Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
25. 10. 2019,
1.27

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,58

15

Natisni članek

Volkswagen golf Volkswagen

Petek, 25. 10. 2019, 1.27

4 leta, 6 mesecev

Svetovna premiera: VW golf

Preverili smo: tri dobre, dve slabi plati VW golfa #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,58

15

Sedeli smo v novem volkswagen golfu. Navzven je moderen in svež, za ta tradicionalni avtomobil tudi dokaj drzen. Prepriča z digitalno notranjostjo, bogato serijsko opremo, prostornostjo in tudi detajli kot je prestavna ročica menjalnika iz porscheja 911. Upravljanje s klimatsko napravo in glasnostjo radia prek podrsavanja prstov bo med vožnjo lahko nerodno. Golf stavi na hibridne pogone, ne pa več na električnega. To področje je moral prepustiti (prihodnjemu tekmecu?) ID.3.

Novi golf je dolg 4,28 metra, širok je 1,78 metra in ima 2,63 metra medosne razdalje. To je 1,6 centimetra več kot pri predhodniku. | Foto: Gregor Pavšič Novi golf je dolg 4,28 metra, širok je 1,78 metra in ima 2,63 metra medosne razdalje. To je 1,6 centimetra več kot pri predhodniku. Foto: Gregor Pavšič Včeraj zvečer smo se lahko v Wolfsburgu usedli v novega Volkswagnovega golfa. Avtomobil nedvomno napoveduje novo cestno uspešnico, ki bo v začetku prihodnjega leta vstopila v še vedno prodajno konkurenčni spodnje srednji razred. Oblikovalsko je v osmi generaciji spet doživel predvsem evolucijo, a postal je bolj drzen in svež. Bistvo je kajpak v notranjosti. Kupci bodo bolj kot nove hibridne pogone občutili zelo digitalizirano notranjost, ki bo po prvem vtisu bližje mlajši kot starejši skupini voznikov. Golf sicer pričakovano ponuja zelo kompleten avtomobil, ki je korak naprej poleg digitalizacije naredil tudi na področju varnostno-asistenčnih sistemov.

Prvi vtis: tri dobre in dve slabši plati novega (zelo kompletnega) golfa

Če pustimo ob strani zunanjost novega golfa (drugačni žarometi in sprednji del, osvetljena prečna letvica, bolj izrazite stranske linije …), smo ob prvem stiku z novim golfom izbrali pet poudarkov. Tri dobre in dva relativno slaba. Povedano po pravici, tistih pozitivnih bi bilo lahko še bistveno več. Golf je nedvomno zelo kompleten avtomobil, ki pa je predvsem na področju digitalizacije stopil na zelo tanek led uporabnosti v zares široki populaciji.

Na zadnji klopi se sedi precej udobno in prostora za noge je več kot dovolj.  | Foto: Gregor Pavšič Na zadnji klopi se sedi precej udobno in prostora za noge je več kot dovolj. Foto: Gregor Pavšič Palec gor: prostornost notranjosti

Novi golf je dolg 4,28 metra, širok je 1,78 metra in ima 2,63 metra medosne razdalje. To je 1,6 centimetra več kot pri predhodniku. Na zadnji klopi se sedi precej udobno in prostora za noge je več kot dovolj. Uradnih podatkov o prtljažniku ni, po občutku je vsaj na ravni prejšnjega. Prav gotovo bo kos večini potreb. Prtljažnik ima tudi dvojno dno, mogoče pa si bo omisliti tudi stikalo za elektronski izteg vlečne kljuke.

Zanimiva ročica samodejnega menjalnika | Foto: Gregor Pavšič Zanimiva ročica samodejnega menjalnika Foto: Gregor Pavšič Palec gor: digitalna notranjost

Notranjost golfa je moderna in zdaj resnično skrajno digitalizirana. Pred voznikom so digitalni merilniki, zraven še večji zaslon na dotik. Fizičnih gumbov skorajda ni več. Izpostavljamo brezžično povezovanje s sistemom Car Play (za Applove telefone). Pod zaslonom so štirje gumbi za dostop do posameznih delov infozabavnega sistema (nastavitve klimatske naprave, izbira voznega programa …). Volkswagen obljublja tudi stalno povezanost in zvočno upravljanje infozabavnega sistema, a bo treba te funkcije še preveriti v Sloveniji. Tudi samodejna vožnja druge stopnje (uravnavanje razdalje, zavijanje, vse to ob rokah na volanskem obroču) je bolj primerna za odprte odseke nemškega Autobahna kot pa avtocestne odseke v drugih državah.

