Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 6. 2020,
5.30

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,39

12

Natisni članek

Volkswagen Volkswagen golf golf volkswagen ID.3

Ponedeljek, 8. 6. 2020, 5.30

3 leta, 10 mesecev

Test nove generacije: volkswagen golf 1.5 e-tsi style

Novi golf: tako napreden, da brez navodil za uporabo ne gre

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,39

12

Golf vse od prve generacije piše pravila razreda. Ob prihodu vedno ustvari veliko vrveža, tokrat pa je bil zaradi enoletne zamude in prihoda nekaterih tehnoloških rešitev še bolj pod drobnogledom javnosti (in nas). Naša sodba v enem stavku po 1.539 prevoženih kilometrih? Zelo dobra tehnološka osnova za prihodnost, ki bo nujno potrebovala še nekaj piljenja, z odličnim bencinskim motorjem in vsestranskimi voznimi lastnostmi, a žal v prostorsko povprečnem paketu.

Še preden sem sedel za volan testnega golfa, sem bil kar nekoliko nervozen. Gre le za najpomembnejši avtomobil leta, ki me je v preteklosti že pustil hladnega. Ravno ta prvi stik je v mojih očeh najpomembnejši – saj verjetno poznate ta občutek, ko prvič sedete v avto in sami pri sebi rečete "vau" oziroma razočarano pogledujete po potniški kabini, saj ste pričakovali bistveno več. No, ta občutek, to zadovoljstvo, še preden pritisnem stikalo za vžig motorja, je tisti prvi pravi iskreni stik z avtom. Do zdaj sta me recimo mazda in volvo v tem prvem občutku vedno navdušila, iskreno povedano pa recimo nisem našel te povezave s prejšnjo generacijo golfa. Že večkrat videne rešitve, veliko sivine in predvidljive oblikovne rešitve so mi odvzele ta prvinski občutek zadovoljstva, ko prvič sedeš v novi model.

Avtomoto Vozili smo novi VW golf: je še kralj razreda? #video

Avtomobil za novo dobo, vendar brez elektrike

Zgornji naslov sicer tehnično gledano ni popolnoma pravilen, saj 1,5-litrski štirivaljni motor TSI deluje s principom blagega hibrida z Golf osme generacije je dobil tudi nov ključ. | Foto: Gašper Pirman Golf osme generacije je dobil tudi nov ključ. Foto: Gašper Pirman 48-voltno električno napeljavo, a zgornji zapis leti predvsem na golfovo zaobljubo motorjem na notranje zgorevanje. Gledano s tehnološkega vidika je jasno, da so v Wolfsburgu naredili ogromen preskok naprej in pripravili osnovo avtomobila za neproblematične prihodnje nadgradnje, a pustili elektriko rezervirano za ID.3 in druge modele.

Da novi golf ni več tisti klasični volkswagen, daje nekako vedeti že sam ključ. Po dolgih letih deluje sveže in moderno. Res je, da ta ni bil brezstični (doplačilo 417 evrov, a vseeno dober začetek). Čeprav sem v osmi generaciji golfa že sedel, je bil tokrat prvi tisti pravi. In ne le zaradi dveh digitalnih zaslonov, ki sta skupaj povezana z enim skupnim kosom klavirske plastike, monotonost razbijata še okrasni element na sredini armaturne plošče in osrednja konzola z majhno prestavno ročico iz porscheja 911. Malenkosti, ki štejejo in so pomembne.

Doplačilo vredno vsakega centa – 752 evrov za matrične LED-žaromete. | Foto: Gašper Pirman Doplačilo vredno vsakega centa – 752 evrov za matrične LED-žaromete. Foto: Gašper Pirman

Navodila za uporabo so postala dragocen pripomoček

Prvi vtis torej pozitiven, drugi vtis še vedno pozitiven, a že s privzdvignjeno obrvjo. Tehnološka revolucija je s sabo prinesla davek. Golf ni več tisti preprosti sopotnik, v sekundi pripravljen na uporabo. Upravljanje zaslona na dotik je k sreči hitro, vmesnik pregleden in v drobovju se skriva dovolj procesorske moči, da celoten sistem deluje hitro. Brez zoprnega zaostajanja ali zmrzovanja.

Kot človek, ki me zanima vse digitalno in sem domač s takšnimi in drugačnimi tehničnimi igračkami, sem hitro in zlahka osvojil vse funkcije. Zataknilo se je pri nekoliko nevsakdanjih rečeh, kot je izbira voznega profila. Le ta je zakopan med asistečnimi sistemi, izbira pa se prikaže šele ob kliku na spredaj vozeči avtomobil. Nič kaj preprosto, nič kaj intiutivno. In takšnih zagat je bilo precej, branje navodil za uporabo pa je bilo na sporedu praktično dnevno.

