Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 7. 2018,
14.21

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,39

2

Natisni članek

Hrvaška promet promet Dalmacija

Torek, 17. 7. 2018, 14.21

5 let, 9 mesecev

V Dalmaciji končno odprli težko pričakovani most #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,39

2

Po več kot triletnih zapletih z izgradnjo mosta na otok Čiovo pri Trogirju je hrvaški premier Andrej Plenković danes slovesno odprl most s pritiskom na gumb za odpiranje zapornic. Potem ko je stekel promet na novem mostu, prebivalci pričakujejo, da bo popustila prometna gneča, ki je bila posebej neznosna v osrednji turistični sezoni.

 

Plenković je ob odprtju dejal, da bo most razbremenil prometno gnečo ter pospešil pretok ljudi in dobavo vsega, kar je potrebno za turistično sezono.

Odprtje mostu so spremljali mnogi prebivalci, ki niso skrivali navdušenja nad reševanjem dolgoletnega prometnega problema Trogira in otoka Čiovo, so poročali hrvaški mediji.

Staro mestno jedro Trogirja, ki je pod zaščito organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO), je bilo doslej ogroženo zaradi gostega avtomobilskega prometa. Promet med Trogirjem in Čiovom je potekal skozi mestno jedro, stari most pa ni imel zadostnih prometnih zmogljivosti, kar je povzročalo tudi večurne zastoje v turističnih konicah.

...
Novice Dobra tri leta zapora za Hrvata, ki je sprožil bombni preplah na Dragonji

Odprtje so morali prestaviti zaradi težav pri izgradnji mostu, ki se je začela februarja 2015. Naročnik, javno podjetje Hrvatske ceste (Hc), je lani spomladi moral razveljaviti pogodbo s prejšnjim izvajalcem zagrebškim Viaduktom, ki je potem končal v stečaju. Nato so angažirali avstrijski Strabag in podjetje za ceste Split, ki sta nato julija končala izgradnjo.

Hrvaška sprejem
Sportal Nori prizori v Zagrebu, hrvaške junake pozdravilo pol milijona navijačev! #video #foto

Vrednost 546 metrov dolgega mosta je 32 milijonov evrov, 85 odstotkov denarja pa so priskrbeli iz skladov EU. Gre za premični most z jekleno konstrukcijo, ki ima poleg dveh trakov za motorna vozila tudi stezi za kolesarje in pešce.

Ne spreglejte