Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
7. 1. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,42

5

Natisni članek

Pregled tedna Avtomoto Digitalna avtocesta

Ponedeljek, 7. 1. 2019, 4.00

5 let, 3 mesece

Digitalna avtocesta #1

Bo priznal? To je vpliv aretacije Ghosna na Slovenijo.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,42

5

Carlos Ghosn | Carlos Ghosn je moral novoletne praznike preživeti v japonskem priporu. Aretirali so ga že 19. novembra. | Foto Reuters

Carlos Ghosn je moral novoletne praznike preživeti v japonskem priporu. Aretirali so ga že 19. novembra.

Foto: Reuters

Ker japonski preiskovalci še naprej zbirajo dokaze proti predsedniku Nissana (in Renaulta) Carlosu Ghosnu, na avtomobilski trg letos zamuja eden pomembnejših avtomobilov. To je nissan leaf v različici z večjo kapaciteto baterije.

Ghosn med obiskom tovarne Revoz v Novem mestu. | Foto: Renault Ghosn med obiskom tovarne Revoz v Novem mestu. Foto: Renault Vodilni avtomobilski menedžerji niso imuni proti precej odmevnim preiskavam in priporom. To je lani doletelo prvega moža Audija Ruperta Stadlerja, še precej večji domet pa ima trenutni dolgotrajni pripor predsednika Nissana in Renaulta Carlosa Ghosna. Ta je veljal za enega ključnih ljudi svetovne avtomobilske industrije. Pred leti je pripotoval v novomeški Revoz, da je osebno pospremil tamkajšnji začetek proizvodnje novega renault twinga, ob tem pa na vsakem koraku izkazoval svojo moč in karizmo. Bil je tudi eden najbolje plačanih menedžerjev, a vsaj če sklepamo po obtožbah, na Japonskem ni posloval čisto.

Zaradi aretacije zamuja še bolj konkureneč nissan leaf

Ghosnova aretacija je že vplivala tudi na slovenski avtomobilski trg. Sredi tedna smo objavili seznam vseh za zdaj napovedanih avtomobilskih novosti v letu 2019 na slovenskih cestah. Med njimi smo pogrešali novo različico nissana leafa z večjo baterijo s kapaciteto 60 kilovatnih ur. Ta avtomobil bi moral na evropske ceste pripeljati maja letos.

Volkswagen T-roc TDI 4Motion Style
Avtomoto Noro leto prodaje avtomobilov: Katere kupujejo Slovenci?

Nissan je namreč prav zaradi Ghosnove aretacije za nedoločen čas prestavil svetovno premiero nove različice električnega leafa, ki bo imel precej večjo in bolj konkurenčno baterijo s kapaciteto 60 kilovatnih ur. Leaf je tako kljub svoji nesporni prodajni uspešnosti – bil je na primer z naskokom najbolje prodajani avtomobil leta na Norveškem – še vedno na voljo le z osnovno baterijo 40 kilovatnih ur. Tekmeci, predvsem Hyundai s kono in letos tudi s prenovljenim ioniqom, ponujajo več.

Lani smo z nissam leafom z enim polnjenjem prevozili pot od morja do najvišje ležeče ceste na Mangartskem sedlu. Toda z večjo baterijo (in dokaj majhnim dodatkom v ceni) bo leaf še veliko bolj konkurenčen ... | Foto: Gregor Pavšič Lani smo z nissam leafom z enim polnjenjem prevozili pot od morja do najvišje ležeče ceste na Mangartskem sedlu. Toda z večjo baterijo (in dokaj majhnim dodatkom v ceni) bo leaf še veliko bolj konkurenčen ... Foto: Gregor Pavšič

Zamuda ustreza "zamudniku" Volkswagnu

Enako bo letos veljajo za Kio z e-nirom. Nissan je imel kot pionir elektromobilnosti že lepo prednost, a potenciala leafa (tudi z vidika relativne zamude Volkswagna) za zdaj še ni zares izkoristil. Nissan je v preteklosti s qashqaijem in jukom najbolje zaslutil prodajni trend crossoverjev, pri električnih vozilih pa so njihovi zapleti z Ghosnom tudi posledica Volkswagnove električne ofenzive.

Lani sta sicer v Sloveniji po uradni statistiki največ električnih vozil prodala BMW in Renault, a le dva več od Nissana z leafom. Lani so jih v Sloveniji registrirali 106. To je za japonsko znamko tudi edina kombilimuzina v spodnjem srednjem oziroma "golfovem" razredu.

Pomembnejši članki 1. tedna leta 2019

promet pešci
Avtomoto Tisoč Slovencev mesečno vozi avto, ki ni njihov
predot Golovec
Avtomoto Avtoceste 2019: to so lokacije glavnih del z neizbežnimi zastoji
Avtomoto Hyundai i20 - Kaj zmore korejski malček? #foto
električni avto e-golf Norveška
Avtomoto Norveški šok: Tretjina prodanih avtov že električnih
BMW Bolgarija
Avtomoto Izjemna najdba v Bolgariji: Zapuščeni BMW-ji brez kilometrov
sektorji povprečna hitrost
Avtomoto Že letos nova merjenja hitrosti na slovenskih avtocestah? #video
most Krk
Avtomoto Bodo na Hrvaškem ukinili mostnino na krškem mostu?
Byton
Avtomoto Zasloni zares tudi na avtomobilski volan?
Nemčija avtocesta
Avtomoto Nemci razkrili, kdaj bodo na svojih avtocestah uvedli veliko spremembo

 

Ne spreglejte