Palec gor: prestavna ročica menjalnika

Ročica samodejnega menjalnika je nekaj posebnega. Gre za skoraj enako rešitev kot v novem porscheju 911. Ročica je torej zelo majhna oziroma nizka, funkcijo parkiranja pa voznik izbere prek gumba.
Palec dol: podrsavanje s prsti za nastavitev klime in glasnosti radia

Volkswagen se sicer ni odločil za upravljanje infozabavnega sistema z gestami, zato pa funkcije kot so glasnost in temperatura klimatske naprave nastavimo z drsenjem prstov. Z dvema prstoma istočasno lahko povečujemo ali znižujemo temperaturo (prav tako s podrsavanjem levo ali desno za posamezno temperaturo), z enim prstom pa glasnost radia. Med vožnjo se bo tako upravljanje morda zatikalo in vsaj pri klimatski napravi ne bi bil odveč kakšen vrtljiv fizični gumb.

Palec dol: nič več električnega pogona

Novi golf se predstavlja s kar petimi različicami hibridnega pogona (od teh dva priključna), nima pa več električnega pogona. Novi golf bi bil z električnim pogonom (recimo tistim iz ID.3) eden najboljših električnih avtomobilov na trgu. Kupec, ki zdaj želi električnega volkswagna tega razreda, bo dobil ID.3, ki pa ima v primerjavi z golfom precej manjši (predvsem plitek) prtljažnik.

VW golf grafika | Foto:

Video - Kako se je od leta 1974 spremenil golf

Fotogalerija - sprehod skozi fotografije novega VW golfa

Fotogalerija
1 / 26

Nov je tudi volanski obroč, ki dobro sodi v zdaj zelo digitalizirano notranjost golfa. | Foto: Gregor Pavšič Nov je tudi volanski obroč, ki dobro sodi v zdaj zelo digitalizirano notranjost golfa. Foto: Gregor Pavšič

Golf je sposoben (pol)samodejn voziti do hitrosti 210 kilometrov na uro, a voznik mora imeti roke seveda na volanskem obroču. | Foto: Gregor Pavšič Golf je sposoben (pol)samodejn voziti do hitrosti 210 kilometrov na uro, a voznik mora imeti roke seveda na volanskem obroču. Foto: Gregor Pavšič

Prtljažnik je zelo spodobno velik, prav gotovo je bolj uporaben kot v električnem ID.3. | Foto: Gregor Pavšič Prtljažnik je zelo spodobno velik, prav gotovo je bolj uporaben kot v električnem ID.3. Foto: Gregor Pavšič

Pod sredinsko konzolo so priključki USB tipa C. | Foto: Gregor Pavšič Pod sredinsko konzolo so priključki USB tipa C. Foto: Gregor Pavšič

Pri pogonih so največja novost blagi hibridi

Avtomobil bo na voljo v petih hibridnih različicah in uvaja 48-voltni blagi hibridni pogon. To bodo modeli z oznako eTSI, ki bodo predvidoma porabo goriva in izpuste znižali do 16 odstotkov. Moč motorjev eTSI bo 81, 96 in 110 kilovatov.

Na voljo bosta tudi dve priključno-hibridni različici, ki bosta imeli sistemsko moč 150 ali 180 kilovatov. Avtomobil bo imel baterijo z zmogljivostjo 13 kilovatnih ur, kar bo omogočalo električni doseg do okrog 60 kilometrov.

Na voljo bodo tudi klasični bencinski motorji (66 in 81 kilovatov), dva dizelska motorja (85 in 110 kilovatov) in motor s pogonom na stisnjeni zemeljski plin (96 kilovatov).

Kaj bo prinesel serijski golf?

Cene za novega golfa sicer še niso znane, Volkswagen pa je objavil seznam opreme serijskega golfa. Ta bo tako imel žaromete LED, zadnje luči LED, pametni ključ (zaklepanje in odklepanje 'iz žepa), digitalne merilnike, 8,2-palčni zaslon infozabavnega sistema, multifunkcijski volanski obroč, samodejno klimatsko napravo, asistenčni sistem Lane Assist, zaviranje v sili s prepoznavanjem peščev in podobno.

Ne spreglejte