Avtomoto Preverili smo: tri dobre, dve slabi plati VW golfa #video
Kaj nas je zmotilo

Tipke ob zaslonu na dotik za uravnavanje glasnosti in temperature so neosvetljene, zato jih v temi iščeš ''na slepo''. Prav tako so tipke v klavirski plastiki, prstni odtisi in prah so tam stalnica.

Sovoznikov predal prvič ni oblečen v mehko tkanino, temveč je izdelan iz razmeroma tanke plastike.

Sistem za nenamerno menjavo voznega pasu je učinkovit, a zato preveč vsiljiv in agresiven.

Prostorsko bi lahko z novo generacijo pridobil kakšen centimeter.

Narejen za mlade, kupujejo ga starejši

Za volan sem zato posedel očeta. Preden kdo pripomni, dnevno uporablja računalnik, prenosnik, ima pametni telefon in mu najnovejše igračke niso tuje. Prosil sem ga, naj sede za volan in nastavi klimatsko napravo ter spremeni postajo na radiu. Morda sem ga res nepripravljenega ''vrgel v ogenj'', a po minuti zbeganega gledanja v zaslon sem mu moral pokazati, kako potekajo stvari. Če bi imel golf običajna stikala, bi klimatsko napravo znal nastaviti vsak. Težave so bile tudi pri upravljanju radia. Po nekaj minutah igranja je vsaj nujne stvari osvojil hitro, a učenje vseh stvari bi trajalo več dni, tednov. Da ne govorimo o umikanju pogleda s ceste, zato smo še vedno mnenja – niti najboljši zaslon na dotik ni varen zaslon na dotik.

Galerija: Je golf dovolj drugačen od predhodnika?

Fotogalerija
1 / 39

Digitalni merilniki so špica

Velik prst gor gre digitalnim merilnikom. Gre za preprost koncept, brez pretiranih barvnih kombinacij in grafik. Imajo štiri prilagodljive videze, vsakega se lahko dodatno prilagodi željam voznika. Desetpalčni zaslon je serijski pri najvišjem paketu opreme style, z njim je bil opremljen tudi testni golf. Z izbiro tega paketa (cena se z 1.5 e-TSI in samodejnim menjalnikom prične pri 27.500 evrih) so na seznamu serijske opreme še polni žarometi LED, sedeži s certifikatom Ergo z masažno funkcijo (ki ni nič posebnega), parkirni senzorji, številna varnostna pomagala in seveda avtomatska klimatska naprava.

Za doplačilo nekaj več kot 700 evrov je bil testni golf opremljen še z matričnimi žarometi LED. Naj povem to preprosto – presenetljivo majhno doplačilo za takšen kos dodatne opreme, ki bi morala svoje mesto najti v vsakem golfu.

Tudi naš golf je imel programske težave

Ravno v teh dneh so pri Volkswagnu sporočili, da so pripravili programski popravek za prizadete golfe in bodo znova zagnali proizvodnjo. Tudi naš testni golf bo te dni odšel po nekaj dodatnih vrstic programske kode, saj so ga tako kot številne druge prve izdelane primerke pestile nekatere manjše težave.

Kaj je bilo torej narobe? V resnici nič večjega, a še najbolj nas je zmotilo prižiganje stropne lučke zadaj. Opazili smo tudi, da se nam je le redko prek bluetootha samodejno povezal pametni telefon in včasih so tudi parkirni senzorji potrebovali več časa za zagon.

Vozniško je predvsem vsestransko uporaben

Kljub digitalno tehnološki revoluciji je golf ostal zvest svojemu videzu in voznim lastnostim. Žal testni avto ni bil opremljen z Veliko stvari je skritih v dodatnih podmenijih, zato je potrebno kar nekaj časa, da se navadiš na njihov položaj. | Foto: Gašper Pirman Veliko stvari je skritih v dodatnih podmenijih, zato je potrebno kar nekaj časa, da se navadiš na njihov položaj. Foto: Gašper Pirman doplačilnim progresivnim vzmetenjem DCC (doplačilo 985 evrov), ki kontinuirano prilagaja delovanje blažilnikov, glede na izbrani vozni profil nastavlja karakteristike motorja in prilagaja servo podporo krmiljenju. Ko sem vozil tako opremljenega golfa na prvi vožnji na Portugalskem (povezava spodaj), je resnično do izraza prišla vsestranska uporabnost nove generacije.

Zdaj je kljub temu mogoče izbiri voznih profilov prilagajati le delovanje motorja in odzivnost stopalke za plin. Kljub temu so inženirji dobro uglasili vzmetenje, ubrali so srednjo pot med udobjem in vodljivostjo. Razredni prvak ostajata ford focus in honda civic, na dinamični strani je pred njim tudi mazda 3, a je golf po drugi strani vseeno vsakodnevno bolj udoben kot japonska konkurentka.

Dimenzijsko enak kot predhodnik, a zaradi dveh digitalnih zaslonov tehnološko bistveno naprednejši in zaradi številnih varnostnih pomagal predvsem bolj varen. | Foto: Gašper Pirman Dimenzijsko enak kot predhodnik, a zaradi dveh digitalnih zaslonov tehnološko bistveno naprednejši in zaradi številnih varnostnih pomagal predvsem bolj varen. Foto: Gašper Pirman

Za vsak okus: pametno prilagajanje ali nenehno jadranje

Vizualno je golf le malenkost spremenjen od predhodnika. | Foto: Gašper Pirman Vizualno je golf le malenkost spremenjen od predhodnika. Foto: Gašper Pirman Dodatna črka e ob oznaki TSI ne pomeni, da gre za električnega golfa, temveč vozniku prinaša dodatne opcije, ki pomagajo zmanjševati povprečno porabo goriva. Tako gnani golf  ima vedno vključeno funkcijo jadranja avta ob popuščeni stopalki plina. Ta se ob vsaki priložnosti vklopi ob iztekanju avta, vsaka popustitev plina pa prinese premika menjalnika v prosti tek. Takrat seveda ni zavornega učinka motorja, zato avto hitrost izgublja bistveno počasneje in pri tem hkrati prihrani na porabi goriva.

Gre za specifično rešeno problematiko, ki ne bo vsakomur všeč. Tudi pri meni je trajalo nekaj časa, da sem se navadil in pozabil na zaviranje s pomočjo motorja. Voznik lahko sicer motor zbudi s pomočjo obvolanskih ročic in menjalniku ukaže prestavitev v želeno prestavo. A to spet prinaša nekaj dodatnega bremena za voznika, ki se mora ukvarjati z ročnim prestavljanjem – celotna filozofija golfa pa je zastavljena v obratni smeri, čim večje udobje med vožnjo, kar prinaša tudi manj stresno vožnjo.

Ima pa golf vgrajeno še eno funkcionalnost – pametno samodejno prilagajanje hitrosti glede na razmere na cestah. Sistem sem po nekaj minutah brskanja po menijih le našel in izklopil. Čeprav je njegovo delovanje v večini primerov uglajeno, pa sistem še vedno ne zna povsem suvereno brati razmer na cesti. Tako zavira v zavojih, ki jih sicer lahko brez večjih težav prevozimo z višjo hitrostjo, zavira pred semaforjem, kljub temu da na njem sveti zelena luč in samodejno zavira glede na omejitev hitrosti – a kar nekajkrat je bila golfova hitrost v njegovi umetni pameti nižja, kot je bila omejitev hitrosti na tistem odseku.

Je pa delovanje motorja naravnost fantastično – praktično neslišno, zaradi jermenskega zagonskega alternatorja, ki ga prinaša 48-voltna električna napeljava, pa zagon avtomobila hipen. Motor zna v umirjeni vožnji izklopiti delovanje dveh valjev, povprečna poraba se je zato gibala okrog šestih litrov. To je navsezadnje povprečna poraba dizelskega motorja, zato bi že zaradi same mirnosti in uglajenosti motorja hitro izbrali bencinskega namesto dizelskega.

Seznam asistenčnih sistemov in nastavitev je res dolg, a nekateri preveč posegajo v samo vožnjo. | Foto: Gašper Pirman Seznam asistenčnih sistemov in nastavitev je res dolg, a nekateri preveč posegajo v samo vožnjo. Foto: Gašper Pirman

tehnični podatki

volkswagen golf style 1.5 etsi

vrsta motorja bencinski, štirivaljni, 4 ventili na valj
prostornina v ccm 1.498
moč v KW (KM) pri vrt./min. 110 (150 ) pri 5.000
največji navor v Nm pri vrt.min. 250 pri 1.500
menjalnik 7-stopenjski samodejni
pogon sprednji
mere (dolžina x širina x višina) v mm 4.284 x 1.789 x 1.491
medosna razdalja v mm 2.619
prtljažnik v litrih 381/1.237
masa praznega vozila (nosilnost) v kg 1.380 (420)
največja hitrost v km/h 224
pospešek do 100 km/h v sekundah 8,5
poraba (po normah EU) v l/100 km 4,7
poraba na testu v l/100 km 5,8
cena osnovnega modela v EUR 20.172
cena testnega vozila v EUR 26.580
cena testnega vozila z dodatno opremo v EUR 27.792
Ne spreglejte