SiolNET. Avtomoto Novice
1,75

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Indija dobila najdaljši most za železniški in cestni promet

1,75

termometer

Indijski premier Narendra Modi je danes v zvezni državi Assam na vzhodu Indije slovesno odprl največji most v državi za cestni in železniški promet. Most bo Indijcem prihranil čas potovanja čez reko Brahmaputro in okrepil obrambno infrastrukturo ob severovzhodni meji s Kitajsko.

Most Bogibeel, ki je dolg 4,9 kilometra, povezuje okrožji Dibrugarh in Dhemaji v zvezni državi Assam, ki meji na zvezno državo Arunačal Pradeš. To poleg Indije za svoje ozemlje smatra tudi Kitajska.

59 milijard rupijev oz. okoli 840 milijonov ameriških dolarjev vreden projekt bo potovanje med območjema skrajšal za tri ali štiri ure, so sporočile oblasti.

"Bogibeel ni le most, temveč povezava več sto tisoč ljudi v regiji," je na slovesnosti dejal indijski premier Modi.

Konstrukcija zdrži tudi tanke in pristanek vojaških lovcev

Most s tripasovno cesto na vrhu in dvotirno železnico pod njo ima velik pomen tudi za indijsko obrambno logistiko. Konstrukcija je namreč dovolj močna, da zdrži tudi vojaška vozila, kot so tanki, ter pristanek vojaških lovcev.

Bogibeel velja tudi za drugi največji cestni in železniški most v Aziji in ima pričakovano življenjsko dobo 120 let.

Kitajska smatra del Arunačala Pradeša kot del južnega Tibeta in kot takega za svoje ozemlje. To vprašanje bremeni odnose med državama od leta 1962, ko je kitajska vojska zavzele del himalajskega ozemlja in v tej vojni porazila Indijo. Diplomaciji glede ozemeljskega spora kljub številnim prizadevanjem še nista uspeli doseči dogovora.

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • andubtine / 26.12.2018. ob 01:08 +1 0

  Skoraj 5 km dolg MOST s 3-pasovno cesto in 2-tirno železnico stane manj kot naša 27 km dolga 1-tirna železnica po suhem terenu....to je 10 km tira in 15 km ceste, skupaj 25 km - vse nad vodo oz. po zraku! Prosimo jih, naj nam naredijo tak most namesto 2. tira z vsemi tuneli, mostovi, nadvozi in podvozi itd vred! Naj takoj zaprosijo za ponudbo...vemo pa, da so kitajski mojstri še vsaj pol cenejši!

  +1 0
 • renata1 / 26.12.2018. ob 08:58 0 0

  ANDUPTINE, strinjam se s teboj, vedi pa, da tam ni lobijev (takoj metak u čelo), pri nas pa TEŠ 6, pa PATRIJA, pa mariborsko orožje, pa cerkev, pa .... Naj gradijo kotajci, tako kot na Hrvaškem, pa bo mir.

  0 0
 • mihajlodmvida / 26.12.2018. ob 10:41 0 0

  1. Avion , lovec, pristane na letalonosilki torej na vsaki široki cesti na svetu 2. Tank je cca 6x3 m, od 40 do 60 ton , rabi 3.5 m širok most 3. Lokomotiva je težka do 100 ton ( na 6 osi ) to je kot tank. Lokomotiva je precej hitrejša in je več sile

  0 0
delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin