možnost priključnohibridnega pogona, ki prinaša 1,4-litrski bencinski motor TSI in dodatni električni motor. Baterija bo imela zmogljivost 13 kilovatnih ur, kar bo po standardu WLTP omogočalo do 60 kilometrov električnega dosega. Naročilo bo mogoče jeseni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin