Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 1. 2019,
8.29

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,26

4

Natisni članek

promet promet cestnina Hrvaška Most na Krk Krk

Sobota, 5. 1. 2019, 8.29

5 let, 3 mesece

Bodo na Hrvaškem ukinili mostnino na krškem mostu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,26

4

most Krk | Hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković je lani dejal, da obstaja možnost za ukinitev mostnine. | Foto Turistična organizacija otoka Krk

Hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković je lani dejal, da obstaja možnost za ukinitev mostnine.

Foto: Turistična organizacija otoka Krk

Hrvaška lokalna politična stranka Unija Kvarnerja z območja Reke je konec lanskega leta vložila pobudo za oceno ustavnosti plačevanja mostnine na otok Krk, ki je edini most na Hrvaškem, na katerem pobirajo mostnino. Menijo, da je mostnina v nasprotju s hrvaško ustavo in zakonodajo EU.

Hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković je lani, ko je podobno zahtevala lokalna stranka Primorsko-goranska zveza (PGS), dejal, da obstaja možnost za ukinitev mostnine. Zdaj o tem potekajo pogajanja z mednarodnimi posojilodajalci, so za reški časnik Novi list povedali na ministrstvu.

most Krk
Avtomoto Most na Krk: skrivnosti "rešitelja", ki jih še ne poznate

Mostnine ne plačujejo prebivalci otoka Krk in pravne osebe, ki imajo sedež na otokih Krk, Cres, Rab, Lošinj in Susak. Zaradi tega država javnemu podjetju Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ), ki ima koncesijo za upravljanje mostu, letno nakazuje 26 milijonov kun (3,5 milijona evrov) nadomestil.

Avtomoto Most na Pelješac: Gradili bodo Kitajci, projektanti Slovenci

Mostnina za prvo skupino vozil, med katera spadajo osebna vozila, znaša 35 kun (4,7 evra). Letni prihodki od mostnin tako znašajo približno 90 milijonov kun (12,2 milijona evrov), vključno z nadomestili, ki jih plačuje država. | Foto: Metka Prezelj Mostnina za prvo skupino vozil, med katera spadajo osebna vozila, znaša 35 kun (4,7 evra). Letni prihodki od mostnin tako znašajo približno 90 milijonov kun (12,2 milijona evrov), vključno z nadomestili, ki jih plačuje država. Foto: Metka Prezelj

Čez most na leto več kot štiri milijone vozil

Čez most se na leto pelje več kot štiri milijone vozil. V poletnih mesecih dnevni promet dosega približno 35 tisoč vozil, letno dnevno povprečje pa je okoli deset tisoč vozil. Mostnina za prvo skupino vozil, med katera spadajo osebna vozila, znaša 35 kun (4,7 evra). Letni prihodki od mostnin tako znašajo približno 90 milijonov kun (12,2 milijona evrov), vključno z nadomestili, ki jih plačuje država.

Novice V Dalmaciji končno odprli težko pričakovani most #video

V stranki PGS so izračunali, da letni stroški vzdrževanja mostu in plače zaposlenih ne presegajo deset milijonov kun (1,35 milijona evrov), in ocenili, da bi morala mostnina znašati največ dve kuni (27 centov), saj je preostalo dobiček ARZ.

Stranka PGS je od hrvaške vlade zahtevala tudi, da cestnine oprosti prebivalce Gorskega kotarja na avtocesti Reka-Zagreb med odcepoma Reka in Bosiljevo ter premesti cestninske postaje na avtocesti Reka-Rupa do meje s Slovenijo.

TEŠ, maj 2016
Novice "Kupili so vsak svoj apartma v isti zgradbi na Krku" #Teš6
Avtomoto Indija dobila najdaljši most za železniški in cestni promet
most Kitajska
Avtomoto Most presežkov: Kitajci zgradili pravo čudo #video
most Moračica
Avtomoto Črnogorci gradijo most presežkov #foto #video
Zlati most v Vietnamu
Trendi Most, ki daje občutek, da lahko človek naredi karkoli #foto
Ne spreglejte